RSS Feed

Darea-n plată, note din scandal. Tehnocraţia faţă cu salariul minim

vezi toate articolele de
04 Dec 2015 la 14:05 un comentariu 1159 vizualizari.

A continuat scandalul cu darea-n plată. Acea lege care permite creditatului (de orice fel) să dea proprietatea înapoi şi să scape de obligaţii aşteaptă decizia preşedintelui. O dezbatere foarte bună şi ultragălăgioasă a avut loc aseară la Realitatea. Aşa că mai adaug nişte nuanţe sau nişte sublinieri unor critici pe care le-am făcut deja legii şi pe care le menţin. Subiectul trebuie ţinut cald dacă vrem o lege bună şi nu o caricatură:

 • este totuşi ireal cît de prost se apără băncile prin diverşi reprezentanţi. Unii atît de aroganţi încît nu-şi remarcă eventualele argumente bune (e adevărat că să auzi băncile cu argument social, te umflă rîsul). Alţii pur şi simplu proşti de bubuie şi tot timpul cu ameninţarea. De unde vine asta? Vine din faptul că, după criză, ei nu au acţionat decît în forţă. Au ameninţat cu Troica, Troica i-a susţinut şi pa, orice lege în neregulă s-a făcut cum trebuia.
 • pe lîngă apărătorii jalnici ai băncilor, mai sînt unii gînditori BNR, gen Olteanu. Isărescu ar trebui să sesizeze – probabil a şi făcut-o, am văzut din ce în ce mai multe voci moralizatoare la adresa unor comisioane prin BNR -, tocmai un trend ireversibil. În nici un caz BNR, dacă mai are o urmă de bun simţ, n-ar trebui să vorbească precum băncile private. Şi s-o lase mai uşor şi cu ecourile Troicii. Ori gîndeşti politic cu adevărat, ori taci din gură şi-i tai şi postările lui Olteanu de pe blog.
 • Dl. Cinteză de la BNR a recunoscut necesitatea pentru celebrul “caz social”. Asta e absolutizarea tot în sens nesimţit a problemelor cu creditele. Aceste cazuri sociale, cînd nu se mai poate plăti deloc, ar fi trebuit să fie de la sine înţeles că trebuie scutite de datorii suplimentare şi nu acum în ultimul ceas. Esenţa schimbării acum ar trebui tocmai normalizarea unor relaţii contractuale executate cu forţa pînă acum. Asumarea rapidă a abuzurilor desemnate de instanţă, eliminarea poverilor indecente etc. Cu darea-n plată, există totuşi o brumă pentru cazul nu foarte disperat, doar normal-disperat, ăla al majorităţii, că-l mai ascultă şi pe el cineva de la bancă totuşi.
 • parlamentarii s-au trezit de vreun an că nu mai au cizma Troicăi în cap. Au prins curaj şi au făcut o lege cu aparenţă radicală. Să fim serioşi, deşi e tot ce poate fi mai normal să duci ceva responsabilitate spre băncile care dau credite. dar, e radicală în sensul complet greşit:
 • acel domn parlamentar care a iniţait legea este periculos de ridicol într-un punct esenţial: tot citează din constituţie că ăia putrezi de bogaţi cu cinci case, cinci terenuri şi două credite sînt egali cu o familie care locuieşte în singura proprietate pe care şi-o putea lua doar în rate. Aici e exploatarea cinică a unei situaţii sociale. Nu la egalitatea aia se referă Constituţia. Aşa cum teoretic oricine poate negocia cu banca, practic tocmai ăia cu credite mari şi neperformante şi-au negociat foarte bine şi contractele.
 • deci reproşul cu facilităţi pentru bogaţi nu e o simplă glumă. riscuri de destabilizări şi răzbunări sînt. în frecuşurile dintre bănci şi afacerişti veroşi cad mereu la mijloc ăia care cică erau vizaţi de lege. Parlamentarul Zamfir, dacă tot se prezintă apărătorul victimelor băncilor, s-o lase jos cu egalitatea între Porsche şi 41.
 • vă rog să observaţi şi următoarea perversiune: ni se prezintă drept o mare revoluţie faptul că putem rămîne fără casă scăpînd de datorii? Deci şi bine frecaţi, taxaţi aiurea, înşelaţi (că aşa e în contract!) timp de 5-10 ani,  şi fără casă. Ăsta nu e un efect pervers tocmai al unei relaţii extrem de  dezechilibrate între bănci şi clienţi? Dialogul de aseară s-a desfăşurat între un front care nu e doar arogant, e pur şi simplu e prostit de propria suficienţă, nici oameni de imagine nu mai e în stare să-şi aleagă, şi un parlamentar care a căpătat glas cu răguşeli combinatorice. Dar haideţi să observăm că acele familii cu o singură proprietate nu obţin de fapt altceva decît un soi de dezlegare de glie într-o lume în care toată glia e parcelată şi cumpărată. E mai bine fără casă şi nedator decît fără casă şi dator? La asta am ajuns să răspundem?
 • e din ce în ce mai clar că nu trebuie restrînsă la “cazuri sociale”, pentru că  băncile pare că înţeleg prin cazuri sociale exact ce nu trebuie, un dosăroi şi încă un motiv de trîntit uşa în nas. Însă legea trebuie scoasă (şi n-ar trebui să fie greu) din acea chemă scîrboasă în care unul cu un castel dă cheile înapoi că nu mai poate plăti săracul. De partea cealaltă, să se înţeleagă clar că nu e ajutor social să dai un drept elementar.

Tehnocraţia faţă cu salariul minim

Pot să-mi deschid cabinet de ghicit în palmă. Sau în viitorul tehnocratic în general. La primul anunţ mai concret al acestui guvern, a apărut prima mare grijă, salariul minim în mediul privat. Deşi toţi indicatorii zburdă (cu excepţia ăluia de sărăcie salariată în privat), există un loc unde trebuie să ne gîndim, să facem calcule, s-o răsucim: salariul minim. E atît de previzibil, scîrbos de previzibil, dacă guvernul ăsta înţelegea ceva mai mult decît sloganuri de dreapta populiste, şi-ar fi asumat acea măsură fără comentarii. Dacă PSD mai are vreo urmă de sînge în instalaţie ar trebui să intervină rapid.Sau  o pot continua în stil Liviu Dragnea zis “Pace”.

Reporter: Şi în legătură cu salariul minim pe economie. Se aplică acea majorare până la 1.200 de lei şi în câte tranşe, una, două?

Anca Dana Dragu, ministrul Finanţelor Publice: În prezent, am iniţiat, de asemenea, un studiu prin care să vedem în ce măsură creşterea salariului minim pe economie ar eroda competitivitatea României şi astfel ar fi afectată întreaga economie românească. Ca urmare a acestui studiu, vom decide şi posibilele tranşe în care vor fi făcute aceste creşteri salariale. Trebuie să vă spun că la nivelul UE, statele membre, multe state membre, realizează creşterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare, prin care se pune în echilibru, se pun în aceeaşi pagină toate aspectele care decurg din creşterea salariului minim, aspecte pozitive şi negative, astfel încât creşterea salariului să nu se facă în mod ad-hoc şi să nu afecteze economia.

Reporter: Sunt şanse în acest moment să rămână la 1.050 de lei, anul viitor.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului: Sunt şanse şi să crească, doamna ministru v-a spus clar că va urma o analiză. Ceea ce vreau, însă, să spunem foarte clar, că la nivelul impactului bugetar acesta este redus, pentru că, în urma majorărilor salariale din ultima perioadă, sunt tot mai puţine persoane care au acest salariu minim. Deci, la nivelul execuţiei bugetare impactul este redus în acest moment pentru o eventuală majorare a salariului minim, undeva în vară, dacă va avea loc. Discuţia se pune numai în termeni de oportunitate pe sectorul privat, ăsta va fi primul motiv de analiză.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


1 comment
 • 1

  hai ca m ai innebunit cu smecherii care dau bancii cheile blocului. tot inainte o dai cu astea.
  asa ca sa ti fac pe plac, DACA O LEGE E FACUT PT. 1000 DE ESCROCI, PE LANGA CARE MAI SCAPA CATEVA SUTE DE MII DE FRAIERI, ATUNCI E O LEGE BUNA.
  si de ce legea in forma asta e buna: simplu, pt ca in definitiv imparte responsabilitatea cu bancile.
  pana acum, bancile sunt un fel de sfintele moaste, de neatins, nici macar de pupat. singura afacere din romania fara riscuri (ca oricum fraierii plateste).
  dar gata, se schimba calismera, trebuie sa si asume si ele partea lor de vina chiar si pentru smecherii zilei. sa se invete minte sa nu mai dea pe persoana fizica 1 mil de euro credit. si inca ceva, e cinica povestea aia cu intorsul impotriva viitorilor creditaci. credeti va vor ajunge bancile sa ceara 25 % avans? te umfla rasul. pai in aia 25 % sunt tocmai grosul dobanzilor.

  un ciuriburist
  2015-12-07 14:44:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!