RSS Feed

De ce greşeşte grav Guvernul României când loveşte în investiţiile de peste 4 miliarde de Euro în regenerabile

vezi toate articolele de
13 Mar 2014 la 15:21 8 comentarii 947 vizualizari.

Atitudinea guvernului cu privire la preţul energiei nu se susţine pe argumente reale. Este doar o încearcare de a induce în eroare opinia publică. Majorarea de preţ la energie este generată de combustibilii fosili şi de taxele introduce de către guvern, neavând nici o legătură cu energia regenerabilă.

În acelaşi timp, trebuie spus că preţul energiei din România este cel mai scăzut din Uniunea Europeană cu excepţia celui din Bulgaria. Riscul clamat de relocare al unor întreprinderi în alte ţări europene nu are legătură cu preţul la energie.

Tabelele de mai jos cu datele Eurostat sunt concludente în acest sens:

Figure 9. 2008-2012 evolution of the retail price of electricity, median households by component


Prin legea 220/2008 a fost stabilit un cadru pentru promovarea energiei regenerabile prin care investitorii în domeniu au fost invitaţi să dezvolte astfel de capacităţi. Schema de promovare a energiei regenerabile a fost aprobată de Comisia Europeană prin Decizia nr. 4938/13.07.2011. Investiţiile în regenerabile, îndeosebi în energei eoliană, au depăşit 4 miliarde Euro, iar în anul 2012 au reprezentat cca 50% din investiţiile străine în România. Perioada de recuperare a unei astfel de investiţii realizate în condiţiile prevăzute de cadrul iniţial era de 8-10 ani.

Au fost făcute planuri de investiţii, au fost contractate credite pentru susţinerea acestora, au fost aduse tehnologii de ultimă oră, au fost create mii de locuri de muncă, au fost plătite taxe locale şi impozite către bugetul central într-un cuantum substanţial. Schema de promovare a energiei regenerabile a funcţionat însă doar un an şi 8 luni!

După modificările brutale operate de către Guvernul României în 2013, prin Ordonanţa 57/2013, fără dialog cu investitorii şi fără notificarea prealabilă a Comisiei Europene, investiţiile iniţiale devin irecuperabile, la fiecare cca 100 Euro cheltuiţi, veniturile fiind de doar cca 75 Euro.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 102/2013 privind taxa pe construcţii speciale şi prin reducerea cotei alocată energiei regenerabile de la 15% la doar 12% se va amplifica forţa acestei lovituri, ceea ce va reduce şi mult capacitatea de recuperare a pierderilor.

În aceste condiţii, multe dintre investiţii vor colapsa, intrând în incapacitate de plată şi faliment, iar băncile care le-au creditat vor fi nevoite să treacă credidele respective la pierderi. Aşadar efectele se întind larg în economie.

Un astfel de tratament aplicat unor investitori este anti-economic, afectează grav piaţa de energie şi principiile unei economii de piaţă libere, şi întăreşte şi mai mult imaginea României de ţară instabilă cu un cadru economic impredictibil.

În plus, prin neasumarea obligaţiilor de pre-notificare şi notificare a Comisiei Europene cu privire la schimbările operate în acest domeniu, aşa cum Guvernul era obligat să o facă, România riscă să fie ţinta unei proceduri de infringement.

Faptul că preşedintele a refuzat să promulge Ordonanţa guvernului adoptată de către parlament este perfect îndreptăţit. Am atras atenţia la rândul meu asupra acestuor riscuri şi consecinţe pentru ţara noastră la dezbaterile din parlament.

Persistenţa guvernului în această gravă eroare ar putea avea consecinţe foarte grave pentru ţara noastră şi este de neînţeles cum de nu se încearcă găsirea unei soluţii rezonabile şi conforme cu reglementările europene în materie. Cu atât mai mult cu cât comunicarea guvernamentală asupra temei insistă pe idea falsă că preţul la energie ar urma să crească din cauza certificatelor verzi. Realitatea este că majorările de preţ ţin exclusive de combustibilii fosili şi de taxele pe care guvernul le adaugă la preţul energiei. Nu este nici o legătură cu certificatele verzi. Mai mult, regenerabilele au contribuit la menţinerea unui cost scăzut al energiei!

Politica guvernamentală în privinţa energiei, în absenţa şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, afectează grav atât dezvoltarea economică a ţării noastre, implicaţiile fiind devastatoare asupra mediului economic în general, şi pune România într-o poziţie delicată în raport cu angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană. În plus aceste abuzuri foarte grave ale Guvernului se poate solda şi cu procese pierdute la Curtea Internaţională de Justiţie unde firmele afectate vor putea cere despăgubiri.

Cât nu este prea târziu, cer guvernului să poate un dialog real cu investitorii în surse regenerabile de energie pentru a se ajunge la un consens care să permită respectarea unui cadru stabil pentru investiţii şi pentru funcţionarea unui sector economic important care ar trebui susţinut pe termen mediu şi lung, beneficiile fiind majore pentru natură şi oameni.

PS: Vă invit să comentați acest material într-un spirit de respect reciproc, în care să primeze argumentul și nu atacul la persoană…

Remus Cernea

Deputat independent

www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments
 • 1

  ca sa citez un cititor al articolului ” Un grafic din care nu se intelege nimic, un grafic din care intelegem jumatate. Vorbeste despre “relocare al unor întreprinderi în alte ţări europene”, dar datele folosite sunt preturi de retail. De mare angajament articolul.

  concluzia – eu propun ca dl Cernea sa ramina cu analizele la delfinii lui si sa lase la altii aceste tematici de stricta specializare. nu de altceva, dar se face de ras inaintea campaniei electorale.

  este putin lucru sa fii coleg cu Eba si Grapini? Cernea mai lipsea sa ne reprezinte in PE dupa ce ne-a facut creierii varza cu ideile sale.

 • 2

  Si ce facem cu excesul de energie hidro ? De ce pe factura, la cogenerare (taxa) se adauga TVA – ul ? Ce salarii au aia de-i aratati in grafice ? Faceti si graficul salariilor ! D-le Cernea… va respect ca discurs, dar cand faceti comparatii, luati venitul pe cap de locuitor ! Dupa repatrierea profiturilor, dividende… Nu PIB-ul… De ce credeti ca ne numim “economie emergenta” ? La un adica au de unde jumuli… evident ca nu ne lasa sa murim… repede !

  bebe
  2014-03-13 19:35:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  ‘în anul 2012 au reprezentat cca 50% din investiţiile străine în România.’

  pentru ca guvernul/guvernele din ‘veselul’ an 2012 sa raporteze poporului suveran ‘investitii straine’ au fost acordate bonusuri nesimtite si nesustenabile zisilor ‘investitori’;deasemeni, pentru a umple pusculitele diferitelor nivele decizionale si administrative.

  deja Romania a indeplinit criteriile anului 2020 la capitolul in cestiune; exista si riscul sa nu se opreasca
  loa acest nivel daca mentine bonusurile.

  toate bune si frumoase exceptand o mica problema: din puterea instalata in surse ‘regenerabile’ cat % este efectiva? 5%? 10%? pentru ca aceste capacitati prin natura lor au o functionare intermitenta si extrem de variabila.

  in spatele fiecarui MWh regenerabil cati MWh trebuie generati constant prin surse conventionale pentru mentinerea sistemului energetic in sincronism ?

  costul real al energiei regenerabile este,din acest motiv,in mod obiectiv, mult mai ridicat decat cel ‘nominal’ (energie regenerabila ‘livrata’;livrata cand? livrata aleator fara legatura co consumul la un moment dat?)

  eu am incercat sa sugerez intuitiv ca problemele sunt mult mai complexe, dar bine definite si cu solutii cunoscute in domeniul respectiv; cu certitudine, incurajand investitia la nivelul respewctiv, a fost ignorata expertiza specialistilor,macar si experienta din alte tari.

  berbecu mioritei
  2014-03-13 20:26:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Domnule Cernea:La vremea semnarii contractului cu “eoliene” au existat retineri serioase din partea unor specialisti de la institutii de specialitate subordonate Academiei Romane privind anumite clauze acordate cu o generozitate nemaiintalnita pe planeta; statul roman dar si comunitatile locale, spre deosebire de situatii asemanatoare din alte parti,s-au ales cu praful de pe toba. In atari conditii, investitori straini dornici de profit vor tabari intr-o veselie in Romania ce se dovedeste a fi, din pacate, o tara “cu garda jos” datorita guvernelor succesive ce au dat dovada sau de coruptie sau de incompetenta.Va inreb daca inainte de a scrie acest articol ati consultat vre-o institutie de specialitate in domeniu,daca ati organizat in calitate de politician dezbateri cu personalitati de notorietate in domeniu…

  Dan Poenaru
  2014-03-13 20:27:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Toate formele de energie sunt regenerabile. Inclusiv cele bazate pe combustibili fosili.Difernta este data de ciclul de regenerabilitate.Combustibilii fosili se regenereaza in ere geologice.Energia hidro se regenereaza continuu atata timp cat exista sursele hidro ce pot fi o sursa de energie potentiala bazata pe efectul gravitatiei.Fara gravitatie si fara acumulari in amonte care sa genereze diferete de nivel energia hidro nu arv exista.La fel si energia eoliana care exista doar cand curentii de aer sunt suficient de puternici si se manifesta cu oarecare constanta.Cat priveste energia solara care din punct de vedere al sursei este infinita, accesibilitatea ei este dificile si finita la actualul nivel tehnologic. Toate aceste alternative energetice aduc la randul lor alte alterari ale mediului si induc alte probleme economice.Ganditi-va cat teren agricol se scoate din circuitul producerii hranei necesare unei populatii in continua crestere si care este aportulmenergetic al acestei solutii.Apoi ganditi-va cam ce modificari ale mediului aduc minihidrocentralele construite pe cursuri mici in zone montane.Deci nu exista surse de energie verde ci surse alternative care genereaza si ele modificari substantiale ale mediului.Exista insa surse de energie alternative , care fata de cele clasice sunt mult mai scumpe in prezent.Si mult mai ineficiente.Cei care ne pun in fata asemenea teorii cun privire la energia verde , au un nivel de pregatire stiintifica foarte scazut, sau reprezinta niste gruurin de interese ciudate sau chiar dubioase.Principiul conservarii masei si al energiei carfe spune ca nimic nu se pierde , nimic nu se castiga, totulse transforma se pare ca nu este cunoscut de multa lume din viata politica si din media.Sau poate ca domniile lor se fac numai ca nu cunosc acest principiu. Adica fac pe prostii crezandu-ne si pe noi prosti. Se pare ca se insela.

  sase sase
  2014-03-14 19:47:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Blocarea subventiilor pentru energie verde este o mare mizerie. Energia asta verde este viitorul, asta e clar! Astia traiesc tot in Evul Mediu.

 • 7

  Scandalul cu certificatle verzi a inceput in momentul in care s-au concretizat primele intentetii legate de exploatarea gazelor de sist.

  Companiile din energie au dat o spaga lobbystilor din administratia de la Washgiton care prin intermediul lui Gitenstein sau altora ca el au dat ordine guvernatilor de la Bucuresti sa se axeze cu “independenta energetica” pe combustilii neconventionali. Cum slugile de aici s-au executat imediat dupa ce si-au luat spagile cuvenite si restul se stie. Tinta unora ca Chevron sau Exxon au fost companiile din productia de energie regenebila.

  Spaga
  2014-03-14 22:51:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  thank you for this amazing article , that is great .

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!