RSS Feed

Depresiile post-Trump: nervii împotriva unor Zuckerberg & comp.

vezi toate articolele de
14 Nov 2016 la 14:17 comenteaza acum 645 vizualizari.

S-o fi stins încrederea în democrație, revistele fițoase gen newyorker comit sofisme despre neajunsurile democrației și despre neajunsul de a lăsa poporul să joace tontoroiul pe blatul pufos al elitelor, o fi zis Isărescu că s-a terminat cu globalizarea așa cum o știam, dar se mai întâmplă ceva: un tsunami de articole se ridică împotriva rețelelor de sociale. Nu mai sunt gura de oxigen de după înțepenitul televizor sau presă scrisă. Se stinge încet și ultima urmă de speranță în ce privește capacitatea de inovație politică prin tehnologie.

Nervii au crescut împotriva organizării internetului, din tot soiul de motive, greșite sau corecte, important e că evenimentele cauzatoare sunt politice (ar fi fost motive de revoltă și schimbările profunde palpabile și în comportamentul de informare liberă și entertainment, după doborârea unor siteuri de torenți mitice, înlocuirea cu streaminguri și iminența taxării din ce în ce mai precise a consumului de informație și divertisment).

Un val de nervi împotriva rețelelor sociale virtuale, împotriva presei online, din ce în ce mai polarizată prin automatizare (aici nu e vorba despre asumarea unor opinii politice, cât de distorsionarea informației în favoarea unui candidat). Eu doar constat și adun aici câteva articole interesante pe subiect. Pentru concluzii trebuie scrise cărți (unele foarte bune s-au și scris deja – vezi studiile unor Evgeny Morozov sau Philip Mirowski).

Evenimente precum Trump sau Brexit (n-aș suprapune cele două evenimente, deși e o analogie deja consacrată printre analiști) sporesc impresia de stare de suspensie, de lipsă completă de priză la real. Trebuie să ne întoarcem cu picioarele pe pământ strigă o parte din cetățeni, de ce nu simțim schimbările majore din rândul maselor?, de ce realitățile contrazic lumile noastre virtuale? etc. Frumusețea e că efectul de seră internautic provoacă aceeași paranoia în tabere complet opuse.

Efectul de izolare plus socializare a devenit insuportabil. Internauții par să se fi săturt să urle la niște pereți digitali care le returneză mesajul îmbunătățit și cu atât mai fals. E fals prin modalitatea în care selectează știrile.

The social media network has become an outsize player in crafting our understanding of the events that take place around us. We’ve known for some time that its echo chamber could be an issue in terms of exposing us to differing viewpoints. But only today are some realizing how powerful its influence has become.

On Facebook, people were told the world was either a disaster, or seeing monumental progress. On Facebook, a Trump victory was likely, or a Clinton win was all but assured. On Facebook, the thoughts in your head turned into news articles you liked, turned into things you could share.Of course, one way to increase engagement is to make people feel good when they arrive. And Facebook knows how to control your feelings, because it has studied this extensively.

The company in 2014 apologized for a research project where it manipulated the posts on 689,000 users’ home pages to see if it could make them feel more positive or negative emotions.

Turns out, it can.

People at the time said they were worried that Facebook could use the data it collected to figure out how to feed us a stream of happy thoughts to keep us on its site. (sursa)

E o problemă adâncă, de algortim și de ideologie, nu e doar o problemă de hoaxuri și de acuratețea știrii. Este complet lipsit de acuratețe să fii izolat chiar și doar în știri curățele despre ce crezi tu împreună cu prietenii tăi. Desigur, în țări în care există hegemonie a câtorva idei, efectul e invers apăsător. Dar și capacitatea de (auto)mistificare e mai mare.

Nu întâmplător, Zuckerberg a preluat prompt problema doar pe sfert. Cu prudență. Lucrăm la hoaxuri și acuratețea știrilor, la treaba cu accesul la o lume pluralistă mai lucrăm. Pluralismul distruge comerțul în ziua de azi. De fapt, liberalismul se clatină în adâncimi pentru că identificarea cetățeanului consumator se face prin arme destul de rudimentare. ”Democrația” supermarketului, aia în care lupta pe manipulare se dă prin taxe la raft e parfum față de iluzia alegerii online. Accesul și libertatea incontestabile care păreau garantate de net sunt zdravăn clătinate de ultracomercializarea ”socializării online”. Cum spuneam, lui Zuckerberg pare să-i convină discuția limitată la hoaxuri, nu la acces. Ca și în cazul Google, vorbim despre orice, dar nu despre felul în care ai acces la informații, poezia fiind că ai acces printr-un soi de matematicizare a democrației consumatorului.

Mr Zuckerberg continued: “That said, we don’t want any hoaxes on Facebook. Our goal is to show people the content they will find most meaningful, and people want accurate news.

“We have already launched work enabling our community to flag hoaxes and fake news, and there is more we can do here. We have made progress, and we will continue to work on this to improve further.” (sursa)

Controlul asupra accesului și răspândirii informației pare să fie și mai oscurizat decât în presa tradițională. Scrii ce vrei, dar nu cumva începem să ne vedem între noi mai greu decât pe vremea în care te duceai și luai două ziare de la colț. Paranoia e la un pas:

A study published the day before the election found an estimated 400,000 bots operating on Twitter that were tweeting—and being retweeted—at a remarkable pace, generating nearly 20 percent of all election-related messages.

Since bots are much more active and produce [many more tweets] the by-product is they are being retweeted a lot and becoming influential. That leads to some serious issues with retweeting—spreading misinformation, spreading rumors, conspiracy theories, and so forth. (sursa)

Efectul de cameră de rezonanță, dar și de celulă de izolare, duce și la o altă discuție despre cine cum folosește noua tehnologie. Ultimul deceniu a tot eliminat libertățile internetului și a consolidat partea de control și comerț intensiv. Securitate și optimizare. Ultimele alegeri din SUA au adus acuzații pe față cum că Rusia atacă tehnologic un candidat, îi fură mailurile etc. În UE, diverse rapoarte din Comisie și din PArlamentul European (aici, cu aportul portavocilor neocon din Est) vorbesc despre metode subtile de influențare prin intermediul noilor mass media. Hoaxul e arma favorită de diversiune de dinainte de internet. În partea asta de lume, până și în România unde nu există practic vreo voce publică prorusă, se înființează un teribil inamic anonim care stă printre likeuri și shareuri. Culmea e că detestabilul Putin are de fapt mulți fani utili care îi detestă imaginea și îi adoră politicile. Trump a eliberat din presiune. Însă efectul luptei antihoax și doar antihoax va fi o și mai mare întărire a luptelor pentru siguranță ideologico-cibernetică.

După alegerile din acest weekend au explodat bineînlețes materiale multe și pline de emfază despre amenințarea rusă, de fapt autofltatante despre antirusismul genetic românesc. Amenințarea rusă reală e una, amenințarea creată în acest moment de media este încă un pumn în gura oricărei opinii diferite. Rețelele sociale mai sus vor amplifica senzația oricum apăsătoare de idei unice și nenuanțate. Iar la firul ierbii se va consolida aberant un scut antiestablishment care va aglutina tot ce-i enervează pe cei care sforăie azi despre insula de civilizație într-o mare rusofilă. Din nou o s-o ducem rău din motive de ruși, nu din motive de politici clare și dure anti-mase. Din nou, orice pretenție cu aer social va fi trecută de servicii, presă etc. la capitolul ”vulnerabilități” în războiul cibernetic sau mai  puțin cibernetic. Și abia așa fabrici haos periculos.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii


  • 3 postari

  • 12 postari

  • 3 postari

  • o postare

  • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!