RSS Feed

Despre Codul Rutier: “Atenţie, idiot la volan!”

vezi toate articolele de
25 May 2013 la 09:38 103 comentarii 5523 vizualizari.

Codul Rutier este cu siguranţă una dintre cele mai schimbate legi din România. Ceea ce nu se schimbă însă sunt efectele. România ocupă locul doi în Uniunea Europeană,  după Lituania, la numărul de decese în accidente rutiere în 2012, figurând printre cele doar patru ţări în care numărul deceselor a crescut anul trecut, în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, mortalitatea pe şosele s-a redus. Şi “trendul” nu s-a schimbat, mai mulţi români mor pe şosele decât pe patul de spital din cauza lipsei de citostatice. Să luăm câteva exemple:

Centrul Infotrafic, 21 mai

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 20 mai 2013, s-au înregistrat 13 accidente rutiere grave, în urma cărora trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 13 au fost rănite. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost viteza neadaptată condiţiilor de drum, conducerea imprudentă şi neacordarea priorităţii pietonilor.

Centrul Infotrafic, 22 mai

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 22 mai 2013, s-au înregistrat 16 accidente rutiere grave, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa, iar 16 au fost rănite.


Victor Ponta într-un accident la raliu


Şi statisticile pot continua:

1. in fiecare ora un roman este omorat sau schilodit in accidente rutiere; S-a ajuns la situaţia absurdă să fie făcut comunicat de presă pentru ziua în care nu s-a înregistrat nici un accident mortal.
2. locul 1 in UE la accidente rutiere soldate cu morti si raniti grav;
3. locul 2 in UE la accidente mortale ( 94 decese la un milion de locuitor, media UE este de 55, suntem devansati doar de Lituania, cea mai sigura e Malta cu 26 decese la un milion de locuitor);
4.locul 1 la cauzele de deces la tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani e ocupat de accidentele rutiere;
5. locul 3 la cauzele de deces, indiferent de varsta, este ocupat de accidentele rutiere;


Modificat în 2013, Codul Rutier a umblat puţin la birocraţie, dar problemele de fond au rămas. Dezbaterea a ajuns la nivel înalt. Premierul Victor Ponta vrea să umble la “sfânta proprietate” şi cere confiscarea maşinilor, preşedintele Traian Băsescu cere zece ani de închisoare pentru cei care comit accidente grave şi nu “cu suspendare” după ce ai depăşit linia continuă şi ai omorât trei oameni.

Într-o dezbatere Realitatea.net, modificările din partea citititorilor s-au polarizat în două direcţii: de la cei care nu au permis de conducere şi de la cei care stau zilnic în trafic. Punctul comun a fost infrastructura proastă din România, care ar cauza numărul mare de accidente. Nu avem şosele, de autostrăzi nu ai nevoie de toate degetele de la o mână pe ntru a le număra, iar parcarea în marile oraşe este o loterie. S-au mai cerut amenzi în funcţie de venituri, creşterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, interzicerea detectoarelor de radare sau suspendarea definitivă a permisul în caz de accident cu decese cu şofer băut/drogat la volan. Multe dintre aceste schimbări s-au operat la o altă scară şi la variantele anterioare de Cod Rutier.

Până la urmă, este o problemă de educaţie naţională? Nu vi s-a întâmplat niciodată să mergeţi cu viteza legală pe banda I şi să fiţi claxonat, înjurat şi să auziţi scrâşnet din dinţi şi de frâne lângă dvs? Dacă mai eşti şi începător, se răsucesc strămoşii în mormânt. Până la urmă suntem un popor masochist, care răspundem doar la comenzile cu biciul? Ce ar trebui făcut? Să punem, ca la începători, o tăbliţă cu “Atenţie, idiot la volan!”, să umplem închisorile cu şoferi, să se inventeze centura de siguranţă care să sune ca sirena lui Roaită, să fie obligaţi să meargă trei pe bicicletă într-o aglomeraţie urbană după ce au fost sancţionaţi?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

103 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!