RSS Feed

De ce i-au amnistiat PNL-USR-PSD pe rechinii imobiliari? Răspunsurile USR şi PNL

vezi toate articolele de
31 Jan la 16:12 un comentariu 2 vizualizari.

Legea 29/2018. Prin ea, dupa un proiect PNL, susţinut în Camera Deputaţilor de absolut toată lumea ( a fost un singur vot împotrivă şi câteva abţineri), mai mulţi vânzători de apartamente pe persoană fizică care încercaseră să evite taxare mai serioasă au beneficiat de o amnistie de zeci  de milioane de euro (dacă nu sute).

O persoană fizică plăteşte taxe mai mici dacă îşi vinde casa – lucru absolut firesc – decât unul care face un bloc şi vinde 20 de apartamente. Numai că găselniţa a fost vinderea pe persoană fizică şi pentru cei din urmă. ANAF a ajuns cu destui dintre ei în tribunal şi a câştigat unele procese. Cel mai notoriu caz e al unui primar PSD, dar mai sunt mulţi afacerişti care susţin toate zonele partinice. Că doar investiţia imobiliară e dintre cele mai populare pe aici. Retrocedarea unui teren a fost mai mereu însoţită de construcţia de blocuri noi şi foarte mulţi au apelat la acest subterfugiu.

Legea a fost votată. Se aşteaptă pentru a ne lămuri dacă chiar vor fi scutite inclusiv persoanele care au pierdut deja procesele cu ANAF. Dar intenţia a fost clară. Amnistia îi viza pe aceia care au vândut mai multe case în acest regim, pretextul fiind că sunt “goluri legislative” când de fapt aveam speculă în toată regula.

M-am întâlnit într-un studio cu reprezentanţi ai USR şi PNL şi mi-am vărsat năduful. Răspunsul a fost clar: legea e bună şi, da, mai profită şi “oameni răi” de ea. Claudiu Năsui de la USR a încercat să se ascundă după comisii, dar în Camera Deputaţilor majoritatea USR a votat pentru. După părerea mea, explicaţiile sunt halucinant de obraznice, deşi se predau principii “liberale”. Unii se ascund după apărarea “celor mici”, dar aici avem de-a face cu investitori foarte serioşi şi de taxe foarte mari evitate. Am ţinut să lămuresc problema pentru că avem toată ziua lecţii de morală de la cele două partide şi vaiere cum că de ce nu scad taxele sau unde sunt banii de la buget. Se ţipă “european” şi “ciuma roşie”, iar apoi votăm senin amnistii fix pentru cei cu averi enorme indiferent că or fi pesedişti sau nu. Puteţi vedea DISCUTIA de la REALITATEA TV AICI.

Cel care a tras primul semnalul este fostul şef ANAF, Mircea Diaconu, aflat în război deschis cu actuala conducere PSD. Fostul ministru Mişa a dat aviz negativ proiectului PNL. Dar PSD a tăcut şi a votat pentru. Aici explică cum au fost salvaţi tot felul de mari afacerişti în detrimentul celor care şi-au plătit taxele corect.

„Diferenţa de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiti) şi aceşti şmecheri/persoane fizice este uriaşă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacţiei la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)”, scrie Diaconu, amintind că, în urma controalelor derulate de inspectorii ANAF pe vremea când se afla conducerea instituţiei, s-au identificat sume foarte mari care trebuiau de fapt plătite şi că aceste controale continuă şi acum. „Cu aceasta lege, Dragnea cu hoţii lui şterge totul dintr-un condei! Dar nu se opresc aici. La presiunea baronilor PSD din judeţele din câmpie, anulează, în art.3 al aceleiasi legi, TVA-ul datorat şi accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depăşirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care şi-au valorificat propria producţie. În schimb, cei care cumpără produse agricole şi le prelucrează/consumă, la depăşirea plafonului de TVA, au plătit TVA, de 24-20-19-9% (în funcţie de perioadă). Şi uite aşa baronii lui Dragnea sunt scutiţi de facto. (…) În timp ce pe şmecherii lor îi protejează, milioane de contribuabili oneşti sunt târâţi de Mişa şi gaşca lui pe la ghişeele ANAF”, încheie Diaconu.
sursa
O astfel de lege este de zeci de mii de ori mai gravă decât intenţiile presupuse de amnistiere şi graţiere în justiţie. Pentru că au fost făcute de TOŢI actorii parlamentari (şi am văzut şi “civici” care aprobă fără probleme, că doar nu suntem “socialişti”), în linişte, fără să mai chirăie nimeni la Bruxelles că ce nedreptate e în România. Acest dublu limbaj este cel care ne sărăceşte cu adevărat zi de zi. Cine va plăti taxe în locul lor, fix naivii care nu au voce, nu au apărare, după celebra “revoluţie fiscală”. Anticorupţia din românia e mai mult pe “prinţipuri” şi multă gargară. Când e vorba de bani se tace chitic şi se votează în bloc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


1 comment
  • 1

    Legea asta scutește pur și simplu sau face impune mai întâi și niște expertize ?(circuitul juridic cum scrieți fiind altul la o “regie proprie” față de firme). Dac-ar fi supravegherea asigurărilor pe bune ar trebui să nu le ofere asiguratorilor posibilitatea de a face contracte cu beneficiarii acestor construcții (care beneficiari ar zice “mersi”) șamd. Și pe urmă am deplânge soarta săracilor ghetto-izați. Legea se dorește probabil reparatorie pentru acești beneficiari, să fie și ei în “rândul lumii”. Dacă ne uităm puțin în istorie, așa a fost și cu blocuitorii anilor 50-60. Că acum profitorii acestor tranzacții sunt arătați cu degetul (puțin le pasă) este pentru că sunt relativ puțini. În anii construcției socialiste&ceaușiste profitorii erau mult mai mulți. Un șofer de basculantă (n-o proiectase, doar o conducea) la șantierul lacul mor(ț)ii ajungea și la șase mii (în mână, evident). În timp ce un cercetător care lucra din greu cu invenții în mecanica auto (de ex.) abia ajungea la trei mii.

    Adrian
    2018-02-01 15:41:04 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste psd riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!