RSS Feed

Despre faimoasele interviuri de la BNR, exemplul Secares

vezi toate articolele de
30 May 2016 la 09:13 comenteaza acum 455 vizualizari.
Exista multe legende despre procesul de avizare de la BNR si examenul sustinut acolo.
Acest proces este de multe ori folosit ca si element de presiune, santaj si desigur ghidare a selectiei inaintea procesului respectiv. Cine e recomandat, se presupune de catre actionarii bancilor romane si straine ca stie cum sa navigheze procesul de validare.
Termenul de navigare este corect folosit deoarece persoanele respective nu se califica in urma unui parcurs rational ” arms length” ci in urma unuia idiosincratic.
Pana in 2009 procesul era mult mai simplu si era destinat doar conducerii superioare a bancilor. Existau foarte putine exceptii de la lista.
Dupa “atacul din 2008″, BNR a realizat ca sa “autosesizeze” Consiliul Concurentei se poate intoarce impotriva lor, ca sa ameninte actionarii degeaba se poate intoarce impotriva lor chiar si protejati de articolul 25 din legea ce guverneaza activitatea BNR.
Ca si rezultat, BNR a introdus o procedura/proces de validare atat a conducerii superioare a bancilor precum si a primei linii de directori (aici se include seful de risc, cel de conformitate, trezorierul etc.).
Bancile fac nominalizarea iar candidatii trebuie sa depuna la avizare un mic dosar constand in CV si cateva formulare completate. Dupa trimiterea dosarului, respectiva persoana este verificata la o suita de institutii ale statului (sita este foarte stranie de trec atatia care sunt prevalidati de BNR desi istoria profesionala este plina de situatii discutabile). Dupa aceasta sita in teorie nominalizatul este invitat la un interviu cu 4 reprezentanti ai diferitelor departamente din BNR, relevante pentru functia ocupata. Daca a trecut si de acest pas este anuntat, dupa deliberari interne si secrete in BNR, daca este validat sau nu sa activeze pe respectiva pozitie.
Viteza de parcurgere a etapelor depinde foarte mult, variind major de la persoana la persoana si de la pozitie la pozitie.
Examenele sunt dintr-o bibliografie comunicata in prealabil si pot fi prietenoase sau nu.
Rezultatele pot fi contestate si spre marea bucurie a unora interviurile sunt inregistrate. Desigur contestatia este analizata tot de cadre BNR. Macar exista iluzia libertatii de a contesta.
Spre exemplu in 2009-2010 din 14 candidati trimisi de o banca doar 2 au trecut din prima. Ceilalti 12, dupa lobby intens, au primit sansa de a plati si studia la Institutul Bancar Roman (IBR). Aceasta pregatire le-a conferit dreptul de a mai merge de cateva ori la interviu, pana au trecut. IBR desigur este o sursa suplimentara de venituri pentru cei despre care se considera ca merita o suplimentare. E foarte usor sa creezi cerere de cursuri de maniera asta. Bancile platesc.
Lobby-ul pentru a 2-a, a 3-a, a 4-a sansa se realizeaza printr-o serie de angajati ( exista in fiecare banca) cu legaturi foarte apropiate de anumiti decidenti din BNR. Aceste persoane de lobby nu sunt nici mai slabe nici mai bune decat alti angajati din bancile respective doar ca rolul lor nu este acela de a livra “banking” ci de a convinge “BNR-ul” intr-un sens sau in altul. Spetele sunt multiple si prin urmare si plaja de servicii oferite.
Maniera de administrare a acestor filtre de competenta, cum sunt catalogate aceste procese de validare, nu a facut decat sa extinda listele de agreati si pentru nivelele de directori din banci.
Santajul se practica la adresa actionarilor si conducatorilor pentru a nu face o anumita nominalizare, la adresa candidatilor sa nu depuna actele, la adresa actionarilor si a conducatorilor (in functie de pozitie) sa retraga un anumit angajat de pe pozitia pe care o ocupa.
Listele, un alt mit urban in lumea bancara, sunt formate din angajatii “precalificati”.
Acestia sunt recomandati de diferiti angajati BNR pentru a fi selectati pe anumite pozitii in banci. Garantia care se acorda este aceea ca trec de filtrul reprezentat de procesul de validare si ca devine un alt pod de lobby intre banca angajatoare si BNR.
Maniera de validare si listele de recomandari creeaza situatii ilare si desigur rezultate dezarmante pentru anumite banci. Despre falimentarea Banca Carpatica cu management impus de BNR (oameni prevalidati) am scris aici.
http://lucianisar.com/uncategorized/praduirea-carpatica-cu-management-impus-de-bnr/
Despre faptul ca Presedintele Board-ului Eximbank este Secares am scris aici http://lucianisar.com/uncategorized/secares-presedinte-la-eximbank-si-independenta-bnr/
Unii au curiozitatea ca la un moment dat sa vada minutele sedintelor de politica monetara ale BNR si sa constate fara tagada cat de amuzant se priveau si analizau evolutiile economice in 2007, 2008,2009 …
Altii au curiozitatea ca la un moment dat sa se vada cam cum a raspuns nominalizatul Secares la interviu (doar e inregistrat interviul si a avut loc in teorie inaintea comunicarii oficiale a validarii) la intrebari legitime despre banking contemporan (la care am vazut ca si respectabili angajati BNR se incurca). Avea experienta relevanta si recenta in banking? A mers la studiu avansat si accelerat, prealabil numirii la IBR? Ori acolo e deja profesor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!