RSS Feed

“Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem”, azi, 23 septembrie, între 14 și 16, în Piața Revoluției

vezi toate articolele de
23 Sep 2011 la 09:34 2 comentarii 1253 vizualizari.

De mai bine de o săptămînă stau între 14 și 16, în genunchi, în trei labe mai exact (și a patra ridicată în aer), în Piața Revoluției, în compania unui număr de oameni, performeri sau amatori, în poziția calului lui Carol I. Aceasta este o poziție dificilă (la care se adaugă soarele, piatra cubică încinsă, gazele de eșapament etc.) dar precisă: capul nu trebuie sumețit, spatele și gîtul rămîn drepte, dar privirea plecată – și este una din puținele relații autentice pe care le pot stabili eu cu acest monument public. Din ecuația Carol I călare, îmi este imposibil să mă identific cu prima parte, așa încît sentimentele care mă guvernează în cele două ore (cu pauze), în genunchi, lîngă cal sînt unele în general bune – mă simt bine acolo, așa. E un dozaj bun între umilință, expunere, efort și putere în acest gest.

Ideea și inițiativa îi aparțin Alexandrei Pirici, coregraf si performer independent, acționînd în zone de expresie diferite, de la arta performativă și intervenție în spațiul public la film, video și muzică.

Proiectul de intervenție în spatiul public menționat mai sus se cheamă “Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem”, este finanțat de Centrul Național al Dansului București și sună cam așa, în cuvintele Alexandrei:

“Încercăm să construim o relație dinamică între individ și monumentul public – care nu are nevoie de consimțămînt public pentru a fi construit, și construcții model de arhitectură totalitară devenite acum simbol național. Mă gîndesc la asta ca la o practică necesară, încercarea de a face un update sau de a interveni, de a te confrunta cu și a “încorpora” construcția, de a-ți afirma poziția în raport cu ceva care te “încorporează” și te reprezintă.

Sîntem un grup de aproximativ 10 oameni – Mihaela Dancs, Vlad Basalici, Florin Flueraș, Andreea Novac, Bogdan Drăgănescu, Mădălina Dan, Andrei Dinu, Adriana Gheorghe, Ana -Maria Ciceală, Jean- Lorin Sterian, Maria Mora, Anca Benera, Alexandra Pirici (mai mult sau mai puțin, deocamdată nu suntem toți) – și practic încercăm să “parazităm” aceste construcții. Aici sînt cîteva poze orientative.

Aș vrea să propun ziua de vineri, 23 septembrie, pentru cei care vor să ni se alăture în una din acțiuni: parazitarea statuii lui Carol I din Piața Revoluției.

Vrem să reprezentăm mai corect situația și contextul socio- politic actual: copiem poziția calului. Monumentul astfel re-creat se compune din statuia lui Carol I, pe cal, supradimensionat și încremenit într-o poziție demnă, de învingător – imagine și proiecție iluzorie a unui trecut glorios care nu mai are nici o legatură cu prezentul – însoțit de oameni în patru labe.

Acțiunea are loc între orele 14.00 – 16.00. Noi ne întîlnim la ora 13.45 la Țeapă (monumentul revoluției).”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
În ultmii 7-8 ani, am tot oscilat. Între literatură şi dans contemporan.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!