RSS Feed

DE CE S-A RĂŢOIT PONTA LA ROVANA PLUMB. Şi cum ne fracturăm: mizeria la noi, gazele ieftine la UE, profitul gros la Chevron

vezi toate articolele de
30 May 2013 la 15:47 un comentariu 2472 vizualizari.

Domnul premier Victor Ponta ar dori ca doamna ministru al Mediului Rovana Plumb să nu ţină cont de campaniile civice care se opun extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică. În virtutea “intereselor strategice” şi a faptului că avem liber de la UE să ne fracturăm.

“Doamna ministru Plumb, cu respectarea tuturor normelor de mediu, însă trebuie să mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii şi merg ţările europene, acela de a explora noi surse de energie, repet, cu respectarea tuturor normelor de mediu, cu informarea corectă a populaţiei, dar fără a ne lăsa totuşi influenţaţi indiferent de ce fel de campanii şi indiferent de unde sunt aceste campanii purtate. E vorba de securitatea energetică a României, de interesul nostru pe termen mediu şi lung şi e vorba dacă vrem în continuare să fim dependenţi de importul de gaze din Rusia, de unde vin ele, sau dacă vrem să fim noi producători de energie şi să exportăm”, i-a transmis Ponta ministrului Mediului (sursa aici).

Afirmaţiile domnului premier sunt de două ori revoltătoare. Un premier care îndeamnă un ministru să nu ţină cont de voinţa cetăţenilor propriei ţări, cu siguranţă că nu pe cetăţenii acelei ţări îi reprezintă. Şi, de fapt, chiar în declaraţie, domnul Ponta recunoaşte ale cui interese le reprezintă, când încheie cu: “dacă vrem să fim noi (s.a.) producători de energie şi să exportăm”. La modul în care sunt semnate actualele contracte de concesiune, nu România va fi producătoare şi exportatoare de gaze, ci Chevron şi celelalte companii care au tăbărât pe gazul românesc (inclusiv o subsidiară a Gazprom, în judeţul Bihor). Aşadar, când spune noi, doar la Chevron şi la celelalte firme interesate se poate referi.

Tâmpenia cu dependenţa de importul de gaze din Rusia e o doar o altă minciună frumos împachetată. Dar dincolo de această diversiune, se ascunde o bucăţică de adevăr. România nu este dependentă de importul de gaze din Rusia, dar o parte a ţărilor occidentale din Uniunea Europeană sunt. Şi în acest “amănunt” se ascunde decizia Consiliului European de a permite ţărilor care doresc să dezvolte exploatarea gazelor de şist. Îmi permit un pariu: Germania, Franţa sau Marea Britanie îşi vor menţine politicile restrictive în exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Polonia, Lituania şi România vor fi cobaii de serviciu. Iar dacă vor ajunge să extragă gaze mai ieftine decât cele importate din Rusia, cu atât mai mare bucuria pe Germania, Franţa ori Marea Britanie. Mizeria la noi, gazele ieftine la ei, profitul gros la Chevron & Co. Se putea face o afacere mai profitabilă?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
 • 1

  cine se poate opune cu atata vehementa unor masuri care sunt menite sa reduca dependenta de gazul rusesc?
  Evident un jurnalist platit de rusi, mai exact de Gazprom!
  Unul care se ascunde in spatele vointei proverbiale a poporului, de parca s-a facut vreun plebiscit in privinta gazelor de sist.
  Si ca sa fie viclean pana la capat, asa-zisul jurnalist mai strecoara la fenta si doua randuri despre o concesiune la misto a Gazprom in Bihor.
  Gazprom a facut acea concesiune tocmai ca sa aiba paravan pt gugustiucii platiti din presa care sa scrie impotriva gazelor de sist si sa para impartiali.

  soldout
  2015-06-07 05:15:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!