RSS Feed

De ce nu l-au aplaudat (toți) clujenii pe Victor Ponta. Ce pot face Ponta și Antonescu în cazul Roșia Montană

vezi toate articolele de
20 May 2012 la 10:15 35 comentarii 2847 vizualizari.

Înainte de începerea festivităților de lansare a candidaților USL la Consiliul Județean și primăriile clujene, liderii alianței au avut parte și de o scurtă surpriză: la intrarea în Cinematograful ”Florin Piersic”, unde se desfășura acțiunea, erau așteptați de câteva zeci de tineri din cadrul Campaniei ”Salvați Roșia Montană!”.

Mai întâi părțile bune (diferențele). Chiar dacă niște polițiști (în civil) au vrut să-i înlăture pe protestatari, în urma unor negocieri directe cu organizatorii, aceștia au fost lăsați în pace pe trotuarul din fața sălii și apoi să intre în cinematograf, unde și-au afișat revendicările și steagurile. În plus, spre deosebire de predecesătorii lui, care treceau pe lângă astfel de manifestări în viteza a 5-a, Victor Ponta s-a oprit să vorbească cu ei. Și a făcut-o cu foarte mult entuziasm. Dar a avut parte de o surpriză: entuziasmul lui nu era pe aceeași ”lungime de undă” cu cel al manifestanților.

Ei bine, dacă se aștepta la mulțumiri, atunci s-a înșelat. Pentru că ceea ce îi solicitau cei din stradă era să-și țină cuvântul și să stopeze proiectul de la Roșia Montană. Că ceea ce au declarat și au făcut, atât el, cât și co-președintele de alianță, Crin Antonescu, după preluarea Puterii, este prea puțin liniștitor. Pentru că acum opozanții nu mai vor să audă promisiuni, ci vor să vadă fapte. Cum ar fi:

Atât înainte de preluarea Puterii, cât și ulterior, când (pe bună dreptate) l-a acuzat pe Traian Băsescu că face lobby pentru RMGC, Victor Ponta a solicitat transparentizarea cazului, întrebându-se retoric ”care sunt interesele președintelui, care îl fac să suțină într-o asemenea măsură proiectul celor de la RMGC?”. Acum poate afla. Corpul de control al primului ministru, aflat în subordinea lui, are atribuții care i-ar permite să primească răspunsul la foarte multe întrebări:  cum a fost posibil ca diferite instituții administrative și sau executive să elibereze pe bandă rulantă acte și decizii care încalcă legea și hotărârile judecătorești definitive; cum de au înaintat procedurile de avizare în aceleași condiții de ilegalitate; de ce Ministerul Culturii a blocat abuziv demersurile de înscriere a Roșiei Montana în lista-tentativă UNESCO; și, desigur, de ce este Traian Băsescu și o parte importantă a liderilor PDL susținători atât de vocali ai RMGC.

Mai mult, după ce a dobândit controlul în Parlament, USL poate iniția și poate vota formarea unei Comisii de anchetă (fie la nivelul Senatului, fie la nivelul Camerei Deputaților) legate de acest caz. După mai bine de un deceniu de scandal legat de acest proiect, e interesant de aflat cum și în ce condiții a fost blocat proiectul Legii Anti-cianură (deși în 2007-08 exista, cel puțin teoretic, majoritatea necesară adoptării legii), dar și cum a trecut de Senat ”după deget” proiectul de lege de expropriere specială (zis ”de modificare a Legii Minelor”) inițiat chiar de către unul dintre colegii din PSD al lui Victor Ponta din… Gorj (Mihail ”Toni” Greblă). De asemenea, alte amănunte de interes public pot deveni cunoscute în urma unei asemenea anchete.

Din momentul preluării Puterii, Ponta și Antonescu nu se mai pot plânge de lipsa de transparență și nu mai pot acuza ”interese ascunse” în cazul Roșia Montană. Pentru că au puterea (instituțiile, procedurile) și OBLIGAȚIA să afle tot ce îi interesează.

De asemenea, Ministerele Culturii și Mediului au atribuții pe care și le pot exercita (și e obligatoriu să o facă) înainte de alegeri. Ministerul Mediului are expertiza juridică la îndemână pentru a stopa continuarea ilegală a procedurilor de avizare a proiectului RMGC, iar Ministerul Culturii are pregătită documentația necesară pentru începerea demersurilor de înscriere a Roșiei Montana e lista-tentativă UNESCO. Nu în cele din urmă, la dispoziția Ministerului Economiei pot fi puse mai multe studii și proiecții, realizate de profesori de la ASE sau de alți profesioniști din domeniu, legate de modul în care poate fi valorificată economic zona (creând, implicit, mult mai multe locuri de muncă pentru localnici, decât ar genera, în mod real, proiectul RMGC). Iar asta fără distrugerea iremediabilă a mediului și patrimoniului.

Așadar, domnilor Ponta și Antonescu, aveți pârghiile și conduceți instituțiile de decizie în cazul Roșia Montană. E timpul să renunțați la discursul ”de Opoziție”, și să treceți la fapte. Înainte de alegerile de la sfârșit de an. La lansarea candidaților USL de la Cluj s-a făcut apel la un ”proverb” foarte gustat de audiență: ”Diferența dintre Opoziție și Putere constă în faptul că cei din Opoziție mint, iar cei de la Putere fură”.  Sper că aplauzele care au urmat nu exprimau doar bucuria de a fi preluat Puterea, pentru a putea…

***

În fine, pentru a simplifica, cam așa ar arăta ”lista scurtă” a lucrurilor pe care USL le poate face până la toamnă în cazul Roșia Montană:

  • Anchetă a Corpului de Control al primului-ministru
  • Formarea și începerea activității unei Comisii de Anchetă a Parlamentului
  • Stoparea continuării ilegale a procedurii de avizare de la Ministerul Mediului
  • Deblocarea demersurilor Ministerului Culturii pentru înscrierea Roșiei Montana în UNESCO
  • Susținerea (infrastructură, promovare etc.) dezvoltării alternative a zonei, care să asigure venituri și locuri de muncă reale pentru localnici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


35 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!