RSS Feed

Despre avorturi în săptămîna patimilor. Sistemul sanitar public creştin

vezi toate articolele de
30 Mar 2010 la 21:35 184 comentarii 2328 vizualizari.

Sugeraţi un titlu pentru film între “Eu cînd vreau să fac avort, fac avort” şi “Moartea domnişoarei Lăzărescu” – un film cu un plot cam aşa: Sunt fată săracă din Focşani, însărcinată în trei luni, aproape patru, după o partidă de sex inopinată sau chiar un viol. În ceasul al 12-lea, fie că am avut mustrări de conştiinţă sau sunt indolentă şi nu mi-a păsat sau mi-am dat seama că nu am cum creşte singură un copil, ori pur şi simplu sarcina s-a complicat şi trebuie să fac avort, aşa că am decis să avortez. Ei bine, nu-mi permit un avort la o clinică privată de ginecologie, aşa că merg fuguţa cu problema la Spitalul Judeţean din Focşani, unde aflu că nu se fac întreruperi de sarcină în Săptămîna Mare.
Din acest punct, cineva care chiar se pricepe la scenarii îl poate continua.
Decizia medicilor focşăneni din sistemul sanitar de stat, despre care am aflat în această seară, mă revoltă atît pentru că refuză femeii un drept al ei, garantat prin lege (vedem zilnic încălcări ale art. 34 din Constituţie), cît şi prin faptul că o instituţie publică aplică o normă care ţine strict de morala creştină. Morală care, o spun şi mulţi comentatori de aici, este una care ţine de intimitate.

Articolul 34 din Constituţie o spune clar:

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

Or, dacă legea îi dă femeii dreptul să facă avort şi dreptul să aleagă momentul în care se supune întreruperii de sarcină, ceea ce fac medicii nu este doar abject, ci şi ilegal. Medicul trebuie doar să stabilească data intervenţiei pe criterii tehnice, adică medicale, şi să performeze operaţia.
Ce fac medicii focşăneni – am înţeles că asta se întîmplă şi în alte spitale, probabil tot cu nume de sfinţi – seamănă cu poveştile aberante din Occident cu anjagatul pakistanez de la hypermarket care a refuzat să transporte baxurile cu alcool, a fost concediat şi apoi despăgubit în instanţă. Sau cea cu taximetriştii musulmani de prin State care refuzau să ia la bord cîini şi au fost obligaţi prin lege. Diferenţa fundamentală între cele două tipuri de situaţii este că musulmanii care-şi băgau criterii religioase în activitatea profesională lucrau în sistemul privat, iar la Focşani e vorba de bugetari, adică de angajaţi şi, în ultimă instanţă, de reprezentanţi ai aparatului de stat.

Statul român, aşadar, concubina Bisericii, cedează încă o dată insistenţelor acesteia şi face ce-i spune ea. Din acest moment, abuzul în funcţie de la Focşani seamănă cu prezenţa crucii în Parlament şi cu ungerea lui vodă-preşedintele statului de către întîi-stătătorul bisericii naţionale.

E ăsta stat de drept, în care drepturile omului sunt respectate? Ei fîs, e un moft, democraţia asta cu drepturile individuale.

Îi rog pe comentatori să nu-mi bage bullshit-ul creştin cu viaţa care începe în momentul concepţiei. Nici voi nu credeţi tîmpenia asta, altfel aţi sărbători naşterea lui Iisus de Buna Vestire, nu de Crăciun. În România există o lege care garantează dreptul femeii la avort pînă într-a X-a săptămînă. De aici începe discuţia.

La final, o arie vivaldică plină de indignare, cum ar trebui să fie şi femeile care-şi văd un drept încălcat de stat. Mulţumesc, doamnă Mijanovic, mulţumesc, domnu’ Biondi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii


  • 4 postari

  • o postare

  • 13 postari

  • 3 postari

  • o postare

  • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!