RSS Feed

UPDATE: “The Independent” şi Mining.com: “Arheologii ar putea fi ultimul cui în sicriul proiectului Roşia Montană”. Lansare cu făptuitori la Alba Iulia. ALERTĂ la Pungeşti: reîncep protestele

vezi toate articolele de
02 Dec 2013 la 10:39 25 comentarii 3190 vizualizari.

UPDATE: Ziarul britanic “The Independent” a acordat ieri, 1 Decembrie, spaţii largi raportului profesorilor univeristari de la Oxford şi Leicester care au evaluat valoarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană. Conform publicaţiei britanice, acest raport a încurcat semnficativ planurile Guvernului de a aproba proiectul minier.

“A leaked British report into the archaeological significance of an ancient Roman gold mine has helped to scupper plans by the Romanian government to approve invasive mining at the site.

The expert report, kept hidden for three years by the Bucharest government, was commissioned by Romania’s ministry of culture and funded by a not-for-profit organisation, Pro Patrimonio, which works to protect Romania’s cultural heritage. The report says that the ancient site, in Rosia Montana in the Apuseni Mountains of western Transylvania, is worthy of consideration as a Unesco world heritage site and that its galleries are “the most extensive and most important underground Roman gold mine known anywhere”.

Articolul integral aici:

Concluzia Mining.com, cel mai important agregator de ştiri din domeniul mineritului apreciază, de asemenea, că raportul experţilor britanici poate fi “ultimul cui bătut în sicriul proiectului de la Roşia Montană”. Articolul, care a deschis newslette-rul Mining.com din această dimineaţă, poate fi citit aici.

***

Articolul iniţial:

Acuma nu trebuie să reiau toate motivele pentru care reprezentanţii partidelor politice, ai serviciilor de informaţii şi ai Ministerului de Interne au fost întâmpinaţi cu huiduieli puternice în timpul ceremoniei de depunere de coroane de flori, de ieri, de la statuia lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia. Are şi ipocrizia limite pe care cetăţenii români nu mai sunt dispuşi să le înghită. În contrapondere s-au aflat reprezentanţii Academiei Române, întâmpinaţi cu aplauze, şi o excepţie: în momentul în care s-a depus o coroană de flori din partea UDMR, huiduielile s-au oprit. Atenţie, acest lucru s-a întâmplat pe 1 Decembrie, la Alba Iulia. Momentul are explicaţii şi semnificaţii care merită subliniate. Să nu existe dubii: prin prestaţiile lui Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely la ministerele Culturii, respectiv Mediului , ar fi existat motive suficiente pentru ca şi UDMR să fie contestat. Într-o mare măsură însă, acestea au fost contrabalansate de poziţiile principiale ale lui Peter Eckstein Kovacs şi Attila Korody (iar Kelemen Hunor are toate motivele să le mulţumească acum pentru ce au făcut).

Dincolo de acest lucru este vorba însă şi de un risc gestionat inteligent până în acest moment de către cei care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Pentru că derapajul către un naţionalism extremist, xenofob şi/sau rasist, este un risc ridicat, mai ales într-o perioadă de criză economică. Naţionalismul economic sau economia locală (primul, concept liberal de la sfârşitul secolului a XIX – începutul secolului al XX-lea, al doilea, concept contemporan, apropiat mai degrabă de ideologiile de stânga care acceptă şi micile întreprinderi locale private/capitalizate) nu se suprapun, în ciuda terminologiei, cu rasismul ori xenofobia. Ambele presupun sprijinirea şi încurajarea întreprinzătorilor autohtoni (indiferent de naţionalitatea lor), astfel încât de beneficiile rezultate să profite, în primul rând, comunităţile locale. Revendicarea şi invocarea unor personalităţi istorice ca Horea ori Avram Iancu (mai ales în cazul zonei Apusenilor) nu s-a făcut (şi nu se face) ca un apel la lupta lor ÎMPOTRIVA cuiva (a unei etnii), ci la lupta PENTRU drepturi sociale şi economice.

Ce s-a întâmplat ieri la Alba Iulia demonstrează o maturitate a opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană, înţelegerea faptului că opresiunea socială şi economică, ignorarea şi încălcarea drepturilor civice sunt probleme sistemice. Din cauza lor suferă şi saşii din zona Sibiului, şi secuii din Harghita şi Covasna, şi moldovenii din Pungeşti şi moţii din Apuseni, ale căror resurse locale sunt înstrăinate.

***

Pentru câteva minute, scaunele lui Ponta şi Şova de la Palatul Victoria au fost ocupate de vizitatori cu tricouri Salvaţi Roşia Montană. Unul dintre ei a avut şi o scurtă covorbire cu premierul (via Vice.com):

Ponta: Văd că faceți treabă mai bună decât domnul Șova.

Susținător Roșia: Da, vrem să salvăm patrimoniul de la Roșia Montană.

Ponta: Păi îl salvăm împreună.

Susținător Roșia: Vorbim cu parlamentarul sau cu prim-ministrul Victor Ponta?

Întrebarea a rămas fără răspuns, Victor Ponta plimbându-şi zâmbetul în altă parte. Surpriza a venit la ieşire, când susţinătorii Roşiei Montane au fost luaţi „la legitimat” de către jandarmi. Sub asaltul camerelor de luat vederi, jandarmii au renunţat la acţiune (sursa: Vice.com).

***

La Alba Iulia, după huiduirea partidelor politice, acţiunile manifestanţilor pentru Roşia Montană au continuat în tot oraşul: au fost arborate banere de mari dimensiuni, a avut loc un flashmob la statuia lui Mihai Viteazul şi marşuri. De la 14.30, peste 200 de făptuitori şi posibili făptuitori s-au strâns la Spaţiile RYMA pentru lansarea cărţii „Afacerea Roşia Montană”. Din păcate (sau din fericire, cum doriţi) toate cele trei săli ale galeriilor RYMA s-au dovedit neîncăpătoare pentru cei care au venit la eveniment, din Alba Iulia, Constanţa, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara, Roşia Montană, Câmpeni sau Deva. Printre ei şi făptuitorul de frunte Willy Schuster de la Moşna. Le mulţumesc celor prezenţi, precum şi prezentatorilor Horia Ciugudean, Ioan Pop Curşeu şi Dumitru Cornel Vîlcu, precum şi trupei Ad-Hoc, care au oferit un scurt recital acustic la finalul lansării.

Turneul de lansare a cărţii „Afacerea Roşia Montană” continuă:

Câmpeni, 2 decembrie, ora 19.00, Restaurantul Ryvali (din centru) –detalii aici

Deva, 4 decembrie, ora 17.00, Bistro Arborria (clădirea Hotelului Sarmis, intrarea dinspre CEPROMIN) – detalii aici

Arad, 5 decembrie, ora 18.30, Club Nerv – detalii aici

Timişoara, 6 decembrie, ora 17.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare– detalii aici

Sibiu, 7 sau 8 decembrie (voi reveni cu ziua exactă, ora şi locul).

***

Roşia Montană la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2013 (galerie foto)

***

ALERTĂ: La Pungeşti, Jandarmii au intervenit în această dimineaţă împotriva celor care protestează împotriva exploatării prin fracturare hdraulică a gazelor de şist. Protestatarii acuză brutalităţi ale forţelor de ordine – detalii aici.

Pe Facebook au fost create deja evenimente de mobilizare la proteste pentru Bucureşti (aici), Cluj (aici) şi Braşov (aici).

***
FĂRĂ COMENTARII

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

25 comments
 • 1

  Cu UDMR o sa votam! Doar UDMR este scaparea noastra. Sa nu uitam ca Funar impreuna cu un ungur au initiat Legea interzicerii Cianurilor in Minerit! Ungurii sunt scaparea noastra! Uniti-va cu Ungaria nu cu Moldova!

 • 2

  UDMR joacă mai abil chestiunea. Tot mafioți sunt și ei stați liniștiți. Au făcut bine că au huiduit – reacția UDMR ar fi fost să țipe „discriminare” vechea lor carte. Între timp în Transilvania se practică retrocedările ilegale susținute din plin de UDMR.

  Ioan
  2013-12-02 12:39:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Hai sictir…ce sa-ti spun!?
  Acum dupa ce v-ati dat seama ca ati dat-o in bara cu exceptarea de la huiduieli a “marilor politicieni romani” ai UDMR, incercati sa dregeti busuiocul…de parca nu ar sti lumea ca finantarea de la nea Soros vine!

  Ipocrizie monser, ipocrizie!

  kla2005
  2013-12-02 12:56:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  UDMR!!! :) )) daca vreti sa fa faceti unguri, mergeti dragilor in Ungaria…. deocamdata noi avem datoria sa facem o Romanie mai buna… dar nu cu ungurii. alegeti ce facem, muncim sau protestam?

 • 5

  D-le Gotiu acelasi scenariu se va repeta si aplica in 2014 si in Rosia Montanata, cum s-a intamplat astazi la Pungesti.

  Cu repetitie
  2013-12-02 13:13:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  ,,saraca tara bogata” , ce-o sa mai ramana din tine si pentru nepotii mei? (dar ,,urmasilor ,urmasilor nostri”- STEFAN CEL MARE)

  iulia
  2013-12-02 13:25:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  e nevoie de 100.000 de țărani, acolo. dacă îi apără pe cei asemeni și ei vor fi apărați. acum e vremea număratului. jANDARMERIA ROMÂNĂ A DEVENIT OPRESOAREA POPORULUI, OPRESOAREA ȚĂRĂNIMII. trăim clipe groaznice. acum e vremea de unire. e vremea trădătorilor , a făcătorilor de legi strâmbe și nule. e vrmea unirii poporului. rușine pseudojandarmeriei! va veni și momentul judecății acestor trădători. cum va veni ziua judecății tuturor iudelor.

  trădătorii poporului
  2013-12-02 13:39:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @adi: e bine ca prostia nu te doare

  razvan
  2013-12-02 13:41:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @kla2005: da mai, totul mi-a fost platit de soros: nasterea, educatia, hrana, sanatatea, benzina spre alba iulia si inclusiv coada de matura de care am lipit steagul Salvati Rosia. E de treaba nenea Soros;). Vrei sa te pun in legatura cu el?

  sictir
  2013-12-02 13:42:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  parca esti ceausescu. poza de acum 15 ani retusata. pune domle o poza actuala

  radu
  2013-12-02 14:00:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Eu votez cu liberalii nu cu UDMR, hai sa fim seriosi … doar n-a dat strechea in mine sa votez cu pupilii lui Orban.

  Dinu
  2013-12-02 14:48:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Tratarea partidelor cu dubla masura (udmr vs ceilalti) numai dovada de maturitate nu e. E ceva intre naivitatea drobului de sare (“doamne fereste, maica, sa nu fim acuzati de rasism”) si manipulare de cea mai joasa speta. udmr a avut cel putin doi ministri care au pus umarul activ la promovarea rmgc prin incalcarea legii. A spune ca ticalosia celor doi e balansata de “dragalasenia” altor 2 inseamna a cadea in aceeasi logica schizoida a lui ponta, care cu tichia de ministru promova legea, in timp ce cu tichia de deputat vota impotriva ei.

 • 13

  @Mihai Gotiu:
  strategia pentru UDMR e gresita pentru ca si ei sunt parte la promovarea proiectului rmgc! mai explicit este @max de la 12
  singurul ‘castig’ din strategia asta e ca veti da apa la moara celor care va acuza ca miscarea e in interesul ungurilor, sigla cu verde, rosu pe fond alb e drapelul unguresc iar banii vin de la soros…
  mai ganditi-va oleacă

  trolu
  2013-12-02 15:09:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Atata tot …cine e de vina si cu cine sa votam,sau sa mergem.Hai sa facem ceva,nu sa se stea acasa si sa se duca “batalii pe net”.Pe strada se rezolva soarta Romaniei.

  Carlos
  2013-12-02 15:21:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Rosia Montana are o multime de frumuseti,si suntem foarte norocosi ca cei de la RMGC vreau sa investeasca in comuna, ei se gandesc la bunastarea localnicilor si la necesitatile lor! Inceperea proiectului minier va aduce numa beneficii, atat in crearea de locuri de munca, cat si in valorificarea frumusetilor comunei, asa ca lasati protestele deoparte, proiectul trebuie sa inceapa

  Boramarius
  2013-12-02 15:40:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Astia care se trantesc pe jos la ora fixa vor sa salveze Rosia Montana? Vai ce am mai ras!
  Sunt niste mascarici cu totii, sunt niste manevrati care fac miscari de mase cu autocarul si instiga la o asazisa revolutie. Maimutele aste nu se pot sterge la nas singure si vor sa ma convinga ca fac revolutie.
  Proiectul minier propus la Rosia Montana este solutia pentru aceasta comunitate spre o viata mai buna, spre locuri de munca si un mediu mai curat. Cum pot maimutoii astia sa schimbe ceva..ca nu ii baga nimeni in seama. Doar ei intre ei se aplauda. Si la Alba oamenii din jurul lor le spuneau sa plece de unde au venit asa ca sa ma scuteasca.

  Dumitrita
  2013-12-02 15:47:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Dumitriţule, eu, dacă aş repeta la nesfârşit ce repeţi tu (pe tot internetul) sau aş adormi la tastatură sau mi-ar da sânge pe nas.

 • 18

  @Dumitrita: Faci rusine neamului din care esti, vanzator de tara. 18 tone de aur la 300 carate in Canada si doua lacuri de cianura asta numesti tu afacere buna plus cateva locuri de munca pe termen determinat apoi inapoi la pasune daca mai ai unde!

 • 19

  Mihai, ce crezi că se mai poate face dpdv legal după ce parlamentul votează nouă lege a minelor? Ne punem speranţa doar în ccr?

  iulian
  2013-12-02 17:36:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @iulian: Revolutie, evident… Uita-te un pic ce se intampla in Ucraina..

  Aloha
  2013-12-02 17:49:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  in Romania este mai rau decat in Ucraina: ziaristii sunt impiedicati sa ajunga la Pungesti! Romania nu este stat de drept. punct.

  yehudy
  2013-12-02 20:56:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Sa ne amintim totusi de procesul intentat de RMGC in 2007 statului roman si lui Korodi Attila in solidar pentru ca i-a blocat. Sa ne amintim cand guita Basescu :”Semnati acordul domnule Borbely”.

 • 23

  kla2005, Boramarius, Dumitrita, mirositi urat! Iesiti afara!
  Carlos, sunt de acord cu tine. Protestele in strada sunt absolut necesare.
  Trebuie sa fim solidari cu cei napastuiti daca vrem sa ne numim oameni in continuare.

 • 24

  Eu am ieşit în stradă pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Fac asta pentru mine şi copiii mei, dar şi din solidaritate cu cei care sunt năpăstuiţi de corupţii de la putere şi din solidaritate cu cei care vor fi afectaţi imediat de aceste exploatări distructive.
  Sunt solidar cu localnicii din Roşia Montană care nu vor să-şi părăsească gospodăriile.
  Sunt solidar cu localnicii din satul Siliştea din comuna Pungeşti, sunt solidar cu toţi oamenii din zona Bârladului, din Dobrogea, din Bihor, al căror pământ va fi otrăvit, a căror apă va fi otrăvită, al căror aer va fi otrăvit de această exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Citiţi studii făcute de universităţi americane la ele acasă! Fracturarea hidraulică dăunează grav sănătăţii!
  Sunt solidar cu oamenii din Moşna şi Mihăileni şi Metiş care încearcă să facă agricultură ecologică, dar pe ale căror pământuri firma Prospecţiuni S.A. împrăştie abuziv cabluri şi dinamită, fără să ceară acceptul proprietarilor.
  Dar ce este solidaritatea asta de care tot vorbesc?
  Solidaritatea este atunci când vezi un alt om atacat de o fiară sălbatică şi sari să-l ajuţi. De ce faci asta? Pentru că este şi el tot om ca tine. Pentru că într-o zi s-ar putea să te afli într-o situaţie ca a lui şi să ai nevoie de ajutorul lui. Pentru că ajutându-l pe el îţi creşte sufletul.
  Am ieşit în stradă din solidaritate. În toate cazurile de mai sus, fiara sălbatică de care trebuie să ne apărăm este corupţia politicienilor. Manifestările de protest în stradă sunt o unealtă obişnuită a cetăţenilor unei democraţii. Constituţia consfinţeşte dreptul cetăţenilor la liberă exprimare. Acţiunile Guvernului de reprimare a protestelor prin intermediul Jandarmeriei sunt abuzuri. Trebuie să ieşim în continuare în stradă până când abuzurile conducătorilor ţării asupra cetăţenilor ţării vor lua sfârşit.

 • 25

  Sin sigura solutie pentru a salva tara este o noua revolutie adevarata.Pana ce in tara nu vom curate ultima ramasita de comunisti ,in tara nu va fi pace si liniste.JOS guvernul PONTA PLAGIATORUL.CRETIN ANTONESCU,ZGONEA,HOTUL DE VOTURI LIVIU DRAGNEA ,JOS ILIESCU MENTORUL USL.JANDARMII au inceput sa bata lumea si sa arunce cu gaze lacrimogene si astfel atata poporul de a veni cu topoare si ciomege la demonstratii.Jos comunistii ! Aparati-va tara de hoti si corupti.

  El DORADO
  2013-12-26 11:20:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!