RSS Feed

De ce arestările lui Mazăre, Duicu, Constantinescu nu afectează PSD. Și comentarii despre o tranzacție penală din Afacerea Roșia Montană

vezi toate articolele de
10 Apr 2014 la 12:14 16 comentarii 947 vizualizari.

Dacă cineva își pune speranțe că arestările și dosarele baronilor PSD vor influența rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale din acest an se iluzionează. Motivele pentru care acest lucru nu se va întâmpla sunt destul de simple:

  • Niciun alt partid sau grupare ori candidat ipotetic la președinție nu are o imagine curată, astfel încât să coaguleze iritarea publică produsă de dezvăluirile din aceste dosare (s-au dus vremurile lui ”Arde-i pe corupți!”);
  • Niciun alt partid sau grupare ori candidat ipotetic la președinție nu are o ofertă socială capabilă să-i motiveze pe indeciși, pe alegătorii care stau acasă (”ai lor sunt mai corupți” sau ”ai noștri sunt mai puțin corupți” nu e ofertă electorală);
  • În cea mai mare parte bătălia la europarlamentare și într-o mare măsură înfruntarea pentru Cotroceni se va da între electoratele fidele ale fiecărei tabere – din acest punct de vedere arestările și dosarele care vizează preponderent o anumită grupare vor avea ca efect doar mobilizarea mai mare a fidelilor grupării respective (prin auto-victimizare și vânzarea unei imagini de victimă).

În aceste condiții, interpretarea arestărilor și dosarelor penale ca fiind un demers politic care vizează efecte electorale e total greșită. Indiferent dinspre ce tabără vine o asemenea interpretare (pro-PSD, anti-PSD sau neutră). Până la urmă, numărul mai mare al baronilor PSD vizați de dosarele penale nu face altceva decât să reflecte o realitate faptică: numărul președinților  social-democrați de Consilii județene și al primarilor e mai mare decât al celor proveniți de la alte partide. E o păstrare a proporției, nu un semn că unii ar fi mai corupți sau mai puțin corupți decât alții ori că DNA vizează doar social-democrați.

***

Rise Project continuă seria de articole legate de dosarele penale la care e conectată și RMGC, compania care vizează aurul de la Roșia Montană. Ancheta o puteți citi integral aici. În sumar e vorba de achiziționarea a 35.000 de veste de la o firmă fantomă, contra sumei de 300.000 de dolari în perioada referendumului din Munții Apuseni și a alegerilor parlamentare desfășurate la aceeași dată. Câteva amănunte merită niște comentarii suplimentare.

  • Conform unui martor cheie, tranzacția ar fi vizat inițial achiziționarea 10.000 de veste la prețul de 5 euro/bucată. Ținând cont de cantitatea, calitatea acestora și de proveniență (un depozit din spatele complexului Dragonului Roșu din București – mai exact marfă chineazească la ”prima mână”), prețul acestora e deja pipărat.
  • Ulterior, comanda a urcat la 35.000 de veste. Chiar și la același preț, de 5 euro/bucată, suma totală rezultată nu ajunge la 300.000 de dolari. Asta în condițiile în care, la o comandă de 3,5 ori mai mare, ar fi fost de așteptat ca prețul per bucată să scadă.
  • RMGC nu ar fi avut ce să facă cu 35.000 de veste. Numărul total al alegătorilor înscriși pe listele referendumului a fost de 72.000. Cum pungile cu ”atenții” distribuite de slujbașii RMGC conțineau câte o vestă și cum acestea s-au distribuit din poartă în poartă, numărul ”porților” e evident mai mic decât numărul vestelor. În plus, deși și-au propus asta, ținând cont de distribuția ”porților” prin satele din Apuseni, nu au avut cum să ajungă cu pungi cu veste la toate familiile din zona vizată. Cifra inițială, de 10.000 de veste, pare mai apropiată de necesarul acoperirii zonei și de posibilitățile fizice de distribuție.
  • De ce ar fi plătit RMGC un număr mai mare de veste decât aveau nevoie și încă la un preț/bucată mai ridicat decât cel pe care l-ar fi plătit la un număr de veste de 3,5 ori mai mic? Răspunsul poate fi căutat în campania electorală pentru parlamentare, care s-a desfășurat concomitent. Și ar putea oferi una dintre explicațiile situației în care, mai de fiecare dată, sumele raportate oficial de către partide că ar fi fost cheltuite în campaniile electorale sunt mult mai mici decât publicitatea pe care, în mod evident, și-o fac. Există o schemă clasică prin care o firmă care așteaptă diferite recompense ulterior desfășurării alegerilor plătește facturi care nu vizează doar serviciile și bunurile achiziționate pentru folosința proprie, ci și pentru serviciile și bunurile de care beneficiază diferiți candidați.

Ancheta Rise Project, aici:

***

La final, o asemănare între dosarul în care e acuzat Radu Mazăre și RMGC – tranzacțiile dubioase sunt justificate similar: ”binele” pe care l-ar face unor categorii sociale defavorizate. Cum ar veni, hoția sau șmecheria ar fi onorabile dacă niște fărâmituri ar ajunge și la săraci. Aur de miliarde de dolari pentru niște veste de fâș de 5 euro/bucată. Astea da beneficii pentru comunitatea locală…

***

PUBLICITATE: Mâine (vineri), de la ora 17.00, reiau turneul de lansare a cărții ”Afacerea Roșia Montană”, la Oradea (Hotel Continental). La Cluj, până duminică, ”Afacerea Roșia Montană” poate fi achiziționată și la Târgul Gaudeamus (Piața Unirii), de la standul Librăriilor Librarium.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!