RSS Feed

Dar de ce-or fi tinerii aşa de anticorporaţie? Să dăm un exemplu. “Noua casă”

vezi toate articolele de
11 Mar 2014 la 17:57 23 comentarii 2359 vizualizari.

Se întreba îngrijorat Moise Guran de ce sînt atîţia tineri (sub 30 de ani) anti-corporaţii în România. Mie mi se pare că nu-s destui. Dar am speranţe. Şi mai am speranţa că asta va duce la critici serioase ale sistemului de pe poziţii solide de stînga, nu din bastioane reacţionare clasice.

De unde îngrijorarea deci? Păi poate vine anticorporatismul ăsta din faptul că oamenii nu-s bătuţi în cap. Că văd şi singuri că, în timp ce li se vinde povestea că-s asistaţi social, de fapt “asistate social” sînt tot felul de corporaţii străine şi businessuri româneşti de mari dimensiuni (o etapă altfel binecunoscută în timpul crizelor în care marele capital înghite tot ce e sub el pentru securizarea investiţiei). Prietenul Alex Cistelecan chiar a oferit exemplul perfect prin marea investiţie Daimler din zona Sebeş.

Firma Star Assembly, deţinută de concernul german Daimler, a primit un ajutor de stat de 37,4 milioane euro pentru construcţia unei unităţi de producţie de transmisii automate la Sebeş, judeţul Alba, investiţia totală ridicându-se la circa 238 milioane euro.

Proiectul va permite crearea unui număr estimat de 510 noi locuri de muncă, iar acordul de finanţare a fost emis la finele lunii august, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe. (sursa)

Povestea servită e că o astfel de investiţie mai dezvoltă ceva industrie pe orizontală, că nu doar cele 500 de locuri de muncă nou create sînt în chestiune. NU e întotdeauna aşa şi nu e nici pe departe atît de spectaculoasă pe cît vor ei să credem această “dezvoltare pe orizontală”. Ce se vede clar e că mîna de lucru ieftină mai şi sponsorizează giganţi ca să fie apoi exploatată cum trebuie.

Avem al 1000-lea caz în care plătim ca nebunii investitorii numai ca să se oprească pe aici puţin. 500 de angajaţi contra 35 de milioane de euro ajutor de stat. Deja suma repartizată e imensă. Dar pentru Moise Guran nu contează, investiţia trebuie să vină oricum. Mai avem puţin şi ne angajăm pe la ăştia contra unei taxe, numai să mergem la serviciu undeva. Cum spune Alex: “Important e insa sa nu-i primeasca direct – cetateanul de la cetateni (stat), ca asta ar fi stat asistential obez si risipitor. Daca insa avem un patron privat pe traseul banilor, suma poate fi oricat de astronomica si nejustificata, ca se numeste investitie, job creation, trickle down, it’s the economy fraiere.”

Iată un motiv pentru care tinerii pot începe să spere la depăşirea unui astfel de mod de producţie apocaliptic în ineficienţa lui.

Între timp, Ponta cel de stînga mai coace un ajutor şi pentru investitorii care au construit ca nebunii case noi – programul “noua casă”. Să mănînce şi fraţii Negoiţă o pîine şi alţii ca ei. Ăsta e maximum: “ajutor” pentru investitori cu faţadă de “ajutor pentru oameni”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

23 comments
 • 1

  [...] de Costi Rogozanu pe VoxPublica [...]

 • 2

  metoda ajutoarelor de stat a fost inventata de stanga socialista, asta asa, ca sa stim despre ce vorbim…
  in rest, stirea pare falsa. in primul rand, star assembly nu exista. subsidiara daimler in romania se numeste star transmission, stirea unui ajutor de stat exista intr-o singura sursa, mediafax, iar un ajutor de stat atat de mare ar fi facut mai multe valuri… ceva e neclar aici
  dincolo de toate, repet, practica aceasta, ce incalca principiile pietei libere, a fost initiata de socialisti

  berenger
  2014-03-11 18:13:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @berenger: ajutoarele de stat la investitii din astea sunt regula. In 2012 au fost in total 190 milioane euro ajutoare la investitii de 500 milioane. zf.ro/companii/../

  Avea ZF si pe 2013 ceva, dar nu gasesc acum.

  Christi
  2014-03-11 19:00:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  mea culpa. niste itemi ciudati de cautare pe google m-au facut sa trag concluzii gresite. bineinteles, vina nu e a goagalului, ci a mea. subventia pentru subsidiara daimler exista.
  dincolo de asta, ramane ideea principala: nu stiu daca sa ma amuz sau sa ma sperii ca socialistii se plang de aplicarea metodelor socialiste…

  berenger
  2014-03-11 19:06:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  berenger – băi, evoluaţi totuşi, nu e nici o invenţie socialistă. dintotdeauna capitalul a asigurat ficţiunea pieţei libere cu sprijin de stat.

  Costi Rogozanu
  2014-03-11 19:13:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  mulţam pentru link, christi. e şi mai bine aşa

  Costi Rogozanu
  2014-03-11 19:27:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  costi, nu ti-ar strica daca ai mai citi si tu ceva economie, istorie si stiinte politice si relatii internationale. asta ca sa nu mai aberezi ca pe cand adam smith vorbea de piata libera, coroana engleza oferea subventii. in rest, ca tot vorbesti de evolutie, ai dreptate, „bai” e semn de evolutie

  berenger
  2014-03-11 19:28:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Ce legatura are coroana engleza de atunci cu socialismul?!!
  Doua puncte ai avut, de ambele s-a ales praful. E grea viatza de postac libertarian :p

  @berenger
  2014-03-11 19:39:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @berenger: Ce legatura are coroana engleza de atunci cu socialismul?!!
  Doua puncte ai avut, de ambele s-a ales praful. E grea viatza de postac libertarian :p

  boulanger
  2014-03-11 19:40:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Poate nu se stie dar orice ajutor de stat se face in baza unei scheme de ajutor de stat aprobat de DG Comp. Prin urmare nu este un favor care se face unei companii.

  In cazul Daimler, investitia anuntata este de vreo 250 mil euro fata de un ajutor de stat de 40 de mn. Nu vad unde e problema ca statul sa cheltuie un euro ca sa scoata 6 in loc. Daca nu dadea acest ajutor de stat, Daimler putea alege Ungaria sau Slovacia, unde au acces rapid la autostrazi si foarte aproape de pietele mature gen Germania.

  Prin urmare calculul lui Rogozanu e fals: 40 de milioane pentru investitii de 240 de miliane plus 500 de locuri de munca directe, plus alte citeva sute sau mii indirecte. Doar ca Rogozanu e interesat sa scrie inca o balarie, nu de realitate.

  Chianti
  2014-03-11 19:43:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @ boulanger: desen, ca vad ca e nevoie. rogozanu zice asa:
  „DINTOTDEAUNA capitalul a asigurat ficţiunea pieţei libere cu sprijin de stat”. eu nu i-am aratat decat ca „dintotdeauna” e o aberatie, altfel spus ca a existat (si mai exista) dezvoltare a capitalului fara sprijin de stat, asta aparand, in varianta moderna, si afla si rogozanu asta daca citea niste carti la viata lui, odata cu dezvoltarea socialismului

  berenger
  2014-03-11 19:54:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  deci aia fac o investitie neta de 200 de milioane de euro

  nici asa nu e bine

 • 13

  Domnule Rogozan, imi pare rau dar nu ati inteles cum stau lucrurile si ce inseamna una sau alta.
  Si o sa argumentez. In primul rand, D-l Guran vorbea despre faptul ca alternativa tinerilor la corporatism e socialismul. Adica de ce sa profte cei bogati si putini si nu cei saraci, cu intelect si multi.
  Si cat se poate de gresit. Vedeti, nu socialismul e alternativa la corporatism, ci capitalismul, care est confundat cu corporatismul. Cand vorbim de “noua casa” sau subventii pentru companii vorbim de socialism pentru bogati nu de capitalism. Trasatura socialismului e ca ieie de la unii si dai altora.
  Capitalism e cand economisesti sau imprumuti capital si investesti, daca investitia prospera , profitul iti revine, daca nu, pierderea iti revine de asemenea.Castiguri private, pierderi private.
  Deci, sa inchei, in ambele noua casa sau chestia cu Dymler, e vorba de socialism pentru bogati , nici de cum de capitalism. E important sa nu se faca confuzia.

  Euuu
  2014-03-11 21:47:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Euuu: Scuze, ROGOZANU, nu Rogozan

  Euuu
  2014-03-11 21:50:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Euuu: Citeşte! Nu vei mai scrie copilării.

  britannica.com/../

  casandra
  2014-03-11 22:45:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  bravo, Costy, ia aici, zi-mi daca vomiti:
  youtube.com/wat../

  metrescu
  2014-03-11 23:32:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @casandra: Stiu foarte bine ce scriu. Zice in definitie ca toti cei care participa la producerea unui bun au dreptul sa obtina beneficiile care rezulta. Nu mai intru in detalii sa explic ce nu e in regula cu asta. Dar daca zic lipsa proprietatii private si mergem pe fir o sa intelegi.
  Socialism e atunci cand cel care munceste mai mult e taxat mai mult ca sa nu aibe mai mult ca restu. Cum se distribuie taxa aia face diferenta intre socialism si ceea ce eu numesc ” socialism pentru bogati “. Taxarea celor care investesc, produc si muncesc si distribuirea care alte categorii e o nedreptate, problema multora e ca nedreptatea nu e in favoarea celor saraci sau din clasa de mijloc ci a celor bogati, asta am observat din ce am discutat cu multi pe tema asta. Adevarata problema e nedreptatea nu in favoarea cui este.

  Euuu
  2014-03-12 07:26:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @rogo
  Rogozane, fa ceva, trimite-i la plimbare pe astia de pe Vox care inchid comentariile. Daca sunt asa sensibili si nu suporta comentarii sa-si faca blog personal si sa faca acolo ce vor muschii lor.

  Mircea+
  2014-03-12 08:00:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Euuu: Foarte bine zis. Corporatismul e la fel de incompatibil cu piata libera ca si comunismul si la fel de nedrept. Prea multi confunda notiunea de corporatism monopolist cu capitalismul. Partizanilor corporatismului le convine confuzia, pot eticheta pe oricine li se opune ca socialist, comunist, stangist, samd. Si socialistilor le convine confuzia, o economie cu multe afaceri independente prospere ar subtia serios randurile “proletariatului”, ar elimina mare parte din injustitia economica si sociala si i-ar lasa deci fara “obiectul muncii” si argumente.
  @boulanger: A fi libertarian inseamna a fi totodata anticorporatist, antimonopoluri, antisocialist. Capitalism fara Big-Brotheri, statali sau corporatisti. Libertarian aici prin ce a scris e @Euuu, nu @berenger, si cu atat mai putin @Chianti, care e fan corporatism-monopolist in toata regula.
  @Chianti: Baga statul roman 1 Euro si scoate 6? Nu zau? Pai cum, preia statul investitia Daimler in totalitate in schimbul celor 40 mil? A, daca statul baga 40 mil in ceva durabil, gen infrastructura locala, care ramane Romaniei, pe langa ca ajuta dezvoltarea investitiei respective, da, era alta poveste.

  Goth
  2014-03-12 10:38:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Aici e definitia ajutorului de stat, definitie la care si Guran te-a trimis:

  ajutordestat.ro../

  Constantin
  2014-03-12 12:20:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Mai, am vazut articolul tarziu. Multa ipocrizie pe aici, ca sa nu zic mai rau. Se canta in cor: “afara, afara, cu corporatiile din tara”.

  Iaca si o lista luata de pe net:
  1 Volkswagen 11.4
  2 Samsung 10.4
  3 Roche Holding AG 10.2
  4 Intel Corp 10.1
  5 Toyota Motor Corp 9.8
  6 Microsoft Corp 9.8
  7 Novartis AG 9.3
  8 Merck & Co Inc 8.2
  9 Pfizer Inc 7.9
  10 Johnson & Johnson 7.7
  11 General Motors Co 7.4
  12 Honda Motor Co 6.8
  13 Google Inc 6.8
  14 Daimler AG 6.6
  15 Sanofi 6.3
  16 GlaxoSmithKline 6.3
  17 IBM 6.3
  18 Nokia OYJ 6.1
  19 Panasonic Corp 6.1
  20 Sony Corp 5.7

  Sunt sumele bagate DOAR in cercetare de infamele supra-mega-corporatii, exprimate in miliarde de dolari pe anul 2013. Top 20, nu sunt toate companiile, evident. Da, Volkswagem baga in cercetare peste 11 miliarde de dolari annual, iar infama Daimer pomenita in articol aproape 7 miliarde de dolari.

  Ai dracu’ tinerii astia, urasc corporatiile, dar nu isi dau seama ca doar astea pot sa le produca masini misto, care cat de curand vor raspunde vocal la comenzi, Galaxy-uri si iPhone-uri, laptopuri si console de joc tari, motoare de cautare pe Internet sau medicamente din ce in ce mai bune, care maresc in mod evident durata de viata, o arata orice statistica.

  Socialistii lui peste ar vrea ca toate astea sa fie produse de sectia de cercetare a fabricii de stat de la Zimnicea sau, in cel mai rau caz, de Gogu 98 SRL, companie fruntasa pe judet cu maxim 100 de angajati.

  No, nu zice nimeni ca situatia e perfecta si roza si ca trebuie avut grija la abuzurile de putere, la pozitii monopoliste si alte cele. Dar mai usor cu ura asta propagata anapoda.

  Cam asa au facut si comunistii in 45: intai le luam glanda la marii mosieri, apoi la marii industriasi, apoi la chiaburi si tot asa. In final au ajuns la canal si nefericitii cu o moara si 3 angajati sau taranii cu 5 ha de teren, care au facut gura la cooperativizare.

  Si rezultatele s-au vazut. I-am depasit si pe americani, fara rusine putem spune, cum zicea Andries in Dracula Blues (cine nu stie despre ce e vorba sa caute pe youtube – marsavul canal media al marsavei coorporatii Google)

  silicon_v
  2014-03-12 15:16:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  si pentru goth:

  “A, daca statul baga 40 mil in ceva durabil, gen infrastructura locala, care ramane Romaniei, pe langa ca ajuta dezvoltarea investitiei respective, da, era alta poveste”

  Cred ca si pentru marsavii aia de la Daimler o sa fie cam dificil sa ia in carca o uzina complexa, cu o valoare de investitie de 250 de milioane de euro si sa fuga cu ia in carca, in Vietnam, de exemplu. Cu tot cu ziduri si fundatie. Sau ca o sa le treaca chestia asta prin cap inainte de multi, multi ani, necesari pentru a amortize investitia. Mai ales ca e a treia investitie de genul asta in tara noastra.

  silicon_v
  2014-03-12 15:20:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @silicon_v 21: Nu se canta afara cu corporatiile din tara, se canta gata cu spolierea tarii de catre (unele din) ele, cu complicitatea marionetelor de prin politica. Afara eventual cu cele care nu pot lucra fara sa fure si distruga (nu e cazul cu cele enumerate de tine, e vorba mai degraba de cele de prin energie, industria extractiva, petrol, gaze, marele retail, cele venite doar sa dea tunuri, gen Bechtel, RMGC). Nu ai de ce sa dai afara pe unii care fac ce nu face nimeni in Romania, ca cei din lista ta, dar nu e cazul nici sa ii platesti tu pe ei si sa le dai regim preferential pe banii tuturor.
  Si care-i argumentul aici ca sunt atat de puternice si baga atatia bani in cercetare corporatiile astea? Pai daca sunt asa grozave, cu atat mai putin e cazul sa le dam noi bani.
  Cu durata de viata, asta si-a atins maximul la generatiile nascute prin anii 20-40, care pe langa medicamente si avansul medicinei au avut noroc si de apa, aer si mancare sanatoase in aproape toata viata lor. Ceea ce nu mai e disponibil de ani buni generatiilor mai noi, care sunt mult mai bolnave deja la varste tinere si vor trai mai putin cu toate medicamentele. Si nu mai e disponibil tot din cauza unor corporatii. Din 2000 incoace numarul cazurilor de cancer a crescut (oficial, ca probabil e mult mai rau dupa ce vad in jur) cu 300%. Si apar multe cazuri pe la oameni de 35-40 de ani, forme care nu se intalneau inainte la oameni sub 60 de ani.
  @silicon_v: 22 Nokia a primit asemenea facilitati la Jucu si au plecat ultrarapid. Nu au carat uzina cu tot cu ziduri si fundatie cu ei, dar statul roman a ramas cu banii dati si beneficii canci!

  Goth
  2014-03-12 16:14:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!