RSS Feed

Dacă tot e post, să vorbim despre biserică. Bonus: Ungaria nebună

vezi toate articolele de
19 Apr 2011 la 15:05 67 comentarii 1595 vizualizari.

În spaţiul public se fac auzite două voci: una majoritară, de tenor scăpătat, care preamăreşte Biserica şi ar vrea sa+i facă repede catedrale, să o bage în Guvern dacă se poate. Şi o voce timidă a unei minorităţi atee, anti-Biserică, reprezentată la noi de progresişti care şi-au asumat un job extrem de dificil. Dar astea-s extremele. Aş vrea să mă situez puţin “între”. Discuţia între extreme se termină mereu cu zgomot inutil. Şi asta lasă BOR fără o dorinţă reformatoare reală.

O să încep cu reproducerea unei ştiri absolut sugestive. O Dacie şi un BMW, doi preoţi şi un accident tragic.

Un preot din localitatea dimboviteana Gheboaia, sotia si fetita lor de 12 ani si-au pierdut viata aseara, intr-un accident rutier petrecut in Tirgoviste, masina lor, o Dacia 1.300, fiind izbita frontal de un autoturism BMW cu numere de Bucuresti. In BMW se afla preotul dintr-o localitate vecina, Glodeni, impreuna cu doi tineri casatoriti. Dacia tocmai vira la stinga, cind BMW-ul a venit cu viteza din sens opus, izbind-o in plin si tirind apoi masina pe o distanta de 50 de metri. In urma testarii cu aparatul alcooltest a rezultat ca preotul din BMW avea o alcoolemie de 0,40. (sursa)

Biserica conţine diferenţe uriaşe de putere şi avere între diverse clase de preoţi. Cei vizibili marelui public fac parte din trei categorii: înalţii, preaînalţii şi alţi funcţionari; apoi, preoţi care au abuzat pe cineva sau care au comis infracţiuni, vedete ale ştirilor de fapt divers; a treia categorie, preoţii politici, cei care apar la stropit autostrăzi, instituţii etc.

Evident, lipsesc oamenii care ar face diferenţa: teologi nefanatizaţi şi ne-politizaţi grobian, preoţi în pas cu schimbările care problematizează cotidianul. Şi, mai ales, preoţi critici faţă de putere şi avere: vorba lui Ion Ianoşi, nu se poate, oricît de ortodox ai fi, să uiţi esenţa promovată de sfinţii părinţi: anti-avere, anti-bani (voi reveni în zilele viitoare cu un citat superb comentat de Ianoşi).

Bisericile au devenit, de cînd cu heirupul pentru Catedrala Neamului, un fel de sucursale de bancă.

Trecerea responsabilităţii sociale  de la stat spre biserică, face BOR-ul  complice la unul dintre cele mai grave atentate la integritatea săracilor din România. Chiar nu se găseşte nici un teolog care să analizeze asta fără să facă  o mie de cruci?

Dacă tot e post, să vorbim pe bune despre instituţia bisericii. Cu cît se va politiza mai mult, cu atît va pierde mai mult pe termen lung, oricît ar jubila acum. Sondajele deja vorbesc (sondaje).

Singura replică pe care o aud cînd pun astfel de probleme este următoarea: biserica ortodoxa a dat mereu cezarului ce-i al cezarului, nu are nici o dorinţă de critică şi de împotrivire şi aşa e şi normal. Se poate ceva mai mult de atît? Deocamdată biserica rămîne culcuş pentru prozelitism primitiv şi excese de dreapta camuflate cu barbă şi Biblie. Eu cred că din rîndurile credincioşilor se pot ridica şi oameni care să pună pe primul loc şi altceva decît Catedrala Neamului şi interzicerea avortului. Preoţi, teologi sau credincioşi serioşi ar putea recupera mesajul social în forme credibile, populare şi nefanatizate. Unde sînt ei? De ce îi lasă toată piaţa unor Puric et comp.

Numărul RAI. Cînd a fost oficializată numirea lui Andreicuţ la Cluj (prezentat la ştiri ca un manager de succes), a circulat o fotografie cu o maşină scumpă cu număr “RAI”. Nu e prima. Sînt foarte mulţi oficiali care au acest număr la maşină. Chiar nu se poate da o directivă împotriva prostului gust? Aici se vede degringolada profundă din ceva ce pare foarte organizat. Măcar să nu mai văd RAI pe maşinile voastre, se poate?

Maghiarii se întorc în peşteră

Noua constituţie a lui Orban nu şochează destul, mi se pare. Asta deşi vecinii noştri au votat o întoarcere fermă în peşteră. neoconservatorism radical, decizii precum protecţia fătului de la concepţie garantată de Cosntituţie şi altele asemenea. Un rezumat excelent pe RFI. Ungaria a înnebunit. Şi e o chestie zonală (Polonia are o întreagă istorie de fanatizare religioasă). România încearcă şi ea să-şi inventeze mişcări ultraconservatoare cu Baconschi în frunte şi cu PR-i precum Mihail Neamţu pe care îl citam zilele trecute cu texte anti-pilula…

Pro şi contra avort, pro şi contra gay. E o tîmpenie ca biserica şi inamicii ei să se piardă în dezbateri care au încins lumea atît de tare încît au rupt orice fel de legătură serioasă cu realitatea. Internetul e plin de scuipaţi şi anateme pe cele două trei teme care fac mereu scîntei: Darwin, gay, avort. Cum depăşim etapa “fanatism şi flegme”? Cu teme ceva mai comune: sărăcia în România, de exemplu. Înainte să ne spargem capetele, să încercăm să vorbim normal. Altfel, vom reintra şi noi în peşteră. Vorbim despre ce ne desparte, dar să vorbim şi despre ce ne uneşte. o fi posibil oare?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!