RSS Feed

De la ”genocid fără violență” și ”ai o fetiţă de câţiva anişori…” – apocalipsa procurorilor

vezi toate articolele de
15 Dec 2017 la 18:29 24 comentarii 2 vizualizari.

Am înțeles, unele măsuri împinse de PSD în adaptarea unei directive europenei sunt de neacceptat. (Atenţie, ele nu sunt prinse în pachetul “legilor justiţiei”  – acolo PSD a renunţat la atac, instituţiile anticorupţie au fost lăsate neatinse.) Altele sunt bune sau măcar de discutat. Procurorii nu sunt de acord, am înțeles și asta. Nici eu nu sunt de acord cu unele dintre măsuri care pretind că dau drepturi, dar iau drepturi la justiție corectă. Dar felul cum se apără procurorii zilele astea ar trebui să ne dea măsura halului de efect de bulă, de castă și de isterie în care trăiesc.

(Mică observație: aceste războaie nu se vor încheia niciodată, declajul dintre stat, realități economice și sociale, justiție fiind unul continuu reglabil și unul posibil producător de nedreptăți. Puterea executivă, politică va încerca mereu scurtături, iar instituțiile vor încerca mereu replieri, apărări mai mult sau mai puțin adecvate. Starea democratică, ”statul de drept”, trebuie să asigure posibilitatea negocierii, spargerea bulelor. Or, tocmai starea democratică e în piuneze acum. Voi reveni cu o explicație despre duritatea acestor bule, aceste românii din ce în ce mai greu de conciliat.)

Dacă acele modificări sunt grave, procurorii ar fi trebuit să lase facebookul și să atace exact fiecare punct să explice rațional ce se întâmplă. Pentru că, și dacă dă bomba atomică, astfel de instituții ar trebui să reprezinte raționalul din aparatul de stat. În schimb am asistat la o adevărată explozie de imaginație tabloidală, de amenințări cu imagini terifiante demne de Hieronymus Bosch, de anunțuri de revoluții imposibile.  Am ales câteva mai jos.

Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu o experienţă de 10 ani ca magistrat, Antonia Diaconu: „De ce te afectează şi pe tine modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală? Ai o fetiţă de câţiva anişori, eşti mândru de ea, e şi frumusica. Se joacă cu copiii în faţa blocului. Vine un cetăţean şi se masturbează în faţa ei. De acum, cetăţeanul nu va mai putea fi arestat preventiv! Fetiţa de mai sus a crescut, s-a făcut adolescentă, cu toate complicaţiile pe care le presupune asta. Este sedusă de un individ care profită de naivitatea şi lipsa ei de experienţă si o convinge să facă sex cu el. Fata ta are 13 ani. Acest individ nu va mai putea fi arestat”.

sursa

Alexandra Carmen Lancranjan, procurorul cu dosarul Teldrum, iese în aceeaşi zi tot cu un scenariu îngrozitor:

Acestea au fost opinii personale pe facebook (am ales câteva, sunt mult mai multe, toate în aceeaşi gamă). Doamna Diaconu explică de exemplu că a folosit cazuri reale, cu care s-a întânit, şi a explicat pentru ca toată lumea să înţeleagă.

Mulţi procurori au ieşit cu astfel de argumente emoţionale. Să vezi instituţii întregi explicând cât e de gravă situaţia sigur că ar descumpăni pe oricine, nu și PSD. În schimb rămân descumpăniți cei care vor voci ale rațiunii.

Aceste exemple din ”România de rând”, din violența de la ”faptul divers”, nu au preocupat niciodată taberele care dezbat justiția. De altfel, au trecut neatinși diverși magistrați care au manageriat groaznic cazuri oribile de violență. ”Violența de rând”, fără decapări și înalți dregători, nu a prins agenda publică decât o dată la 10 ani.

Procurorul general Lazăr anunţa un soi de revoluţie a procurorilor cu câteva zile înainte să se ştie de aceste modificări grave anunţate de PSD. O făcea într-un mesaj mai mult decât atipic, în care se transmitea starea de urgenţă:

Frumos, eroic, dar ce pot face mai exact procurorii dacă în Parlament se votează o lege care nu le convine?

Ieri au venit reacţiile DIICOT şi DNA. DIICOT, pe un ton aşezat, a anunţat propria apocalipsă: se duc pe apa sâmbetei zeci de dosare de trafic de droguri, plus alte exemple. Kovesi, în ieşirea publică, a apelat tot la imagistica dură cu referința obligatorie la minorul agresat:

“Un judecător era investigat pentru corupţie, pretindea bani pentru a pronunţa anumite soluţii, iar în timp ce noi investigam această faptă penală, unul dintre complici a comis infracţiunea de acte sexuale cu un minor. Dacă aceste propuneri vor intra în vigoare, va trebui să închidem ochii atunci când aflăm de fapte de violenţă, asupra minorilor, asupra femeilor, poate pornografie infantilă sau crimă.”

Comunicatul DNA, reacţia oficială a instituţiei deci, are nişte pasaje care au fost deja bine ridiculizate de partea adversă. Pasaje de-a dreptul bizare şi neprofesioniste, spun răutăcioşii:

Prinşi între bula Antena 3 şi această falangă dură a Apocalipsei din revoluţia procurorilor, nu ne mai aşteaptă decât paralizia. Nu suntem specialişti. Dar specialiştii vorbesc ca nişte jurnalişti de tabloid care au vreun bad trip. Iar atacatorii evită încăpţânat să răspundă reproșurilor procurorilor. Judecătorii nu vorbesc deocamdată. Dinspre CSM a reacţionat secţia de procurori, anunţând sec că susţine ce au transmis DIICOT şi DNA.

Tocmai pentru că discuția este specializată n-ar trebui încurajată bătălia imaginilor și a faptului divers. De ce? Pentru că eu înțeleg că sunt grav afectate dosarele dacă scoți proba video, de exemplu. Dar nu înțeleg de ce bagi lângă cenocid chestiunea cu presa și justiția. S-a făcut prea mult justiție prin imagine superficială. Aici chiar e de discutat, nu cred că presa va fi afectată dacă se va reglementa ceva mai ferm informația din cercetările DNA. Nu în forma propusă de PSD, dar într-o formă negociată redactată mai precis, de ce nu? La fel și în cazul încercării de a mai scădea din importanța denunțului de tip ”in alegerile ia să-l dau în gât pe ăla chit că a făcut sau n-a făcut ceva” – aici nu e război, justiția din România trebuie încurajată să treacă la nivelul doi, dovezi greu de contestat, evitarea unei negocieri continue cu un detașament de delatori etc.

Am tot încercat să decriptez, să disting grav de isteric, propagandă de realități, luju de hotnews. E imposibil pentru un nespecialist, așa că am vorbit cu câțiva oameni pricepuți care nu au o ambiție din a/și face din știință explozii publice, am citit oameni în care am încredere și care au o atitudine corectă din punctul meu de vedere de ani de zile, am rămas cam cu asta: lupta, deși intensă, are un înalt grad de artificial, de ”sintetic” tocmai pentru că e o luptă postelectorală. PSD și-a pierdut orice urmă de rezonabil, iar tabăra adversă se vrea cât mai precis desemnabilă, ”noi suntem procurorii”, și atât. Cum mai poți avea negociere în condițiile astea?

Concluzii: PSD a făcut o actualizare dezastruoasă a unei directive. Și ei, și UDMR (ba chiar avem și o propunere dubioasă PNL), și ALDE și-au băgat obsesiile în funcție de lideri și de apăsări cu justiția. Nu înțeleg strategia. Dar nu mă mir dacă retrag tot așa cum au început și la ”legile justiției” intempestiv și au terminat-o fix fără modificări vitale. Acum au ridicat o minge la fileu procurorilor; aceștia o exploatează cu un zel care cam ridică sprâncenele. Cert e că aceste modificări nu trebuie să rămână așa; victime colaterale din stilul de bizon pesedist confruntat cu urlete de procurori revoluționari vor fi tocmai modificările de care justiția română ar fi avut nevoie.

P.S. Gluma virală a momentului e poza lui Morar cu Iordache. Amândouă instituțiile sunt în Parlament, deci e o probabilitate mare să se întâlnească politicieni și judecători acolo. Chiar și așa poza nu face decât să alimenteze o certitudine pentru tabăra anticorupție, că CCR e PSD. Bun, să zicem. Ce e Kovesi în sufrageria lui Oprea? Dubla măsură nu se mai termină, asta e.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!