RSS Feed

Despre alinierea astrelor românilor pe axa Roșia Montană, cu vectorul ”PDL-USL – aceeași mizerie”

vezi toate articolele de
03 Sep 2013 la 17:54 11 comentarii 1217 vizualizari.

Ante totos, revin aici plăcut surprins că mai am posibilitatea de a așterne rînduri – mulțumesc pentru asta.

Tevatura de după gestul de Pilat al premierului de a trimite Parlamentului un proiect de lege chestionabil din multiple considerente – cel privind regimul în care RMGC va putea exploata aurul de la Roșia Montană – îmi pare un rar și excelent moment de introspecție și aranjare a gîndurilor privind orice tip de proiect va fi adoptat societatea în care trăim, dacă va fi capabilă să adopte vreunul. Atît la nivel individual, pentru oricine se consideră un cetățean al Uniunii Europene cu pașaport de România cît și, mai ales, la nivelul căutărilor colective de sine social.

Voi încerca, în cele de mai jos, să enunț cîteva dileme și considerații legate de acest subiect.

Opinez că întregul complex de factori care a adus o comunitate mai degrabă eclectică în stradă, în București, Cluj-Napoca și alte mari orașe trebuie să fie punctul de plecare al unei dezbateri largi, care transcede cu mult locurile de muncă din Apuseni, iazul cu cianuri, confuzia dintre lobby și șpagă sau subjugarea statutului de drept prin decizii obscene. În opinia mea, dezbaterea și evenimentele din jurul subiectului Roșia Montană trebuie coroborate, individual și public deopotrivă, cu:
- modificarea Constituției;
- reorganizarea administrativă;
- consolidarea proiectului european;
- deciziile strategice și participarea publică la acestea

și, ca să le subsumeze pe toate,
- nevoia ca românii să-și rescrie contractul social.

Opinez, de asemenea, că pentru mulți dintre actorii dezbaterii legate de Roșia Montană, tot ceea ce se întîmplă, inclusiv prin participarea lor, constituie furnalul în care se forjează certificatul de cetățean.

Să le luăm pe rînd, începînd cu sfîrșitul.

Cunosc mai mulți oameni care, de pe laptop sau de pe trotuarul pieței se opun zilele acestea, de cea mai frumoasă manieră cu putință, proiectului minier al RMGC. Majoritatea lor îți va enunța, de pe profilul pe Facebook sau la o discuție directă, sintagme precum: ”nu fac politică”, ”urăsc politica și politicienii”, ”nu mă interesează, și așa nu ține nimeni cont de mine” etc. Ale căror opinii conjuncturale despre un fapt sau altul tind să le copieze pe cele ale liderilor lor de opinie, mai mult sau mai puțin conjuncturali. Care tranșează în verdicte la secundă de tipul ”e de căcat”,”tot aia e”, ”toți sunt hoți” etc. aproape orice subiect de dezbatere publică le vei fi propus.
Tocmai acești oameni, mai toți sub 30 de ani, mă fac să fiu optimist: agora la care participă, acum, prin protest le va forma, poate chiar cristaliza, o conștiință cetățenească pe care veacurile de feudalism și jumătatea de veac de totalitarism comunist au șters-o aproape complet din conștiința părinților și bunicilor noștri, și chiar a unora dintre cei mai tineri. Participarea civică, la fel ca-n ianuarie 2012, e cea mai bună veste pentru mine și mă ajută să disper mai puțin cînd privesc în jur. Apare – ori îmi pare mie că apare – o generaţie de cetăţeni.
Sper doar ca acum protestatarii să fi învățat din greșeala de anul trecut – mai precis, ca naivitatea care a dus la confiscarea electorală a unui protest anti-sistem de către o forță politică să nu se repete.

Acești tineri – ca să revin la lista de mai sus – ar trebui să ia în considerare, dacă vor să-și îmbunătățească viitorul pe aceste meleaguri, cîteva dihotomii pe care-mi permit să încerc să le enunț mai jos.

Interior, ar trebui să se întrebe, printre altele:
Vor democrație sau partidocrație? Întrebarea e semi-retorică, firește – trăim în partidocrație încă de la nașterea României moderne – e tîrziu, dar nu imposibil să schimbe starea de facto. (Trebuie să ducă o muncă aparent sisifică pentru responsabilizarea aleșilor și funcționarilor publici, să refuze in corpore derogările și excepțiile de la litera și spiritul legii și, mai ales, să se ducă responsabil și în cunoștință de cauză la vot, la protest, la dezbaterile publice care-i vizează, la biroul parlamentarului care-i reprezintă și să se asigure că sunt mai ales reprezentați, nu doar guvernați). Va deveni responsabilitatea lor să schimbe sistemul, eventual printr-o deconstrucție radicală inițială, dacă vor o societate mai lucidă.

Vor stat centralizat, ”național și unitar”, sau prevalența principiului subsidiarității, descentralizare, poate chiar federalism? Vor să decidă cei direct vizați despre viitorul comunității lor sau să se continue luarea majorității covîrșitoare a deciziilor la București? Aici le simt confuzia, și tot vor trebui să se hotărască.

Vor economie centralizată sau piață liberă? Un leviatanic aparat birocratic de decizie și control predispus la varii acțiuni ilegale sau economie cu piață liberă, oportunități de acumulare de capital și riscuri de tipul corporatismului veros?

Vor stat de drept, cu norme și instituții funcționale, sau figuri providențiale care să ”salveze situația” și stat bananiero-balcanico-teocrato-cleptocrat? Dumnezeu va pedepsi Chevron că va sonda după gaze de șist prin sărăcia Tutovei? Ori va da potopul care să reverse iazul de decantare de la Roșia Montană?
Sau impun aleșilor agenda publică – prin presiune constantă, dacă altfel se lovesc de autism, şi tranşează mersul societăţii întru dezvoltare durabilă, alternative energetice fiabile şi investiţii de reală utilitate publică?

Evident că fiecare dintre întrebările de mai sus merită un catralion de discuții și nuanțări separate. Ideea e însă acolo – acești tineri, din piață și de pe bloguri, tăguiți și lăicuiți și care își descoperă, în sfîrșit, calitatea de cetățean trebuie să articuleze un proiect mai clar pentru România, rămasă fără proiect după aderarea la NATO şi UE. E prima generație adultă mai puțin bîntuită de sechele mioritice, cu vatra în satul global și căciula fistichie hand-made. Nu cred că avem un produs social mai bun, deocamdată cel puțin – așadar, sper ca ei să reușească unde au eșuat generațiile mai vechi.

Extrinsec,
Ar putea începe, de ce nu, cu o victorie (puțin probabilă, în opinia mea, dar nu imposibilă) în bătălia pentru Roșia Montană.
Dar ar trebui să continue cu respingerea proiectului de modificare a Constituției în forma trasată deocamdată de Parlament.
Ar putea să-şi bombardeze reprezentanții cu petiții, cereri și dări de seamă și să disemineze trîmbițînd indignat abuzurile acestora, dacă ele există.
Ar putea să participe mai viu la viața comunității, inclusiv fără tag, like și event pe Facebook.
Ar trebui să sprijine activ ONG-urile care le apără interesele comunitare imediate, de la piste de biciclete şi lumină pe uliţă la sancţionarea încălcării drepturilor omului şi ale libertăţilor civile obţinute după 1989.
Ar putea să nu-și adoarmă energiile civice odată cu epuizarea mediatică a unui subiect ci, exhaustiv, să se asigure că oricare va fi fost cauza pentru care militează, ea primeşte un răspuns ferm în societate.
Ar putea să privească mai mult în jur, să depăşească diversele cauze conjuncturale, să-şi cultive nevoia de perspectivă şi să acţioneze în lumina unor valori şi principii mai mari şi mai incluzive pentru celălalt.
Lista de sugestii poate fi, evident, mult mai lungă.

Toate sugestiile de mai sus, însă, converg spre o concluzie generală şi singulară: noua agora trebuie să schimbe contractul social în România. Rima “PDL-USL – aceeaşi mizerie” trebuie înţeleasă bine şi extrapolată în sensul unei sancţionări generale a ceea ce se înţelege azi prin “a face politică”.
Cu cele cîteva instituţii funcţionale existente (ANI şi DNA, nemesis-urile unei majorităţi a saurienilor din sfera puterii politice, sunt primele care-mi vin, cu blogosfera şi noile media, cu proteste de stradă organizate pe facebook, cu implicare constantă şi activă în viaţa cetăţii şi cu efortul necontenit de a încerca abordarea critică şi lucidă a acesteia. Asta presupune ca noii cetăţeni să privească şi să caute mai puţin lideri şi carismă publică şi mai mult consecvenţă ideologică şi deontologie profesională (da, “politician” trebuie să fie în primul rînd o meserie şi apoi o vocaţie).

Mi-a devenit evident că partidele politice nu se pot reforma din interior, cel puţin nu atît timp cît pîrghiile decizionale interioare sunt deţinute de aceleaşi cadre vechi. Trebuie fie lustrate, fie înlocuite, iar asta nu se poate face fără implicare civică – implicit politică – permanentă. Fără activism politic şi înţelegerea contractului social, gesturi ca protestele anti-RMGC rămîn efuziuni publice boeme ale unei societăţi civile imature în interminabila tranziţie românească.

Îmi păstrez optimismul, aş vrea ca protestele să nu se limiteze la legea revoltătoare în favoarea RMGC şi sper să nu am aşteptări zadarnice.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

11 comments
 • 1

  Tot clasa aia politca e si toți sunt hoți. Migreaza dintr-un partid in altul sa isi piarda urmele si sa nu se mai vada mizeria care au facut-o.

  Perfect Adevarat
  2013-09-03 18:55:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Yeey, you’re back!

  terry
  2013-09-03 19:09:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Toata clasa politica romanesca si televiziunile din Romanika se incadreaza la categoria JUNK pe spaga pardon lobby.

  Junk
  2013-09-03 19:55:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  pervers rau articol ,
  uite cum s-a strecurat si articolul asta…

  si totusi zilele astea era vorba de megamizeria rmgcului,
  de acest megarapt si megaotravire

  despre contemporani
  2013-09-03 20:41:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @all: transparenta totala pentru Rosia Montana!

  proiectul rmgc este de importanta nationala, deci ar fi normal sa fie tratat cu transparenta maxima!
  vrem transparenta totala privind proiectul rmgc!

  vrem sa stim ce contracte a incheiat pana acum rmgc
  (in Romania sau in strainatate), denumirea tuturor contractelor, executantii pe fiecare contract si valoarea fiecarui contract!
  rmgc se lauda cu cat a investit pana acum in Romania. sa ne dovedeasca cu date!

  sa ne spuna rmgc:

  1. cu ce firme din Romania si strainatate (firme de avocatura, de consultanta, toate societatile, inclusiv cele pe “ochi frumosi”), persoane fizice si PFA-uri a semnat contracte, care este obiectul fiecarui contract pe fiecare executant si care este valoarea contractelor pe fiecare executant.

  2. ce studii (denumirea) a sponsorizat rmgc privind acest proiect, care sunt executantii pe fiecare studiu si care este suma primita de fiecare executant al studiilor.
  3. sa ne mai spuna rmgc ce alte cheltuieli au fost: de personal (si nr angajatilor din Romania si din strainatate) si suma platita total angajatilor cetateni romani si suma totala platita angajatilor care nu sunt cetateni romani.
  sa ne spuna rmgc care este suma platita, in fiecare an de la infiintare, managementului (si numarul de persoane din managemrnt care au incasat respectiva suma in fiecare an) si care este suma platita, in fiecare an de la infiintare, muncitorilor (si numarul de muncitori care au incasat respectiva suma in fiecare an).

  daca rmgc face asta dovedeste ca nu are nici o legatura cu coruptia.

  referitor la legea speciala promovata de guvern, votul in parlament sa nu fie secret! daca toti conducatorii nostri sustin legea si sunt mandri de ea, sa nu fie votata in secret! sa ii stim si noi pe cei care sunt mandri sa o voteze!

  legea sa nu fie supusa votului in parlament pana cand rmgc nu publica toate datele privind contractele si studiile si datele publicate nu sunt supuse discutiei opiniei publice! sa vedem si noi ce firme ale politicienilor s-au umplut de bani!

  asta ar insemna ca rmgc este transparenta, asta ar insemna o clasa politica transparenta!

  adunand, aflam si cat a investit rmgc in fiecare executant al contractelor rmgc din Romania si din strainatate.

  si aflam, cel mai importanrt lucru, cat a investit pana acum!
  este simplu, daca se vrea transparenta, se poate face intr-o zi:)

  INITIATIVA “TRANSPARENTA TOTALA PENTRU ROSIA MONTANA” AR SCOATE LA LUMINA TOATE SPAGILE DATE SUB FORMA CONTRACTELOR!

  @all: ce spuneti, vreti transparenta totala? sustineti initiativa “transparenta totala”?

  yehudy
  2013-09-03 21:05:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @ yehudy,
  daca vei deveni si tu “transparent”
  Tu crezi ca poti aduna lumea sub un nick? vor fi toti ca tine, eventual, hei-rupisti.

  victor L
  2013-09-03 21:14:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @victor L
  aici este vorba de transparenta maxima pentru proiectul rmgc.
  esti de acord cu transparenta maxima pentru proiectul rmgc/ da sau nu?

  yehudy
  2013-09-03 21:28:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Incet-incet,pîş-pîş; toate la timpul lor.
  Prima data si-a sters din CV masteratul de la Catania, apoi dottoratul de la Bucuresti. Nu ar fi normal sa i se “stearga” si titlul de prim plagia, pardon, de prim minstru?

  @yehudy,
  dupa ce iti ve cere scuze ca ai votat uslamul. Care te-a adus in situatiunea sa faci petitii ;) si sa ne ceri ajutorul.
  Pentru cultura ta generala (sigur si a altora), eu nu sustin RMGC. Dar cred ca exploatarea aurului trebuie facuta.
  Cei care vin emotional cu explicatii ca se distruge peisajul ori ca dispar ceva elemente de vechime, ar trebui sa stie ca daca si inaintasii lor gindeau la fel, nu ar fi existat nicio evolutie a societatii, si atunci chiar ramineam ca pe timpul dacilor.
  Sa vina strainii sa ne admire.

  victor L
  2013-09-03 22:19:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @victor L: Întîmplător, avem opinii similare în chestiunea zilelor:)

  Paul Vîrvea
  2013-09-03 22:52:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  articol bun, felicitari. nu poti sa negociezi un contract social actual pana nu ai urmatoarele conditii:

  - dispare rasismul acut prezent in societate
  - devenim mai sensibili social
  - deprindem o minima igiena a dialogului (celalat nu e satana)
  - presa si elitele devin interesate si de teme globale.

  dan_
  2013-09-03 23:08:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  intrebari foarte corecte, paul. bine ai revenit!

  rogo
  2013-09-04 10:07:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!