RSS Feed

Despre cum ajung porcii pictori. Și cui îi e frică de George Soros. BONUS: Forum Internațional împotriva Megaproiectelor Inutile, în mai, la Roșia Montană

vezi toate articolele de
12 Mar 2014 la 15:43 29 comentarii 1116 vizualizari.

Din păr de porc se fac pensule cu care pictorii pictează în stil manierist. Așadar, există o legătură între porci și manierism și astfel putem ajunge la numeroase concluzii: că porcii sunt manieriști ori că manieriștii sunt porci, că porcii sunt pictori sau că pictorii sunt porci… Absurditatea unui astfel de raționament (am mai prezentat exemplul, iar ideea îi aparține lui Umberto Eco) nu e cu nimic mai prejos decât legăturile de cauzalitate dintre proiectul de la Roșia Montană și miliardarul american George Soros.

Am mai scris și cu alte ocazii (și voi reveni de fiecare dată când subiectul e readus în discuția publică), că prezența Fundației lui Soros în Roșia Montană a fost pentru o foarte scurtă perioadă de timp (raportat la durata campaniei Salvați Roșia Montană), implicarea reducându-se la susținerea organizării unor conferințe ori la asigurarea prezenței unor specialiști internaționali în domeniul apei și a mediului în lunile de dezbatere publică a proiectului minier  al RMGC (prin 2006). Interesul lui George Soros pe piața aurului și a exploatărilor miniere ale aurului a fost, de asemenea, de scurtă durată, prin 2008 și prin 2010, adică DUPĂ scurta perioadă în care Fundația s-a implicat (într-un mod oricum extrem de redus) în subiectul Roșia Montană. Chiar și în acea perioadă, interesul direct al lui George Soros în Afacerea Roșia Montană a fost subunitar (sub 1%), mai exact a deținut un pachet de 4-5% din acțiunile Newmont, care printr-o subsidiară a deținut (și deține)  între 12-14% din Gabriel Resources, care deține 80,69% din RMGC.

Și mai există o legătură între Soros și Roșia Montană: unele persoane care luptă în mod public pentru Roșia Montană au beneficiat de burse din partea Fundației, iar altele fac parte din ONG-uri care, în diferite proiecte, au parte de finanțări din partea Fundației. Aceste  persoane reprezintă o minoritate printre cei care luptă pentru Roșia Montană, iar bursele și proiectele în discuție NU au legătură cu Roșia Montană (cel mult, prin excepție,  există legături tangențiale, cum ar fi: proiecte generale legate de implicarea civică, în care Roșia Montană e studiu de caz; proiecte privind liberul acces la informație, proiecte sociologice, proiecte de monitorizare a presei și a derapajelor ei etc. – în astfel de situații nu ai cum să ignori subiectul Roșia Montană, în condițiile în care e reprezentativ nu doar pentru România, ci și la nivel european). Desigur însă, când vrei să faci din porci pictori manieriști sau pe pictorii manieriști să-i faci porci, orice asociere e permisă.

***

Ieri am semnalat modul în care publicarea unei informații pe surse de către Hotnews.ro a făcut ca presupusa discuție dintre Victor Ponta și George Soros pe tema Roșiei Montane să devină știre sigură în foarte multe ediții online ale unor instituții media (mai ales în cele obișnuite oricum să transforme comunicatele de presă ale RMGC în articole jurnalistice). Dacă astăzi revin asupra temei e pentru că văd că povestea merge mai departe. Inclusiv aici, pe VoxPublica.ro, unde Stelian Negrea multiplică teoria conspiraționistă.

Un prim aspect de consemnat e că articolul pornește din start de la o premisă falsă, conform căreia întâlnirea dintre Ponta și Soros ar fi fost ”secretă”. Să avem pardon, o întâlnire neoficială nu e o întâlnire secretă. E o diferență care ține de abecedarul jurnalisticii (la fel cum, că tot veni vorba, nu sunt secrete întâlnirile din restaurante sau din alte locuri publice – o altă tâmpenie pe care am avut ocazia să o citesc și să o aud de prea multe ori în mass-media autohtone). De la premise pompieristice false, autorul nu are nicio problemă să treacă la minciuni pe față, cum e cea conform căreia Asociația Alburnus Maior ar fi ”susținută financiar de ani de zile de Fundația Soros din România” (inclusiv în prezent, după cum afirmă, fără urmă de dubiu, autorul).

Dar nici interpretările aberante și nici minciunile sfruntate nu sunt cele care mă deranjează cu adevărat la articolul în cauză (și a altora pe aceeași temă), cât ipocrizia extremă. Pentru că aș putea înțelege grija (și aș accepta buna-credință) unor jurnaliști (și nu doar a jurnaliștilor) legată de finanțările pe care le primesc diferite ONG-uri, care luptă sau sunt implicate în diferite cauze. Cu o condiție însă: conform aceluiași principiu al transparenței și al reprezentării interesului public, aceeași jurnaliști să acorde atenție cel puțin egală surselor de finanțare a diferitelor altor grupuri de interese (politice, economice etc.).

Din păcate nu pot să mai acord prezumția de bună-credință unora care repetă (fără verificare, fără minime investigații proprii), de aproape 10 ani, aceleași povești legate de presupusele interese ascunse ale lui George Soros în Afacerea Roșia Montană, dar sunt absolut indiferenți la interesele cât se poate de explicite în toată combinația a unor milionari/miliardari ca Frank Timiș, Ovidiu Tender, Stephen G. Roman, Thomas Kaplan, John Paulson ori Beny Steinmetz. Pe de o parte avem un miliardar cunoscut pentru modul în care le-a tras-o altor miliardari (influențând, evident, și economiile unor țări), pe de altă parte avem miliardari acuzați de posesie și trafic de droguri, acuzați de manipularea pieței imobiliare  americane până la căderea acesteia (implicit până la declanșarea crizei din 2008 și la rămânerea a sute de mii de oameni fără locuințe), acuzați de implicarea în conflicte și războaie civile, de susținerea unor dictatori, de coruperea de înalți oficiali guvernamentali și a unor guverne întregi peste tot pe mapamond. Pe de o parte, se hiperbolizează finanțările de câteva mii ori zeci de mii de dolari a proiectelor unor ONG-uri cu o legătură colaterală cu Roșia Montană, pe de altă parte se ignoră sutele de milioane de dolari ”investiți” de o companie în mass-media, agenții de publicitate, PR și lobby, în campaniile electorale locale și naționale, în afacerile unor mai mici sau mai mari politicieni. Pe de o parte, se construiesc întregi teorii conspiraționiste  pornind de la un interes direct (temporar) de sub 1% pe care George Soros l-a avut în Afacerea Roșia Montană, dar nu se pune deloc sub lupă interesul direct al celor care au deținut sau dețin 80,69% din combinație! Pe de o parte, avem pericolul iminent absolut George Soros, pe de altă parte marii investitori strategici caritabili neînțeleși Timiș, Kaplan, Paulson, Steinmetz…

Nu e un secret că toată această tevatură care se face în jurul lui George Soros și Roșia Montană marșează pe niște frici comune în mentalul colectiv românesc – cea de evrei și cea de maghiari. Aceasta e coarda sensibilă călcată de adepții teoriilor consipraționiste promovate de susținătorii proiectului de la Roșia Montană, oricât ar încerca să nege cei care le multiplică (cum am arătat, în caz contrar ar manifesta aceeași preocupare și pentru persoanele despre care nu există nici cel mai mic dubiu că au interese în afacere). Nu e niciun secret că instituțiile media care, în mod repetat, multiplică poveștile cu Soros sunt cam aceleași (fie beneficiare ale unor contracte cu multe zerouri în coadă de la RMGC, fie promotoare ale discursurilor naționaliste extremiste și xenofobe, fie ambele). Și, în cele din urmă, nu e niciun secret că, în timp, s-a dovedit că majoritatea jurnaliștilor care au promovat discursul propagandistic al RMGC au avut beneficii cât se poate de directe (de la concedii exotice de 10.000 de euro, până la plăți în cash) din partea companiei.

Pe lângă acestea (frica de evrei și maghiari), mai există însă un motiv pentru care povestea cu Soros și interesele lui în Afacerea Roșia Montană e periodic reîncălzită și multiplicată. E vorba de o frică, de o frică de această dată cât se poate de justificată, că George Soros chiar s-ar putea implica mai mult decât substanțial în susținerea opoziției față de proiectul minier de la Roșia Montană. Fie că ar face-o, ca în cazul din Guineea, suportând costurile unor anchete continuate apoi de Departamentul de Justiție al SUA și de FBI, fie că ar sprijini mult mai multe proiecte civice legate de Roșia Montană. Iar în acest din urmă caz, efectul propagandei e mult mai pervers, pentru că instituie o inhibiție, un refuz al persoanelor de bună-credință să apeleze la fondurile Fundației lui Soros pentru diferitele lor proiecte. Să nu existe dubii: respect dreptul celor care refuză finanțările unor diferite fundații, m-aș bucura să avem o societate civilă mult mai conștientă de necesitatea susținerii (inclusiv financiare, prin donații) a unor diferite cauze și proiecte, dar, în același timp, cât sunt respectate normele de transparență (mai mult decât maximale în cazul ONG-urilor, spre deosebire de normele de transparență aplicabile agențiilor publicitate, PR și lobby), nu e vreo problemă în a accepta finanțări de proiecte de la Soros ori alte fundații. Cred că e timpul să ajungem să evaluăm și să discernem când acceptarea unor astfel de finanțări au ca rezultat final spălarea imaginii unor corporații sau a unor multi-miliardari, și când sunt destinate realizării unor proiecte cu impact asupra dezvoltării unei societăți.

***

În fine, în privința eventualei implicări directe a lui George Soros în Afacerea Roșia Montană ar exista doar două posibilități (două modalități de implicare). Prima: Soros speculează căderea prețului acțiunilor lui Gabriel Resources pentru a prelua pachetul majoritar. A doua: la fel ca în Guineea, Soros susține o investigație judiciară a Afacerii. În ambele situații, rezultatul ar fi același: sfârșitul proiectului minier. În primul caz, chiar și cei care chiar cred, cu bună-credință, în teoria unei preluări în forță a Afacerii, trebuie să-și dea seama că gradul de inacceptabilitate publică a proiectului ar ajunge la cote mult mai mari decât în acest moment (în care, oricum, inacceptabiltatea publică e suficient de mare pentru a-l bloca). În al doilea caz, s-ar lăsa cu pușcărie pentru mulți dintre cei implicați deja în Afacere. Așadar, cui îi e frică de George Soros? În niciun caz celor obișnuiți deja să se confrunte cu miliardari și mega-corporații cu mult mai venali/venale și mai puțin interesați/interesate de imaginea lor publică decât George Soros.

***

BONUS: A 4-a ediție a Forumului Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse va avea loc, între 8 si 11 mai, la Roșia Montană. Amănunte aici.

***

PROMO: Cartea Afacerea Roșia Montană a fost nominalizată la Premiile Observator Cultural 2014, la secțiunea ”Eseistică/Publicistică”. Lista integrală a nominalizărilor aici. Premiile vor fi decernate pe 7 aprilie.


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

29 comments
 • 1

  Si daca singurul merit al lui Soros ar fi ca a atras atentia asupra magariilor lui Beny Steinmetz et co, tot e mult.
  Iar profilul lui Steinmetz e suficient ca sa discrediteze definitiv Gabriel Resources si “proiectele” acestora in Romania.

  Reiau:

  Cum fac Steinmetz & BSGR banii / Corupție:

  Global Witness, ‘Corruption arrest in US puts Beny Steinmetz Group Resources in the frame’
  “BSGR obtained exploration licences for blocks 1 and 2 of the iron-rich Simandou mountain range – that is, half of the total concession area – in 2008, soon after they were confiscated from mining giant Rio Tinto. BSGR paid nothing for the rights to Simandou and sold 51% of its stake in 2010 for $2.5 billion to the world’s largest iron ore producer, the Brazilian company Vale”
  “a series of contracts according to which five million dollars and a share of proceeds from Simandou would go to the “former wife” of the “high-ranking official”. The contracts involve complicated arrangements between multiple companies.”
  “The 17-page US indictment alleges that Mr Cilins tried to pay “the former wife of a now-deceased high-ranking official in the Government of Guinea” to hand over documents relating to the Simandou deal – with a view to having the documents destroyed.”

  Financial Times, ‘Swiss authorities search Steinmetz’s Geneva home in corruption probe’
  “In April 2010, BSGR subsequently sold a 51 per cent stake in its Guinean assets to Vale of Brazil for $2.5bn – a spectacular return on an investment of $160m”

  “In April, FBI agents in Florida arrested Frederic Cilins, a Frenchman who worked with BSGR in Guinea, and charged him with trying to destroy evidence relating to a US probe into corruption in the African nation.

  The evidence in question was contracts purporting to detail a bribery scheme between BSGR representatives and the wife of the Guinean president at the time the company acquired its rights, the late Lansana Conté.”

  Și cum îi ‘investesc’ / Crimă:

  OpEdNews, ‘Are Sotheby’s Steinmetz diamonds blood diamonds?’
  “The Steinmetz Diamond Group, through the Agnes and Beny Steinmetz Foundation, funds and supports the Israeli military, which stands accused of war crimes by the UN Human Rights Council (here), Amnesty International (here), Human Rights Watch (here), and Israeli human-rights organisation B’Tselem (here).”
  “At that time in 2012 the Steinmetz Diamonds website included a page (now deleted) with information about the Steinmetz Foundation, which stated: “In its support for the IDF, the Foundation has ‘adopted’ the Tzabar Unit of the Givati Brigade. It fosters a close relationship with the commanders and their soldiers, helping the brigade to organize events, buying equipment for end-of-course ceremonies and giving aid to needy soldiers.” ”
  “The Steinmetz Diamond-funded Givati Brigade was responsible for one of the most serious examples of gross human-rights violations documented by human rights organisations and the UN HRC when 21 members of the Samouni family were murdered.”
  “Far from disclosing “all material facts”, Steinmetz Diamonds has moved to conceal critical information in relation to their funding of the Givati Brigade and support for the Israeli military.”

  “Owing to a cavernous loophole in the Kimberley Process Certification Scheme, cut-and-polished diamonds that generate revenue used to fund human-rights violations evade the human-rights criteria that are applied to rough diamonds used by rebels to fund violence against legitimate governments.“

  Steinmetz / BSGR
  2014-03-12 18:06:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Hai sa fim seriosi: Soros stie sa speculeze foarte bine si este un om foarte destept. Niciun om destept pe lumea asta nu va lua in calcul o investitie serioasa la Rosia Montana. Suntem in UE, ghinionul lor. Daca eram in anii 90, acolo nu mai era demult aur.

 • 3

  Bine ca iti merge tie afacerea cu carti pe spatele Afacerii Roşia Montană

  Umberto Eco
  2014-03-12 19:25:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Umberto Eco: dorim “succesuri” maxime prea(ne)curatului gotiu (compania soros), specialist in vanzari !

  Cianurescu
  2014-03-12 19:33:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Umberto Eco, Cianurescu: ai uitat doua ‘mici’ companii ‘inofensive’:
  RMGC-Tender si BSGR-Steinmetz. Patroni sau prieteni?
  Deocamdata Soros nu a finantat masacre, nici n-a pus la cale distrugeri ale Apusenilor, nici furtul resurselor aurifere ale Romaniei. Pana atunci, ce te impiedica sa-l critici pe Steinmetz sau RMGC-ul?
  Tot din cartea lui Gotiu: Tender si Timis au fost traficanti de droguri in Australia, trimisi si sustinuti de Securitatea lui Ceausescu, iar apoi de Securitatea post-Ceausescu.
  Te doare cat castiga Gotiu din carte? Sau cat pierd Tender sau Timis din publicarea unor adevaruri deloc comode?

  Steinmetz / BSGR
  2014-03-12 20:04:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Cianurescu
  Sa aiba parte de maxime “succesuri” in compania lui Soros.
  De parca cianurile incep si se termina la Rosia Montana. Asta in timp ce in alte locuri nu departe de R.M. cum ar fi prin judetul Hunedoara cianuristii isi fac de cap nestingheriti de vreun ochi critic … ca toti sunt atinti asupra Afacerii Roşia Montană.

  Umberto Eco
  2014-03-12 20:08:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  rosiamontana.or../

  “Roșia Montană nu a fost aleasă la întâmplare pentru a găzdui cea de a 4-a ediție a Forumului. Cele mai recente declarații politice ale guvernului român au arătat în mod clar că intenționează să dea undă verde proiectului minier de la Roșia Montană, astfel solidaritatea internațională pentru a salvă Roșia Montană este foarte necesară.

  În cadrul celui de al 4-lea Forum Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse se dorește să se sublinieze în mod special legătura dintre exploatarea aurului, a gazelor de șist și megaproiecte legate de acapararea terenurilor.”

  Steinmetz / BSGR
  2014-03-12 20:14:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Domnule Gotiu dumneavoastra in acest articol ati devenit avocatul diavolului, partitura Soros= Maica Tereza in locul Soros speculant globalist care este omul din fata a bankerilor de la Londra, avansind interesele aristrocratiei britanice. Inca din anii 80′ a intrat in domeniul acapararii resurselor de materii prime metale de importanta industriala si pretioase. Astfel , Newmont corporation domnul Soros detine mult mai mult de 1% a preluat 8,8% de la decedatul James Goldsmith ( varul cu Rothschilds) , apoi 1% pozitia lui Jacob Rothschild, 4-5 procente achzitionate initial prin intermediul lui George Karlweiss partener ” de familie” al Rothschilds. Deasemeni detine o companie miniera Treasure Valley Exploration incorporata in Canada in 1980 . Apoi rebotezata TVX Gold de fapt oun paravan pentru RTZ ( Rio Tinto Zinc – Rothschild corporatio) impreuna cu care au operat mine din Peru, Ecuador, Bolivia , celebra mina braziliana Vale do Rio Dolce ( CVRD) , Canada , Chile, Cehia, Grecia, Rusia etc.etc.
  nu numai ca domnul Soros este in business sa acapareze resursele minerale pentru aristocratia britanica dar este participant activ in LMN bursa de la Londra pentru aur din proprietate familiei Rothschild. Astfel., in 2013 domnul Soros detinea : $ 32 milioane in mine nominal, 2 666 000 actiuni in GDX in valoare de $ 70 400 000 , actiuni in indexul GDXJ 1 100 000 cu valoarea de $ 11 506 000, si 530 000 de actiuni la GDl gold fund in valoare de $ 69 467 0000 . In total Soros Fund are o investitie in aur de $ 239 200 000 . In mod constant Soros adopta pozitii short sale pentru a scadea pretul aurului dar, pe de alta parte exercita dreptul pe care bancile si marii investitori le au de a schimba , call option in junior gold stocks ( ultima data 25, 2 milioane de dolari) adica de a schima actiunile pentru lingouri de aur propriuzis.
  Pozitia de proprietar de exploatari miniere aurifere si de speculant la bursa LMN este ideala pentru avansarea intereselor domnului Soros, interesecare in functie de algoritmul speculatiei poate fi favorabil sau defavorabil productiei de aur.
  ONG -urile domnului Soros au servit totdeauna intereselor politice ale speculantului reprezentant al aristocratiei britanice , interese de acaparare resurselor de materii prime, teren agricol etc. etc. folosind sistemul politic democratic pentru avansarea intereselor prin coruptie. Nu are importanta ca se numeste ” eroul” Gotiu sau Ponta , odata ce veti apuca la cascaval , va trebui sa jucati cum va cinta Soros. Pactul cu diavolul este eterna tragedie faustiana!!

  Sorin Muncaciu
  2014-03-13 02:58:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Domnule Gotiu, eu nu inteleg de ce spune-ti in articol ca ar muri proiectul minier daca l-ar prelua Soros. Puteti fi mai explicit? Dati-mi va rog niste explicatii mai clare.

  Silviu Radu
  2014-03-13 04:15:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Soros e pe jumate ungur si are un nume 100% unguresc. Deci tot ce face e monstros

  Dovada
  2014-03-13 06:39:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Silviu Radu:

  proiectele de lege speciala au fost blocate în Parlament pentru că proiectul minier de la Roșia Montană a ajuns la un grad de inacceptabilitate publică uriaș, iar politicienii nu aveau cum să și-l mai asume; o eventuală preluare a afacerii de către George Soros ar avea ca efect creșterea gradului de inacceptabilitate publică;

  la nivel de lobby nu s-ar schimba nimic: actualii acționari majoritari de la Gabriel Resources sunt cel puțin la fel de influenți la Casa Albă și în alte cancelarii și instituții europene și au cel puțin la fel de mulți bani ca și Soros – din punctul ăsta de vedere nu s-ar schimba nimic; mai mult Steinmetz, Paulson, Kaplan sunt mult mai lipsiți de scrupule și le pasă într-o măsură mult mai mică decât Soros de imaginea lor publică;

  așadar, pentru cei ce se opun proiectului minier, Soros nu ar fi cu nimic mai puternic, influent sau mai periculos decât actualii acționari; dimpotrivă, Soros e mai vulnerabil decât cei enumerați la nivelul imaginii publice;

  în fine, la nivel mondial, între Soros și Steinmetz există un război total – o înfruntare între asemenea miliardari nu poate decât să ajute pe cei care se opun proiectelor miniere distructive (pentru că le consumă timp, energie, bani etc.)

 • 12

  evz.ro/detalii/../ care citeaza (W)DC-News a.k.a. Felix TV, care citeaz sursele lor (RMGC ???)

  GMRC
  2014-03-13 10:02:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @GMRC:

  exact ce spuneam: din 2003 până în 2007, pt. 4 ediții de FânFest, pentru litigiile juridice (nu onorariile avocaților, ci taxe de timbru, expertize, rapoarte etc.), pt. dezvoltarea unor obiective turistice, pt. dezbaterile publice legate de proiect etc. (prin Fundația Rațiu, Open Society, Fundația pt. partenriat etc.) s-au strâns, pe bază de proiecte 216.000 de dolari (în jur de 43.000 de dolari/an ori 31.000 de euro pe an);

  spre comparație:

  1. doar Festivalul de jazz de la Gărâna, pt. o singură ediție, are un buget de aproximativ 100.000 de euro

  2. între 2008 și 2012, Gabriel Resources a avut un buget de comunicare externă (publicitate, lobby, PR etc.) 60 de milioane de dolari (în medie 12 milioane de dolari PE AN), la care se adaugă alte milioane anual pt. avocați și firme de avocatură..

  despre asta vorbim, dar și despre faptul că, în cazul ONG-urilor există o tranparență reală: cine a dat banii, pt. ce proiecte, prin cine au fost derulate proiectele etc. – în plus, pt. fiecare proiect există rapoarte detaliate despre cum a fost folosit fiecare euro/dolar/leu – și ne referim la sume de câteva zeci de mii de euro/an: solicită ceva similar în cazul zecilor de milioane cheltuite de companie;

  nu discutăm despre mizeria totală de la EVZ, care adună TOATE finanțările primite de diferite ONG-uri, ca și cum toți banii ăia ar fi avut legătură cu Roșia Montană, nu cu celelalte activități ale ONG-urilor în discuție, pt. a ajunge la suma de 3 mil. de dolari în peste 10 ani… mi-e greață

  P.S.: la fel cum spuneam, Fundația Soros a avut activitate reală (centru de informare) în Roșia Montană între august 2006 și octombrie 2007

 • 14

  Romania; tara unde toti nechematii isi dau cu parerea.

  Dar e si vina publucului, ca nu verifica credentialele autorului inainte sa se inflameze.

 • 15

  @Mihai Goţiu: Nu vreau sa fac pe stiutorul, pentru ca nu sunt sigur, sunt convins ca protestele de la Rosia Montana au fost facute de multi oameni sinceri. In cazul reinceperii protestelor, ar fi printre protestatari si oameni ai lui Soros, atunci preluarea Rosiei Montane de catre Soros, ar face ca acesti protestatari ai lui Soros sa influenteze pe cei sinceri si sa distruga protestele din interior. Deci Soros urmarind si analizand protestele mai de aproape fiind direct implicat ar putea mult mai bine sa inteleaga oamenii care au protestat si sa ii saboteze. Va rog sa ma iertati, este doar o parere.

  Silviu Radu
  2014-03-13 13:40:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Silviu Radu:

  nu inteleg la ce te referi cand spui ”oameni ai lui Soros”; in anii 90, dar si mai apoi, beneficiari ai burselor si proiectelor oferite sau finantate de Open Society au fost printre cei mai buni studenti, cercetatori etc din Romania – asta nu inseamna ca sunt ”oameni ai lui Soros” (pana in a doua jumatatea a anilor 90, bursele Soros au fost cam singurele care le ofereau sansa studentilor romani sa studieze in strainatate) ;

  ”protestatari ai lui Soros” exista doar in propaganda rmgc si singurul mod in care ar putea fi afectata coeziunea miscarii civice din interior e de a crede povestea asta cu ”protestatarii lui Soros” si asa-zisele lui interese; daca Soros preia Afacerea, oamenii se vor lupta cu el la fel cum s-au luptat cu oricare alt miliardar – nu uita insa: la ora actuala, cei care lupta pentru Rosia Montana, nu lupta cu Soros, ci cu Steinmetz, Paulson, Kaplan si slugile lor din Romania; cel mai absurd lucru ar fi sa lupti acum cu Soros, in conditiile in care, la ora actuala, Soros e principalul inamic al lui Steinmetz la nivel mondial – nu intelegi ca tocmai asta si-ar dori Steinmetz?

 • 17

  @Mihai Goţiu: Deci discutia este complicata si bazata pe multe date care nu pot fi demonstrate fara o investigatie riguroasa. In final suntem pusi in situatia sa avem sau nu incredere in anumite persoane mai bine informate. Dar revenind la subiectul articolului, de ce ar trebui sa nu imi fie frica de Soros? normal ca imi este frica de Soros, de Steinmetz sau oricare altul. De ce nu se scrie un articol in care se spune ca ar fi bine ca guvernul roman sa investeasca si sa exploreze aurul de la Rosia Montana in loc sa se spuna ca am biruit un balaur cu coarne mari iar acum vine un balaur cu coarne mai mici? Ar trebui sa ne fie mila de el pentru ca are coarnele mai mici? Sau poate vrem sa ne ridicam mandria in slavi si sa spunem ca de fapt nu e nici o problema, vino tu balaure ca am batut pe prietenul tau care era mai puternic si de fapt te vom bate si pe tine. Eu zic sa nu ii dam vreo sansa sa se apropie deloc, nu sa il lasam sa vina iar dupaia daca nu este cuminte, o sa il invingem noi. Sincer suntem satui de toti miliardarii si nu vrem pe nici unul in tara noastra. Sa ne lase in pace asa saraci cum suntem. Si sunt convins ca vorbesc in numele multora.

  Silviu Radu
  2014-03-13 18:47:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  [...] alte instituții media să multiplice ”informația” ca fiind sigură (detalii aiciși aici). Probabil că ma există unii naivi care consideră că schema asta cu informația ”pe surse” [...]

 • 19

  Celora care nu vor explorarea sau exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice ii este frica de George Soros:

  bloomberg.com/n../

  Silviu Radu
  2014-03-23 16:07:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  offered by Charm Use is consisting of or even a selection of silver plate charm bracelets, leather charm bracelets, 14 carat gold charm bracelets, an assortment of metals PANDORA Charm Bracelets. The Pandora clasp located on the charm bracelet appears as a bead that the bracelet is closed, constructing a seamless effect, may be built-into the charm bracelet. The unique screw on design helps you to securely place your own choice authentic PANDORA charms on top of the bracelet, creating anybody look. Your Pandora charm bracelet tends to be contain charms that represent significant events that you experienced or simply a unique and lovely fashion statement.as they are only appropriate for genuine silver, 14 carat gold & leather PANDORA bracelets. Create your favorite story with charms to think kuliem.com/../ Pandora Charms On Sale
  range of rings boasts a selction of gorgeous gemstones and metals in gold and 14 carat gold and includes mixture wonderful colours typically combined to form ones fabulous design. The Pandora Ring Collection even has a splendid affordable wide array of birthstone rings, useful for that special birthday gift pandora bracelet ugly
  is known for a range in silver and 14 carat gold without or with gems. From simple earrings to any elaborate chandelier style earring. The PANDORA Australia earrings range will compliment certain Pandora necklaces and mix and complement that you are experiencing or just be inventive and style all your jewellery masterpiece. Purchase genuine PANDORA beads and clips with the horsecolic.co.u../
  and complicated Mothers day collection is wonderful for sharing your loving sentiments using ones that matter in your direction the utmost. Should it be a new bracelet heaped with sterling silver Cheap Kuliem Pandora charms discount
  there are plenty of that perfect gift to come up with how much money you care, At Charm Me you can expect FREE EXPRESS POST WIDE with your PANDORA purchase, Free PANDORA Gift Wrapping together with 2 month “No Questions Asked” Free Return Policy. The authentic PANDORA Moments collection guarantees you the liberty to style your charm bracelet with charms and fixed clips to suggest your own style. Genuine PANDORA Charms and clips obtainable in 925 silver in addition 14 carat gold, with a few even having enamel, gems and diamonds. PANDORA charms have a nice Pandora jewellery online

 • 21

  provided at Charm Me is composed of a particular choice of sterling silver charm bracelets, leather charm bracelets, 14 carat gold charm bracelets, a wide selection of materials PANDORA Charm Bracelets. The Pandora clasp in the charm bracelet appears as a bead right after the bracelet is closed, with a seamless effect, which will be incorporated into the charm bracelet. The screw on design assists you to securely place your own variety of authentic PANDORA charms towards bracelet, creating any person look. Your Pandora charm bracelet could very well be rich in charms that represent significant events in your daily life as well as a unique and gorgeous fashion statement., and they are only work with genuine silver, 14 carat gold & leather PANDORA bracelets. Create your own personal story with charms to reflect [url=horsecolic.co.u../ Sale[/url]
  wide array of rings boasts a selction of gorgeous gemstones and gold coins in silver and 14 carat gold and includes a selection of wonderful colours that can be combined to get the one you have fabulous design. The Pandora Ring Collection also a satisfying affordable assortment birthstone rings, worthwhile for that special present [url=spdbg.co.uk/pan../ charms catalog[/url]
  sports a range in silver and 14 carat gold without or with gems. From simple stud earrings with elaborate chandelier style earring. The PANDORA Australia earrings range will compliment a good number of Pandora necklaces and blend and match with that you know or just just think different and style your individual jewellery masterpiece. Get those genuine PANDORA beads and clips inside your horsecolic.co.u../
  and complex A birthday collection is made for sharing your loving sentiments using ones that matter you possibly. Whether it’s a new bracelet occupied silver [url=blackboston.net../ bracelet cheap 245421[/url]
  you can locate that perfect gift to indicate the amount of you care, At Charm Me we expect FREE EXPRESS POST WIDE along with PANDORA purchase, Free PANDORA Gift Wrapping along with 2 month “No Questions Asked” Free Return Policy. The authentic PANDORA Moments collection allows you the freedom to create your private charm bracelet with charms and glued clips to suggest your own private style. Genuine PANDORA Charms and clips obtainable 925 silver plate as well as 14 carat gold, numerous even having enamel, gems and diamonds. PANDORA charms come with a [url=balikyagim.com/../ Animals Beads[/url]

 • 22

  представляет бесплатное онлайн порно видео, секс ролики, клипы и порно фильмы DVD, с бесплатным онлайн просмотром и скачиванием
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча"=google.ru/searc../ порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url]
  с ежедневным обновлением видео, фото и рассказов. Сотни видео и фото каждый день. Смотри порно у нас
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое"=google.ru/searc../ порно[/url]
  Самое новое порно видео каждый день! Лучшее бесплатно от любимых порно студий
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения"=google.ru/searc../ порно[/url]
  Удивительное порно, Школьницы, огромный толстый член залез в ее задницу огромный толстый член
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно"=google.ru/searc../ извращения[/url]
  TV только лучшее онлайн порно и эротическое видео и ежедневные обновления
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча"=google.ru/searc../ порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url]
  бесплатное онлайн порно видео, секс ролики, клипы и порно фильмы DVD, с бесплатным онлайн просмотром и скачиванием без СМС
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое"=google.ru/searc../ порно[/url] [url=blacksega.com/]../ из себя присоединиться баиньки-баю[/url] Приветствуем всех на лучшем порно сайте [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения"=google.ru/searc../ порно[/url] представляет вам лучшую коллекцию онлайн порно бесплатно. Ежедневное обновление и тысячи секс роликов в архиве
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно"=google.ru/searc../ извращения[/url]
  Добро пожаловать на сайт с ежедневным обновлением XXX фотографий, видео роликов, секс рассказов и аудио историй! Хотите смотреть порно онлайн?
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]Куча"=google.ru/searc../ порнухи, вам столько и за всю жизнь не посмотреть[/url] Здесь вы найдете красивых девочек на разный вкус, посетитель попавшей к нам на сайт сможет просмотреть бесплатно порно онлайн [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]жесткое"=google.ru/searc../ порно[/url] [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]извращения"=google.ru/searc../ порно[/url] Здесь вы найдете красивых девочек на разный вкус, посетитель попавшей к нам на сайт сможет просмотреть бесплатно порно онлайн
  [url title="http://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE]порно"=google.ru/searc../ извращения[/url]

 • 23

  интимные прически женские фото
  знакомства г мелитополь
  интим услуги екатеринбург знакомства арсеньев [url=inpurva1490.php../ знакомства екатеринбург[/url] сайт знакомств нижнекамск

  [url=raylapo904.swif../ знакомства в караганде[/url] [url=ginrerou950.pro../ 50 60 лет[/url]
  [url=liresols429.4sq../ вопросы при знакомстве[/url] секс знакомства тимашевск
  знакомства купянск [url=sorowva1504.php../ знакомств арзамас[/url] лицемер оценка фото и знакомства
  знакомства чугуев г комсомольск на амуре знакомства [url=tranarga783.pro../ уфалей знакомства[/url] доска объявлений знакомства
  сайт знакомств в дмитрове

  знакомства секс во владимире знакомства в нижегородской обл [url=massstopen627.1../ в салавате[/url] повод познакомиться
  знакомства конаково зрелая дама познакомится

  [url=buichuzzdang125../ секс балаково[/url] [url=tioschulmo1115.../ секс знакомства[/url]
  азбука знакомств знакомства юрги
  познакомлюсь с парнем тольятти
  интим гатчина

 • 24

  inscriptionarch../ Custom Bobbleheads Dolls from photo,Personalized Customized Bobbleheads thousands of Bobbleheads Dolls models available,Make your own Bobblehead 100%
  personalized bobblehead

 • 25

  銉娿偆銈?nike zoom winflo 2 闈掋亜 銉栥儷銉?/a>銈炽兂銉愩兗銈?converse peace and love 銉戙兗銉椼儷 銉斻兂銈?/a>銉°兂銈?銉娿偆銈?nike air max 95 榛?/a>銉°兂銈?銉娿偆銈?nike shox experience 銉欍兗銈搞儱 銈般儸銉?/a>
  schwarz rot nike eric koston express

 • 26

  銉娿偆銈?nike zoom mid astoria 銈枫儷銉愩兗 銉戙兗銉椼儷銉ㄣ儷銉€銉?jordan hydro 5 銉戙兗銉椼儷 銈淬兗銉儔indoor sports 銈淬兗銉儔 銉戙兗銉椼儷lebron james 銇裤仼銈?銉儍銉?/a>
  uk trainers jordan xviii terra cotta

 • 27

  銉娿偆銈?nike kobe 1 protro 銈兗銈?銈枫儷銉愩兗銈偡銉冦偗銈?asics gel contend 銉嶃偆銉撱兗銉娿偆銈?nike air zoom mariah flyknit 榛?銉斻兂銈?/a>銉娿偆銈?nike air max sequent 4 銇裤仼銈?銉儍銉?/a>
  uk trainers reebok zigtech shark 3.0 lyon blue

 • 28

  銉娿偆銈?nike kmtr komyuter prm 銈般儸銉?銈枫儷銉愩兗kobe 1 protro 銉栥儵銈︺兂 銉戙兗銉椼儷銉娿偆銈?nike air zoom vomero 13 銉溿儷銉?銉儍銉?/a>銉娿偆銈?nike free 3.0 v6 銈兗銈?銉斻兂銈?/a>
  銈儑銈c儉銈?superstar blue 銉斻兂銈?闈掋亜

 • 29

  銉娿偆銈?nike bruin qs 銉涖儻銈ゃ儓銉娿偆銈?nike air huarache city low 銉溿儷銉?銈儸銉炽偢toms zebra canvas 銉涖儻銈ゃ儓 銈儸銉炽偢big boys shoes 銉嶃偆銉撱兗 銉儍銉?/a>
  uk trainers white filas

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!