RSS Feed

De ce i-a iritat Băsescu pe ziariștii britanici. Și de ce mă enervează pe mine

vezi toate articolele de
06 Aug 2010 la 20:39 114 comentarii 2556 vizualizari.

Declarațiile lui Traian Băsescu, care, la TVR, a lăudat patriotismul celor două milioane de compatrioţi care s-au mutat în străinătate ca să găsescă de muncă, salvând astfel guvernul român, care se confruntă cu o adâncire a deficitului, de cheltuiala beneficiilor sociale pentru aceştia sau de cea a creării de locuri de muncă, i-au enervat nevoie mare pe jurnaliștii a două tabloide britanice.

”Departe de a fi recunoscător Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Franţei şi Germaniei pentru generozitatea lor, el (Traian Băsescu – n.r.) a mers mai departe, pretinzând că românii fac “munca grea” pe care decăzuţii occidentali nu sunt dispuşi să şi-o asume”, comentează ”The Daily Express”, citat de Realitatea.net. Tabloidul britanic care reaminteşte că românii, ca toţi imigranţii care sunt cetăţeni UE, au dreptul imediat de a beneficia de alocaţii pentru copii, deduceri de impozite şi ajutor pentru locuinţă. “Chiar şi cei care găsesc de lucru vor beneficia substanţial de sistemul nostru din domeniul educaţiei şi sănătăţii. Pot mulge sistemul nostru şi sunt priviţi ca eroi”, adaugă sarcastic ”The Daily Express”.

Sincer, iritarea britanicilor mă lasă rece. Întâmplarea face că românii care au ales muncile grele să se fi orientat prioritar către Spania și Italia, și nicidecum către Germania și Marea Britanie, după cum eronat afirmă tabloidele în discuție. Cei care s-au îndreptat către aceste două țări din urmă sunt, în general, persoane cu educație peste medie. Iar în cel mai recent val de emigrație e vorba de medici și asistente. Mai exact persoane în care România a investit. Oricât de criticat este (pe bună dreptate) sistemul educațional românesc, produce, totuși, persoane suficient de calificate pentru a profesa în Marea Britanie și Germania.

Și din acest punct de vedere România are de pierdut, nu de câștigat, după cum greșit susține Traian Băsescu. Pentru că acești emigranți, persoane active, produc , plătesc taxe și impozite care contribuie la beneficiile sociale oferite de țările UE. Iar când persoanele care pleacă au pregătire medie sau superioară, România pierde de două ori. Pe de o parte pierde investiția făcută în educația acestora pe care nu o va mai putea recupera, pe de altă parte pierde contributori, fenomen care va duce la disproporția, oricum mai mult decât îngrijorătoare, dintre populația activă și cea asistată din România.

Nu, emigrarea nu este soluția pentru România. Reprezintă doar o degravare temporară de responsabilități, care va fi urmată însă, de colapsul final. Și iremediabil.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!