RSS Feed

Premierul Dacian Cioloș trebuie să ȋl demită urgent pe ministrul Bostan pentru declarațiile referitoare la gratuitatea ȋnvățămȃntului

vezi toate articolele de
28 Jun 2016 la 20:13 2 comentarii 1484 vizualizari.

Ministrul Bostan a declarat de curând că gratuitatea ȋnvățămȃntului este o reminiscență comunistă, astfel că ar trebui eliminată:

Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis…

(…)

Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis.

Sursa: economica.net

Trecem peste stupiditatea afirmației – pȃnă și Milton Friedman pleda ȋn favoarea gratuității ȋnvățămȃntului elementar și de bază, invocȃnd așa-zisele “efecte de vecinătate” – și constatăm că gratuitatea se regăsește și ȋn Drepturile Omului, și ȋn Constituția Romȃniei:

Orice persoană are dreptul la educaţie. Educaţia trebuie să fie gratuită, cel puţin în ce priveşte învăţământul elementar şi de bază. Învăţământul elementar este obligatoriu. Învăţământul tehnic şi profesional trebuie să fie accesibil tuturor; accesul la studii superioare trebuie să fie deschis tuturor pe baza deplinei egalităţi, în funcţie de merit. (Drepturile Omului, articolul 26, alin. 1)

Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii. (Constituția Romȃniei, articolul 32, alin. 4)

Dincolo de toate astea, cazul particular al Romȃniei e deja tragic: un raport Salvați Copiii din 2014 descoperea că 52% dintre copii sunt deja afectați de sărăcie și excluziune socială. Să le mai și ceri acum părinților să plătească 100 de lei ȋn plus pe lună e nebunie curată. E ușor ȋnsă să faci afirmații de genul ăsta atunci cȃnd ești un om de afaceri care are o veche relație de afaceri cu statul…

Prin urmare, Cioloș trebuie să-l demită urgent pe Marius Raul Bostan, ministru al Comunicațiilor din noiembrie 2015 și (fost?) deținător al platformei de extremă dreaptă 'Ȋn Linie Dreaptă'.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Pe asta nu-l duce bostanul……

  Dragos
  2016-06-29 22:36:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Sunt perfect de acord cu gratuitatea invatamantului. Pe de alta parte ce facem cu faptul ca noi platim educatia copiilor nostri care mai apoi muncesc si produc plus-valoare pentru alte societati. Stiu, stiu, noi suntem de vina ca nu stim sa-i tinem langa noi, ca suntem incapabili sa… si asa mai departe, DAR revin la subiect: noi platim ceva pentru altii. Atentie, am o nepoata care studiaza in Anglia si nu prea se gandeste sa profeseze in Romania, deci nu trebuie sa se gandeasca nimeni ca am ceva cu cineva anume. Pe mine nu ma intreaba nimeni daca vreau sa platesc studiile celor ca nepoata-mea fara sa beneficiez nicicum de ele. OK, e in Constitutie, perfect, OK, e logic sa fie gratuit invatamantul elementar, dar de la liceu in sus am putea sa ne gandim la cateva conditionari. Suntem o societate saraca, sa nu ne facem iluzii ca vom putea, oricat de generosi am fi, sa ii determinam pe cei ce vor sa plece sa ramana. E o problema care tine in primul rand de bani si acolo nu stiu cum am putea concura cu strainii. Si atunci ce facem, continuam sa cheltuim bani din buzunarul tuturor pentru propasirea personala a celor ce pleaca si progresul unor societati oricum mai bogate decat a noastra? E o intrebare. Iar raspunsul ar trebui sa fie pe cifre, cu bani, nu cu principii.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!