RSS Feed

De ce protocoalele sunt mai nasoale decât niște legi nasoale? Copiii abuzați din argumentația anti-PSD. Tăriceanu joacă inteligent

vezi toate articolele de
azi la 10:54 103 comentarii 2 vizualizari.

Legi nasoale sau nu contează legile?

Să începem cu începutul. Sunt pasaje din Codul Penal propus de PSD ALDE care sunt inacceptabile – pe scurt e defavorizată victima, e favorizată apărarea unora și altora, și sunt și pasaje dedicate experienței penale a șefilor din zona respectivă. De cealaltă parte., campania anti-Coduri aruncă tot soiul de exagerări, unele privind chiar îndreptarea sugerată de CCR. Deci da, isteria e mare și nu putem face toți dreptul ca să înțelegem ”ca specialiștii”.

Dar mai am una de zis. Oricât de corecte legi am avea, dacă ai  protocoale extrasupralegale între servicii secrete și instituții precum CSM, Înalta Curte (și cu ANAF e o problemă și alte instituții de acest tip), situația e și mai gravă. Dacă mai ai și ceea ce s-a chemat ”abuz în serviciu”, sigur că, și dacă nu ai un Coldea, îl inventezi, tentația puterii e prea mare. De aia nu vor să înțeleagă unii fani Kovesi cât de important ar fi să reglăm cumva problema asta, a unui abuz cât casa chiar asupra statului de drept pe care-l apără.

Probabil cea mai la țintă și cea mai concentrată critică pe care am citit-o ne-a fost oferită de Georgiana Iorgulescu de la CRJ. Concluzia suna cam așa:

”garantul independenței justiției, CSM, a predat cu arme și bagaje sistemul judiciar unui serviciu secret, devenind un fel de U.M. Aceasta este, în sine, cel mai mare pericol la adresa siguranței naționale, atât de invocate în ultimii ani. Subrogarea în atribuțiile altei autorități înseamnă, de fapt, subrezirea eșafodajului  statului. Se pare că avem o listă lungă de U.M.uri parțial descoperită: „U.M. Parchet”, „U.M. CSM”, „U.M. ICCJ”, „U.M. ANAF” , etc. Simpla ivire în spațiul public a unor astfel de protocoale este binevenită dar total insuficientă.  Aceste protocoale au produs efecte, acestea trebuie măsurate și cunoscute, iar persoanele responsabile trebuie să răspundă.” (sursa)

Un anticorupt dur ar spune: dar trebuie să intre cu buldozerul în ei, mai stai la discuții cu hoții? Bun, dar hoții cui. Din ce am văzut, din camarila vechii puteri mai toți au băgat mâna, și-au făcut plinul și destul de mulți au scăpat foarte ieftin sau nici măcar n-au fost deranjați. Dacă mai ai și o rețea de putere care controlează justiția, poți spune adio statului de drept. Acum PSD forțează sistemul prin legi, dar nu e cine știe ce eficient. E atât de incompetentă zona lor de cadre că nu-și pot urmări nici măcar gândurile rele (d-apăi pe ălea bune). Ca să nu mai zic de acest comportament pasiv-agresiv în care Dragnea se enervează, visează ordonanțe, apoi se calmează și acceptă calea normală, prin Parlament.

Și da, să notăm disfuncția totală a rolului media. Taberele nu vorbesc cu jurnaliști ceva mai neutri sau chiar adversari. Sau cu nimeni: IOhannis nici un interviu, Kovesi, doar cui îi convine, Dragnea doar cui îi convine.

Copiii abuzați în arugumentația anti-PSD

Să subliniem și altceva. Că există un penibil al propagandei la tabăra PSD, dar există o explozie retorică scăpată de sub control și la grupruile anti-PSD. Eu sunt fascinat de folosirea copiilor în exemple extreme mai ales atunci când se luptă pe meterezele anticorupției și antiterorismului.

”Copilul” este indicatorul suprem al puseelor antidemocratice, militariste, pentru intervenție în forță, stat polițienesc.

Acum vreo 6 ani se purtau Legile Big Brother. CCR a rezistat împotriva presiunii exercitate pe față de SRI (nu e vorba doar de cazul Greblă, e vorba de amenințări directe chiar de la comisia de supraveghere a SRI – cu Ghiță și Georgian Pop în frunte). Plus un șef al CCR care a ieșit și a spus-o cu subiect și predicat că sunt puși sub preisune enormă de SRI.

Ce domina în amenințările lor? Iubirea de copii, frica pentru familie şi iubirea de servicii secrete. Figurile retorice care folosesc copiii sunt invariabil legate de intervenții în forță în dezbaterea despre legiile justiției dar și în protejarea SRI. Că doar se pare că nu se mai poate una fără alta:

Sebastian Ghiţă a declarat că CCR şi alţi contestatari liberali sînt iresponsabili:

“Am vorbit cu multi oameni simpli. Vor sa-si stie viata si familiile in siguranta. N-au nimic de ascuns. N-au problemele politicienilor cu coruptia si retrocedarile.

Evident, şi alţi parlamentari care vorbesc mai servil decît un angajat al serviciilor au aceleaşi argumente, copii, familie, frică de terorişti care ar putea arunca în aer şotronul:

„Cred că până la urmă, uitându-ne și la ce s-a întâmplat în Franța, cred că cu toții trebuie să ne propunem să menţinem și să ne conservăm stilul de viaţă, să putem comunica liber, să nu fie nimeni intruziv cu viaţa noastră, dar să mergem la magazin, în parc cu copiii fără frică, să nu ne uităm peste umăr că un terorist ar putea să atenteze la viața noastră (…) toate lucurile astea sunt importante și cred că trebuie să găsim un echilibru corect”, a precizat Georgian Pop. (sursa)

Azi citeam argumentele celor anti-coduri, unele recomandate de Funky Citizens. Imaginea copilului abuzat este acolo, așa cum a fost acolo tot timpul în utlimul an și jumătate. (Aș mai zice că în loc să atacăm poliția pentru modul lamentabil în care chiar a protejat pedofili și a luat minime sancțiuni în interior, folosim aceste imagini strict pentru ipoteze politico-justițiare).

”Fetița ta se joacă în fața blocului. Vine un cetățean – Eugen – și se masturbează în fața ei.”

”PROBLEMA: Eugen nu va mai putea fi arestat preventiv pe motiv că prezintă pericol social”

În același document mai avem un caz cu patru copii răpiți și un procuror, legat de mâini de noul cod, care nu mai poate să meargă în căutarea lor.

Oricât de împotriva codurilor și a manierei PSD aș fi, nu putem să închidem ochii la metodele primitive de persuasiune folosite de ”tabăra bună”. Imaginea copilului abuzat nu vrea dezbatere, cere isterie și urlete. De aia mă uitam azi cu uimire cum Renate Weber, adversară Kovesi și teoretic de partea ALDE, explica ce nu-i convine ei din Coduri și mă gândeam că totuși firesc ar fi ca președintele sau alt moderator de TV să aducă astfel de oameni la masă să înceapă discuția.

N-are nimeni nevoie de dezbatere. Unii vor să păstreze intervenția în forță anticorupție, protocoalele secrete și alte forțe misterioase (nici paralele, nici nimic, i doar plase de siguranță instituționale pentru conservarea privilegiilor) fiind de fapt un soi de energizant compensator pentru lipsa de performanță politică de dreapta. Iar ăia de la PSD ar vrea să încerce să scape de dosare modificând legile.

Tăriceanu joacă inteligent

Poate dacă am scoate capul din butoiul cu zgomot am vedea cum Tăriceanu azi joacă împreună cu Tudorel Toader cartea moderației și temperează pornirile nervoase ale PSD. L-am văzut pe Dragnea înghițind furios broasca. Tăriceanu, deși mult mai clar în atacurile anti-DNA, știe în același timp că maniera Tudorel a fost singura care l-a pus pe Iohannis într-o situație imposibilă.

Tăriceanu oferă fie stabilitate cu PSD, fie singura variantă credibilă de domolire a unui PSD mare și isteric. Nu joacă deloc rău. Se oferă și ca putere, și ca opoziție, în același timp. Iar dacă ar forța cred că ar și înghiți jumătate de PNL fără mari probleme.

PSD nu iese din logica ”da și ei au făcut” – și au dreptate s-au dat legi cu tona aiurea tot prin asumări și ordonanțe și de către PDL, și de tehnocrați. Dar nu trebuie să intri în acest joc de grădiniță dacă ești lider adevărat. Dragnea e haotic, e și incapabil să-și țină sub control diverși dulăi. Avantaj Tăriceanu.

Tăriceanu devine încet-încet singurul care poate controla PSD și, în același timp, singurul care poate sări oricând în opoziție eficientă. PNL e praf, USR vrea să se hrănească doar din isterie fără fundament și pupat în fund servicii secrete. Tăriceanu chiar mai știe ce aia joc de culise complicat. Old school.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

103 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!