RSS Feed

De o irelevanță periculoasă: Coaliția pentru Familie și nevoia unei alternative de stânga

vezi toate articolele de
22 Jul 2016 la 17:54 2 comentarii 978 vizualizari.

Curtea Constituțională a decis miercuri că inițiativa Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției în vederea redefinirii căsătoriei ca o uniune între un bărbat și o femeie nu încalcă drepturile nimănui și îndeplinește condițiile necesare pentru supunerea ei la vot în Parlament. Dacă trece de Parlament, propunerea va fi apoi votată sau respinsă prin referendum. Aparent neutră ideologic, decizia Curții de fapt legitimează prejudecata că persoanele LGBTQ nu sunt cetățeni cu drepturi plenare în această țară. Prin asta, se legitimează implicit discriminarea acestei comunități deja marginalizate social și politic.

De asemenea, inițiativa Coaliției pentru Familie pică la fix pentru elitele politice neoliberale, căci distrage atenția de la problemele urgente cu care se confruntă românii. Într-o țară în care 29% din populație trăiesc în sărăcie extremă, iar alți 40% trăiesc la limita sărăciei, iată că agenda publică e dominată de o falsă problemă: presupusa amenințare pe care drepturile comunității LGBTQ – drepturi elementare, de altfel – ar reprezenta-o la adresa „familiei tradiționale” din România. După cum s-a punctat deja, adevăratele amenințări la adresa familiei sunt sărăcia, șomajul, precaritatea locurilor de muncă, salariile și pensiile mizere, subfinanțarea sistemului de asigurări sociale, accesul tot mai limitat la educație și cultură, sistemul de sănătate profund deficitar, și migrația economică din cauza căreia sute de mii de copii sunt despărțiți de părinții lor plecați la muncă în străinătate.

Însă Coaliția pentru Familie nu suflă o vorbă despre toate acestea, ci distrage atenția de la ele printr-o campanie absolut irelevantă pentru problemele grave cu care oamenii obișnuiți se confruntă zi de zi. Prin asta, Coaliția pentru Familie nu numai că devine complice la perpetuarea acestor probleme, dar își demonstrează caracterul de clasă ca mișcare – numai niște oameni lipsiți de griji materiale pot lupta cu atâta ardoare împotriva închipuitei amenințări a „homosexualității” când milioane de români nu știu dacă au ce pune seara pe masă familiilor lor. (De altfel, Comitetul de Inițiativă al mișcării e format din „oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici” – pe scurt, numai „lume bună”.)

În același timp, trebuie remarcată baza socială substanțială pe care Coaliția pentru Familie pare s-o aibă date fiind cele 3 milioane de semnături pe care le-au strâns în sprijinul inițiativei lor. Probabil că mulți dintre acești 3 milioane de oameni suferă de problemele grave pomenite mai sus, iar faptul că au semnat o inițiativă total irelevantă din punct de vedere socio-economic denotă nu numai conservatorismul social al unei părți importante a populației, ci și absența unei mișcări sociale sau forțe politice care să lupte efectiv împotriva sărăciei, a inegalităților și a lipsei de oportunități din țara asta. Coaliția pentru Familie profită, așadar, de nemulțumirea populară cauzată de aceste probleme, o nemulțumire care, în absența unei alternative politice de stânga care să adreseze problemele respective, capătă acum o expresie reacționară față de un grup și-așa marginalizat social. De aceea, progresiștii nu trebuie să se grăbească să-i respingă automat pe acești oameni, ci să încerce să se conecteze cu ei prin adresarea problemelor lor economice și sociale. Altminteri, nu ar face decât să adâncească și mai mult prăpastia care deja îi separă de mase.

Mai mult, 3 milioane reprezintă 16-17%  din numărul total de alegători din România, ceea va însemna probabil că alegerile generale din toamnă vor fi un festival de poziții și reacții ultra-conservatoare – nu doar anti-LGBTQ – în încercarea de a capta acele voturi. România riscă, deci, să o ia pe panta alunecoasă a altor țări din Europa Centrală și de Est, ca Polonia sau Ungaria, unde la putere se află, fără o opoziție semnificativă, forțe populiste de dreapta tot mai agresive. Într-un astfel de context, e cu atât mai imperativ ca stânga românească – momentan extrem de fragmentată și în mare măsură deconectată de oamenii obișnuiți – să se organizeze politic și să ofere o alternativă atât la establishment-ul neoliberal, cât și la populismul de dreapta printr-un program concret de creare de locuri de muncă, creștere a salariilor și a pensiilor, construire de locuințe sociale, îmbunătățire a serviciilor publice ș.a.m.d. Căci nu mai avem mult timp la dispoziție…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Ia lumineaza-ne tu cum ai lupta concret impotriva saraciei si pensiilor si salariilor mizere, hai, ca sa ramanem si noi cu ceva din toata povestea asta, penibilule!…dupa care du-te si razi de parintii tai pentru ca au format o “familie traditionala” si te-au adus pe lume si crescut sa devii ce esti acum.

  Sandu
  2016-07-26 09:19:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @Sandu: Nu crezi că sărăcia reprezintă un pericol mai mare asupra natalității decât drepturile LGBT? Ce împiedică un cuplu tânăr să aibă un copil (sau mai mulți) dacă nu, mai mult decât orice, privațiunile materiale? Cum luptăm împotriva lor? Așa cum am luptat întotdeauna: prin organizare sindicală și politică.

  Vladimir Borţun
  2016-07-27 16:17:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!