RSS Feed

Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşia Montană. Cu ministrul Barbu şi cu Vrânceanu Firea, Raluca Turcan, Traian Igaş & alţii

vezi toate articolele de
21 Aug 2013 la 12:57 48 comentarii 6380 vizualizari.

Chiar şi după 11 ani de documentare a Afacerii Roşia Montană mi-e imposibil să spun că „le-am văzut pe toate”. Că nu mă mai poate surprinde ceva. Ei bine, ieri, am avut parte de un nou exemplu. Cu ocazia vizitei la Roşia Montană a Comisiei permanente comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO. De la un capăt la altul (începând cu anunţul şi terminând cu ceea ce presa – în cea mai mare parte a ei – a transmis), totul s-a dovedit o mascaradă. O uriaşă cacealma.

O scurtă aducere aminte. Cum suna textul invitaţiei: „membrii comisiei vor avea întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, cu societatea civilă şi cu cei ai mass-media pentru a constata la faţa locului care este situaţia patrimoniului cultural de la Roşia Montană, luând în considerare fapul că au existat iniţiative pentru includerea sitului Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO”. În ciuda anunţului Comisiei Demolatorilor (fostă UNESCO), membrii acesteia au refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii localnicilor care se opun proiectului minier şi cu organizaţiile profesionale din domeniul patrimoniului.

Mai întâi, trebuie spus că dintre organizaţiile din domeniu a fost invitată doar Asociaţia Heritage, care a declinat-o în condiţiile în care nu sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Academiei Române, ICOMOS, ARA, Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor, Uniunea Arhitecţilor, Ad Astra. „Societatea civilă” a fost reprezentată de ONG-urile finanţate de RMGC la Roşia Montană şi de specialiştii din GIMPCRM (organism auto-intitulat independent, dar ale cărui activităţi sunt finanţate tot de RMGC). Opoziţia locală i-a aşteptat în zadar pe membrii comisiei la sediul Alburnus Maior, dar aceştia au refuzat, pretinzând ca aceştia să se prezinte la întâlnirea organizată într-un sediu aflat în administrarea RMGC. O pretenţie absurdă, în condiţiile în care, acest sediu era păzit, la modul cel mai propriu, de câteva zeci de angajaţi ai companiei (în special din forţele paramilitare ale RMGC – din serviciul de pază şi şefi şi şefuleţi din sindicatul companiei – cei care nu s-au sfiit să-i ameninţe şi să-i bruscheze pe jurnaliştii care „stricau” decorul festivist  – Oana Moisil şi suprasemnatul).

Absurdul situaţiei merge mai departe. În fapt, pe parcursul întregii zile, ei au vizitat obiective şi spaţii ale RMGC. E o lipsă totală de bună-credinţă să refuzi să vizitezi şi sediul Alburnus Maior (ratând, printre altele, să vadă şi cum se face turism la modul real şi actual în Roşia Montană şi nu doar la modul virtual, cum promite compania). În timpul simulacrului de conferinţă de presă, când i-am întrebat despre acest lucru au spus că „opozanţii au confirmat iniţial participarea, dar apoi s-au răzgândit” – ceea ce reprezintă, pur şi simplu, o minciună. A membrilor comisiei ori a consilierilor care au organizat vizita. După conferinţa de presă am solicitat să văd confirmarea la care se făcea referire. Ca să aflu că, de fapt, ar fi fost vorba de o confirmare… verbală. L-am întrebat pe Eugen David (preşedintele Alburnus Maior) şi acesta mi-a spus că, într-adevăr a fost sunat şi că a acceptat să se întâlnescă cu reprezentanţii comisiei. Dar nu într-un sediu deţinut de companie şi nu după un scenariu scris de reprezentanţii RMGC. Dacă membrii Comisiei Demolatorilor ar fi fost de bună-credinţă, nu ar fi avut niciun motiv să refuze întâlnirea de la sediul Alburnus Maior (în condiţiile în care toată ziua au fost prin obiective RMGC, iar doamna Gabriela Vrânceanu Firea afirma că a venit la Roşia Montană într-o vizită „de informare”). Colac peste pupuză au venit ştirile ulterioare ale presei „de serviciu”, conform cărora opozanţii ar fi fost cei care au refuzat să se întâlnească cu ministrul şi parlamentarii (fără ca aceşti jurnalişti „de serviciu” să se obosească să afle şi punctul de vedere al opoziţiei).

În plus, după cum am arătat încă de luni (detalii aici), Alburnus Maior anunţase în mod public că nu participă la o întâlnire în sediul companiei, şi că îi aşteaptă pe membrii comisiei în propriul sediu.

De altfel, „presa de serviciu” întregeşte tabloul mascaradei. În fond, scopul acţiunii nu a fost unul de informare, ci unul de mimare a informării. Membrii comisiei şi ministrul nu au venit să vadă în mod real situaţia din Roşia Montană, ci să raporteze că au făcut acest lucru, iar „presa de serviciu” să consemneze momentul şi să transmită mesajul (ilustrativ în acest sens e răspunsul ministrului Daniel Barbu care a recunoscut în conferinţa de presă că a vizitat doar patrimoniul care, la modul teoretic, ar urma să fie salvat, nu şi cel care urmează să fie distrus). Desfăşurătorul conferinţei de presă a îmbrăcat aceleaşi haine ale mascaradei. În „deschidere”, fiecare membru al Comisiei a ţinut câte un scurt moment de „laudatio” la adresa propiectului RMGC. Pentru a fi siguri că pot să-şi transmită mesajele fără a fi „bruiaţi” de întrebările celor câţiva jurnalişti care, încasându-şi pumnii şi înjurăturile aferente din partea gărzilor companiei, au reuşit să intre la conferinţă. La insistenţele mele (conferinţa fiind programată pentru jumătate de oră, acoperită cu vârf şi îndesat de discursurile laudative), preşedintele Comisiei, Traian Igaş, a promis că „vom avea timp pentru a răspunde la toate întrebările”. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Cu atât mai mult, cu cât, înainte de a răspunde celor câteva întrebări pe care am apucat să le pun eu, Oana Moisil şi Adrian Bălteanu de la „Observatorul Urban”, „presa de serviciu” a intrat „peste” cu întrebări din categoria „nu-i aşa că…?”.

Nu insist (acum) asupra mesajelor propagandistice emise de membrii comisiei în timpul conferinţei de presă. Toate aceste „argumente” repetate obsesiv de membrii comisiei le-am mai demontat şi le voi demonta în alte articole. Consemnez câteva concluzii:

Vizita nu a fost una „de informare”, ci una de spălare a imaginii RMGC.

Vizita nu a vizat obiectivele de patrimoniu care vor fi distruse, ci doar cele care, la nivel declarativ, vor fi „salvate”.

Nu a existat o consultare a societăţii civile, ci doar a „societăţii civile convenabile”, finanţată de RMGC.

Nu s-a dorit niciun moment consultarea opozanţilor şi a organizaţiilor profesionale din domeniul patrimoniului. Primii au primit invitaţie concepută în aşa mod încât să nu poată fi onorată (într-un sediu administrat de companie şi păzit de forţele ei „de ordine”). Cu o excepţie, organizaţiile profesionale din domeniul patrimoniului NU au primit invitaţii.

Comisia UNESCO a Parlamentului a ajuns comisie de propagandă a RMGC (ministrul Culturii, Daniel Barbu, are deja antcedente în această activitate).  Transformându-se în Comisia Demolatorilor.

„Presa de serviciu” şi-a făcut şi ea treaba, preluând, fără verificare, mesajele comisiei şi ale RMGC şi contribuind din plin la „bruiere” jurnaliştilor incomozi.

Să nu-şi facă însă iluzii (nici ministrul Barbu, nici membrii Comisiei Demolatorilor): adevărul se află şi va circula. Oricâţi bani pune „la bătaie” compania.

***

O opinie personală. Încă din timpul conferinţei de presă am rămas cu impresia că cea care a instrumentat toată această mascaradă a fost Gabriela Frânceanu Firea (Traian Igaş, preşedintele comisiei fiind mai mult un executant). Prin modul în care a direcţionat vizita şi discuţia (intervenind în momentele mai „sensibile”, încercând să stopeze întrebările incomode etc.). Din naivitate sau complicitate, ceilalţi membri ai Comisiei s-au conformat.

Mai spre seară, Gabriela Vrânceanu Firea a postat pe profilul de pe Facebook două fotografii: una în care apare singură în „costumul” RMGC, şi cea de-a doua, la Tăul Brazi, lângă o altă persoană în „halat” RMGC cu menţiunea: „Cu fina Anda, la Roşia Montană”.

***

BONUS: În timp ce doamna Raluca Turcan se întreba “dacă nu cumva opozanţii refuză cu rea-credinţă să participe la întâlnire”, 7 (şapte) jandarmi îl “vegheau” pe Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, ca nu cumva, din întâmplare, să dea ochii cu reprezentanţii comisiei. Alţi câţiva zeci de angajaţi ai RMGC “păzeau” intrarea în sediul în care se aflau membrii Comisiei. Înăuntru, presa “de serviciu” bruia întrebările incomode ale celor câţiva (trei) jurnalişti care, încasându-şi înjurăturile şi bruscările “de rigoare” reuşiseră să intre. Cine e de bună-credinţă şi cine de rea-credinţă, doamnă Turcan?

***

UPDATE:  Mesaj primit pe mail şi asumat de Gabriela Firea:

“Buna ziua domnule Gotiu

Va respect dreptul la opinie, inclusiv dreptul de a avea opinii legate de persoana sau activitatea mea, insa mi se pare inacceptabil sa faceti referire la fapte inexistente, pe care le certificati in calitate de martor ocular.

Ma refer la articolul dedicat vizitei la Rosia Montana a Comisiei UNESCO a Parlamentului Romaniei, pe care l-ati publicat pevoxpublica.ro, mai precis la acest paragraf:

Confirmarea percepţiei persoanale au venit mai spre seară, când Gabriela Vrânceanu Firea a postat pe profilul de pe Facebook două fotografii: una în care apare singură în „costumul” RMGC, şi cea de-a doua, la Tăul Brazi, lângă o altă persoană în „halat” RMGC cu menţiunea: „Cu fina Anda, la Roşia Montană”. Pe „fina Anda” am văzut-o personal, pe perioada FânFest, distribuind materiale publicitare ale companiei, lucru care mi-a fost confirmat, în această dimineaţă, şi de către alţi localnici.

Va garantez ca nu aveati cu s-o vedeti “personal” pe “fina Anda” la FanFest, nici in calitate de spectator, nici de promoter pentru RMGC, pentru simplul motiv ca nu a fost acolo. Pe toata perioada FanFest s-a aflat in Bucuresti, iar la Rosia Montana a ajuns, impreuna cu mine, luni seara, deci dupa terminarea festivalului. Mai mult, nu a avut si nu are niciun fel de legatura cu RMGC si nicio implicare in aceasta chestiune.

Sper ca afirmatia pe care ati facut-o se datoreaza unei regretabile confuzii si ca veti avea disponibilitatea de a elimina din articolul Dvs acest paragraf, precum si referirea din titlu, care nu are nicio sustinere in fapte. Vreau sa intelegeti ca din punctul meu de vedere este important ca lucrurile sa fie corectate, si sper ca vom face asta pe cale amiabila.

Va multumesc,

Gabriela Firea”

Doamnă Gabriela Firea, dacă memoria vizuală mi-a jucat o festă (atât mie, cât şi altor localnici care mi-au spus că ar fi văzut-o pe “fina Anda” pe parcursul desfăşurării FânFest), este, într-adevăr vorba de o confuzie regretabilă, pe care înţeleg să o îndrept publicând acest mesaj (eliminând pasajul la care faceţi referire şi modificând titlul).  De asemenea, pentru a elimina orice alte interpretări, aş dori să-mi transmiteţi (răspundeţi) la întrebările “Cine este “fina Anda” şi în ce calitate a făcut deplasarea la Roşia Montană (a făcut parte din delegaţia oficială sau nu)?”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

48 comments
 • 1

  Situatie tipica. Ne facem ca vrem sa avem o consultare publica si de fapt noi am venit cu ideile gata de acasa. Consultarea este de forma si numai cu cine vrem noi. Practic o sarada regizata de RMGC cu oamenii lor din parlamentul Romaniei. Oare cum de numai in cauze din acestea criminale se pun toate partidele noastre de acord: PNL=PSD=PDL acceasi mizerie, cum zice sloganul. Rusine Raluca Turcan! Rusine Daniel Barbu! I-as spune rusine si Gabrielei Firea dar nu cred ca are. Nici ceilalti, dar mai aveam sperante.
  Nimic despre distrugerea masivului Carnic cu 7 km de galerii romane si preromane (dacii si romanii, stramosii nostri!) plus alte galerii mediavele, nimic despre depopularea localitatii de catre RMGC, nimic despre casele RMGC “lasate” sa se distruga, nimic despre saracia indusa prin declararea zonei ca monoindustriala, ninic despre lacul de hectere si hectare de cianuri stavilit de un baraj…etc..etc.. Numai propaganda RMGC platita si corupta, inclusiv cu academicieni (Razvan Theodorescu, Alexandru Vulpe) unsi de RMGC, care vorbesc chiar impotriva deciziei negative a Academiei Romane cu privire la acest proiect.

 • 2

  vorba multa … saracia omului :) tot mai lungi articolelelelelele :) la fel si titlurililelelelili bla bla bla. obosesc, chiar daca’s bine documentate :)

  lulu
  2013-08-21 14:48:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Da, lulu, cred ca asa gandesc si ziaristii platiti de compania lacomiei. Vorba lunga, saracia omului. De ce sa mai prezinte publicului ce s-a intamplat ieri la Rosia Montana?

 • 4

  @flesh: are si lulu dreptate. In locul lui Gotiu le-as mai sintetiza un pic.

  Maxa
  2013-08-21 15:19:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Maxa: De ce sa sintetizezi cand sunt atat de putini ziaristi ce publica informatii despre realitatea usturatoare??

 • 6

  Cum spunea candva un presocratic (Parmenide) citat si comentat amplu de Martin Heidegger in “Was heisst denken”,
  cam asa:

  “trebuie spus si gandit ca fiinta este”

  as adauga eu:

  “trebuie spus si gandit ca fiintare Firea-Pallade e o fiintare oribila “

  pentru pupaciosii de macac + alti fani Gabi si Gabriel Res.
  2013-08-21 15:41:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  acelasi lucru despre fiintarea Firea-Pallade, despre oribilitatea acestei fiintari, se poate spune si despre Igash, Tzurcana. Si despre Barbul, daca fiinteaza oribil cu acestia si ca ei.

  Doar ca in acest caz,
  Firea-Pallade a fost guest star.

  pentru pupaciosii de macac + alti fani Gabi si Gabriel Res.
  2013-08-21 15:55:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @ana: de acord ca sunt bine informate articolele lui si ca sunt putini care au curajul sa publice despre. Insa din materialul pentru acest articol se puteau face doua articole mai scurte si mai usor de citit, iar o mica parte din informatie este reluata si reciclata din alte articole (in fine, justificarea e aceea ca se face o punere in context a cititorului, dar uneori punerile astea in context sunt superflue).

  Maxa
  2013-08-21 16:15:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Nu stiu, eu nu sunt scriitor, asa ca nu ma pricep la scris. Dar am rabdare sa citesc. Si coloana mea vertebrala este mai dreapta decat a multor ziaristi. Mi-e scarba de ziaristii platiti. Rosia Montana Gold Corporation S.A. nu ar fi niciodata laudata in presa daca nu ar plati, de aceea ii momesc cu bani pe acesti oameni slabi. Multi bani, pentru multi ziaristi, platiti bine deja de diverse trusturi de presa.

 • 10

  despre cernea vorbesti?!.

  goldie hawn
  2013-08-21 19:33:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Poate vrei sa si argumentezi afirmatiile pe care le faci, matusica…

 • 12

  @all
  ii puteti recunoaste usor pe cei platiti sa sustina rmgc: divagheaza de la subiect si aduc in discutie false subiecte . nu va lasati atrasi in discutii care nu au nimic de-a face cu subiectul. va va fi imposibil sa argumentati impotriva tintelor false lansate de mercenari.

  modalitatea de a torpila rmgc este prezentarea situatiei concrete si actionarea in justitie a rmgc pentru orice abatere. daca justitia nu-si face datoria se poate merge la CEDO si de acolo nici un om politic nu va putea salva rmgc

  yehudy
  2013-08-21 21:18:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @all
  daca se ajunge la CEDO, chiar daca proiectul a fost pornit, poate fi oprit prin decizia CEDO. este foarte important ca rmgc sa fie actionata in justitie pentru cea mai mica abatere.
  daca rmgc a spart o dala de piatra de la un monument istoric, oricare ar fi el, trebuie actionata in justitie. rmgc a impus legea in Rosia Montana pentru ca nu a fost sanctionata in justitie pentru cea mai mica abatere!

  yehudy
  2013-08-21 21:30:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Matusica, de ce nu ne lasi talica cu politica matale sa ne vedem de durerile noastre? Ca din cate stiu eu, si marinarul, si androidul vor sa vanda Rosia Montana, deci culoarea politica nu conteaza la subiectul de fata.

 • 15

  @matusa amara
  da, ai dreptate; rmgc trebuie actionata in justitie pentru cea mai mica abatere.
  da, ai dreptate, numai asa rmgc poate fi oprita la CEDO chiar daca actuala clasa politica a pornit proiectul.
  da, ai dreptate: acum se va vedea puterea societatii civile in Romania!

  yehudy
  2013-08-21 22:11:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Matusica, tu esti probabil o forma de viata inferioara, din specia comentatorus mîrlanus, Grobianul de Comment, asa cum este descris in Atlasul de Mitocanie 2.0:
  “Rudă apropiată a Laşului de Comment, Grobianul are o lovitură mult mai puternică, ţintind îndeosebi sub centura adversarului, chiar dacă acesta e o femeie. Pregătit oricând să ofere o mitocănie în schimbul unei vorbe bune, Bruta de Comment, cum i se mai spune în mediul virtual, se bazează în special pe bunul simţ al victimei şi, mai ales, pe incapacitatea acesteia de a răspunde cu aceeaşi monedă.
  Laşitatea acestuia este binecunoscută, el folosind, în vederea imobilizării intelectuale a victimei şi din dorinţa de a avea ultimul cuvânt, vorbe grele care reuşesc să facă mai mult rău decât o simplă jignire.
  Curios lucru, în momentul în care i se răspunde experimental cu aceeaşi monedă, fuge mâncând wallurile, cu cuvintele între picioare. Nu-şi cere scuze nici contra cost. Este un animal deopotrivă nocturn şi diurn, singuratic, şi poate fi recunoscut cu uşurinţă după epiderma groasă şi tăbăcită îndeosebi în zona obrazului.”.
  Asa ca, tanti low life, ia de-aici o dedicatie cu marinerul talica: ziuanews.ro/dez../ ca sa vaza si lumea ce fel de interese mai are mister president.

 • 17

  @flesh
  gresesti ca ii acorzi importanta.
  da-i dreptate si reafirma scopurile noastre:)

  yehudy
  2013-08-21 22:19:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @matusa amara
  deci esti impotriva proiectului rmgc. ma bucur sa aud asta!

  yehudy
  2013-08-21 22:22:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @all
  constat ca toti sunt impotriva rmgc, dar se pierd in discutii politice!
  uitati de politica, este vorba de sanatatea voastra, a copiilor vostri si a nepotilor vostri!
  important este sa fie oprit rmgc si gazele de sist! asa, voi si familiile voastre vor trai sanatos!

  si daca o sa fim sanatosi cu totii daca nu se face rmgc si gazele de sist, avem timp si pentru politica:)
  in primul rand sa fim sanatosi (fara rmgc si gaze de sist) apoi fiecare isi exprima opinia politica. dar sanatatea familiei, a copiilor si a nepotilor inaintea politicii!

  yehudy
  2013-08-21 22:31:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @all
  oameni buni, uitati de politica!
  si basescu, si ponta si antonescu sustin rmgc sigazele de sist! toti sunt pe lista de comisioane! aici toti s-au inteles, deci este clar!
  oameni buni ganditi-va la sanatatea vostra, a familiilor voastre, a copiilor vostri si a nepotilor vostri!
  puneti sanatatea voastra si a copiilor vostri, a nepotilor vostri inaintea politicii!
  hai sa facem un exercitiu: sanatatea inaintea politicii!
  si daca putem opri rmgc si gazele de sist o sa fim sanatosi cu totii. si sanatosi fiind putem face si politica, dar nu politica comisioanelor celor care conduc tara, indiferent cine ar fi cei care conduc!
  hai sa-i facem sa inteleaga pe cei care conduc ca si noi vrem ceva, nu numai ei vor comisioane!

  yehudy
  2013-08-21 22:57:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  RMGC se lauda cu pana la 3600 de angajati cu steluta de adendum in colt. Se lauda cu 2300 pe perioada constructiei minei. Si dup’aia!? Pai si dup’aia, stati sa vedeti ca sunt angajati pe orizontala … Ne puneam problema cati or sa lucreze in primul an sau in urmatorii 20 de “dezvoltare durabila”? Pentru a afla raspunsul fara perdeaua de fum a marketingului, am vizitat, virtual, evident, The Super Pit (cea mai mare exploatare in cariera deschisa din Australia) si am aflat ca acolo lucreaza direct 550 de angajati. Pentru comparatie, doar la fabrica de la Mioveni lucreaza peste 15000 de oameni iar pe orizontala cifra se apropie de 100000. 3600 (umflat evident de marketing) pe orizontala si sub 550 direct!? Hai sa fim seriosi! Pentru asta facem praf muntele cand inca nu este nevoie? In 10 ani aurul o sa fie la o valoare cu mult mai mare iar peste 100 …

 • 22

  @all
  se pare ca tinta nu este aurul la Rosia Montana, ci iridiul si germaniul. metale rare care valoreaza de 4 ori cat aurul de aco,lo. cautati pe net, este un inginer geolog care toata viata a muncit acolo si spune asta!

  yehudy
  2013-08-22 00:01:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @yehudy: astea pot foarte bine sa fie povesti. Ce e cert este ca vor aurul si argintul de acolo. Sigur ca sunt si alte metale, dar pot la fel de bine sa fie in concentratii care nu permit exploatarea. Hai sa nu divagam, cum spuneai mai sus.

  Maxa
  2013-08-22 09:38:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Clar ca exista planul B care il include pe planul A. Am mers spre Fan Fest si am povetit cu oamenii din Corna (unde este proiectat bazinul de cianuri care va sterge de pe harta localitatea Corna). Am povestit cu oamenii care sunt total impotriva distrugerii zonei de catre “cautatorii falsi de aur”. Ei stiu exact modul parsiv si brutal in care a actionat RMGC in zona pentru a induce frica si pentru a controla oamenii: “dintotdeauna acestia au umblat cu dedesubturi si cu amenintari”

 • 25

  bubulii tata! vrea sa ne ia bubulii uraniu ca sa poata sa lumineze noaptea.
  si aurul sa-si faca placa dentara.
  sunteti dusi cu capu ba baieti.
  si dai si lupta cu extraterestrii,in timp ce ai vostri va vand si kilotii din kur

  bubulis goldeanu
  2013-08-22 10:40:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Veniti cu propuneri concrete, cei care va pricepeti: ce putem face, ca sa stopam? Cum ne putem apara tara, istoria, natura? Particip!

 • 27

  Sunt oameni care se ocupa de aspectele legale, din cate am aflat. Ce putem noi face, ce fac eu, cel putin, este sa comentez peste tot pe unde apar articole mincinoase in presa si pe unde apar postacii RMGC si dezinformeaza si manipuleaza, pentru ca cititorii sa auda adevarul, nu numai minciunile lor.
  Iar daca politicienii manjiti merg inainte si dau legi abuzive, atunci trebuie sa mergem la mitinguri, sa le aratam ca nu ne lasam calcati in picioare.

 • 28

  @Maxa
  gasesti mai jos un articol citat de flash. este cutremurator jaful care se prefigureaza la Rosia Montana. daca citesti o sa vezi ca aurul nu valoreaza nimic in comparatie cu metalele rare pentru care rmgc nu va plati nimic nefiind prinse in contract!
  ziuanews.ro/dez../

  yehudy
  2013-08-22 22:30:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @Maxa
  articol citat de flesh. scuze flesh!

  yehudy
  2013-08-22 22:47:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  ziuanews.ro/dez../

  yehudy
  2013-08-22 22:47:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Asta e problema cu contractele confidentiale, nu stii ce se vinde si in ce termeni. Asa a fost si contractul cu Bechtel, care s-a dovedit a fi un tun.
  Avem nevoie de transparenta, nu de confidentialitate. Nu de altceva, dar o sa ne pomenim ca vand astia tara si pe noi cu tot cu ea, la pachet. O sa ne trezim intr-o dimineata cu cod de bare de Canada pe ceafa.

 • 32

  @flesh
  cod de bare de Canada …………. ma tem ca ne trezim in timp cu cod de bare rusesc pe ceafa:)

  yehudy
  2013-08-23 19:37:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @all
  o mica parte din interviul prof. dc. ioan marza:

  - Cine poarta principala vina pentru amenintarile care planeaza astazi asupra Rosiei Montane?

  - Autoritatile romane din ultimii 15 ani, care n-au deschis ochii la timp si au instrainat prin concesionare, in mod impardonabil, un bun national de patrimoniu ce se impunea a fi conservat. Se fac vinovati in mod special guvernantii actuali care, mimand ca nu stiu si nu vad, inchid ochii, fiind tentati sa acorde unda verde distrugerii valorilor nationale de la Rosia. Asemenea semnaturi, puse pe eventualul acord de deschidere a proiectului RMGC, se impune a fi acordate cu raspundere proprie, in fata intregului popor, pentru toate urmarile si daunele ce vor surveni.

  “Asemenea semnaturi, puse pe eventualul acord de deschidere a proiectului RMGC, se impune a fi acordate cu raspundere proprie, in fata intregului popor, pentru toate urmarile si daunele ce vor surveni.”

  asta este, cei care semneaza sa o faca sub raspundere proprie, ca sa poata fi trasi la raspundere in timp!

  yehudy
  2013-08-23 19:56:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @all
  Posts Tagged ‘germaniu’
  Nu e doar aur la Rosia. Celelalte metale valoreaza de patru ori mai mult decat tot aurul si argintul de acolo!
  11/09/2011
  Site-ul kamikaze publica un interviu cu inginerul Aurel Santimbrean, fost geolog sef al exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Citez pasajele cele mai interesante din acest interviu, care releva ca valoarea zacamantului de la Rosia Montana pe care guvernul si presedintele de la Bucuresti vor sa o dea cadou nu este de “doar” peste 10 miliarde de euro ci undeva pe la 50 de miliarde de euro.

  Studiul celor 16 profesori de la ASE Bucuresti mentionat in interviu il gasiti aici, si aici. Interviul integral aici.

  “Reporter: Care este cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
  Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

  Rep.: Cît aur este acolo?
  A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană este un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

  Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sînt cumva și alte metale rare?
  A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

  Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
  A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

  Cantitățile din celelalte metale sunt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.“

  yehudy
  2013-08-23 19:59:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Nu i-am votat pe ăştia pentru băseală, nici pentru coabităcime, nici pentru regionalizare şi nici pentru a-i linge pe cei de la RMGC. Aşa că, stimată Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, nu eşti decât o propstituată politic de pe şoseaua de centură a politicii.

 • 36

  Eu cred că nu doar politic!

 • 37

  @Donkeypapuas @Cosa Nostra
  Si in plus, are o fata hipernasoala, chiar arata ca un macac,
  un macas de illov, nu un macac ceva mai simpatic japonez

  Corectia facuta,
  nu era vorba de Firea-Pallade
  ci de Firea-Pandelle

  pentru pupaciosii de macac + alti fani Gabi si Gabriel Res.
  2013-08-24 02:03:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  de ilfov, de regiune inferior

  pentru pupaciosii de macac + alti fani Gabi si Gabriel Res.
  2013-08-24 02:04:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  Since the craze is comparatively new on the Egypt, an enormous amount of misconceptions are hooked up to it.. Anything you need to do, wherever you work, nhl interactive India really should be the very best precedence for all its citizens, authentic jersey mlbcheap mlb throwback jerseys ” Modi mentioned as he took to movie conferencing to deal with the IndianAmerican local community.. gayleaowenslaw/images/louis-vuitton-bags-2770671.html kilburn.in/trash/cheap-jerseys-5040211.html energyreductionsolutions-llc/images/louis-vuitton-outlet-4114453.html metroica/images/louis-vuitton-official-outlet-5998690.html

 • 40

  de fapt guvernul nu ar mai trebui sa semneze contracte secretizate! fiecare contract sa fie pus in disacutie publica cu toate anexele!
  ce inseamna contracte secretizate semnate de alesii nostri, oricare ar fi ei?
  inseamna spaga la greu! acum este circul cu bechtel, ca nu se gaseste originalul! pai daca nu se gaseste originalul bechtel poate sa ne ceara 100 miliarde desapagubiri ca noi nu stim ce am semnat!
  stop la contracte secretizate!

  yehudy
  2013-08-25 16:23:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  [...] Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşi… Share this:MegosztásFacebookFlattrTwitterE-mailNyomtatásGoogle +1LinkedinTetszett a bejegyzés?Tetszik Betöltés… « Jobbikos parlamenti képviselő Szatmárnémetiben: Elfogadhatatlan Băsescu elnök politikai stílusa – Ziare.com Ponta nem akarja Nini Săpunarut a közlekedésügy élén; Săpunaru: „Kristálytisztának tudom magam” – Adevărul » [...]

 • 42

  youtube.com/wat../
  vizionati si dati mai departe si acest video

  gelu m
  2013-08-26 11:20:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  [...] Mihai Goțiu, un alt jurnalist independent care-a fost huiduit toată ziua, l-a întreabat pe Ministrul Culturii, dacă în traseul lor de informare asupra patrimoniului au vizitat și ce va fi distrus. Daniel Barbu a răspuns: „Nu am văzut tot, dar la ce vă referiți mai exact?”. Asta ca să mărturisească la finalul conferinței că  „voi vizita monumentele naturale și istorice care vor fi distruse de proiectul de minerit când se va pune problema declasării lor ca monumente, ca să știu ce declasez”. [...]

 • 44

  În conformitate cu art. 2, lit. c) din Hotărârea 1/2008 a Parlamentului României, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO face propuneri pentru înscrierea pe lista UNESCO a unor monumente aflate pe teritoriul României, acestea fiind înaintate Ministerului Culturii. Prin comisiile de specialitate, Ministerul Culturii decide care sunt elementele de patrimoniu apte de a accede pe Lista tentativă, fiind singura instituţie a statului care poate înainta propuneri privind patrimoniul cultural către UNESCO.
  Propunerea privind includerea pe Lista tentativă a sitului de la Roşia Montană a fost transmisă de către Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO prin adresa cu nr. 44/112/11.06.2010, neprimindu-se un răspuns concret.
  În acest context, membrii comisiei au hotărât să se deplaseze la Roşia Montană, în perioada 19 – 21 august a.c., pentru a vedea stadiul actual al patrimoniului din zonă, împreună cu domnul Daniel Barbu, Ministrul Culturii.
  După vizita de informare de la Roşia Montană a reieşit din declaraţiile ministrului că pentru moment nu sunt întrunite condiţiile pentru a accede pe Lista tentativă, acest lucru putând fi luat în discuţie peste 7-10 ani, atunci când patrimoniul va fi pus în valoare.
  Având în vedere că Executivul este abilitat în relaţia cu UNESCO, iar ministrul şi-a exprimat punctul de vedere, comisia nu poate decât să ia act de acesta.
  Luând în considerare aceste aspecte, credem că prin acţiunile pe care le-a întreprins comisia a dovedit deschidere şi implicare, indiferent de punctele de vedere exprimate de membrii comisiei, decizia finală aparţinând Ministerului Culturii.

  comisia unesco
  2013-08-28 11:27:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  [...] Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşi… Share this:MegosztásFacebookFlattrTwitterE-mailNyomtatásGoogleLinkedinTetszett a bejegyzés?Tetszik Betöltés… « Jobbikos parlamenti képviselő Szatmárnémetiben: Elfogadhatatlan Băsescu elnök politikai stílusa – Ziare.com Ponta nem akarja Nini Săpunarut a közlekedésügy élén; Săpunaru: „Kristálytisztának tudom magam” – Adevărul » [...]

 • 46

  [...] specialiştii care au făcut studii şi au prezentat diferite luări de poziţie pe această temă (DETALII AICI şi AICI). Apoi au raportat că s-au „informat” şi s-au „documentat” la Roşia Montană. [...]

 • 47

  [...] vizitei e stabilit tot cu RMGC, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni cu Comisia UNESCO a Parlamentului (detalii aici). Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la Roşia Montană şi reprezentanţii Comisiei [...]

 • 48

  [...] Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşi… Share this:MegosztásFacebookFlattrTwitterE-mailNyomtatásGoogleLinkedinTetszett a bejegyzés?Tetszik Betöltés… [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!