RSS Feed

Dacă mai mulţi tineri ar fi mers la vot , Vanghelie ar fi primar acum

vezi toate articolele de
27 Jun 2016 la 18:42 17 comentarii 408 vizualizari.

În urma alegerilor locale, am rămas cu întrebarea: cum pot românii să voteze politicieni corupţi, anchetaţi, sau chiar în închisoare? Una dintre constatări a fost că tineretul nu s-a mobilizat, implicaţia fiind că alegerea a aparţinut pensionarilor. Votanţii 19-24 au reprezentat 44 % din populaţia 19-24, în vreme ce pentru grupa de vârstă 45-64, participarea a fost de 63%.

Noţiunea că tinerii aduc schimbarea clasei politice ţine de euforia şi speranţele anilor 90, când partidele propuneau tineri “nepătaţi” de comunism, dar şi de progresul pe care tinerii îl înregistrau în materie de participare la educaţia superioară.

E timpul, din păcate, să revizium această noţiune romantică a tineretului salvator, iar partidele care aspiră la electoratul educat şi tânăr trebuie să înţeleagă că această specie nu este în creştere, dimpotrivă:

-          Gradul de cuprindere în învăţământ a populatiei de vârstă şcolară pentru grupa de vârstă 19-23 (şi peste) a scăzut din 2008 de la 78.3 procente la 54.5 procente în 2013. (Institutul Naţional de Statistică)

-          La grupa de vârstă 15-18 ani, a scăzut de la 88.5 procente la 81.4 procente.

-          Conform Eurostat, procentul din populaţie care are cel mult şcoala gimnazială este de 23.8 % pentru grupa de vârstă 25-34 în România, 22.7% pentru grupa 35-44 , 18.9% pentru grupa 45-54 şi 34.8 la sută pentru grupa 55-64.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!