RSS Feed

De ce nu am semnat protestul împotriva anteniștilor. Pentru că și-a propus prea puțin. Și pentru că sunt prea mulți goldiști auto-declarați ”jurnaliști onești” pe lista de susținere

vezi toate articolele de
22 Jan 2014 la 15:51 26 comentarii 2161 vizualizari.

Am propriile lupte și războaie cu diferiți lucrători din presă pentru a mă implica pe un front nou. În plus, vreau să mă bucur de cele trei luni de Viena fără bătăi suplimentare de cap. Cam asta a fost prima reacție când am văzut contra-atacul unor colegi de breaslă la adresa mizeriilor de la Antena 3, legate Andreea Pora, Turcescu & Co, și când am citit scrisoarea de solidarizare intitulată ”PROTEST al JURNALIŞTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă”, semnat de câteva sute de persoane active în mass-media. Și, probabil, mi-aș fi văzut de altele dacă nu aș fi dat și peste șantajul din ultimele zile la adresa lui Mircea Toma, declanșat de faptul că ActiveWatch nu s-a raliat necondiționat, cu surle și trâmbițe, cauzei drepte. Pentru că și textul lui Vladimir Tismăneanu, și cel al lui Andrei Cornea, și cel al Brândușei Armanca care îl vizează pe Mircea Toma asta sunt, un șantaj emoțional, menit să-l aducă (ori re-aducă) alături de credința cea dreaptă și cauza cea bună. Ori să-l excludă dintre drepți în cazul în care nu s-ar conforma.

Desigur, nu are nevoie Mircea Toma de avocați. E major, are buletin și se poate descurca și singur. De altfel, a și făcut-o (iar textul îl puteți citi aici). Începutul articolului ”Nu-i la fel!” (Brândușia Armanca, Revista 22) m-a scos însă din letargie: ”Delimitarea a devenit o chestiune de igienă morală obligatorie pentru jurnaliștii din România pentru a opri deteriorarea vizibilă a mass-media. Și una de supraviețuire.”. Hopa! Asta sună ca un început de dezbatere despre soarta și viitorul presei autohtone. O dezbatere întârziată însă cu ani buni și pornind de la o miză de nivelul II. Pentru că, fără a fi minoră, miza actualului război este una cu arie restrânsă de acțiune. Cei atacați și umiliți de către Antena 3 reprezintă un grup cu suficiente arme (drept dovadă reacțiile și solidarizările din ultimele zile) pentru a riposta. Este vorba însă de un grup restrâns (al jurnaliștilor) și, până la urmă, în ciuda faptului că cei atacați au (în acest caz) ceva mai multe argumente, toate reacțiile nu depășesc nivelul unui război de presă (între jurnaliști).

Problema cea mai mare e întârzierea cu care pare un astfel de protest-apel. ”Subsemnaţii, ziarişti şi publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm”, se arată la începutul protestului jurnaliștilor. Ei bine, m-aș fi bucurat ca un astfel de protest să fi fost publicat cu cel puțin 3-4 ani în urmă. Când devenise mai mult decât evident pentru orice ”jurnalist onest și atașat valorilor profesiei și responsabilităților ei” (ca să citez din același protest) că nu doar un grup de ziariști, ci cetățenii unei țări întregi au fost supuși unui asalt mediatic fără precedent. A unui atac venit nu doar dinspre o televiziune ori a unui trust de presă , ci dinspre aproape toate televiziunile și celelalte instituții media. Tone de publicitate, advertoriale mascate sub formă de articole redacționale, blocarea opiniilor critice, codurile deontologice (și cel al CRP, și cel al COM) încălcate pe bandă rulantă, sponsorizări și excursii de lux pentru jurnaliști și șefi de instituții media, articole de decredibilizare la adresa celor câtorva ziarișticare se încăpățânau să scrie critic despre subiect, anatemizarea lor (chiar de către colegi de breaslă, inclusiv acum și fără a determina reacția oneștilor), amenințări și agresiuni la adresa bunurilor, și în cele din urmă, a persoanei lor. Întâmplător sau nu, printre extrem de puținii care au încercat să sensibilizeze breasla împotriva acestor abuzuri fără precedent au fost, prin rapoartele lor, taman cei de la ActiveWatch, arătați acum cu degetul. Unde au fost, în tot acest timp, majoritatea celor dintre sutele de semnatari ai protestului de acum? Cu câteva excepții au tăcut și au privit în altă parte. Asta dacă nu s-au aflat chiar pe lista excursioniștilor de lux și ai multiplicatorilor de propagandă pro-RMGC prin instituțiile media în care lucrează (îmi cer scuze câtorva semnatari ai protestului care nu au tăcut, dar sunt doar câțiva din cei peste 400).

Deosebirea între cele două situații este, însă, cât se poate de mare (”Nu-i la fel!”, îmi permit să spun și eu). Victimele atacului despre care fac referire nu au fost cei câțiva jurnaliști care s-au încăpățânat să scrie (aceștia au, cel mult, statutul de victime-colaterale), ci toți cetățenii României. Cetățeni care au fost mințiți zi de zi, săptămâni, luni și ani la rând. Cărora li s-au livrat lături și minciuni pe post de știri, reportaje și dezbateri. Cărora li s-a încălcat dreptul constituțional de avea acces la informație. Bănuiesc că sunt zeci și sute de mii de români care ar putea indica fără să greșească la ce subiect mă refer. La fel cum nici jurnaliștilor semnatari nu le e greu să-și dea seama despre ce caz e vorba.

Mircea Toma se referă și el la asta: ”Turnesolul la îndemână care permite să testezi calitatea actorilor politici și ai corespondenților lor în mass-media este Roșia Montană și proiectul de exploatare a aurului”. Nu se pune problema de a-i da dreptate, ci de a revendica paternitatea comparației: am enunțat-o prima dată într-un editorial din Clujeanul, din vara lui 2007. Nu știu când a spus Mircea Toma prima dată asta și, evident, e cel mai puțin lipsit de importanță amănunt din discuția. Dar ideea e simplă: oricât de mari sunt mizeriile (și sunt) pe care cei de la Antena 3 le-au vărsat la adresa oponenților, războiul acesta este unul de nivelul II și e unul intern al breslei. Dacă există cu adevărat energii, disponibilitate, curaj, onestitate și responsabilitate pentru o discuție legată de viitorul presei, atunci cu Roșia Montană trebuie început. Pentru că nu e un caz punctual, de atac și de un linșaj la adresa unor persoane sau grupuri de persoane, ci, așa cum am arătat, un atac și un linșaj la adresa întregului public. O dezbatere despre modul în care a reflectat presa cazul Roșia Montană (nu asupra întregii Afaceri Roșia Montană – asta e altă poveste) e o miză și un război care chiar merită (și trebuie) purtat, în cele din urmă, în interiorul breslei. Mi-e teamă însă că dintre sutele de semnatari ai scrisorii de protest, nu sunt mai mult de 10-15 care să aibă voie, să aibă curajul, să aibă onestitatea, să aibă responsabilitatea și (aspect deloc de neglijat) să aibă și unde să publice ori să discute despre așa ceva (condițiile sunt cumulative).

Și vă rog să nu-mi spuneți că de actualitate e subiectul cu Antena 3. Subiectul cu Roșia Montană e de actualitate de peste 10 ani. Și nu s-a perimat.

***

(Precizare: când spun anteniști nu absolutizez – mai există și la Antene, îndeosebi la departamentele de știri, care nu au treabă cu mizeriile șefilor lor)

***

P.S.: Și ar mai fi o problemă, care rezultă și din modul în care se încheie protestul, și din supărările (și reacțiile) pricinuite de faptul că ActiveWatch și Mircea Toma ar fi ”trădat”. ”Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture”, dublată de reacția față de Mircea Toma, sugerează două lucruri: 1) jurnaliștii care nu se alătură protestului nu ar fi onești și atașați valorilor profesiei și responsabilăților ei, respectiv 2) cine se alătură e, automat, jurnalist onest și atașat valorilor profesiei și responsabilităților ei.

***

P.S.2: Au fost în ultimii ani câteva apeluri (nu multe) din interiorul breslei legate de atacurile la adresa jurnaliștilor care scriau despre Roșia Montană. Și a coruperii majore a mass-media în acest caz. Jurnaliștii onești, ia-i de unde nu erau. Dar, încă o dată spun, un jurnalist bun supraviețuiește cumva (doar el știe cum) și o scoate la capăt și fără ajutorul colegilor, și fără compromisuri. Mai grav e că au existat apeluri nenumărate din parte publicului, care au fost ignorate total.

***

O rugăminte (din partea cititorilor) pentru jurnaliștii onești:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  Au fost ele ignorate 7 milioane de voturi, ce te mira ?

  Cateva sute de like-uri emise de acoperitii din presa, coabitaci de topor ai puterilor straine , dusmani ai Romaniei si ai poporului roman.

  Raportul 112 este ca raportul 911

  marin
  2014-01-22 16:01:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  ..sa se duca naibii!

  P.S. @autor, e un typo in PS-ul cu nr 2 al tau: e ia-i, nu i-ai.

  jos_iliescu
  2014-01-22 16:11:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  dom` Gotiu,
  nu e nicio paguba; si matale, din cauza uscaturilor, nu mai suporti padurea.
  (Asa, ca intre noi, ca nu ne aude nimeni: nu tu erai ala care il voiai jos pe Boc (nici primare la Cluj) si l-ai sustinut pe plagiator?)
  Acum te dai fata mare ;) da` nu se mai poarta.

  victor L
  2014-01-22 16:15:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  idem 3

  gheorghe
  2014-01-22 16:29:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Desigu, Mircea Toma nu are nevoie de avocati, echidistanta nu e infractiune, chiar daca el nu e sigur daca nu cumva Vladimir Tismaneanu il ameninta cu moartea ( uatafa’? :) )) )

  zogoranu
  2014-01-22 16:31:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Maestre, nu trebuia sa te chinui sa scri articolul, stiam ca nu vei semna un astfel de protest!

 • 7

  E evident vorba de un santaj. Referirile la Mircea Toma si Active Watch sunt evidente in petitie, sunt infierati corespunzator: “Respingem confuzia VOIT INDUSA că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. ”
  Asta e un obiectiv secundar al lansarii petitiei, inghesuirea in corzi a lui Mircea Toma si a altora care nu-s dintr-o tabara sau alta. Ce te faci insa cand obiectivul principal al petitiei-protest (care-o fi ala, inca se discuta. Emblematica e reactia lui Ion Cristoiu in legatura cu petitia) nu prea pare realizabil? Te multumesti cu realizarea obiectivului secundar.

  Maxa
  2014-01-22 17:01:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  ‘Am propriile lupte și războaie cu diferiți lucrători din presă pentru… ‘

  bine zis : ‘lucratori din presa’;acesta este adevarul.

  domnule Autor,’asa s-a calit otelul’:da; asa s-a calit,indiferent cine a spus asta (cine a sus primul, si/ sau explicit); cat de mult s-a calit,ori se va cali, ramane de vazut;personal imi doresc-si am speranta intemeiata, cred sincer asta si prin prisma experientei personale- ca se va cali pana la duritatea si eficienta de care este, intradevar,nevoie.

  berbecu mioritei
  2014-01-22 17:28:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Presa libera/intelegand aici televiziunile de stiri/ a murit la 1 septembrie 2013 cand a ratat cu succes transmiterea primei zile de proteste (anuntate din timp) pentru salvarea Rosiei Montane. De la stanga la dreapta si inapoi toate televiziunile au stat dupa coltul strazii, asteptand “aprobarea”. Ce a urmat de atunci e doar o consecinta logica. Tacerea ce s-a asternut peste Pungesti, greve ale foamei, Rosia Montana etc. nu dovedesc altceva decat ca acesta parte a presei si-a luat lesa. Acum “latra” unii la altii, fac galagie si petitii si stau sa ma intreb:in folosul cui?
  In nici un caz al nostru, al cetatenilor.

  katemantis
  2014-01-22 17:32:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Sunt întru totul de acord: e o păruială internă a celor care, altfel, duc în grup un război cu cetățenii României. Un război dus prin partizanat cu puterea, cu RMGC-ul, cu Chevron-ul, cu tot ce înseamnă putere economică și politică abuzivă, prin cenzură, prin dezinformare, prin TĂCERE absolută în complicitate cu mizeriile puterii și ale marilor companii, ba chiar și prin atacuri la adresa celor ce îndrăznesc să se opună.
  În sfârșit, totalitarul „cine nu e cu noi e împotriva noastră” e deviza cu care defilează demult „drepți” precum Vladimir Tismăneanu. Adică simplificarea aberantă a realității, reducerea la răi și buni…
  Acest „protest” e pur și simplu un instrument de racolare a leprelor (cum spuneți: cine li se alătură devine automat „onest”) care rămăseseră pe dinafară, respectiv o metodă de spălare pe creier a publicului: veniți cu noi (și cu cei pe care-i servim) pentru că „ceilalți” sunt răi.
  Abjectă Antena 3, abject protest.
  Presa e în altă parte…

 • 11

  Si ce facem noi, ceilalti, care vedem in cele doua tabere “dreapta” lui Volodea Tismaneanu si “stanga” lui Mircea Toma doar un monstru cu doua capete? Unde ne plasati? La neolegionari, rusofili, antisemiti, homofobi? Eu unul primesc aceste etichetari si din tabara lui Volodea si din tabara voastra – care-i diferenta? Nu pozitia fata de problemele arzatoare ale tarii conteaza in Romania, ci plasarea in una dintre cele doua grupuri de influenta. Degeaba esti anti-RMGC, anti-gaze de sist si impotriva vanzarii pamantului agricol la straini, daca nu spui clar “sunt cu Mircea Toma” si “societatea civila” (a lui Toma nu societatea civila de aiurea) Purtati-va linistiti razboiul cu dreptacii si neoconii de la Dunare.Not in our name!

  Ovidiu Hurduzeu
  2014-01-22 18:42:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Ovidiu Hurduzeu: i-ati scapat din enumerare pe USL-isti cu ale lor Antene. E vreun lapsus la mijloc?

  Maxa
  2014-01-22 18:44:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  ar fi fost kiar amuzant ca lucratorii din presa de la irealitatea sa semneze si ei petitia aia.
  voi ati semnat-o p-aia a lu gadea alaturi de toti mortii si vedetele din manualele de istorie

  strudeljager
  2014-01-22 18:53:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @Ovidiu Hurduzeu: Ce sa faceti? Incepeti sa cautati niste scuze mai acatarii pentru momentul in care va deveni evident ca astazi ati facut o greseala punind semn de egalitate intre agresor si victima. Ceva care sa faca referire la cistiguri usoare, abdicarea de la principii, inconstienta, egoism si nepasare fata de ce rezerva viitorul.

  gjgj9
  2014-01-22 19:05:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @katemantis: ‘Acum “latra” unii la altii, fac galagie… etc’
  din aceasta dilema, dumnealor nu pot iesi:

  ‘pe rand,dlor….nu am dosul suficient de lat’- Carol al II-lea catre Consiliul de Ministri;

  pe vremea bietului ‘odios’, se aruncau intr-o singura directie si zau,cred ca bietul om era nevinovat: varsta, boala,vechimea in post,in plus, cine poate accepta rational ideea ca un singur om poate controla stolul de culturnici-varcolaci, de la buget fomisti de pitaci??

  da mintenas, in ce directie sa se mai arunce, ca orice alegere e nashpa (dosu’ are acelasi gust,da’ banu tot mai suptirel??)

  berbecu mioritei
  2014-01-22 19:22:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Dan: Ce maestru? Esti beat sau doar retard?

  "decat atat"
  2014-01-22 22:19:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Câtă lipsa de logică şi bun simt. Că idee, dnle Gotiu, dacă trec pe stradă şi văd că sunteţi atacat de maidanezi, voi încerca să va salvez. Nu mă voi gândi la tot răul făcut de articolele dvs.
  Ţineţi coada sus când nu trebuie.

  Haplo
  2014-01-23 13:12:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Adio si n-am cuvinte!

  istoric anul 2050

  “desi pericolul reprezentat de Antena 3 pentru Romania era evident pentru toti jurnalistii romani, acestia nu au fost niciodata in stare sa intreprinda o actiune comuna din cauza orgoliilor proprii si a micilor conflicte din breasla.”

  Nu sunteti decat niste criticanti marunti, care nu sunteti insa in stare sa construiti nimic. Nici macar nu puteti cadea de acord ce trebuie facut.

  Fereasca Dumnezeu sa stabiliti voi ce sa se faca in tara asta, ca sunteti mai praf decat orice partid.

  Gotiu macar a facut Rosia Montana, restul numai basini aveti in voi. Nu sunteti in stare nici macar sa semnati o petitie fara sa va dati cu stangu-n dreptul. Un spectacol de circ unde voi sunteti clovnii, la care rade numai persoana pe care voiati sa o sanctionati, Dan Voiculescu.

  Mai sunt si alte lucruri mai interesante pe lumea asta decat sa comentez pe voxpublica textele unor chinuiti de inactiune cronica. Iei au dubii, daca le rezolva si pe alea au alte dubii, in alea au alte dubii, si asta e tot.

  Intre timp jaful si nesimtirea politicienilor creste exponential, nestingherita, langa noi, pana ajungem la monstruozitati ca Stroe si oamenii morti de frig din cauza unei spagi a lui Ponta catre prietenul sau Ghita.

  Hai pa.

 • 19

  Realitatea si echidistanta…baba si mitraliera
  LMAO

  UnOarecare
  2014-01-23 19:35:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  (5) Tov. goţiu nu a semnat pentru că nu l-a chemat nimeni (fiind propriul şef) şi pe urmă nu s-a dat nimic la liber, nici măcar un ştrudel sau o bere. Tovarăşa lili a semnat?

  Alan Ritzi
  2014-01-23 23:01:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Mihai, la cianura3 javrele alea de gidea si ursu acum i-au luat pe motii care au salvat doctorii din accidentul aviatic si incearca sa faca reclama pe fata “locurilor de munca prin minerit la Rosia Montana”. O mizerie mai mare ca asta rar mi-a fost dat sa aud. Nu ma mai uit la scirbele alea penala de cind ne-au tradat dar mi-au zis altii si a trebuit sa vad citeva momente asemenea mizerie fara margini. Conform lui Radu Moraru unul dintre moti a fost chiar la adunarea din Cimpeni. Luati atitudine si dati de pamint cu javrele astea.

  In alta ordine de idei trebuie sa incepem iar sa iesim in strada altfel n-am facut nimic ca am iesit patru luni in strada in fiecare duminica si nu numai. Lumea asteapta un semnal de a voi toti.

  anonim din Piata Universitatii
  2014-01-23 23:13:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Vai vai, ce de ziaristi onesti avem dintr-o data in tara asta… avem inflatie chiar! De parca nu a luat niciunul bani de moguli care au supt de la bugetul de stat si sub PSD si sub PDL si sub PNL…

 • 23

  sictir ma. manci kkt

 • 24

  Asa, chiar! Ce mai fac rmgc-istii? S-au dat la fund si stau pititi? Ce pun la cale? Ce mai murdaresc? Stie cineva? Se spune ca unii dintre ei, care locuiau in zona, s-au remutat la Bucuresti. De frica satenilor sau si-au mutat cartierul general pentru ca sa se piarda in änonimatul”Bucurestiului? Ce info mai aveti despre acesti murdariti?

  dana
  2014-01-27 13:06:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  [...] împotriva ”practicilor de presă degradante” de la Antena 3. Ceea ce am scris atunci (aici și aici), se confirmă, o dată în plus, acum: că scopul listei respective era altul decât cel [...]

 • 26

  [...] împotriva ”practicilor de presă degradante” de la Antena 3. Ceea ce am scris atunci (aici și aici), se confirmă, o dată în plus, acum: că scopul listei respective era altul decât cel [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!