RSS Feed

Băiatul de pe șezlong, un ”Piedone” de litoral, Horia Constantinescu. Și fenomenul minimarket

vezi toate articolele de
09 Aug 2017 la 17:58 comenteaza acum 694 vizualizari.

Turismul modern românesc se sprijină pe încă doi piloni: șezlongul și minimarketul. Șezlongul e o formă de feudalism de nisip. Unii iau o plajă pentru că pot și apoi încep să pândească turmele de turiști pe care să le îngrămădească în unghere diverse dacă n-au bani sau să-i alinieze ca pe tavă la prăjit dacă au totuși 20-50 lei de persoană.

Locul unde darwinismul șezlongurilor este absolut spectaculos rămâne totuși Costineștiul. Cum arată treaba în timpul săptămânii? Costineștiul e plin, dar banii se drămuiesc, oamenii nu-și iau șezlong și atunci se așază pe cearșaf undeva pe marginile plajei, unde mai e permis. Vătafii plajei păzesc hectarele goale de nisip de lângă apă și din când în când urlă la turiștii impertinenți care pun cearșaf pe teritoriul lor.

De aia când aud planuri și viziuni pentru litoral mă apucă voma. Litoralul românesc e un loc unde e așteptată o turmă de fraieri, cei mai mulți la limită cu banii (oricum două treimi nu-și permit concediu, nici n-ajung acolo), și, timp de o lună sunt vânați fără milă de ”investitori” pe mână cu autorități, cu tot ce vrei.

Interesant e că în ultimul sezon s-a ridicat mediatic măreț un anumit domn Horia Constantinescu, șef la protecția consumatorului Constanța. Rețeta ”Piedone” din Bucureşti a intrat în funcțiune. Evident că nu i-a fost greu – mai ales că omul face afaceri în zonă de când e el și e pe mână cu tot soiul de capitaliști locali și naționali – să găsească rapid mizerie fotogenică pentru TV. A intrat puternic în zona Constanța-Mamaia, supărând chiar diverși baștani turistici care s-au plâns că omul face reclamă negativă litoralului. Un erou, ai zice, dacă n-am mai fi fumat din ăștia. Nu e greu să ataci diverși pentru reclamă și să-i lași scăpați pe alți ”diverși”.

Ce legătură are el cu plaje concesionate și șezlonguri? Păi, ne-o spune ultimul mare scandal despre paradisuri fiscale. În dezvăluirea despre paradisul fiscal din Panama apăreau și niște personaje din România. Două dintre ele: Horia Miron Constantinescu și Andrei Năsatase, fiul fostului premier. Amândoi sunt asociați în concesionat plaje și specializați în supt bani din șezlonguri (pe care cel mai probabil le dau în administrare mai departe, defalcat, creând competiție între diverși DinuPăturici de plajă).

Oricum e un business unde nu prea vine bonul fiscal, dar, ca să fie treaba completă, ”optimizează” restul în paradisuri fiscale. Până acum câțiva ani Constantinescu a rămas în umbră și a adunat banii cu lopata. Acum a ieșit la atac politic. A candidat la primăria Costineștiului și a pierdut. Acum a intrat prin PSD la șefia OPC Constanța și a demarat cu o trupă de ziariști prieteni acțiunea pentru protecția consumatorului.

Nimeni n-o să zică vreodată că nu e mizerie în bucătăriile de pe litoral. Dar vom zice că e atâta mizerie încât mai bine ai face treabă și ai lăsa filmatul și victimizările – un senator prieten și rudă (și mare afacerist de Constanța și el) îl compara cu Corrado Cattani. Mai curând văd o ofensivă a unor clici de afaceriști din județ împotriva altora, tocmai pentru că au găsit o pistă politică și o rețetă a la Mazăre/Piedone de mediatizare. Mă rog, aveți aici un  material complet despre cercul de afaceri din care vine noua noastră vedetă și legăturile cu un senator PSD revoluționar, afacerist etc. Offshoreurile prin care deține o parte din plaja Costinești și un club apar și în declarația de avere, asta ar fi de reținut.

Acum, nu știm cum acționează acest Corrado Cattani dacă sunt reclamați ăia de produc bani cu japca din șezlonguri de pe plajele lui. Dar astea sunt întrebări pentru fraieri. Ce doream să semnalez e că eroii mediatici au legături și cu cele mai jalnice forme de rapt turistic. Așa că să ne lase.

Ce-ar mai fi de menționat totuși. Acest tip e nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre intelectualii autentici ai regimului comunist, un tip extrem de educat, cu o viață tumultuoasă și cu un profil temut de alți lideri ai vremii tocmai pentru că avea tot ce trebuia pentru un lider credibil: și activism în vremuri grele pentru comuniști, și educație, și inteligență politică. Prin diverse materiale se face inferența cum că din mahărul comunist a ieșit fix ce trebuia. Asta pentru că nu l-au citit pe Miron Constantinescu bătrânul. Ăsta ar fi venit scurt pe plajă și i-ar fi dat lui nepotu-său cu șezlongul în cap.

Fenomenul minimarket

Dacă tot ne-am încins cu plaja și turismul de litoral, să notăm și un fenomen a cărui expansiune a ajuns la apogeu: minimarketul. Nu se mai bea la terasă, bar, în spaţiul public în general. Sigur, distracţia pare în toi, dar după gardurile curţilor stau din ce în ce mai mulţi turişti mizantropi.

Se ia bere de la magazin şi se bea în camera unde te-ai cazat, în curtea gazdei sau aiurea, dacă n-are curte. Preţul la minimarket e unul de bar, iar în bar e ceva mai mare că deh. În Vama Veche e festival de minimarketuri. Practic, ca să nu se simte înstrăinat omul modern, ni se oferă un soi de butaforie a vieţii de supermarket de acasă. Retailul a reconfigurat conduita de distracţie. În zone precum Costineşti unde se presupunea că rezişti cu ceva mai puţini bani, minimarketizarea e şi mai accentuată, cu ridicarea preţurilor cu tot. Adică ai mai nimic la superpreţ. Înghesuiala e aparentă, de fapt, nu e o înghesuială distractivă, te freci puţin unii de alţii până îţi iei o bere şi o gogoaşă, iar apoi fugi repde unde să bei pe furiş cu ai tăi. Dacă ieşi din curte, sar restul investitorilor şi te jecmănesc şi de banii de tren de întoarcere.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!