RSS Feed

De ce n-avem cu ce – încă un răspuns

vezi toate articolele de
01 Sep 2010 la 08:47 105 comentarii 1871 vizualizari.

Doresc, pe scurt, să semnalez încă o dovadă – dacă mai era nevoie – că noi, românii, nu prea avem a face cu spiritul european din motive despre care am tot scris pe aici.

Mi-a atras atenţia – cu gustul amar de rigoare – articolul de pe Hotnews despre faptul că suntem pe ultimul loc în Europa, într-un clasament al învăţării pe tot parcursul vieţii.

Bref: este vorba despre un clasament întocmit de fundaţia germană Bertelsmann, care se bazează pe 36 de indicatori din cele 4 tipuri de învăţare, aşa cum au fost ele definite de UNESCO: pentru dobândirea cunoştinţelor, pentru operarea cu acestea, pentru convieţuirea cu ceilalţi şi pentru construirea propriei vieţi (dezvoltare personală). Prima categorie ţine de şcoală, a doua se referă la învăţarea la locul de muncă şi la perfecţionarea profesională, a treia – convieţuirea cu semenii – se învaţă în cursul activităţilor sociale practicate în timpul liber, în timp ce modelarea propriei vieţi ţine de ce anume facem noi înşine pentru dezvoltarea propriei personalităţi şi creativităţi.

Ei bine, potrivit studiului german, noi, grecii şi bulgarii stăm cel mai prost în ce priveşte aptitudinile de a învăţa să trăim bine, alături de ceilalţi şi să folosim ce-am învăţat la şcoală. Clasamentul este condus, la fel ca majoritatea topurilor privind calitatea vieţii şi a societăţii, de statele nordice – Danemarca şi Suedia – urmate de Belgia şi Olanda.

Etete! Pe ultimele locuri sunt Grecia, Bulgaria şi România! Într-un top care arată cît de tolerant eşti cu străinii, cît de bine te adaptezi evoluţiei societăţii, cît de mult foloseşti în viaţă ce-ai învăţat la şcoală, cît de mult ştii să fii fericit, să-i faci pe alţii fericiţi şi să laşi ceva bun societăţii în urma ta.
Studiul nu se vrea, afirmă articolul, o măsură a inteligenţei individuale sau colective. El doar măsoară gradul în care condiţiile de învaţare dintr-o ţară contribuie la bunăstarea economică şi socială.

Grecia, Bulgaria, România. Sunt eu paranoic sau e o coincidenţă faptul că ultimele trei locuri sunt ocupate de singurele trei state majoritar ortodoxe din UE ? Eu cred că nici una, nici alta. Suntem produsul social al unei filosofii ontologice, gnoseologice şi comportamentale care ne ţine incapabili de evoluţie şi dezvoltare personală, în sensul sesizabil în mai toată Europa de la Nădlac încolo.
Dau cu huo.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!