RSS Feed

De ce a fost zdrobit PDL. Aviz amatorilor.

vezi toate articolele de
11 Jun 2012 la 16:36 58 comentarii 2001 vizualizari.

PDL a fost înfrânt categoric la alegerile locale.  Scorul i-a surprins chiar şi pe atât de relaxaţii câştigători.  Victor Ponta a declarat astăzi că “niciunul dintre cele trei partide, PSD, PNL şi PC, nu a obţinut niciodată un scor mai bun. PSD a luat cele mai multe Consilii Judeţene şi primării din istoria sa, PNL cele mai multe din istoria sa, PC câştigă preşedinte de Consiliu Judeţean la Maramureş, primar reşedinţă de judeţ la Deva şi Sectorul 4″.  Chiar şi experimentatul Ion Iliescu a fost luat prin surprindere de rezultatele alegerilor: “M-au surprins plăcut! Sigur, nu aşteptam chiar acest scor, într-adevăr! Bănuiam, simţeam că aceasta este starea de spirit şi că are toate şansele USL-ul să câştige, însă scorul a reflectat o stare de spirit mult mai profundă, de dezaprobare a guvernării anterioare”.

Nimeni nu se aştepta ca PDL să treacă cu bine testul localelor. Plecările din partid  pe ultima sută de metri – Sorin Frunzăverde, Darius Vâlcov, etc, haosul de la filiala Bucureşti, căderea guvernului Ungureanu şi debusolarea nucleelor dure – nu au putut fi contrabalansate de preluarea frâielor campaniei de către Vasile Blaga.  Ceea ce s-a făcut a  fost prea puţin şi prea târziu.

Dar nimeni nu se aştepta ca PDL să fie zdrobit.  La Bucureşti diferenţa de scor între învingători şi învinşi este atât de mare încât nici măcar nu se poate spune că PDL a fost  înfrânt. E prea puţin. La Bucureşti, PDL a fost aruncat pe fereastră şi făcut una cu asfaltul. Iar în Consiliile Municipal şi Locale,  din PDL au rămas doar urmele.  Şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea aşteaptă probabil rezultatele finale ca să-şi prezinte demisia.  Ştie că orice amânare va complica şi mai mult situaţia.

Ce spune însă despre bucureşteni şi despre România un scor de tipul: Andrei Chiliman USL – 73% şi Theodor Paleologu PDL – 14%? Dar Cristian Popescu Piedone USL – 80% şi Sulfina Barbu PDL – 8%? Spune că la votul politic anti-Băsescu/Boc/Udrea s-a adăugat preferinţa pentru primarii în funcţie, preferinţă accentuată de votul într-un singur tur? Cum ar rămâne atunci cu înfrângerea şocantă a lui democrat-liberalului Liviu Negoiţă de la sectorul 3, unul dintre cel mai bine administrate din Bucureşti? Să-ţi câştigi al doilea mandat în 2008, cu circa 70%, şi să-l pierzi pe al treilea cu un scor larg de 56 la 29% în faţa unui nume încărcat de scandaluri jenante şi ajuns în competiţie graţie coincidenţei de nume? Iată o ecuaţie ce  depăşeşte cu mult un simplu vot negativ.

La 10 iunie, alegătorii au făcut mai mult decât să dea un vot de blam. Cu un scor de 47% la 15%pe ţară (rezultate partiale primari, BEC, ora 14.00), nu se poate vorbi de o replică dură, ci de răzbunare.  La 10 iunie alegătorii s-au răzbunat.

Citeam mai devreme o ştire Reuters care spune că alegătorii din România au penalizat austeritatea avertizând în acest fel şi guvernul în funcţie.  Pur schematism occidental.  Dacă ar fi fost aşa, un primar ca Liviu Negoiţă pierdea la balotaj, nu cu jumătate din voturile unui învingător controversat. Românii nu au penalizat PDL. Românii s-au răzbunat pentru că PDL i-a umilit şi i-a sfidat.

Să pozezi agresiv într-o revistă glossy de ziua preşedintelui când familii întregi se zbat să supravieţuiască, să numeri 80 până la 170 când concetăţenii tăi au devenit experţi în numărarea mărunţişului ca să le ajungă “banii mari” pentru meditaţiile copilului şi medicamentele bunicii care nu se găsesc în spital, să îi numeşti pe protestatari “gloată incultă şi ineptă”, să promovezi de la tribuna Parlamentului exploatarea cu cianuri într-unul dintre puţinele locuri din ţară pe care toţi românii şi le amintesc din cărţile de istorie, Roşia Montana Alburnus Maior, să-l înlocuieşti pe “moralistul” Emil Boc cu ale lui “pensii nesimţite”, cu obsesiv şlefuitul Mihai Răzvan Ungureanu într-o ţară în care există copii care învaţă alfabetul în barăci, iată lista scurtă a motivelor pentru care a pierdut PDL.

“Avem rezultate pe care nici măcar noi nu le speram, am scos PDL din Bucureşti, a zburat Flutur de la Suceava, în lacrimile doamnei Anastase am câştigat Ploieştiul, la Dâmboviţa populaţia judeţului de primeşte cu drag, şi inclusiv victorii istorice. Adiţă, sau cum îl chema pe Videanu, a pierdut Videle, oraşul său drag, iar pentru domnul Iliescu am câştigat Olteniţa”, a conchis însă premierul Ponta.

Ce iluzii! Cât de sus trebuie să-ţi fi ajuns deja nasul ca să spui aşa ceva! Românii n-au votat din admiraţie şi încredere pentru USL. Au votat cu încrâncenare ca să se răzbune umilinţele îndurate din partea PDL.  USL trebuie să primească cu mare grijă şi multă modestie un astfel de rezultat incendiar. USL calcă acum pe cuţite şi cărbuni încinşi. Ar fi tare folositor pentru România dacă cei trei co-preşedinţi şi sfătuitorii lor ar lua aminte la ce păţeşte PDL în aceste zile. Infatuarea şi aroganţa au făcut întotdeauna casă bună cu incompetenţa şi eroarea. Iar românul îndură ce îndură după care…  votează.

Pentru o decizie informată, vezi şi episoadele “Năstase, şase case”, “PNŢcd n-a fost în stare nici să fure” şi “Mămăliga nu explodează”.  Apoi… aviz amatorilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!