RSS Feed

De ce nu pronunţă politicienii cuvîntul “bancă”? Nici măcar ăia care îşi zic “de stînga”

vezi toate articolele de
22 Nov 2012 la 13:50 24 comentarii 1303 vizualizari.

Sînt alegeri şi panseul favorit al analiştilor este despre cum spun politicienii orice ca să ne cîştige votul. Spun multe, dar nu orice. De cîte ori aţi auzit discutată de politicieni una dintre cele mai spinoase probleme ale momentului: relaţia cu băncile, comisionarea aberantă, nesimţire locală (pe lîngă aia globală, cu sute de bănci răscumpărate cu bani publici care acum fac presiuni şi dau lecţii de cheltuire prudentă).

De ce nu vorbesc despre bănci? Pentru că se înţeleg bine şefii băncilor cu politicieni cheie (a se vedea recentul scandal cu vicepreşedintele BRD), pentru că sînt bine apărate de FMI sau BNR. Acum ceva timp, ordonanţa 50 care prevedea o oarecare reglare a relaţiei cliint-bancă a fost făcută praf după presiuni clare FMI, BNR şi după ce politicienii au executat cuminţi direcţia trasată. Împotriva majorităţii votanţilor lor.

Scenariul pare să se repete. Un document secret al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a fost publicat ieri de ZF şi a făcut destule valuri. Şeful asociaţiei a recunoscut documentul şi a repetat în formule mai prudente aceeaşi idee: dacă ne veţi obliga să dăm înapoi banii percepuţi abuziv clenţilor (mai precis, dacă un client cîştigă un proces, hotărîrea judecătorească va fi aplicată tuturor clienţilor băncilor; deci băncile nu mai pot miza pe pasivitatea şi pe neputinţa clienţilor).

Textul din document:

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că “ar putea pune în dificultate industria bancară”.

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce – susţine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege îi împuterniceşte pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constată existenţa acesteia într-un anumit caz.

“Băncile nu doar că nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate să şi ramburseze tuturor clienţilor respectivele costuri percepute în trecut”, se arată într-o scrisoare transmisă Băncii Naţionale. Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 mil. euro anual. ARB recunoaşte existenţa unor “posibile erori izolate apărute în practica instituţiilor de credit în trecut”, dar consideră că instanţele nu sunt pregătite să aprecieze just clauzele din contracte.

Situaţia e clară. Bancherii reîncep presiunile pentru un abuz clasic legislativ. Nu vor să respecte legea, vor să se judece cu fiecare client în parte pe care să-l termine psihic prin tribunale.

Aţi auzit vreun politician preluînd tema? Păi cum aşa. Acum un an un tip din PSD a spus pe faţă că nu prea poţi să te iei din bănci cînd ele dau bani serioşi. Cît despre ARD, dacă tot urlă “statul de drept” în stînga şi-n dreapta aş vrea să-l aud pe Blaga sau MRU spunînd că e normal ca băncile să nu returneze banii luaţi abuziv decît după ce-şi tîrăsc om cu om păgubiţii prin tribunale.

Ei bine, ar trebui somaţi de presă politicienii mai ales cei care se tot flatează cu eticheta de stînga să răspundă la o întrebare simplă: ce veţi face? Veţi susţine băncile şi de data asta?

Şi nişte invitaţii:

  • azi la Dianei 4, ora 19 se va lansa o colecţie de dezbateri teoretice importante a Editurii Tact
  • tot acolo avem o discuţie cu tema “Avem alegeri. Ce face stînga?”, vom discuta inclusiv subiecte precum cea de mai sus
  • ca un punct de încălzire, am aşternut mai multe nelinişti într-un articol sinteză

Date despre clienţi

Incompetenţa băncilor se mai măsoară şi în pretenţii:

“Nu cred că este în sarcina direcţiei de supraveghere sau a BNR să urmărească toate cazurile care se pot întâmpla. Din păcate nu întotdeaua se pot evita astfel de situaţii. Există posibilitatea de a apărea dosare false. ARB depune eforturi de mai mult timp pentru a obţine acordul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru ca, aşa cum un cetăţean poate fi verificat la graniţă dacă are o carte de identitate care să nu fie falsă şi băncile să aibă acces la datele evidenţei populaţiei şi să-i identificăm pe cei care vin cu documente false. Nu am obţinut încă avizul”, a declarat el, în cadrul seminarului EU-COFILE 2012, eveniment organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB). (sursa)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!