RSS Feed

De ce votăm pe cine votăm dacă votăm? Un criteriu

vezi toate articolele de
31 May 2016 la 08:41 un comentariu 1031 vizualizari.

ALEGERI LOCALE 2016, PRIMĂRIA GENERALĂ. Cum tot trecem printr-o continuă istericală morală, vă propun criteriul “de unde ai casa?” – e un fel de echivalent al întrebării ăleia nouăzeciste, “Ce-ai făcut în ultimii 5 ani?”.

Una dintre obsesiile tranziţiei a fost  trecerea de la cetăţenia cu casă, educaţie, sănătate incluse aproape automat, la cetăţenia doar cu buletinul. Casa a devenit un lux, sănătatea şi educaţia s-au tot privatizat şi îngrădit încet-încet.

Dacă tot avem obsesie cu casa, atunci să vedem de unde o (le) are fiecare dintre candidaţii pentru primăria generală Bucureşti.

Când îşi trec realizările, aflăm cărţi, muzică populară, rubrica “cum mi-am luat prima casă, cu ce, de unde”, ei bine aici încep metaforizările sau misterele.

Gabriela Firea a lucrat în TVR, Antena 1. Vine dintr-o familie săracă, mulți copii, are ca mulți alții ceva ce pare să justifice un romanian dream. Ca în orice vis din ăsta, apar incoerențe, case, bani, mai ceva ca după un cîștig la loterie.

La 28 de ani consilier de imagine pentru premierul Isărescu – a avut funcţia de secretar de stat. Şi vedetă TV, şi patron la un moment dat, a strîns ceva bani. Însă, dacă studiezi şi declaraţiile ei de avere, şi declaraţiile lui Florentin Pandele, rămâne un semn de întrebare despre cum s-a stins o datorie de vreo 300 000 de euro pentru o casă achiziţionată împreună cu primul soţ.

La oamenii ăştia nu există problemele alea cu faptul că plăteşti în gol primii ani şi datoriile la bănci nu prea se diminuează, nu există spargerea bulei imobiliare etc.

Tot aşa natural apare în biografie cîte o lovitură imobiliară dată nonşalant, ne spun Rise Project.

Apoi, Gabriela Firea funcţioneză ca un împrumutător în serie. Are peste 100 000 de euro, împrumuturi pe la prieteni.

Nicuşor Dan. Are un împrumut la bancă și la un prieten, în total peste 100 000 de euro. L-a luat pentru 7000 de m2 în Predeal. În 2007, deci în plină bulă. E greu de crezut că se mai ridică la valoarea de atunci sau că poate produce rente peste rata lunară. Totuşi, cu venituri de 10 000 de euro pe an, Nicuşor se descurcă. Explicaţia, o investiţie în România, din banii de bursă din Franţa, pe care apoi a vîndut-o şi a obţinut 250 000 euro. Şi după asta a rămas cu 75 000 de euro de dat. La veniturile pe care le declară în ultimul an e infern să plăteşti o rată. Îl invidiez, poate pentru că nu-i înţeleg îndemînarea economică. Chiar și cu această îndemînare economică locuiește undeva în Militari. De aici probabil și autoetichetarea cum că e ”altceva”. Este altceva decît alți candidați, este altceva și decît biografia tipică a bucureșteanului de rînd.

Cătălin Predoiu. E avocat, cîştigă vreo 30 000 de euro pe an şi e şi foarte norocos. Deci tot nu pot să-l lipsc de portretul unui bucureştean simplu, cu casă de la stat, dacă e mai în vîrstă, sau fraier îndatorat dacă a reuşit să ia cu banca ceva. Predoiu are case, terenuri, de toate din noroc, moşteniri, partaje. Altfel nu-mi explic cum din venituri bune de avocat, dar nu extraordinare, poţi să strîngi atît de mult. Sau poate i-o fi aranjat brokerul ăla fugar vreun tun înainte să se apuce de scris memorii.

Robert Turcescu. E dat drept cel mai bogat. Nu mă interesează, a fost vedetă, a făcută audienţă, iubit de moguli pe cînd se arunca uşor cu suta de mii de euroi în acel select cerc de “formatori de opinie”. Ce mă deranjează  e tocmai că a obţinut şi o casă de la ANL, sub preţul pieţei. Lucram la Cotidianul, el era directorul ziarului, apreciez că n-a făcut scandal cînd în ziar a apărut materialul cu exact revelaţia asta. Că a luat o viluţă mult sub preţ pentru că aşa e mersul prin Bucureşti şi prin unele straturi ale presei. Vă dau o captură din wowbiz, arhiva Cotidianului din vremurile alea a dispărut din păcate. A cumpărat casă cu preţ de apartament în 2005. NU a fost singurul, e vecin cu tinere speranţe de partid (Gorghiu), alţi presari și alţi demnitari. Ei sunt the new power generation.

Daniel Barbu. 50 000 de euro pe an din funcţii şi titluri universitare. Familia bună, din Bucureşti. Deci misterul locuinţei nu e un mister. Barbu e bine şi punct.

Dacă vă plictisiţi şi căutaţi criterii, votaţi-i în funcţie de casă, maşină, venituri, cum vreţi. Dacă îi luaţi după program (unde mulți au turnat la grămadă ce se mai poartă prin ONG-uri și ce se mai aude prin taxiuri), e simplu, sînt toţi de la centru-dreapta, la şi mai dreapta.

Însă relevanța criteriului cu casele este alta: pînă la urmă mai cauți și unul măcar cu unn amănunt biografic care să dea speranțe, unul de la care poți să aștepți că, dacă nu face politică pentru tine, măcar o să empatizeze cu felii de populație uitate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Cata rabdare poti sa ai sa suporti ineptiile individei de la realitatea…poate face un minim de efort sa te lase si pe tine sa vb? Parca au toate o boala. Ele intreaba, ele raspund…iti admir f mult rationamentul, pacat ca nu esti lasat sa te desfasori!! Am vrut sa ii scriu ei, de fapt, inda site-ul “oameni si fapte” este halucinant, parca e de coafeza!!

    cristina
    2016-05-31 12:55:55 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!