RSS Feed

De ce bauxita nu e cianură. Poate pricepe și Traian Radu Ungureanu

vezi toate articolele de
12 Oct 2010 la 02:12 un comentariu 1758 vizualizari.

De fapt, îl las pe Traian Radu Ungureanu (TRU) să apeleze la un chimist pentru a-i explica diferențele dintre bauxită și cianură. Deși sunt slabe speranțe să priceapă. Până astăzi nu l-am bănuit pe europarlamentarul PDL (nu cu mult timp în urmă jurnalist apreciat) de lipsă de inteligență. Ci doar de obediență față de directivele de partid și, în special, cele venite pe filiera Traian Băsescu. După articolul ”Tăcerea e de aur. Și ecologistă”, pe care mi l-a semnalat astăzi un comentator pe VoxPublica, am însă serioase dubii că pentru TRU logica mai reprezintă un reper.

Ce încearcă să explice și să ”argumenteze” TRU în acest comentariu de pe blogul personal? Că organizațiile și persoanele care se împotrivesc proiectului companiei canadiene RMGC de exploatare a aurului de Roșia Montană au vreun interes să minimalizeze dezastrul ecologic și umanitar de săptămâna trecută de la Kolontar, din Ungaria. Și una dintre concluziile domniei sale, pe care le sugerează în articol, sunt de-a dreptul halucinante: vinovate pentru dezastrul din Ungaria ar fi tocmai organizațiile și persoanele care semnalează și se opun proiectelor care generează astfel de dezastre! Asupra ”logicii” care stă la baza unei asemenea concluzii vă las pe dumneavoastră să meditați. O să mă refer la alte ”argumente” ale domnului TRU.

La capitolul ”organizații mute la dezastrul din Ungaria” mă include și pe mine. Nu înțeleg cum a ajuns să pună pe același palier o persoană cu o listă de organizații, dar din start se contrazice singur – pentru că atunci când mă acuză de ”muțenie” citează (cu link) tocmai un articol pe care l-am scris despre dezastrul din Ungaria! Cel deranjează însă pe TRU e faptul că am afirmat că ”Roșia Montană nu poate fi comparată cu Kolontar”. Doar că se face că nu înțelege (ori, poate, doar atâta îl duce mintea) de ce am făcut această afirmație: pentru că pericolul potențial reprezentat de iazul cu cianuri de la Roșia Montană este de peste 100 de ori mai mare decât ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Iar asta nu înseamnă că dezastrul din Ungaria ar fi unul minor (nu repet argumentele, le puteți citi aici).

Singura comparație care stă în picioare între Roșia Montană și Kolontar sunt ”garanțiile” și promisiunile de ecologizare ambalate frumos în desene și limbaj de PR pe care le-au oferit (și le oferă) RMGC, respectiv MAL ZRT.

Apoi, văd că și lui TRU îi place să pună etichete, în locul argumentelor. Țin să-l asigur pe TRU (și pe alții) că nu sunt nici stângist, nici ecologist, nici anti-globalist. Și asta nu pentru că a fi stângist, ecologist ori anti-globalist ar fi un lucru condamnabil (deși pentru TRU și cei din corul din care face parte asta înseamnă). Ci pentru că, pur și simplu, a scrie despre mafia transpartidică din jurul Roșiei Montane, despre jocurile politice, despre manipulările practicate, despre diferențele esențiale între mesajele promovate și documentele proprii ale RMGC, despre distrugerile deja produse de proiect la Roșia Montană, despre impactul social al proiectului, despre riscurile acestuia, despre garanțiile minore sau inexistente oferite, prezentarea opiniilor specialiștilor în diferite domenii etc., reprezintă o muncă specifică de jurnalist. Din fericire, sunt încă mulți cei care înțeleg acest lucru.

În fine, TRU își încheie articolul acuzându-i de ipocrizie pe colegii lui europarlamentari socialiști, liberali, ecologiști, comuniști, care au votat în mai, în Parlamentul European, rezoluția care cere stoparea folosirii cianurii în industria mineritului, și care nu au pomenit nimic până acum de dezastrul din Ungaria. Trec peste faptul că i-a omis din această înșiruire pe colegii lui din Grupul Popular (care, de asemenea, au votat în majoritate rezoluția în discuție), amintindu-i lui TRU că, înainte de a fi bloger, este europarlamentar. Și că are dreptul (și obligația) de a pune în discuție în Parlamentul European dezastrul din Ungaria. Iar dacă nu o va face, după ce i-a acuzat pe colegii lui de ipocrizie pentru că nu au făcut-o, este un ipocrit mai mare decât ei. Un gargaragiu și un demagog de primă mână.

Așadar, domnule Traian Radu Ungureanu, aștept cu interes să semnalez poziția d-voastră în Parlamentul European pe tema dezastrului din Ungaria!

***

P.S. Cât despre poziția organizațiilor de mediu în legătură cu dezastrul din Ungaria îl rog pe TRU să consulte și media alternativă. O să aibă o surpriză. Faptul că mediile tradiționale (print, TV și chiar online) nu au reflectat aceste poziții e o altă poveste. Care are legătură sau cu lipsa de profesionalism a unor jurnaliști sau cu milioanele de euro pompate până acum de RMGC în mass media autohtone.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!