RSS Feed

De prin lume şi ţară adunate: Bosnia, primăria, Ucraina, Tăriceanu, PSD şi preşedintele

vezi toate articolele de
27 Feb 2014 la 11:17 17 comentarii 983 vizualizari.

Update. Şi a mai venit ştirea asta:

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin “progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor”. (sursa)

INIŢIAL. Revista presei cu scurte comentarii. Că n-are rost elaborarea în zile ca astea.

Tăriceanu a spus că joi va anunţa înfiinţarea unei noi formaţiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal. (sursa)

Tăriceanu nu se arunca aiurea să se facă de un ridicol total. Cineva i-a promis. Şi pare serios. Ieşirea lui Ponta de aseară e  halucinantă. Chiar şi dacă vrei să faci din Tăriceanu un soi de “iepure electoral”, nu se poate să arăţi un PSD cu atît de puţine idei într-o competiţie atît de importantă.

Iar dacă ideea Tăriceanu-preşedinte e pe bune, atunci nu pot decît să repet: PSD e un partid foarte mare care se sperie şi de umbra lui. Nu e doar de la consilieri care visează la partide ca la nişte echipe de fotbal – cumperi de la cine poţi şi apoi faci echipa. Acest gen de prostie vine de la o generaţie de tineri pesedişti care nu ştiu să combată decît la televizor sau cu diverşi consilieri.

Purtătorul de cuvînt al guvernului, Mirel Palada, tot vîntură un grafic cu ce bun e Tăriceanu. Să-l ajutăm să popularizeze tîmpenia asta în timp ce eu voi continua să mă uit cu ochii măriţi la deciziile astea PSD. Următoarea idee poate ar fi să se închidă partidul şi să fugă.

Dar să mai citim:

„Formula pe care o iau în calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindenţiale, şi atâta vreme cât funcţia de premier este a PSD, susţinem un candidat liberal”. Premierul a spus că îl vede pe Călin Popescu Tăriceanu ca pe un candidat puternic pentru Președinție și i-a enumerat pe candidaţii care ar putea beneficia de încrederea alegătorilor, care în opinia sa sunt Raed Arafat, Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Crin Antonescu, Victor Ponta.
Ponta şi consilierii lui sînt obsedaţi de topuri de popularitate, nu de propriul partid. Sînt atît de pragamatici că sînt gata să-şi dea foc la casă pentru audienţă. Pe bune, mi se pare că asistăm la un caz de sepuku din prea mult calcul. Oamenii ăştia nu mai ştiu să gîndească simplu: am un partid mare şi aş vrea să pun un preşedinte punct.
Mă rog, trecem la altele, din alea grave care nu prea se văd. Noroc cu unii colegi din presă. Primăria Capitalei votează bugetul. Citiţi-i structura şi deja încep problemele:

1,031 miliarde lei se vor duce spre cheltuieli social-culturale, din care – sănătate: 222,2 milioane lei, cultură, recreere și religie – 578,354 milioane lei, asigurări și asistență socială 61,39 milioane lei. (sursa)
G.M.Tamás rezumă şi interpetează evenimentele din Bosnia, mult mai importante decît apare în presa noastră sau vestică. Practic, revolte pline de sens şi de speranţă într-o lume resemnată după nebunia din Ucraina (care, de altfel, continuă deloc încurajator).
Horvat povesteşte că, la demonstraţia de la Sarajavo, muncitoarele le-au strigat trupelor de intervenţie: „Treceţi de partea noastră!” Sînt de acord: asta e propoziţia corectă. Aceste muncitoare cu batic ştiu foarte bine ce vorbesc. Doar vorbesc limba maternă a revoluţiei.

E fantastic că n-au conducători, nu propun nicio soluţie „nemaiauzită”, nu vor niciun alt guvern. Nu doresc niciun fel de guvern. (sursa)

Ucraina, cum spuneam, trimite veşti din ce în ce mai proaste. Acum încep tătarii prin Crimeea sa lupte cu “occupy”-i prorusi. E groasă. Şi nu e decît începutul:

Armed men have seized the government buildings in the capital of the Ukraine’s Crimea region and hoisted a Russian flag over a barricade.

The men occupying the parliament building in the regional capital, Simferopol, early on Thursday did not come out to voice any demands. They wore black and orange ribbons, a Russian symbol of the victory in World War II. The men also put up a sign saying “Crimea is Russia.” (sursa)

Presa internationala dă mai multe detalii ca oricînd despre minoritatea tătară, istoria ei explicînd destul de clar de ce au o atitudine anti-rusească:

Les Tatars, une communauté majoritairement musulmane d’origine turque et mongole, installée en Crimée depuis le XIIIe siècle, ont une histoire mouvementée. Faiblement soutenus par les Ottomans, les Tatars sont vaincus par la Russie de Catherine II qui conquiert la Crimée en 1783. Déportés en Sibérie et en Asie centrale sous Staline, les Tatars sont revenus en Crimée après la chute de l’URSS en 1991. Ils représentent 12 % des 2 millions d’habitants de la péninsule et sont farouchement opposés à l’idée d’un protectorat russe. En 2004, les Tatars étaient des soutiens actifs de la “révolution orange”, mais beaucoup ont été déçus que leurs droits et leur langue ne soient pas mieux reconnus par le pouvoir local à Simferopol et par Kiev. (sursa)

În final, ca să completăm gama fricilor cu mediul financiar, un avertisment simplu al lui Ha-Joon Chang, se pregăteşte explozia a unei noi bule financiare cît casa – bula de recuperare de după bulă. Pe scurt:

We are heading for trouble. (sursa)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!