RSS Feed

De ce se tem (şi se ceartă) Antonescu şi Ponta. Foarfecă – hârtie – piatră. Baronet – ambasade – stradă

vezi toate articolele de
20 Dec 2013 la 13:40 15 comentarii 2003 vizualizari.

Blocul USL nu mai e deloc un bloc. Personal, încă după victoria de anul trecut, am apreciat că această Coaliţie de Guvernare nu va prinde alegerile prezidenţiale din 2014. Ca să fiu corect, am anticipat că nici măcar sfârşitul anului 2013 nu-i va găsi împreună pe liberali şi social-democraţi. M-am înşelat, dar am şi avut dreptate, în acelaşi timp. Formal, PSD ş PNL continuă să guverneze împreună. Faptic, ultimele două săptămâni au demonstrat că nu mai e vorba de o „unire în cuget şi simţiri”, ci doar o comuniune de interese susţinută artificial în viaţă. Şi care dă rateu după rateu. Mă rog, o comuniune de interese a fost USL încă de la început, doar că a fost una funcţională (pentru interesele onoeroase ale partidelor şi membrilor acestora). Pentru a putea previziona viitorul USL (un viitor de care încă mai depinde, cel puţin pe termen scurt, viitorul României) un prim pas ar fi înţelegerea cauzelor care au dus la criza actuală din USL.

Am urmărit şi citit, în ultimele zile, diferite analize şi comentarii apărute în spaţiul public. Care vădeasc aceeaşi teribilă abordare clişeistică – din perspectiva jocurilor de putere dintre partide, în interiorul fiecărui partid, între palate (Victoria, Cotroceni şi Parlament). Jocuri de putere, în cea mai mare parte reale, dar fără a mai fi singura cauză a actualei crize. Pentru că în scenă a intrat un actor absent timp de aproape două decenii din negocierile politice – strada. Un actor care, în ciuda eforturilor de interpretare (atât a celor de bună-credinţă, cât şi a celor manipulatoare), încă nu este pe deplin înţeles şi decriptat (şi, deşi am urmărit de la firul ierbii sau al bitumului fenomenul, sunt departe de a avea pretenţia că îl înţeleg pe deplin). De aici şi marea bătaie de cap a analiştilor (din nou, de bună sau de rea credinţă): este şi rămâne un actor imprevizibil.

Este naivă interpretarea conform căreia manifestanţii din stradă (şi, lucru cel puţin la fel de important, susţinătorii revendicărilor protestatarilor – mult mai mulţi decât cei care au ieşit efectiv în stradă) ar fi apolitici sau ar face parte exclusiv din categoria ne-votanţilor. Revendicările străzii au conţinut politic clar (chiar dacă nu şi partidic), iar însăşi ieşirea la proteste e o dovadă a faptului că manifestanţii sunt cele mai active persoane din diferite segmente sociale ale populaţiei. Lipsa de omogenitate a protestatarilor (la nivel social, economic, ideologic etc.) este un dezvantaj şi un avantaj în acelaşi timp. Un dezavantaj pentru că limitează destul de mult agenda comună (mai mult pe probleme punctuale: Roşia Montană, gaze de şist, până în decembrie, Codul Penal, amnistia, lobby-ul mai recent – toate consecinţe/efecte ale unui sistem distructiv, însă un sistem prea puţin conştientizat şi decodat pentru a lupta per-ansamblu împotriva lui). În acelaşi timp un avantaj pentru că nici partidele nu pot construi şi transmite mesaje manipulatoare generale capabile să acapareze ori să confişte protestele.

De aici, dansul pe sârmă. Fără revolta publică, Ponta şi Antonescu ar fi cedat fără prea mari bătăi de cap pretenţiilor baronilor şi diferitelor grupuri din propriile partide. Acum sunt însă într-o situaţie în care şi unei mari părţi a baronetului politic îi este destul de evident că nu mai poate întinde şi răs-întinde coarda fără o sancţiune imediată (simbolistica ocupării sediilor din Cluj ale partidelor politice şi a sediului Avocatului Poporului nu se poate să-i fi scăpat).

În rezumat, liderii USL sunt în cursă – pretenţiile baronilor nu pot fi ignorate (iar acest lucru înseamnă rămânerea la guvernare, pentru a avea acces la resurse), dar nici strada nu poate fi ignorată (pentru că asta se poate transpune tot într-o pierdere a accesului la resurse şi, de această dată, pe termen lung). Iar aşteptările baronetului şi revendicările străzii sunt în opoziţie clară şi ne-negociabilă. Presiunea externă (în cea mai mare parte, de asemenea, interesată în mod oneros în negocierile politice de putere autohtone) sporeşte deruta. Ponta şi Antonescu sunt prinşi într-un joc de tipul foarfecă – hârtie – piatră. Foarfeca taie hârtia, hârtia bate (împachetează) piatra, piatra sfarmă foarfeca. Niciunul dintre cei doi lideri (din fericire) nu are capacităţ de mentalist pentru a anticipa opţiunea celuilalt şi, cu atât mai puţin, direcţia în care se va îndrepta mişcarea civică. Şi atunci bâjbâie, fac concesii, încearcă să le pară simpatici când unora, când altora, fără a şti însă cum ar putea fi simpatici sau care sunt concesiile care, într-adevăr, contează (îndeosebi pentru stradă, în privinţa baronetului şi diplomaţiei lobbystice lucrurile fiind ceva mai clare).

Evident, sunt departe de a deplânge această stare de fapt. Temerea Coaliţiei de Guvernare faţă de stradă, înţelegerea faptului că nu mai poate fi nici ignorată, nici câştigată/acaparată cu concesii de suprafaţă, reprezintă un lucru benefic. Şi timp câştigat pentru mişcarea civică (de fapt, mişcările civice). Atât pentru obţinerea unor importante victorii punctuale de etapă, dar şi pentru înţelegerea sistemului, a mecanismelor care îl ţin în viaţă, implicit pentru depistarea unor soluţii realiste de sancţionare a acestuia.

***

P.S.: Oricât ar părea de ofertantă ideea unui nou partid (clădit pe energiile protestelor), apreciez că e doar o iluzie frumoasă. Un nou partid definit ideologic nu ar face altceva decât să dezbine opoziţia civică, iar un partid construit pe baze principiale (din persoane cu ideologii diferite, aparţinând unor categorii sociale şi profesionale diferite) este, totuşi, o utopie. O coalizare principială, axată pe revendicări punctuale comune (cel mai mic numitor comun) este, însă, posibilă. Nu ar reprezenta „ceva mai mult decât nimic”, ci un punct de pornire pentru schimbări de substanţă în societatea autohtonă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  Acum nu e cazul sa facem din ambasade un prea mare aliat al romanilor, ei joaca un joc politic (desi n-ar trebui) in favoarea tarilor pe care le reprezinta. Nu este intamplator deloc ca Chevron si-a intensificat presiunile de explorare tocmai in aceasta perioada de turbulenta politica. Sau credem oare ca nu e niciun fel de ingemanare intre actiunile marilor companii de teapa Chevron si ambasade ? Atunci suntem doar naivi …

  Simbad
  2013-12-20 14:37:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  “De ce se tem (şi se ceartă) Antonescu şi Ponta.”
  Nu e deloc un secret; pen`ca sint gramada pe ciolan.
  Cit au fost in opozitie nu aveau pe ce sa se certe.
  Cei care au votat uslamul sint singurii vinovati pentru cearta dintre cei doi pinguini (am jignit pinguinii?)

  victor L
  2013-12-20 15:01:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei? De unde si pentru cat timp?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?

  De fapt se urmareste apa. Iar APA ESTE UN DREPT AL OMULUI!
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

 • 4

  trebuia sters comentariul meu, nu? Ca sa uitam ce-am facut in ian 2012

  ipsen
  2013-12-20 15:21:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Tovarăşul Goţiu, dacă vreodată în ţărişoara noastră va cădea comunismul (puţin probabil, dar singurul lucru de care se “tem” tov antonescu si tov doctor ponta) sper să fie pedepsită toată presa care a manipulat la greu pulimea. Tovarăşii de care pomeniţi nu se ceartă, joacă teatru politic pentru pulime şi pentru “autenticitate” (vezi Doamne, noi vrem binele naţiunii şi ne păruim intre noi pentru asta!). În realitate beau bere la litru’, joacă table şi se laudă cu ultimele fiţe împreună cu tovarăşul băsescu că doar ei, acesşti comunişti, au pus lăbuţa pe putere in ‘89.

  Alan Ritzi
  2013-12-20 15:41:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @victor L:

  Te oftici ca nu mai e PDL la putere….hai, ca peste 30 de ani vor castiga din nou!

  bibi
  2013-12-20 15:58:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @ Gotiu: inteleg ca te pregatesti sa ne indemni sa votam Antonescu si PNL???

  poweraxxel
  2013-12-20 18:53:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @bibi: Iar tu iti freci miinile de bucurie ca e usl-ul la putere ? Ce motive ai ? Or fi bune si pentru ceilalti, pentru majoritatea populatiei ?

  florin
  2013-12-20 20:03:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @ bibi,
  “(am jignit pinguinii?)”
  :P

  victor L
  2013-12-20 20:51:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Max:
  1.Nu intreba cum am facut primul milion (e veche, mai nou, la noi, ‘primul miliard’ ori ‘miliord’ cum spun unii mult mai destepti -ca mine de ex., altminteri eu as fi in locul dlor. si viceversa…))
  2.Romania este o tara bogata si frumoasa, pacat ca este locuita.

  dixit.

  berbecu mioritei
  2013-12-20 21:00:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Un sondaj IRES : 75% dintre români cred ca ţara merge intr-o direcţie greşită. Cam procentul celor care au votat cu USL!
  Ce să mai spui? Masochişti.

  Mircea
  2013-12-21 13:17:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Mircea: Pe vremea guvernelor Boc 1-7 cifra respectivă ajunsese la 85 la sută… Adică de vreo două ori şi jumătate mai mulţi decât cei care au votat cu partida Băsescu-Udrea. Oricum, tendinţa de a considera greşită direcţia în care se mişcă ţara a apărut încă de pe vremea iliescului iubit, n-a provocat-o diletantismul guvernării actuale. Singurul lucru care întrece tembelismul şi nesimţirea politicanului românesc este pasivitatea societăţii civile care aşteaptă să-i rezolve ambasadele şi mătuşile europene problemele.

  Georges Melies
  2013-12-21 17:05:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Georges Melies: #12
  Avea o logica cat de cat. Boc X avea o sustinere mica (25%) si marea majoritate voia altceva, spunea ca directie e hais, trebuie luat in alta directie.

  Si au venit astia. Pe care i-au votat IMENSA MAJORITATE!
  Care imensa majoritatea ,dupa un an, zice ca directia e gresita !
  Pai bai pulea de imensa majoritate, e directia pe care voi ati vrut-o!! Ne jucam de-a directia?!! Ciocu’ mic.

  Mircea
  2013-12-21 20:44:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  GOTIU…
  LABAGIU….

  DOR DE CEAUSESCU
  2013-12-21 21:29:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  ipsen, mai lasa televizorul si du-te si tu la un protest, ca sa stii despre ce vorbesti!

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!