RSS Feed

Cu naşa Vrânceanu Firea şi fina Anda. Comisia Demolatorilor (fostă UNESCO), în vizită la Roşia Montană. Cu ministrul Barbu şi cu Vrânceanu Firea, Raluca Turcan, Traian Igaş & alţii

vezi toate articolele de
21 Aug 2013 la 12:57 76 comentarii 6380 vizualizari.

Chiar şi după 11 ani de documentare a Afacerii Roşia Montană mi-e imposibil să spun că „le-am văzut pe toate”. Că nu mă mai poate surprinde ceva. Ei bine, ieri, am avut parte de un nou exemplu. Cu ocazia vizitei la Roşia Montană a Comisiei permanente comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO. De la un capăt la altul (începând cu anunţul şi terminând cu ceea ce presa – în cea mai mare parte a ei – a transmis), totul s-a dovedit o mascaradă. O uriaşă cacealma.

O scurtă aducere aminte. Cum suna textul invitaţiei: „membrii comisiei vor avea întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, cu societatea civilă şi cu cei ai mass-media pentru a constata la faţa locului care este situaţia patrimoniului cultural de la Roşia Montană, luând în considerare fapul că au existat iniţiative pentru includerea sitului Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO”. În ciuda anunţului Comisiei Demolatorilor (fostă UNESCO), membrii acesteia au refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii localnicilor care se opun proiectului minier şi cu organizaţiile profesionale din domeniul patrimoniului.

Mai întâi, trebuie spus că dintre organizaţiile din domeniu a fost invitată doar Asociaţia Heritage, care a declinat-o în condiţiile în care nu sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Academiei Române, ICOMOS, ARA, Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor, Uniunea Arhitecţilor, Ad Astra. „Societatea civilă” a fost reprezentată de ONG-urile finanţate de RMGC la Roşia Montană şi de specialiştii din GIMPCRM (organism auto-intitulat independent, dar ale cărui activităţi sunt finanţate tot de RMGC). Opoziţia locală i-a aşteptat în zadar pe membrii comisiei la sediul Alburnus Maior, dar aceştia au refuzat, pretinzând ca aceştia să se prezinte la întâlnirea organizată într-un sediu aflat în administrarea RMGC. O pretenţie absurdă, în condiţiile în care, acest sediu era păzit, la modul cel mai propriu, de câteva zeci de angajaţi ai companiei (în special din forţele paramilitare ale RMGC – din serviciul de pază şi şefi şi şefuleţi din sindicatul companiei – cei care nu s-au sfiit să-i ameninţe şi să-i bruscheze pe jurnaliştii care „stricau” decorul festivist  – Oana Moisil şi suprasemnatul).

Absurdul situaţiei merge mai departe. În fapt, pe parcursul întregii zile, ei au vizitat obiective şi spaţii ale RMGC. E o lipsă totală de bună-credinţă să refuzi să vizitezi şi sediul Alburnus Maior (ratând, printre altele, să vadă şi cum se face turism la modul real şi actual în Roşia Montană şi nu doar la modul virtual, cum promite compania). În timpul simulacrului de conferinţă de presă, când i-am întrebat despre acest lucru au spus că „opozanţii au confirmat iniţial participarea, dar apoi s-au răzgândit” – ceea ce reprezintă, pur şi simplu, o minciună. A membrilor comisiei ori a consilierilor care au organizat vizita. După conferinţa de presă am solicitat să văd confirmarea la care se făcea referire. Ca să aflu că, de fapt, ar fi fost vorba de o confirmare… verbală. L-am întrebat pe Eugen David (preşedintele Alburnus Maior) şi acesta mi-a spus că, într-adevăr a fost sunat şi că a acceptat să se întâlnescă cu reprezentanţii comisiei. Dar nu într-un sediu deţinut de companie şi nu după un scenariu scris de reprezentanţii RMGC. Dacă membrii Comisiei Demolatorilor ar fi fost de bună-credinţă, nu ar fi avut niciun motiv să refuze întâlnirea de la sediul Alburnus Maior (în condiţiile în care toată ziua au fost prin obiective RMGC, iar doamna Gabriela Vrânceanu Firea afirma că a venit la Roşia Montană într-o vizită „de informare”). Colac peste pupuză au venit ştirile ulterioare ale presei „de serviciu”, conform cărora opozanţii ar fi fost cei care au refuzat să se întâlnească cu ministrul şi parlamentarii (fără ca aceşti jurnalişti „de serviciu” să se obosească să afle şi punctul de vedere al opoziţiei).

În plus, după cum am arătat încă de luni (detalii aici), Alburnus Maior anunţase în mod public că nu participă la o întâlnire în sediul companiei, şi că îi aşteaptă pe membrii comisiei în propriul sediu.

De altfel, „presa de serviciu” întregeşte tabloul mascaradei. În fond, scopul acţiunii nu a fost unul de informare, ci unul de mimare a informării. Membrii comisiei şi ministrul nu au venit să vadă în mod real situaţia din Roşia Montană, ci să raporteze că au făcut acest lucru, iar „presa de serviciu” să consemneze momentul şi să transmită mesajul (ilustrativ în acest sens e răspunsul ministrului Daniel Barbu care a recunoscut în conferinţa de presă că a vizitat doar patrimoniul care, la modul teoretic, ar urma să fie salvat, nu şi cel care urmează să fie distrus). Desfăşurătorul conferinţei de presă a îmbrăcat aceleaşi haine ale mascaradei. În „deschidere”, fiecare membru al Comisiei a ţinut câte un scurt moment de „laudatio” la adresa propiectului RMGC. Pentru a fi siguri că pot să-şi transmită mesajele fără a fi „bruiaţi” de întrebările celor câţiva jurnalişti care, încasându-şi pumnii şi înjurăturile aferente din partea gărzilor companiei, au reuşit să intre la conferinţă. La insistenţele mele (conferinţa fiind programată pentru jumătate de oră, acoperită cu vârf şi îndesat de discursurile laudative), preşedintele Comisiei, Traian Igaş, a promis că „vom avea timp pentru a răspunde la toate întrebările”. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Cu atât mai mult, cu cât, înainte de a răspunde celor câteva întrebări pe care am apucat să le pun eu, Oana Moisil şi Adrian Bălteanu de la „Observatorul Urban”, „presa de serviciu” a intrat „peste” cu întrebări din categoria „nu-i aşa că…?”.

Nu insist (acum) asupra mesajelor propagandistice emise de membrii comisiei în timpul conferinţei de presă. Toate aceste „argumente” repetate obsesiv de membrii comisiei le-am mai demontat şi le voi demonta în alte articole. Consemnez câteva concluzii:

Vizita nu a fost una „de informare”, ci una de spălare a imaginii RMGC.

Vizita nu a vizat obiectivele de patrimoniu care vor fi distruse, ci doar cele care, la nivel declarativ, vor fi „salvate”.

Nu a existat o consultare a societăţii civile, ci doar a „societăţii civile convenabile”, finanţată de RMGC.

Nu s-a dorit niciun moment consultarea opozanţilor şi a organizaţiilor profesionale din domeniul patrimoniului. Primii au primit invitaţie concepută în aşa mod încât să nu poată fi onorată (într-un sediu administrat de companie şi păzit de forţele ei „de ordine”). Cu o excepţie, organizaţiile profesionale din domeniul patrimoniului NU au primit invitaţii.

Comisia UNESCO a Parlamentului a ajuns comisie de propagandă a RMGC (ministrul Culturii, Daniel Barbu, are deja antcedente în această activitate).  Transformându-se în Comisia Demolatorilor.

„Presa de serviciu” şi-a făcut şi ea treaba, preluând, fără verificare, mesajele comisiei şi ale RMGC şi contribuind din plin la „bruiere” jurnaliştilor incomozi.

Să nu-şi facă însă iluzii (nici ministrul Barbu, nici membrii Comisiei Demolatorilor): adevărul se află şi va circula. Oricâţi bani pune „la bătaie” compania.

***

O opinie personală. Încă din timpul conferinţei de presă am rămas cu impresia că cea care a instrumentat toată această mascaradă a fost Gabriela Frânceanu Firea (Traian Igaş, preşedintele comisiei fiind mai mult un executant). Prin modul în care a direcţionat vizita şi discuţia (intervenind în momentele mai „sensibile”, încercând să stopeze întrebările incomode etc.). Din naivitate sau complicitate, ceilalţi membri ai Comisiei s-au conformat.

Mai spre seară, Gabriela Vrânceanu Firea a postat pe profilul de pe Facebook două fotografii: una în care apare singură în „costumul” RMGC, şi cea de-a doua, la Tăul Brazi, lângă o altă persoană în „halat” RMGC cu menţiunea: „Cu fina Anda, la Roşia Montană”.

***

BONUS: În timp ce doamna Raluca Turcan se întreba “dacă nu cumva opozanţii refuză cu rea-credinţă să participe la întâlnire”, 7 (şapte) jandarmi îl “vegheau” pe Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, ca nu cumva, din întâmplare, să dea ochii cu reprezentanţii comisiei. Alţi câţiva zeci de angajaţi ai RMGC “păzeau” intrarea în sediul în care se aflau membrii Comisiei. Înăuntru, presa “de serviciu” bruia întrebările incomode ale celor câţiva (trei) jurnalişti care, încasându-şi înjurăturile şi bruscările “de rigoare” reuşiseră să intre. Cine e de bună-credinţă şi cine de rea-credinţă, doamnă Turcan?

***

UPDATE:  Mesaj primit pe mail şi asumat de Gabriela Firea:

“Buna ziua domnule Gotiu

Va respect dreptul la opinie, inclusiv dreptul de a avea opinii legate de persoana sau activitatea mea, insa mi se pare inacceptabil sa faceti referire la fapte inexistente, pe care le certificati in calitate de martor ocular.

Ma refer la articolul dedicat vizitei la Rosia Montana a Comisiei UNESCO a Parlamentului Romaniei, pe care l-ati publicat pevoxpublica.ro, mai precis la acest paragraf:

Confirmarea percepţiei persoanale au venit mai spre seară, când Gabriela Vrânceanu Firea a postat pe profilul de pe Facebook două fotografii: una în care apare singură în „costumul” RMGC, şi cea de-a doua, la Tăul Brazi, lângă o altă persoană în „halat” RMGC cu menţiunea: „Cu fina Anda, la Roşia Montană”. Pe „fina Anda” am văzut-o personal, pe perioada FânFest, distribuind materiale publicitare ale companiei, lucru care mi-a fost confirmat, în această dimineaţă, şi de către alţi localnici.

Va garantez ca nu aveati cu s-o vedeti “personal” pe “fina Anda” la FanFest, nici in calitate de spectator, nici de promoter pentru RMGC, pentru simplul motiv ca nu a fost acolo. Pe toata perioada FanFest s-a aflat in Bucuresti, iar la Rosia Montana a ajuns, impreuna cu mine, luni seara, deci dupa terminarea festivalului. Mai mult, nu a avut si nu are niciun fel de legatura cu RMGC si nicio implicare in aceasta chestiune.

Sper ca afirmatia pe care ati facut-o se datoreaza unei regretabile confuzii si ca veti avea disponibilitatea de a elimina din articolul Dvs acest paragraf, precum si referirea din titlu, care nu are nicio sustinere in fapte. Vreau sa intelegeti ca din punctul meu de vedere este important ca lucrurile sa fie corectate, si sper ca vom face asta pe cale amiabila.

Va multumesc,

Gabriela Firea”

Doamnă Gabriela Firea, dacă memoria vizuală mi-a jucat o festă (atât mie, cât şi altor localnici care mi-au spus că ar fi văzut-o pe “fina Anda” pe parcursul desfăşurării FânFest), este, într-adevăr vorba de o confuzie regretabilă, pe care înţeleg să o îndrept publicând acest mesaj (eliminând pasajul la care faceţi referire şi modificând titlul).  De asemenea, pentru a elimina orice alte interpretări, aş dori să-mi transmiteţi (răspundeţi) la întrebările “Cine este “fina Anda” şi în ce calitate a făcut deplasarea la Roşia Montană (a făcut parte din delegaţia oficială sau nu)?”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

76 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!