RSS Feed

De prin România reală: cum să scapi de muncitori când nu mai ai nevoie de ei, cazul Kromberg & Schubert de la Mediaș

vezi toate articolele de
23 Feb la 15:25 24 comentarii 2 vizualizari.

O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea confruntarea unor angajați cu un ”responsabil cu disciplina muncii”. Filmulețul (pe care îl puteți vedea aici) prezintă o situație tipică pentru companiile care rulează intens mână de lucru necalificată, în special cele de componente și cablaje auto.

Cei din încăperea prezentată sunt muncitori care au fost cândva angajați în alte departamente decât cele de la bandă, aveau vechime, erau calificați în alte domenii etc.  Compania vrea să scape de ei. Cum procedează? Îi mută la bandă, oamenii nu fac față, n-au timp nici măcar să se acomodeze, iar apoi li se inventează conspirații împotriva firmei, faptul că vorbesc urât despre operatorul la bandă, că vor salariu mare etc.

Efectul e dezastruos, oamenii se ceartă între ei, se toarnă între ei, dominația angajatorului e totală. Rezultatul: muncitorii acceptă până la urmă să plece singuri. Deși sunt rulați mii de muncitori, toată lumea pleacă ”cu lichidare”, iau salariile compensatorii și pleacă, niciunul nu pleacă aflând motivele, pierd drepturi importante precum șomajul.

Ce spune reprezentanta companiei, rezum:

Pe voi patru nu vă văd pe perioadă  lungă, niciodată nu o să vă mai integrați în producție.

Din punct de vedere psihic nu puteți să acceptați că ați fost transferați dintr-un loc în altul.

Iar dumneavoastră aveți o problemă cu salariul și atâta timp cât aveți o problemă cu salariul… Femeia acuzată îi dă o replică: dumneavoastră nu veniți la muncă pentru salariu? Nu înseamnă că dacă mă gândesc la bani, nu mă pot integra în producție

Angajata de la HR recunoaște că i-a desfăcut anul trecut contractul de muncă când era internată în spital – este vorba despre angajata care filmează întâlnirea.

Îi acuză că răspândesc zvonuri și creează atmosferă de nemulțumire.

Într-un final angajații se ceartă între ei. Unii vor să păstreze jobul, cea care filmează spune că nu mai poate sta în condițiile astea, se duce și filmează cum semnează demisia. Salariile compensatorii sunt recente introduse, mi-a spus un fost angajat; mulți au plecat cu obligații diverse neplătite (sute de ore suplimentare ”uitate” și altele asemenea).

Context: ce e și cum se lucrează la Kromberg & Schubert?

Filmulețul mi-a fost semnalat de un domn care a lucrat până de curând la această companie (și care a fost determinat prin presiuni asemănătoare să plece ca toți ceilalți). Îi mulțumesc pe această cale. A lucrat la această companie încă de la începuturi, acum vreo 13-14 ani. Analiza lui după ce i s-a întâmplat este extrem de lucidă. L-aș pune oricând ministru la Muncă. Ce mi-a povestit, în rezumat:

 • ce se întâmplă acum e generat de pierderea unor mari comenzi care necesită forțarea unui lot de oameni spre demisie
 • fabrica din Mediaș, care produce cabluri pentru diverse branduri auto, avea acum vreo 10 ani 1000 de angajați, mai toți din oraș sau din imediata apropiere. Prin 2013 începe un proiect foarte mare (cablaj pentru un model de Audi) – cablaj dintr-o singură piesă, extrem de greu de montat – montajul se face pe orizontală, procedeu și mai obositor decât în precedentele cazuri
 • era nevoie de 6000 de angajați pentru această etapă. De unde îi iei? Începe o recrutare sălbatică pe rază de 3-4 județe (Alba, Mureș, Sibiu, Gorj). Se face navetă și de la 70 km. HR-ul primește prime de recrutare, metodele sunt eficiente.
 • cea mai bună metodă: discuți cu primari de comune, îi pui să amenințe comunități sărace că își pierd bruma de ajutor social și până la urmă recrutezi.
 • problema imediat următoare: strângi într-un orășel mii de oameni necalificați. Numai că ”necalificat” e puțin spus, oamenii nu știu să facă absolut nimic, nici măcar să relaționeze cu oameni din afara cătunului lor. În mod normal, ar fi trebuit să treacă printr-un proces de calificare. Numai că ar dura câteva luni bune pentru oameni cu care o iei de la zero absolut. Nimeni n-are chef de așa ceva, compania nu bagă bani în calificare, face un soi de competiție Darwin, cine prinde-prinde, cine nu out!
 • nu se face calificare ca lumea și atunci se rulează nebunește angajați

Fac o paranteză aici și vă spun că am mai constatat și o tensiune majoră între localnici și muncitorii navetiști sau strămutați. Nu doar din discuția cu domnul menționat mai sus, ci am citit forumuri ale muncitorilor în care se discutau condițiile din diverse companii de cablaje. Critica managementului e pe primul loc, desigur, dar o mare problemă e și cu muncitorii ”prea sălbatici”, se plângea o doamnă. Agresivitatea la locul de muncă se manifestă și între angajați, sunt destui care, după slaariu și intensitatea efortului, pun relația cu colegii la capitolul ”dificultăți majore”. Apar tensiuni între muncitori, așadar. Să mai spunem că nici la compania asta, nici la altele, nu am găsit reprezentanți sindicali (multe lucrează cu acea caricatură birocratică numită ”reprezentantul angajaților”…). Da, sindicatele au un rol și în astfel de tensiuni.

 • mulți dintre ei aveau nevoie și de școlarizare elementară ca să intre într-un program de calificare elementară, îmi mai spune.
 • tensiunile dintre muncitori sunt parte din dominație organizată. Îmi spune cum angajații mai vechi, calificați au făcut tot soiul de traininguri ca să învețe să manipuleze masa de oameni care venea în valul nou de angajări. ”Mascarade”, dar cu efect. ”Înveți cum să-i păcălești, cum să le exploatezi nevoi bazice, să le amintești tot timpul că le e plătită naveta, că primesc bonuri de masă”. Rezultatul: ”o atmosferă de presiune uriașă”
 • cu noua comandă și cu noua expansiune, condițiile la locul de muncă se îngreunează exponențial. ”Am avut oameni morți în fabrică, prea multă presiune”.
 • mergeam doar cu cartelă la baie, am avut multe cazuri de oameni care s-au scăpat pe ei lângă bandă
 • până la urmă proiectul a eșuat, s-a mutat undeva în Macedonia. Adică se intensifică darea afară a oamenilor. Evident, important e să-i faci să cedeze nervos și să plece de bună voie, fără să li se dea motive justificate. ”Au o putere de convingere extraordinară, și eu am cedat, să știți! Toți au cedat cu lichidare și cred că au fost zeci de mii de oameni anii ăștia care au lucrat câte o săptâmână, o lună, ba chiar și o zi”.
 • ”cei pe care îi vedeți în filmuleț au 10-12 ani vechime și vor să scape de ei. Erau pe la departamentele de calitate, logistică, apoi te mută la bandă, îți dau ceva greu, nu poți să respecți targetul, asta e metoda…”

Astfel de conflicte spun multe despre halul în care a ajuns relația angajat-angajator. Ideile fiscale ale noii guvernări de a vulnerabiliza și mai tare angajatul e ușor de înțeles ce efecte vor produce. Asta e o Românie dureros de reală. Nimănui nu-i pasă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

24 comments
 • 1

  Atentie la informatile furnizate pe site. Multe sunt exagerate si fara adevar. Nu furnizati dezinformare!

  Angajat
  2018-02-23 16:17:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Neadevaruri
  =========================
  -”cei pe care îi vedeți în filmuleț au 10-12 ani vechime și vor să scape de ei.”
  -”Am avut oameni morți în fabrică, prea multă presiune”.
  -Îmi spune cum angajații mai vechi, calificați au făcut tot soiul de traininguri ca să învețe să manipuleze masa de oameni
  ==========================
  Completari:
  ”responsabil cu disciplina muncii” este tipa din stanga imaginii , tipa din prin plan este manager resurse umane !
  Angajatii aveau vechime de cel mult 5 ani de zile (irelevant)

  Restul este pur adevar !!!!!!

 • 3

  *O luna normala de lucru are aproximativ 168 de ore, cum e posibil ca cineva sa plece cu sute de ore suplimentare neplatite ? A dormit la kromberg?
  *Persoana care a filmat sia dat lichidarea pe motiv ca e o jignire pentru ea sa lucreze la banda. !!!

  De cand e o rusine sa lucrezi ???

  Daca ai nevoie de servici iti dai interesul si inveti cum au invatat atatea mii de oameni.

  Unangajat
  2018-02-23 19:14:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Acesti 3 angajati care au comentat anterior nu sunt niste simplii angajati, sunt anagajati cu functii in conducere in aceasta fabrica. sa va fie rusine!

  AngajatAdevarat
  2018-02-23 21:42:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Buna seara,

  Nu pot decat sa va felicit pentru articolul extrem de realist!

  Sunt din satul Tapu, fratele meu a lucrat la firma aceasta si a fost nevoit sa isi dea lichidarea din cauza ca transportul a fost anulat!

  Nu e singura persoana care a fost in situatia de fata, toti oamenii din sat si din satele din împrejurimi au ramas fara loc de munca, din cauza ca asa zișii “școliți” ai firmei, cărora le da cu virgula si daca ii intrebi cat face 1 cu 1, au ajuns la concluzia ca ,renuntand la transport si determinând oamenii sa isi dea lichidarea, printr-o intensa presiune psihică, pot scapă de obligatiile la stat si la angajat pe care angajatorul trebuie sa le suporte in caz de reducere a personalului.

  Cred ca cel mai bine ar fi, ca toti oamenii in situatia de fata, pe care o vad chiar foarte trista, sa aiba dreptul la cuvânt si sa arate țării ceea ce se intampla cu personalul necalificat.

  Indiferent de calificare, de studii, legile țării ar trebui respectate si nu încălcate de toti agramații, care merg pe ideea ca “gloata e proasta”, “facem cum credem noi, sa ne fie noua bine.”

  Ce s-a intamplat la Kromberg Medias, sa fie luat ca un semnal de alarma, mediatizat.
  Cu siguranța nu e si nici nu va fi singurul caz de încălcare a drepturilor personalului necalificat din multinaționalele care fac bani grei pe spinarea romanilor.

  Oameni buni, treziți-va si cereți ce e al vostru!

  Semnat,
  “Una de la birouri”

  Una de la
  2018-02-23 21:50:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Sa va fie rusine!
  Va bateti joc de oameni!!!!

  Imi pasa de tara
  2018-02-23 22:11:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  De acord cu tine, Angajat adevarat!
  Nicidecum cei ce au scris anterior nu sunt oameni care au fost obligați sa isi dea lichidarea.

  Sunt nesimțiții care dupa ce ai facut rau oamenilor si si-ai bătut joc de drepturile lor mai au si tupeul sa comenteze, sa zica ei “adevarul”.

  Rusine sa le fie!!

  Ioana
  2018-02-23 22:15:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @AngajatAdevarat: da asa este faceau presiuni sa stai 16 ore pe zi iar a doua zi sa vi iar la lucru, au mai facut presiuni sa vi sambata si duminica ne tratau ca sclavi bine ca am scapat de acolo, am plecat pentruca mi-au luat transportul.

  fost angajat
  2018-02-24 08:26:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  [...] SURSA [...]

 • 10

  Și eu am plecat din aceeași situație pe motiv ca nu mai pot asigura transportul ,rușine fabrica de căcat ,felicitări doamnezie care a filmat

  Levi fost angajat
  2018-02-24 10:38:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Le dau dreptate celor care au ramas fara transport, nu e corect sa le promiti la oameni transport si dupa sa il tai fara sa anunti din timp.

  Dar doamna care a filmat a refuzat sa lucre pe banda pe motiv ca ea a fost scolarizata doar pt calitate. Fabrica e in restructurare nu pot ramane doar sefi si ctc-isti.

  Marius
  2018-02-24 18:38:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Nu numai in Medias si in Bucuresti s-a intimplat asa ceva. Strainii ne-au incalecat ,daca ne duceam la ITM venea inspectorul si cand pleca , pleca cu sarsanaua plina de bunatati luate de la alimentaraiar acala care se dusese cu piricinea era dat afara. Dupa un an de munca ne punea sa ne dam demisiile si in aceasi zi faceam cerere de angajare ,care intrau in efect (deveneau valide ) peste doua saptamani ,si-n acest timp eram platiti la negru.Au plecat in afara din tara calupuri de dolari si marci (caramizi) cat sa intre pe manecile la hainele de piele . 4 insi *2 maneci de 2 ori la 3 saptamani.Marfa intrata ilegal , prelucrata ilegal iar banii luau drumul SIRIEI SI (ETC) Cui sa te plingi?

  Zandu
  2018-02-24 22:46:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Poate de astfel de probleme ar trebui să se ocupe DNA Kovesi !

  Radu Humor
  2018-03-01 19:54:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Eh .. mai este o cestie de care nu se tine cont cand se merge in toate zonele uitate – citez “Numai că ”necalificat” e puțin spus, oamenii nu știu să facă absolut nimic, nici măcar să relaționeze cu oameni din afara cătunului lor.”.
  Nu se tine cont de “calitatea” oamenilor. Ho! Nu sariti ca “discriminez” insa este o mare diferenta intre muncitorul industrial supus constrnagerilor industriale si muncitorul agricol (sau mia rau al zilierului agrocol, ala care se “descurca” lucrand cu ziua unde si cadn gaseste) .
  Industria pretinde repetitivitate, punctualitate si uniformitate din partea muncitorului industrial.
  Adica ce “in mod natural” lipseste muncitorului agricol (supus schimbarilor sezoniere, de clima, samd) obisnuit cu un ritm “natural”
  Cestie ce s-a observat de acum 200 de ani ,cand, culmea cei criticati cu asprime erau .. germanii!!! Se pare ca trecerea de la lucratir agricol la industrial cere minim 2 generatii .. cu a 2a nacuts si crescuta in preajma mediului industrial …

  Deci nu poti sa te duci la dracu in patru si sa gasesti munictori industriali. Chiar si ptr banda!
  Si sunt tare curios cate rebuturi dau aiai de Kromberg & Schubert …presupun ca multe!!! Ca vaca (nu e chiar usor de crescut!) este mai “toleranta” decat clientii lui Kromberg & Schubert!

  E ..in avest sens o poveste e insucces. Catiova ani in urma au venit in Bucuresti n iste italieno. Au dechis o fabrica in domeniul tricotajelor. Muncitoarele de le aveau era foste lucratoare in domeniu, deci gata “dresate” (scuzati termenul) in stil industrial . Treaba mergea bine .. chiar prea bine asa ca patronii au hotarat sa mute fabrica la vreo 30 de km de Bucuresti ca chiria era mai mica si nu mai stiu ce . Se pare ca sperau si la noi angajate ieftine. La inceput au zis ca aduc angajatele din Bucuresti cu autobuzul … Ina cimuna unde au pus seiul era sa zicem una cu probleme vechi “de integrare” . Asa ca au pierdut angajatele vechi (alea “dresate” in stil industrial). Au incercat sa angajeje pe plan local … nashpa. Comuna era una nefericita .. poulatia era din aia neintegrata nici in RSR – adica activitati “traditionale”, ceva munca de zilieri , f slab scolarizata si “indisciplinata” cat cuprinde plus cu un procent exgaereat de insi cu “antecedente” ..
  Cele cateva noi angajate nu faceau fata … aveau prbleme cu “integrarea” (adica munca continua fara intrerupere ) . Pana la urma au pierdut bani si au inchis.
  De ce?
  Fiindca nu au tinut cont ca muncitorul industrial , ca si calul buestras, se obtine prin “dresaj” , caci activitatea industriala este una “artificiala” si nu “naturala” . Iar teroarea, jmecheria nu tin la nesfarsit .. si duc la degradarea “materialului uman” …

  A da…nici muncitorul industrial nu prea se descurca daca e silit sa treaca in agricultura …

  Ghita Bizonu'
  2018-03-02 14:29:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Ghita Bizonu’: Interesantă şi inedită analiză……

  Radu Humor
  2018-03-02 15:32:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  s-au trezit trei betivi de pe sate, care nu au nimic in comun cu munca, plus o idioata care a descoperit si ea camera video la telefon intre 2 pahare. La munca putorilor

  robert
  2018-03-24 08:03:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  hombres nike internationalist negro verde nike air max 90 womens blue purple damänner nike roshe run grau gold grey nike cortez nylon chaussure de tennis nike air max courtballistec 4.3 jordan 6 painted galaxy 7 adidas crazylight boost blue nike kobe 10 x elite
  hulyatosun hulyatosun.com/../

 • 18

  salomon speedcross 3 replacement laces clarks nike free leopard for sale womens nike air force 1 high brown nike air presto arctic orange peel nike kaishi 2.0 print nike air max darwin 360 release date nike air force 1 high grey% nike kyrie 2 white university red deep royal blue
  ationix ationix.com/../

 • 19

  air jordan 1 high top 3 nike dunk sky high macys zapatillas nike hyperdunk 2015 nike roshe gamma green nike shox for men nike lunar vapor 8 tour yellow nike shox red white and blue nike free run orange
  dafuwh dafuwh.com/../

 • 20

  @Ghita Bizonu’: este foarte adevarat ce scrieti

  VASI
  2018-04-26 12:53:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  green pink womens nike air force 1 high shoes,nike free rn motion flyknit ultd,nike lebron 14 out of nowhere,nike air max plus premium tn,adidas superstar white metallic blue,nike sb blazer low black
  zcrstudio zcrstudio.com/../

 • 22

  weather-staff, yogamat-cns,
  radiodiabetesreversal radiodiabetesre../

 • 23

  air jordan retro 1 blue white,nike air presto pale gris color,nike internationalist premium suede trimmed,nike soccers shoes white pink,nike zoom pegasus 31 mint green,puma trinomic black white
  mehdiyanik mehdiyanik.com/../

 • 24

  sa inventat EFICIENTA, DUPA CE CA AU DAT OAMENI FOARTE MULTI AFARA, CEI CARE AU RAMAS TREBUIE SA LUCREZE DE TREI ORI MAI MULT IAR DACA NU FAC FATA SANT DECLARATI INEFICIENTI SIDATI AFARA CA CAINI, IN PLUS SE MAI FAC REFERATE REGIZATE DE SEFI DE BANDA SAU TURA UNDE IN CARDASIE CU ALTI ANGAJATI SE PUNE LA CALE O NEREGULA UNUI ANGAJAT SI I SE FACE REFERAT, LA TREI REFERATE ESTE DAT AFARA, POTI SA AI SI COPII MINORI SI PE MAMA ZMEULUI, DACA TE DUCI LA PERSONAL SA EXPLICI CARE A FOST TREABA NU ESTI LASAT SA VORBESTI SE URLA LA TINE SI TI SE VORBESTE CA UNUI GUNOI, CE MAI, EO ATITUDINE DE AUSCHWITZ- BIRKENAU IAR SEFI ZICI CA SANT GESTAPO,, TRATAMENT SCLAVAGIST SI BANDA CU VITEZA MAXIMA DACA NU CREDETI PUTETI VERIFICA SI INTREBA OMENIREA CARE A LUCRAT SAU MAI LUCREAZA SAMD…….

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!