RSS Feed

De unde vine nedemocrația DNA? Dragnea învie puțin

vezi toate articolele de
07 Sep 2016 la 12:59 comenteaza acum 760 vizualizari.

Nu poți face business ca lumea cu prea multă democrație, e o chestie cu care erau de acord și mogulii pe vremuri și multinaționalele de ieri și de azi. Dacă e o perioadă bună, nu poți extrage în forță liniștit profituri împachetate frumos în senvișuri de ”eficientizare fiscală”, dacă e criză, nu poți pompa liniștit rente publice. Cine se miră de derapajele DNA (Tolo se miră aici corect, multă lume a tresărit ieri când a citit pasajul) acum nu vede o lungă istorie de nedemocrație venită din două surse: încurajarea continuă a mediului de afaceri prin zdrobirea angajatului/drepturilor cetățenești (plus evitarea prin lobby a obligațiilor față de stat) și evidența că politica DE ORICE FEL (coruptă, necoruptă, galbenă, roșie, verde etc) conține un grad de imprevizibil care nu se potrivește cu proiectul de țară al europenismului conservator stipendiat din surse publice și de afaceri.

”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate”

Procurorii votează tehnocrație. Paragraful de mai sus din comunicatul DNA despre Ponta, de ieri, nu e un accident, e îndoctrinare pură: viața politică e ca o piață de unde vă spunem noi ce trebuie să cumpărați. Am tot scris de-a lungul vremii despre tendințele nedemocratice venite dinspre blocul anticorupt, birocrat, cel care cuprinde și nucleul dur ideologic al câștigătoilor tranziției. Pe lângă orbire evidentă față de corupții noștri în opoziție cu ”ai lor”, există virusări fundamentale în percepția democrației. DNA alege în locul nostru, ne așază platouașul electoral cum crede de cuviință înainte de alegeri.

Mai interesant e că DNA nu vrea oameni bogați direct în Parlament. DNA își arată credința doar în intermediari. Funcționarii care fac du-te-vino între companii și guvernare sunt the new shit acum. Bogătanul direct politician e indecent, exhibă măruntaiele puterii prea vulgar. Nu place viziunii tehnocrate. Ghiță a făcut sub nasul lor o treabă tare neînregulă: domina licitații în zone secretre în timp ce ”controla” prin comisia SRI acele zone.

Niște cărți îngrijorătoare prin naivitatea lor nedemocratică apăreau acum câțiva ani sub coordonarea lui Cristian Ghinea sau Dan Tapalagă. Acolo putem vedea mediul anticorupție cu gândurile lui vinovate intime:

  • “E nevoie de un oarecare fanatism împotriva valorilor acestei societăţi ca să faci din anticorupţie o regulă”. (Ghinea) Nistor Călin, procuror la Argeş, omul care a lovit puternic în Penescu sau primarul Solomon de la Craiova spune: “Societatea românească este tolerantă la corupţie”. Pentru ei, toleranţii la corupţie sînt cei care votează într-un anumit fel. (vezi aici o recenzie din 2012)

Și da, tendințele nedemocratice se văd tot din anchetarea unor antipatici. Interpretările lui Papici în dosarul referendum, ăla care l-a încălțat pe Dragnea au  avut la bază interpretarea prezenței la vot ca un vot pro-suspendare. Pentru că așa a zis tabăra pro/Băsescu și anticorupție (pe atunci). Era rolul procurorilor să interpreteze natura politică a votării sau să pedepsească neregulile de la caz la caz?

Încă din “Consideratii preliminare” găsim o aşezare a lucrurilor într-o interpretare extra-juridică. Se tot subliniază observaţia că la referendum nu mai conta rezultatul, ci prezenţa. Şi atunci misiunea procurorului s-a transformat: trebuia urmărită respectarea dreptului de a participa sau nu la vot. Avîntul justiţiei se loveşte însă de ambiguitatea mobilizare/măsluire:

În atare situaţie, impunerea cvorumului de participare a schimbat priorităţile forţelor politice în cadrul campaniei pentru referendum, în sensul că pentru partizanii demiterii Preşedintelui României (alianţa politică USL), campania s-a concentrat atât asupra convingerii cetăţenilor să participe la referendum, cât şi să voteze „DA” (în sensul demiterii Preşedintelui României), iar pentru forţele politice care se opuneau acestui demers campania a însemnat convingerea cetăţenilor să nu îşi exprime votul.

Premizele alunecă uşor: cum USL-ul era interesat să aducă lumea la vot, supravegherea asupra actului democratic era echivalent cu supravegherea mişcării în teren a unei formaţiuni politice. Drăguţ.

Astfel, asigurarea unei prezenţe de minimum 50% dintre alegători la votul din ziua de 29.07.2012, situaţie care ar fi garantat validarea referendumului de către Curtea Constituţională, reprezenta un obiectiv esenţial pentru Uniunea Social Liberală (USL), iniţiatoarea procedurii de suspendare, care şi-ar fi atins astfel obiectivele politice. (sursa)

Nedemocrația DNA vine din modul de promovare a procurorilor, din gândirea universal valabilă pro-afaceri ”curate” vs. ”politic”. Între timp, apele s-au limpezit. Avem un aparat birocratic, în bune parte secret, în altă parte protejat de interesele legitime de pro-UE și pro parteneriat strategic, care se autoconservă prin eliminarea imprevizibilului politic și prin încurajarea afacerilor de mari dimensiuni.

De ce fac asta? Din poziția de birocrat sau de funcționar, e mult mai ușor să înțelegi ”macro”, nu ai chef să vezi foșgăiala la firul ierbii economice. Când rentele curg, și facilitățile clare pentru marii angajatori par singurele logice și ”curate”. Așa cum pare curat ca ANAF sau alte forme de control să se abată asupra bazei și să protejeze apoi locurile de muncă prin necontrolarea investiției strategice. De ce mai fac asta? Pentru că nu știu altceva. Fie că au intrat pe filieră pesedistă sau liberală, ideologia e una singură, asculți de ea?, ai postul asigurat. Deci nedemocrația DNA e doar reflectarea nedemocrației din zona elitelor de tot soiul, financiare, civice, politice, de pe la noi.

Apropo, nu există dovadă mai clară a imaturității violente decât neânțelegerea indecenței din plata unor indemnizații de părinte cât mii de salarii minime. Așa cum nu se înțelege creșterea sărăciei în timp ce crește și lupta cu corupția și creșterea economică.

Dragnea învie puțin

Îl văd pe Dragnea puțin mai vioi subliniind scandalul transportatorilor cu ASF. E evident că suprataxarea produce dezechilibre grave pe piața transporturilor (unde e concentrat capital românesc serios, e una din zonele comepetitive la nivel european iar asta, evident, pentru că poți călări aprig și ieftin angajații) în defavoarea investitorilor români. Apreciez că Dragnea zice și el ceva, deci, interesant. Acuma, e de întrebat și cum de plânge companiile românești de asigurări. Când numai una știm, total ”băsistă”, cea a lui Adamescu, care a făcut praf TOT, și/a bătut joc de asigurați și de stat cum a vrut. La dragnea nu mai contează partidul, e mai important să apărăm ”capitalul românesc”.

Faptul că e mai vioi ar putea avea legătură și cu faptul că DNA i l-a scos pe Ponta din grijă prin ”controlul judiciar”? Nu știu, întreb și eu răutăcios.

egalitate pentru bogați

Notă: O intenție a Ministerului finanțelor de a schimba codul fiscal ne arată modul direct, complet, nedemocratic al intervenționismului de afaceri în legislație. Să nu mai amintim comportamentul marilor afaceri în chestiunea de legislație a dialogului social și a muncii sau legislație bancară.

Notă 2: Blair, Kazahstan, facilități pentru compania de acolo, prietenia Ponta-Blair, e complicat, DNA nu urmărește firul ăsta. Așa cum și la Microsoft n-a urmărit Microsoft, a urmărit cîțiva păduchi pe care i-a și lăsat acasă plini de bani printr-un dosar varză.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!