RSS Feed

De prin România reală: cum să scapi de muncitori când nu mai ai nevoie de ei, cazul Kromberg & Schubert de la Mediaș

vezi toate articolele de
23 Feb la 15:25 115 comentarii 2 vizualizari.

O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea confruntarea unor angajați cu un ”responsabil cu disciplina muncii”. Filmulețul (pe care îl puteți vedea aici) prezintă o situație tipică pentru companiile care rulează intens mână de lucru necalificată, în special cele de componente și cablaje auto.

Cei din încăperea prezentată sunt muncitori care au fost cândva angajați în alte departamente decât cele de la bandă, aveau vechime, erau calificați în alte domenii etc.  Compania vrea să scape de ei. Cum procedează? Îi mută la bandă, oamenii nu fac față, n-au timp nici măcar să se acomodeze, iar apoi li se inventează conspirații împotriva firmei, faptul că vorbesc urât despre operatorul la bandă, că vor salariu mare etc.

Efectul e dezastruos, oamenii se ceartă între ei, se toarnă între ei, dominația angajatorului e totală. Rezultatul: muncitorii acceptă până la urmă să plece singuri. Deși sunt rulați mii de muncitori, toată lumea pleacă ”cu lichidare”, iau salariile compensatorii și pleacă, niciunul nu pleacă aflând motivele, pierd drepturi importante precum șomajul.

Ce spune reprezentanta companiei, rezum:

Pe voi patru nu vă văd pe perioadă  lungă, niciodată nu o să vă mai integrați în producție.

Din punct de vedere psihic nu puteți să acceptați că ați fost transferați dintr-un loc în altul.

Iar dumneavoastră aveți o problemă cu salariul și atâta timp cât aveți o problemă cu salariul… Femeia acuzată îi dă o replică: dumneavoastră nu veniți la muncă pentru salariu? Nu înseamnă că dacă mă gândesc la bani, nu mă pot integra în producție

Angajata de la HR recunoaște că i-a desfăcut anul trecut contractul de muncă când era internată în spital – este vorba despre angajata care filmează întâlnirea.

Îi acuză că răspândesc zvonuri și creează atmosferă de nemulțumire.

Într-un final angajații se ceartă între ei. Unii vor să păstreze jobul, cea care filmează spune că nu mai poate sta în condițiile astea, se duce și filmează cum semnează demisia. Salariile compensatorii sunt recente introduse, mi-a spus un fost angajat; mulți au plecat cu obligații diverse neplătite (sute de ore suplimentare ”uitate” și altele asemenea).

Context: ce e și cum se lucrează la Kromberg & Schubert?

Filmulețul mi-a fost semnalat de un domn care a lucrat până de curând la această companie (și care a fost determinat prin presiuni asemănătoare să plece ca toți ceilalți). Îi mulțumesc pe această cale. A lucrat la această companie încă de la începuturi, acum vreo 13-14 ani. Analiza lui după ce i s-a întâmplat este extrem de lucidă. L-aș pune oricând ministru la Muncă. Ce mi-a povestit, în rezumat:

 • ce se întâmplă acum e generat de pierderea unor mari comenzi care necesită forțarea unui lot de oameni spre demisie
 • fabrica din Mediaș, care produce cabluri pentru diverse branduri auto, avea acum vreo 10 ani 1000 de angajați, mai toți din oraș sau din imediata apropiere. Prin 2013 începe un proiect foarte mare (cablaj pentru un model de Audi) – cablaj dintr-o singură piesă, extrem de greu de montat – montajul se face pe orizontală, procedeu și mai obositor decât în precedentele cazuri
 • era nevoie de 6000 de angajați pentru această etapă. De unde îi iei? Începe o recrutare sălbatică pe rază de 3-4 județe (Alba, Mureș, Sibiu, Gorj). Se face navetă și de la 70 km. HR-ul primește prime de recrutare, metodele sunt eficiente.
 • cea mai bună metodă: discuți cu primari de comune, îi pui să amenințe comunități sărace că își pierd bruma de ajutor social și până la urmă recrutezi.
 • problema imediat următoare: strângi într-un orășel mii de oameni necalificați. Numai că ”necalificat” e puțin spus, oamenii nu știu să facă absolut nimic, nici măcar să relaționeze cu oameni din afara cătunului lor. În mod normal, ar fi trebuit să treacă printr-un proces de calificare. Numai că ar dura câteva luni bune pentru oameni cu care o iei de la zero absolut. Nimeni n-are chef de așa ceva, compania nu bagă bani în calificare, face un soi de competiție Darwin, cine prinde-prinde, cine nu out!
 • nu se face calificare ca lumea și atunci se rulează nebunește angajați

Fac o paranteză aici și vă spun că am mai constatat și o tensiune majoră între localnici și muncitorii navetiști sau strămutați. Nu doar din discuția cu domnul menționat mai sus, ci am citit forumuri ale muncitorilor în care se discutau condițiile din diverse companii de cablaje. Critica managementului e pe primul loc, desigur, dar o mare problemă e și cu muncitorii ”prea sălbatici”, se plângea o doamnă. Agresivitatea la locul de muncă se manifestă și între angajați, sunt destui care, după slaariu și intensitatea efortului, pun relația cu colegii la capitolul ”dificultăți majore”. Apar tensiuni între muncitori, așadar. Să mai spunem că nici la compania asta, nici la altele, nu am găsit reprezentanți sindicali (multe lucrează cu acea caricatură birocratică numită ”reprezentantul angajaților”…). Da, sindicatele au un rol și în astfel de tensiuni.

 • mulți dintre ei aveau nevoie și de școlarizare elementară ca să intre într-un program de calificare elementară, îmi mai spune.
 • tensiunile dintre muncitori sunt parte din dominație organizată. Îmi spune cum angajații mai vechi, calificați au făcut tot soiul de traininguri ca să învețe să manipuleze masa de oameni care venea în valul nou de angajări. ”Mascarade”, dar cu efect. ”Înveți cum să-i păcălești, cum să le exploatezi nevoi bazice, să le amintești tot timpul că le e plătită naveta, că primesc bonuri de masă”. Rezultatul: ”o atmosferă de presiune uriașă”
 • cu noua comandă și cu noua expansiune, condițiile la locul de muncă se îngreunează exponențial. ”Am avut oameni morți în fabrică, prea multă presiune”.
 • mergeam doar cu cartelă la baie, am avut multe cazuri de oameni care s-au scăpat pe ei lângă bandă
 • până la urmă proiectul a eșuat, s-a mutat undeva în Macedonia. Adică se intensifică darea afară a oamenilor. Evident, important e să-i faci să cedeze nervos și să plece de bună voie, fără să li se dea motive justificate. ”Au o putere de convingere extraordinară, și eu am cedat, să știți! Toți au cedat cu lichidare și cred că au fost zeci de mii de oameni anii ăștia care au lucrat câte o săptâmână, o lună, ba chiar și o zi”.
 • ”cei pe care îi vedeți în filmuleț au 10-12 ani vechime și vor să scape de ei. Erau pe la departamentele de calitate, logistică, apoi te mută la bandă, îți dau ceva greu, nu poți să respecți targetul, asta e metoda…”

Astfel de conflicte spun multe despre halul în care a ajuns relația angajat-angajator. Ideile fiscale ale noii guvernări de a vulnerabiliza și mai tare angajatul e ușor de înțeles ce efecte vor produce. Asta e o Românie dureros de reală. Nimănui nu-i pasă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

115 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!