RSS Feed

De ce scriu despre Roșia Montană. Să aibă gura celor de la ”Evenimentul Zilei”, ”Capital”, ”Jurnalul Național” și ”România liberă” ce mânca. Bașca niște blogeri

vezi toate articolele de
08 Feb 2011 la 06:11 4 comentarii 1717 vizualizari.

Mai jos sunt câteva dintre motivele pentru care mă încăpățânez să scriu despre Roșia Montană. Lista e departe însă de a fi exhaustivă. Așadar…

… pe 6 februarie 2011 s-au împlinit 1880 de ani de la atestarea documentară a Roșiei Montane (cea mai veche atestare documentară a unei localități din România). Momentul a fost marcat, în diferite moduri, în mai multe localități din țară și străinătate. Nu însă și de oficialitățile din Roșia Montană. Printr-un comunicat remis presei, primarul Eugen Furdui afirmă că ”Ziua Minerului, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică din august este adevărata sărbătoare a locului”.

Că, aproape în fiecare an, Ziua Minerului a fost sărbătorită în altă săptămână (lucru care se poate verifica), ori că Ziua Minerului la Roșia Montană nu s-a potrivit decât arareori cu Ziua Minerului în Valea Jiului sau cu Ziua Minerului în Gorj sunt amănunte care au mai puțină importanță. Pentru că, oricum, Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, patrona și protectoarea minerilor, e pe 4 decembrie. Doar că pe 4 decembrie e cam greu să aduni lumea la un party câmpenesc. Chiar dacă încerci să-i momești cu ”patru mici și o bere”.

Clarificarea semnificației reale a Zilei Minerului și afirmația primarului Eugen Furdui că atestarea documentară a primei localități din România este mai puțin importantă decât un chef cu mici și bere sunt două banale informații pentru care merită să scriu despre Roșia Montană.

… la fel cum merită să consemnez faptul că un grupuleț de blogeri, fără legătură (aparent) unii cu alții, de prin București, Deva și alte localități au considerat că ar fi de interes să relateze despre evenimentele organizate de Ziua Roșiei Montane. ”Bravo!”, am exclamat. Până la urmă, faptul că un grup de blogeri consideră că aniversarea celei mai vechi localități atestate documentar din România reprezintă un subiect de interes, nu poate fi decât de lăudat.

La fel cum un sincer ”bravo!” merită și pentru faptul că, spre deosebire de alte ocazii, de această dată nu doar că nu au scris ”după ureche”, ci s-au prezentat la locul faptei. Mai mult, toți au fost înarmați cu aparate de fotografiat și filmat și reportofoane. Profesionalism curat! Și un efort neașteptat din partea unor blogeri, obișnuiți să scrie câteva rânduri în viteză, în pauza de cafea.

Ce nu am înțeles însă e cum au ajuns toți blogerii în discuție la aceeași concluzie. Mai exact că toate acțiunile legate de Ziua Roșiei Montane ar fi avut în spate niște ONG-uri care duc lipsă de activitate. Și că scopul acțiunilor lor e doar acela de a-i tapa de bani pe diferiți Mecena. Desigur, dacă s-ar fi obosit să pună câteva întrebări organizatorilor, ar fi aflat și care au fost costurile acțiunilor și cum au fost acoperite. Dar munciseră deja prea mult pentru a mai face și acest efort.

… ei bine, coincidența acestor concluzii (și faptul că aceaste ”concluzii” sunt oricum vehiculate de propaganda RMGC de ani buni) reprezintă un motiv pentru care eu consider că merită să scriu în continuare despre Roșia Montană. Asta pentru că propriile mele concluzii sunt puțin diferite. Nu ONG-urile duc lipsă de activitate și de bani, ci anumite bloguri și ziare. Despre cei aproape 200.000 de dolari ”investiți” de la RMGC în presă în schimbul unor articole favorabile au scris colegii de la ”Kamikaze”. În același text, ei au prezentat și modul în care articole ”periculoase” pentru proiectul canadienilor au dispărut din edițiile online ale ”Capital” și ”România liberă”.

Eu vă propun o altă mostră de obiectivitate și corectitudine jurnalistică. Pe 30 noiembrie 2010, în presa autohtonă a făcut vâlvă știrea conform căreia un ”expert UNESCO”, Dennis Rodwell, a declarat că Roșia Montană ”nu are valoare pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO”. Ia priviți și comparați modul în care a apărut această știre în ”România liberă”, ”Capital”, ”Evenimentul Zilei” și ”Jurnalul Național”. Încercați să descoperiți deosebirile: am mari dubii că veți găsi. Căutați (în aceste articole) opinia sau punctul de vedere contrar celor afirmate de Dennis Rodwell. Ei bine, pun la bătaie un camion de bere și o ladă de whisky pentru cel care le găsește.

Credeți că aceste coincidențe se opresc aici? Deloc ;) . Întâmplarea face că Dennis Rodwell să nu fie expert UNESCO, ci expert ICOMOS (”International Council on Monuments and Sites” – organism raportor pentru UNESCO). Cum e posibil ca aceeași greșeală, aceeași confuzie, să apară și să fie repetată în toate cele patru ziare menționate? De data asta nu pun nimic la bătaie, pentru că răspunsul e destul de simplu: informațiile provin dintr-un comunicat de presă al RMGC preluat fără nicio verificare de cele patru instituții media (și de altele), fără citarea părții adverse și asumat fie de redacție, fie sub semnătura unor redactori!

Altfel, la o minimă verificare, s-ar fi putut afla:

1. Care e diferența dintre UNESCO și ICOMOS;

2. Că așa-zis-ul raport reprezintă, de fapt, niște ”reflecții” și că Dennis Rodwell nu a efectuat vreo expertiză proprie în cazul Roșia Montană, toate afirmațiile din aceste ”reflecții” bazându-se, așa cum și recunoaște, pe ceea ce i-au relatat ”unii” specialiști români și străini, pe care, însă, nu-i numește;

3. Faptul că Dennis Rodwell e unul dintre cei aproximativ 9.000 de experți ICOMOS;

4. Că Dennis Rodwell e acel ”unul din aproximativ 9.000 de experți ICOMOS” care îi consiliază pe cei de la RMGC;

5. Că, în aceeași zi în care au fost publicate articolele legate de ”expertiza” lui Dennis Rodwell, la Bruxelles, a avut loc o conferință internațională dedicată Roșiei Montane (la care a fost prezent și a luat cuvântul și Dennis Rodwell);

6. Că după această conferință a fost prezentată și POZIȚIA OFICIALĂ a ICOMOS în cazul Roșia Montană;

7. Că poziția oficială a ICOMOS (adică aproximativ 9.000 de experți mai puțin domnul Dennis Rodwell) este că Roșia Montană îndeplinește criterii esențiale de a intra în Patrimoniul Mondial (UNESCO), ba, mai mult, că îndeplinește criterii care o pot plasa într-o poziție privilegiată pentru includerea în această listă.

Să nu vă închipuiți că poziția oficială a ICOMOS nu ar fi fost comunicată instituțiilor media în discuție. Ei bine, acest lucru s-a întâmplat. Dar echipele editoriale care au considerat că punctul de vedere al unuia dintre cei 9.000 de experți ICOMOS (întâmplător și consilier al RMGC), reprezintă un subiect de ”interes public”, care merită tratat pe larg, au ajuns la concluzia că poziția oficială a ICOMOS în același caz nu mai reprezintă a fi ”informație de interes public”. Drept pentru care veți căuta degeaba poziția oficială a ICOMOS legată de Roșia Montana în publicațiile respective.

… ei bine, pentru toate acestea (și pentru multe altele, de la excursia de ”documentare” a altor jurnaliști români în Noua Zeelandă și până la intervențiile făcute pentru a-mi bloca unele articole despre acest subiect – despre care am povestit cu alte ocazii), consider că merită să scriu în continuare despre Roșia Montană. Păi fără o opoziție față de proiectul minier al RMGC ar mai avea despre ce să scrie unele instituții media și blogeri? Ar mai avea gura lor după ce bea apă? Eu aștept mulțumiri din partea lor. Pentru că le dau de lucru (în fond, și transcrierea unor comunicate de presă e o ”muncă”) ba mai le și asigur și bugetele de publicitate.

***

Precizări:

Insituțiile media menționate în text nu sunt singurele care au publicat și publică (difuzat și difuzează) pe bandă rulantă comunicatele RMGC sub formă de știri (și fără o minimă atenționare că e vorba de publicitate), ori care consideră că pozițiile criticilor proiectului RMGC nu sunt ”de interes public”. Chiar și atunci când reprezintă punctele de vedere ale unor personalități ori instituții de prestigiu (de la Academia Română, la ICOMOS, ASE, Uniunea Arhitecților, Ordinul Arhitecților etc.).

Toată stima pentru acei jurnaliști (reporteri și/sau editorialiști/analiști/comentatori) care, în ciuda politicii instituțiilor media în care lucrează ori cu care colaborează, continuă să-și facă munca onest. Nu la ei face referire acest articol.

Blogurilor care și-au descoperit simultan interesul pentru Ziua Roșiei Montane pentru a ajunge la aceeași concluzie (livrată deja ”pe piață” de ani buni de propaganda RMGC) am decis să nu le fac publicitate. Dacă sunteți curioși, în text aveți suficiente elemente (cuvinte cheie) cu ajutorul cărora să le găsiți.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

4 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!