RSS Feed

De ce a demisionat Timiș de la Ministerul Culturii. Și una super tare cu postacii RMGC de pe Facebook

vezi toate articolele de
24 Feb 2012 la 20:21 22 comentarii 3395 vizualizari.

De dimineață (vineri), când scriam despre emisiunea ”Judecă Tu”, de la TVR1, apreciam că secretarii de stat de la Ministerul Mediului, Marin Anton, și de la Ministerul Culturii, Vasile Timiș, ar trebui să-și prezinte demisia după prestația lor din cadrul dezbaterii.

Mă întreb care a fost reacția românului mai puțin informat despre subiect când l-a auzit pe secretarul de stat de la Mediu (repet, de la Mediu) ridicând în slăvi cianura, sau pe cel de la Cultură lăudându-se cu banii pe care îi va primi din vânzarea (să-mi fie cu iertare, dar acesta este termenul corect) patrimoniului de la Roșia Montană. Atenție, e vorba de doi înalți funcționari publici, al căror rol este de a impune condiții, de a aplica legile în domeniu și de a monitoriza respectarea lor în cazul proiectului RMGC, nu de a căuta șmecherii și justificări prin care această legislație să fie eludată. După emisiunea de aseară cei doi ar fi trebuit să se prezinte la ministere cu demisia gata scrisă.

Fragment din articolul ” Unde s-au ascuns Hunor și Borbely? Și de ce a renunțat CFR Cluj la contractul cu RMGC

N-am publicat bine articolul, că în rețelele de socializare se vorbea deja despre demisia lui Vasile Timiș. Informație confirmată ulterior, pentru VoxPublica, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. ”A invocat motive personale”, a declarat Dan Suciu, care a afirmat și că demisia a fost acceptată. Am încercat să aflu mai multe detalii și de la Vasile Timiș. A răspuns la telefon și s-a scuzat că are ”semnal prost”. A început să vorbească despre un proiect pe care l-ar avea la Facultatea de Psihologie din Cluj, după care conversația s-a întrerupt. Ulterior am apelat de mai multe ori același număr de telefon, dar a sunat în gol.

În cadrul emisiunii, Vasile Timiș a făcut o afirmație care a iritat în mod evident opozanții proiectului RMGC de la Roșia Montană, când a făcut referire la colegii de la Gold, asta în condițiile în care reprezenta Ministerul Culturii. Pe de altă parte, Vasile Timiș a menționat, pe parcursul dezbaterii, și faptul că în privința soartei patrimoniului cultural de la Roșia Montană trebuie să se pronunțe și Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI). Mai exact Comisia care e abilitată să înceapă procedura de declasare a Masivului Cârnic de pe lista monumentelor istorice de clasă A (cu valoare națională și universală). Ori CNMI nu doar că nu a făcut acest lucru, ci a și propus ca Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a UNESCO. Atâta timp cât Masivul Cârnic este monument istoric, proiectul RMGC practic nu există, iar procedura de declasare poate fi inițiată doar de CNMI (despre modul în care ministrul Culturii încearcă să schimbe componența CNMI, în curând).

În același timp, conform unor surse apropiate ministerului Culturii, Vasile Timiș era deranjat de faptul că era mereu desemnat ”să scoată din foc castanele încinse ale cazului Roșia Montană”. Și că s-ar fi săturat să fie ”avocatul Goldului” împotriva convingerilor personale. Ca și în alte cazuri, și pentru emisiunea ”Judecă Tu”, invitația de participare a fost adresată ministrului Kelemen Hunor, acesta desemnându-l însă, ca de fiecare dată, pe Vasile Timiș ca înlocuitor.

Desigur, fiecare are dreptul să accepte ideea că demisia survenită după emisiunea (și declarațiile făcute în emisiune) de aseară e o simplă coincidență.

***

Și tot legat de emisiunea de aseară. O fază super tare de pe Facebook. Mai exact de pe pagina emisiunii, unde comentariile au început să curgă cu nemiluita. Ei bine, cineva s-a apucat un pic ”de purecat” profilurile celor care postau comentarii favorabile proiectului RMGC. Nu doar că, previzibil, s-a dovedit a fi trolli (acele creaturi hidoase care sălășuiesc prin tenebrele online-ului, supra-saturate de frustrarea că singurele sentimente pe care le trezesc sunt de dispreț și dezgust), ci și că încercau să preia imaginea unor persoane reale într-un mod absolut amatoricesc. Astfel ”Anne Marie Ivon” a furat fotografia artistei Heather Findlay, ”Ilinka Mihăilă” a pus ”copy-paste” pe Laetitia Boyer iar ”Tudor Naum” a optat pentru Juan Carlos. Campionii sunt ”Mihaela-Cosmina Dan” și ”Cristi Bercea”. Primul troll, după ce a fost deconspirat, și-a schimbat fotografia de profil, înlocuind-o cu una cu Bruce Willis(!). Al doilea troll a optat direct pentru o fotografie cu Mitch Hewer, Account Executive la… Leo Burnett J)). Adică taman la agenția care în România se ocupă de imaginea RMGC.

Mai jos aveți imaginile cu trollii RMGC capturați în flagrant delict. Aveți tot dreptul să vă distrați pe seama prostiei lor și tot dreptul să vă enervați pentru modul josnic în care încearcă să mimeze susținerea publică a proiectului. Dincolo de acestea rămân niște întrebări. Cum Dumnezeu să-i crezi pe cei de la RMGC că sunt în stare să implementeze acea super- mega- extra- tehnologie pe care o tot laudă dacă nici măcar niște profiluri de troll cât de cât credibile nu sunt în stare să facă? Dacă și pentru atâta lucru e nevoie să fure?Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!