RSS Feed

Demos: “Opriṭi războiul împotriva persoanelor sărace!”

vezi toate articolele de
22 Jun la 18:19 117 comentarii 2 vizualizari.

Petiṭie preluată de pe http://platforma-demos.ro/

Parlamentul României a aprobat în data de 20 iunie cu o majoritate covârșitoare (274 pentru, 2 abțineri, 4 voturi împotrivă) inițiativa legislativă ce vizează modificarea și completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (VMG).

Modificările aduse nu mai permit beneficiarilor să refuze un loc de muncă (anterior, aveau posibilitatea să refuze trei locuri oferite înainte de a le fi sistat ajutorul) și adaugă o nouă obligativitate, de a efectua muncă zilieră, pe lângă cea de a căuta un loc de muncă și cea de a efectua muncă în folosul comunității. Inițiatorii legii și ai amendamentelor au fost de la ALDE, PSD, PNL și PMP, existând nu mai puțin de patru inițiative separate care au fost contopite într-una singură. Toate partidele parlamentare s-au unit pentru a distruge bazele statului social, și așa printre cele mai firave din Europa.

Inițiatorii au ignorat datele care arată că cei 216.000 de beneficiari de VMG nu sunt încadrați în muncă pentru că sistemul nu reușește să-i transforme în persoane angajabile. Aceste persoane au primit cea mai slabă și puțină educație, au avut acces limitat sau deloc la servicii de sănătate, nu au avut niciodată un contract de muncă deși au muncit pe șantiere sau pe câmpuri, au îmbătrânit și s-au îmbolnăvit, sunt părinți care au în grijă mulți copii și doresc să beneficieze de asigurare de sănătate. Simpla interdicție de a refuza un loc de muncă nu îi va integra mai ușor pe piața muncii. Din contră, îi va împinge și mai departe, luându-le asigurarea de sănătate și sumele derizorii de bani din care își asigurau o mică parte din costurile de subzistență (între 142 şi 527 RON, în funcție de mărimea familiei).

Efectele legii în forma actuală vor fi devastatoare pentru familiile care primesc VMG, ducând la precaritate şi excludere economică grave, vor încuraja şi mai mult migrația, destrămarea familiilor sau forme agravate de exploatare a muncii. Obligativitatea de a accepta un loc de muncă pune beneficiarul de VMG la dispoziția primarilor şi agenţilor privaţi și într-o relație de subordonare și dependență amintind de vremuri premoderne.

Aceste prevederi încalcă, în opinia noastră, Declarația Universală a Drepturilor Omului, care include dreptul la protecție socială, prezent de altfel și în Constituția României.

Considerăm aceste modificări inacceptabile. România are nevoie de solidaritate, România are nevoie de un stat care nu îi pedepseşte pe cei mai săraci şi vulnerabili dintre noi. Solicităm Președintelui României să retrimită legea în Parlament pentru dezbatere! Vom face toate demersurile necesare pe lângă grupurile parlamentare, documentând situația economică, socială și legală a beneficiarilor VMG, pentru a le convinge să elimine aceste prevederi care nu fac decât să încurajeze disprețul față de cei defavorizați.

Vă invităm să vă alăturați acestui demers prin semnarea acestei petiții! Vă vom comunica permanent evoluția demersului nostru și situația în care se află actul normativ.

Susține și tu această campanie!

Sursa: http://platforma-demos.ro/index.php/2018/06/21/opriti-razboiul-impotriva-persoanelor-sarace/

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

117 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Andrei Panţu a studiat filozofie şi literatură în Berlin, la  European College of Liberal Arts (2004-2005), şi este absolvent în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale al American University in Bulgaria (2008). În 2010obţine diploma de filozofie politică de la Universitatea din Leiden.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!