RSS Feed

Dacă Uniunea Europeană moare, ce ne facem, frați români?

vezi toate articolele de
23 May 2010 la 18:45 41 comentarii 1629 vizualizari.

”Dacă moneda euro eşuează, atunci şi Europa va eşua”, este declarația Angelei Merkel, de la care pornesc analizele jurnaliștilor de la ”The Guardian” și ”The Economist”, pe baza căreria ajung la o concluzie sumbră: viitorul proiectului european.

Soluția pentru a evita prăbușirea monedei unice și, implicit, a Uniunii Europene, este oferită de laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz. “Ştim, după Marea Depresiune din anii ‘30, că aşa ceva nu trebuie făcut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, şi nu de austeritate, care duce la creşterea şomajului şi la accentuarea depresiunii. În SUA, când unul dintre state este în dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Viabilitatea proiectului european este ameninţat, mai întâi de toate, de lipsa de solidaritate”, a tras Stiglitz un semnal de alarmă. (o analiză mai amplă pe această temă, puteți citi pe Realitatea.net).

Cum ar veni, sarcina de a menține UE în viață revine tot celor care au respectat regulile jocului până acum, în special nemților. Sau cum ar spune românii: ”de dat, dai tot în calul care trage”. E drept, în prima linie a cheltuitorilor nu se află România, ci Grecia. Dar asta nu ne încălzește prea mult în cazul prăbușirii UE. Las pe seama specialiștilor să analizeze cât sunt de reale temerile exprimate de jurnaliștii britanici.

Mă întreb însă, în versiunea cea mai proastă – cea a dezmembrării UE sau a golirii de conținut a proiectului – care va fi reacția românilor? Vom fi sau nu în stare să mergem pe propriile picioare? Iar răspunsul e evident, negativ. Atâta timp cât nimeni nu ne-a învățat acest lucru, nici nu am avea cum. Iar cei care s-au obosit să o facă nu li s-a dat ascultare. În primul rând, mentalitatea autohtonă este una handicapată. Și cu foarte puțin schimbată față de acum două decenii. O mentalitate conform căreia suntem obișnuiți să căutăm mereu soluții globale și venind din exterior – de la stat, de la americani ori de la vestici. Și așa, în așteptând mere u mângâierea pe creștet a fratelui mai mare, am uitat că avem două mâini, două picioare și, mai ales, niște neuroni între cele două urechi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!