RSS Feed

Declinul RATB şi americanizarea Bucureştiului

vezi toate articolele de
30 Mar 2014 la 13:57 32 comentarii 4304 vizualizari.

Acum două zile Evenimentul Zilei anunţa că RATB avusese intenţia de a reduce parcul auto cu 16% de la 1 aprilie, dar că a renunţat după ce ştirea a ajuns în media. Evident, nu e nici un succes real al publicului aici – acelaşi efect se poate obţine fără prea multe valuri, prin reduceri discrete şi continue. Probabil că asta s-a şi întîmplat în ultimul timp, după ce regia a terminat 2013 cu un deficit financiar foarte mare, din cauza unei subvenţii mult mai mici ca de obicei, şi se poate vedea cu ochiul liber că majoritatea liniilor sînt foarte aglomerate chiar şi în afara orelor de vîrf.

De altfel, acelaşi lider de sindicat RATB care a confirmat pentru EvZ ştirea cu reducerea parcului de la 1 aprilie spune în b356 că oricum s-a operat o reducere de “150 de autobuze, 53 de tramvaie şi 13 troleibuze” (ceea ce înseamnă oricum peste 10% din parc) şi că e posibil ca reducerea parcului auto care are loc în fiecare vară să fie în 2014 mult mai accentuată.

Se vorbeşte mult despre ineficienţa RATB, despre datoriile regiei şi subvenţiile mari, dar lucrurile trebuie puse în perspectivă. E evident că RATB, ca şi RADET, e de o ineficienţă crasă, peste tot. De la salarii mari şi personal supradimensionat pînă la licitaţii umflate şi taxare defectuoasă a călătorilor. Dar nu este decît vina administraţiei că lucrurile merg prost, a nimănui altcuiva, în special nu a călătorilor. E o ticăloşie ca administraţia din Primărie să folosească imaginea ineficienţei produsă chiar de ei pentru a justifica reducerea acestui serviciu public vital pentru un oraş.

Lucrurile trebuie puse în perspectiva corectă, care este cea că, de fapt, Bucureştiul este un oraş care literalmente nu ştie ce să facă cu banii. Bucureştiul reasfaltează aproape anual străzi în stare perfectă, aruncă bani pe mobilier urban inutil, dacă nu chiar nociv (şi el schimbat cît mai des, desigur), aruncă bani pe o chirie exorbitantă şi, mai ales, pe campania dementă de a transforma totul în şosele. Subvenţiile pentru transportul public sînt doar jumătate din cît costă reasfaltarea străzilor, de multe ori inutilă, şi toate modernizările, lărgirile, pasajele etc. (unele profund distructive urbanistic, precum pasajele de la Romană şi Piaţa Presei).

Străzile se lărgesc şi se fac noi bulevarde şi autostrăzi, pasajele se înmulţesc vertiginos, spaţiile verzi dispar inexorabil, spaţiile publice se reduc, trotuarele în special se îngustează şi oricum ele erau deja parcări informale (sau se transformă oficial în parcare, ca în Bd. Unirii). Privită în lumina asta, reducerea treptată şi marginalizarea transportului public nu mai pare aleatoare, ci doar o piesă coerentă dintr-un puzzle sinistru, pentru că transportul public este un liant vital al oraşului, unul din cele mai importante.

Transformarea Bucureştiului într-un oraş distopic al maşinilor în care mersul pe jos şi cu bicicleta va deveni încă şi mai dificil, iar cel cu RATB încă şi mai stresant decît acum, nu va produce un oraş “american”, cum poate că visează unii, pentru că situaţiile sînt cu totul diferite. Într-un oraş cu locuire colectivă densă precum Bucureştiul, degradarea gravă a transportului public va produce probabil doar ghetouri şi degradarea oraşului în general. Iar cînd asta se va întîmpla, va fi probabil foarte greu să se mai revină la situaţia iniţială, dacă cineva va mai dori sau va mai putea să facă asta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

32 comments
 • 1

  Bun articol, bravo! Și din păcate e o situație care poate fi văzută, cu diverse intensități, și în alte orașe din țară.

  Adi Dohotaru
  2014-03-30 14:25:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Bucureştiul este un oraş care literalmente nu ştie ce să facă cu banii

  Pai da, ca sunt bani nemunciti. Bucurestiul nu are nicio sonda in oras, dar tot profitul Petrom este contabilizat aici. Cu gazele inca nu s-a reusit, dar urmeaza. La fel cu sarea. La fel cu tot sistemul bancar (ca si cum toate bancile ar fi in Bucuresti, in restul tarii ar fi doar iarba). La fel cu toate. La fel cu..TVA-ul, merge tot in trezoreria Bucuresti !
  Este sistemul centralizat care aduna toti banii in Bucuresti, desi aici nu mai e cam niciun fel de industrie! Prin modul de raportare a profitului, prin modelul de colectare a taxelor in Romania, Bucurestiul a ajuns un oras superbogat , care nu stie ce sa faca cu banii in timp ce 80% din orasele tarii sunt trecute la categoria “junk”.

  Au dreptate pe undeva ungurii.

  Mircea+
  2014-03-30 14:55:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Nu contest articolul; nu locuiesc in Bucuresti.
  Dar titlul “Declinul RATB şi americanizarea Bucureştiului” este cu dus intors, mai mult intors.
  Adica, daca RATB este in declin, iar “americanizarea” nu este de dorit, ca este in declin.
  Dece nu rusificarea Bucurestilor? acolo transportul este ideal?
  NB,
  “Bucurestiului” sau “Bucurestilor”?
  Circotasi mai sint bucurestenii: de Videanu nu v-a placut, acum nici de Oprescu; ce ziceti de Cretinel?

  victor L
  2014-03-30 15:02:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @victor L: Între Băsescu, Videanu şi Oprescu, care este diferenţa?

 • 5

  @victor L: nu,nu vrem ‘rusificare’, vrem ‘americanizare’!

  Orasul Bucuresti poate arata la fel ca Orasul New-York, conditia necesara si suficienta fiind aceea ca,

  -paduchii lati sa lumineze noaptea ca licuricii.

  berbecu mioritei
  2014-03-30 15:46:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Măsura privind reducerea cu 20% a parcului auto al RATB se amână

  Este numai o parere ! Nu se amana ,se va face pe cale naturala.De doi ani de zile nu au mai fost aprovizionate piese si materiale de stricta necesitate: ulei ,unsoare,blue,filtre,piese pantograf,patine captator,de celelate numai vorbim.Parcul circulant nu a mai facut o reparatie planificata de peste 7 ani.
  Parcul RATB aflat in circulatie in momentul de fata este o bomba pe roti care se poate oricand declansa provocand un dezastru.Un dezastru cu victime omenesti.Nimeni nu vrea sa recunoasca asta ,si toata lumea asteapta sa se intample ceva!
  De ce?Pentru ca toata lumea se gandeste la ziua de maine si spera sa mai lungeasca agonia sa mai primeasca o luna de salariu……..
  Depourile si autobazele cu oamenii care muncesc acolo fac imposibilul ca parcul sa iasa,iar soferii si manipulantii sunt constienti ca scot niste dricuri pe strada inapte dpdv al sigurantei circulatiei si care in orice moment pot produce accidente grave.Solutia transmisa de directia ratb in scris la solicitarile de piese si materile a fost :circulati incet.
  Da DIRECTIA RATB,directie care are ca numar de personal o treime din totalul personalului RATB.
  Daca veti solicita personalul existent pe entitatile organizatorice autobaze,garaje ,depouri o sa aveti o surpriza…..personalul directiei este aproape egal cu personalul care produce plus valoare……….
  Si marea problema a disfunctionalitatii RATB pleaca tot din directie………
  Incepand cu faptul ca de la fostul director crit au fost angajati tot felul de preoti,zootehnisti,horticultori,psihoterapeuti,viticultori,jandarmi,angajati mapn,oameni care nu aveau nici clin nici maneca cu transportul in comun pana in prezent cand se intampla acelasi lucru este absolut noemal ca totul sa mearga anapoda.
  Oamenii care chiar stiu cu ce se mananca transportul in comun au fost marginalizati sau chiar dati afara si in schimb au fost angajate tot felul de neveste,amante,fiice si alte rude…..
  Si astfel a continuat dezastrul…………….
  De la Spagi pentru contracte grase pentru firmele de partid…….,cu contracte incheiate defectuos,fara penalizari si pe bani multi,pana la tocare banilor europeni din programul POSDRU tot in marea familie care instruieste soferii si manipulantii in inegalabilul sistem de operare XP folosit zilnic de acestia pe tramvai,autobuz sau troleibuz.
  VERIFICATI in Pitar Mosi RATB cursurile POSDRU tinute de cumetrii daca nu credeti……….
  Si va mai dau o tema de gandire :

  la un personal de 200 de oameni pe unitate [ autobaza ,garaj,depou] care este utilitatea functionarii a 4 economisti si a 5 ingineri platiti fiecare cu peste 3500 ron+spor de conducere, in conditiile in care in anii 90 la fiecare unitate [ autobaza ,garaj,depou] exista un singur inginer si un contabil cu studii medii.Retineti ca parcul inventar si implicit cel circulant din anii 90 in zilelel noastre a fost redus cu 50 %..

  In concluzie parcul oricum se va reduce iar RATB va fi inghitita de rechinii imobiliari ………..

 • 7

  @berbecu mioritei: te-ai scos, ti-am tradus aia cu loHaritmul in spaniola,pa motiv da ca e mijto, i-am pus si titlu “da-mi creionul!”

  voxpublica-best../

 • 8

  @nea Siulea

  “-Străzile se lărgesc
  - pasajele se înmulţesc
  - spaţiile verzi dispar
  - trotuarele se îngustează ”

  pare un poem erotic,daca iti pui mintea si reasamblezi tot ce scrii ai putea fi chiar ales primar la urlati

 • 9

  @tx2: mda, am vazut neste ghilimele prin traducere, cred ca e ok…adeca ma’ntelegi unde bat…

  berbecu mioritei
  2014-03-30 18:43:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @ Cristian Popescu,
  repet pentru tine: “nu locuiesc in Bucuresti” (si e la mintea cocosului, nu stiu daca si a ta, ca nu imi pot da cu parerea despre cei 3 nominalizati de tine ;) )
  @ berbecu mioritei,
  probabil vrei o stînă :P

  victor L
  2014-03-30 19:31:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Cristian Popescu

  “Între Băsescu, Videanu şi Oprescu, care este diferenţa?”

  In ordine cronologica, asa cum se scrie “istoria”:

  1. alde basescu: si-a dat singur o casa din fondul locativ – casa din str. Mihaileanu; a dat un cap un gura (la propriu) unuia dintre comerciantii carora, la un moment dat, le-a demolat boutique-rile din nu stiu ce zona a capitalei; asadar, se poate spune ca alde basescu a fost generos cu toata lumea: “si-a dat, dar a si dat”;

  3. alde Videanu: si-a vandut bordurile cetatenilor capitalei si le-a distribuit (cu prisosinta) de-a lungul trotuarelor orasului, in beneficul bucurestenilor; din bani publici a construit o zona rezidentiala la un pret/mp atat de mare in comparatie cu pretul pietei incat un alt edil binefacator, Mazare de la Constanta, s-a simtit indignat; pretul a fost atat de mare incat pana si procurorii DNA au ramas (si raman) muti si insensibili… sau, poate, pentru ca Videanu este unul din prietenii foarte apropiati ai lui Ionescu-Sida, care Ionescu-Sida este si mai apropiat de alde basescu-EBA etc., la fel ca in “Lantul slabiciunilor”; asadar, Videanu i-a ingropat (efectiv) pe bucuresteni in lux;

  4. alde Oprescu: este, incontestabil, un mitocan din categoria “Basescu” si, din acest motiv, asteptarile sunt pe masura; pentru ca nu si-a terminat mandatul (si realizarile sunt, inca, “suspendate”) cetatenii se vor multumi, deocamdata, doar cu “asteptarile” (cu care, probabil, vor si ramane).

  pictor L
  2014-03-30 20:21:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @ 11,
  ceea ce scrii tu este de genul: s-o dam anonima si s-o semnam ;)
  Dar nu nu Nike, ci Mike :P

  victor L
  2014-03-30 21:00:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Ca sa nu mai ramana anonim si anul acesta, dl. Adriean Videanu ni se prezinta intr-un set de fototgrafii color (dar fara pixel albastru), in plin “relache” pe litoral, in compania selecta a lui nea Bebe (Ionescu), cuscrul cu acte in regula al lui nea Traian (basescu).

  dcnews.ro/videa../

  Casa din str. Mihaileanu poate fi admirata (numai din strada) in marime naturala. Str. Mihaileanu este situata in sectorul 2 (zona centrala) si se intretaie cu str. Traian (vecinatate convenabila tartorelui “al batran”), dar si cu str. Plantelor (potrivita pentru fiica cea mica, politicianul de anvergura si succesuri EBA). Casa dispune de o generoasa suprafata desfasurata de 240 mp si a costat numai 19.000 EUR, adica 79 EUR/mp, similar cu pretul unui metru patrat construit in localitatea Aybak din fundul Afganistanului.

  https://www.google.ro/maps/place/Strada+%C8%98tefan+Mih%C4%83ileanu/@44.43462,26.119183,15z/data=!4m2!3m1!1s0×40b1ff30289519db:0xf104b4706812ed87?hl=ro

  Daca doriti o casa similara in Bucuresti sau un “credit doar cu telefonul” de un milion de EUR, vorbiti cu tovarasu’ @victor L de la PMP… ca rezolva el cu sefu’. Nu uitati sa-i votati!

  pictor L
  2014-03-30 21:43:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Oprescu a fost votat de bucuresteni pentru “suspendate” si pentru maimutareala (chip si asemanare). Si pentru maidanezii care infulecă tot ce prind.
  Cum ar veni, Oprescu pana la moarte !

  Mircea+
  2014-03-31 09:09:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Mircea+ Stii ca Bucurestiul pastreaza de fapt doar intre 10-15% din impozitele stranse aici??? Restul banilor se scurg spre restul tarii. Nu exista oras in tara asta care sa cheltuiasca mai putin decat strange, pt ca fiecare primeste ceva de la Bucuresti. Bineinteles, ai dreptate, vin bani de la companiile mare de prin tara care au sediile in Bucuresti, dar banii nu raman aici. Poti verifica si singur cifrele daca nu ma crezi. PS: Oprescu este o rusine de primar.

  vlad
  2014-03-31 10:11:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  [...] Șiulea pe voxpublica despre transformarea [...]

 • 17

  @Mioriţa+ / #14

  “Cum ar veni, Oprescu pana la moarte !”

  Hai, că nu te cred… In cazul tău ar fi, “cum ar veni, băsescu pana la moarte!”

  pictor L
  2014-03-31 12:00:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Pentru ca RATB nu are niciodata controlori. De aia ii papa falimentul. Pentru ca sunt incompetenti de la cap la coada. Sa faca echipe jandarm/politist + controlori si sa vedem cat de mult ies pe minus. Asta plus managementul corupt si contractele lor destepte prin care mai pierd o caruta de bani.

  fixxer
  2014-03-31 14:27:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  fixxer sunt gramezi de controlori pustani de 18 ani care se iau numai de fete si elevi … iti convine ?

  cristian
  2014-03-31 14:41:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Nu calatorii fraudulosi sunt problema… in afara de tigani (ca astia sunt discriminati, nu sunt controlati), se taie in carne vie la capitolul amenzi… controlorii profita de chioscurile de bilete inchise, de sistemul de taxare prost (soferul schimba sensul prea devreme, automat toti calatorii devin contravenienti sau, varianta 2, agentul de control urca, blocheaza validatoarele si nu mai poate valida nimeni). Incasarile sunt mici pentru ca numarul de calstori scade. De ce scade? Pai scade pentru ca traseele sunt prost gandite, orarele la fel (si nici nu sunt afisate in statii, desi legea ii obliga sa faca asta)…
  Legat de parc, acum vreo 2 ani scriam transport-in-co../ . Atunci erau pe repartizare 750 de autobuze (da, sub ,,acoperirea” ,,modernizarii parcului”, s-au inlocuit 1300 de autobuze vechi cu 1000 de autobuze noi, deci mai putine). Acum cate sunt? Nu mai zic ca in 2012 inca functiona sistemul de urmarire prin GPS. Acum nu mai merge… daca imi filmeaza cineva un N122 oprind in statii si luand calatori, ii dau o bere.

 • 21

  @victor L: Cand se vorbeste de “americanizare” se vorbeste in termeni de urbanism specific oraselor americane. In Statele Unite s-au facut cele mai mari greseli in perioada de boom a culturii automobilului. Strazi cu 12 benzi pe sens au devenit neincapatoare pentru ca atunci cand s-a creat infrastructura pentru masini tot mai multi oameni au hotarat sa foloseasca masini, iar orasele s-au intins pe zeci de kilometri de periferii cu casute, pentru ca oamenilor li s-a parut convenabil sa se deplaseze cu masina zilnic in oras. Orasele din toata lumea in curs de dezvoltare fac aceleasi greseli, inclusiv cele rusesti. Astazi in State se demoleaza autostrazi, se sacrifica benzi de circulatie pentru piste de biciclete, se investeste in transportul public. In New York sunt foarte putini proprietari de masini pentru ca nu au ce face cu ele. Parcarile sunt extrem de scumpe iar ambuteiajele fac mult mai practica folosirea metroului.

  Andrei
  2014-03-31 16:58:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Eu nu inteleg de ce v-a apucat mahalageala asta cu Oprescu. Mi se pare ca sunteti niste oameni cu o memorie extraordinar de scurta, care behaie in fiecare zi cum le canta presa. Eu stiu ca multi ati fost in afara si ati vazut cum ar trebui facuta treaba. Wake up, bai! V-ati intors in Romania, unde nu trebuie sa te astepti ca vreun politician sa iti dea socoteala pentru banii luati; Intr-un sistem mafiot in care justitia si institutiile anticoruptie sunt parte din retea si nu impotriva ei, eu cred ca ar trebui sa va faceti cruce de trei ori, sa va dati de trei ori peste cap si sa multumiti ca Bucurestiul are totusi un primar care FACE CEVA. Da, serios, podul ala megaloman de la Basarab si acum ramanea trei picioare si-un beton, putea sa mai treaca de douazeci de ori Lis, Basescu si Videanu pe la primarie, si la fel multe strazi asfaltate. Vreti sa vedeti oras unde il doare pe primar la varf de sulita? Duceti-va-n alte n orase romanesti, unde strazile nu au fost astfaltate de cand a murit Ceasca. Eu zic ca vi s-a urat cu binele, il vreti jos pe Oprescu, si o sa vina altul care nu numai ca o sa va ia toti banii (ca poate, bah, e mafiot, are in spate un clan si o retea intreaga, si-l doare la maciuca ca behaiti anemic o suta de insi si-un barbos drapelar in piata Universitatii) si n-o sa faca nimic, doar o sa vopseasca stalpii in mov la o suta de mii euro bucata sa isi mai si bata joc de voi.

  Ilie Pandemie
  2014-03-31 23:12:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Astept cu nerabdare sa inceapa un razboi (limitat) in care o mare putere , indiferent care sa arunce o superbomba care sa rada Bucurestiul de pe fata pamantului. Apoi razboiul sa se termine si romanii sa inceapa sa-si construiasca o adevarata capitala.traiesc cu speranta ca odata cu orasul vor pieri si interlopii care il populeaza.Si nu ma refer doar la cei mai bruneti ci si la cei cu gulere albe, si la cei care se zice ca ne conduc si vor binele nostru care spun ei musai trece prin binele lor.

  sase sase
  2014-04-05 14:11:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  [...] Din tot articolul Declinul RATB şi americanizarea Bucureştiului am reținut o frază dintr-un comentariu al unui cititor: Bucurestiul nu are nicio sonda in oras, [...]

 • 25

  @Mircea+: Tovarase, esti prost, pentru tine vad ca exista doar alb si negru. Sa stii ca exista multe alte culori, lasa rusii nimeni nu ii va urma, autorul are in vedere nu claea ruseasca ci cea EUROPEANA vs cea Americana (aleasa de Oprescu).

  ADY88
  2014-05-12 15:58:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  divita.it/scarp../ nike flywire shoes
  scegliere scarpe running zerotreonlus.it../

 • 27

  marcocavallari.../ scarpe fitness dimagranti
  nike basket scarpe zerotreonlus.it../

 • 28

  polydra.it/marc../ nike running apparel men
  store.nike.com marcocavallari.../

 • 29

  ルイヴィトン 財布 二つ折りxzryph,frberg-hf.dk/as../xzryph,frberg-hf.dk/as../xzryph,nagaifans.it/go../xzryph,sinergiadenegoc../

 • 30

  mbt shoes online us Declinul RATB şi americanizarea Bucureştiului « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 • 31

  L’ erede di un’ antica dinastia calzaturiera di Milano, Fabrizio Rivolta, e un docente del Politecnico di Milano, il professor Fabio Salice del Dipartimento di elettronica e informazione con il suo team, hanno messo assieme le rispettive passioni e know how per far fare alla scarpa su misura un salto tecnologico. Il risultato: calzature personalizzate, realizzate con procedura 3D. Avviene nello storico negozio di via del Gesù a Milano, dove Enrico Rivolta avviò nel 1883 un’ attività di calzature su misura che tramandò poi al Franco. Oggi, il discendente, Fabrizio, un po’ per hobby e un po’ per business, ha pensato di cimentarsi di nuovo con le calzature, ma aggiornando il processo di lavorazione ai tempi. Si comincia con lo scanner laser in cui, come in una scatola magica, va inserito il piede. Quindi, le misure in 3D vengono trasferite al computer, che le elabora, spiega Rivolta, che con il gruppo omonimo attivo in Italia, Spagna, Germania, Svizzera e Francia, opera in realtà principalmente nel settore dell’ automotive. Il processo di rilevazione 3D, solitamente sfruttato in applicazioni industriali, non sarebbe però bastato ad assicurare alla scarpa la bellezza e quell’ armonia delle forme che ci si aspetta da una calzatura su misura, racconta Rivolta. Così, dopo quattro anni di sperimentazioni, con l’ aiuto dei tecnici siamo riusciti a brevettare un algoritmo ad hoc che consente di elaborare le misure personali secondo i canoni estetici di una classica scarpa Rivolta. In questo modo informazioni vengono inviate dal computer a un formi che elabora i modelli su misura in un materiale plastico: Saranno le basi sulle quali lavoreranno i nostri artigiani, in conformità con le scelte personali del cliente. Qui entra di nuovo in gioco la particolarità tecnica di questo artigianato hi tech: un touch screen, come quello dell’ iPhone, installato nel nuovo negozio Rivolta in via della Spiga a Milano consente all’ acquirente di selezionare i materiali secondo i propri gusti: dal pellame (cuoio americano, daino inglese, vitello francese o Cordovan), al tipo di suola, alle cuciture. Quanto tempo e quale costo per questo lusso tridimensionale? Tempi inferiori ai tradizionali: 40 giorni circa, perché non servono prove intermedie, e costi ragionevoli per un su misura: 1.500 euro circa il paio. E poiché l’ altra passione di Rivolta è il ciclismo, due anni fa il gruppo ha acquisito anche la storica azienda francese Carnac sport, specializzata in attacchi e calzature per il ciclismo e così abbiamo pensato di applicare lo stesso procedimento 3D anche al su misura tecnico. In questo caso i tempi si allungano (80 giorni circa, 500 euro il costo per paio di scarpe).

 • 32

  The PS3 that you most likely using are probably not one associated with these which may intended to play them. The 20 gigabyte PS3 could fun time PS2 adventures for that reason is the 60 was published model that along about it and the wonderful gear these are known as new release the first varieties PS3. The second iteration PS3 model were being being the 60 gigabyte Model and also also the 80 put on model and while participate in the online video game titles PS2 scaled like it to some extent products the sooner based PS2 emulation while brand names equipment based PS2 emulation.If possible establish that your connection to the web has been sensible and repeat the process,A person’s Settlers 7 test regarded as a 2.6GB download and read related with attach YouNot few ended up being offered net connection cleverly, Windows firewall program was probably differently abled, Ubisoft’s launcher would be package as the best as well(In case something snafu’d), And that i reinforced that will my mechanism experienced been set up to work during my router’s DMZ. There might be basically simply firewall software no matter what staying during the group platform together with the Ubisoft hosts, And the simulated simply cannot talk.We live(Over) Past the stage that mockery. DRM programmes that accompany an ad services or products can at any rate is slightly guarded on the understanding and is to shield a corporate entity’s personal investiture.
  wildstar gold online wildstarplatinu../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!