RSS Feed

Despre populism, despre DINȚI, despre vizita unui american

vezi toate articolele de
27 Feb 2017 la 10:51 comenteaza acum 1236 vizualizari.

Trei chestii din utlimele zile. Oscarurile au reușit să dea împreună cu un moment penibil și replica ”this is not a joke”, un slogan care s-ar potrivi cu multe chestii din viața noastră azi. Deci premiile thisisnotajoke merg la:

Întâi și întâi citiți un articol foarte bun al lui G.M.Tamas. Omul scrie foarte clar niște chestii importante. Dintre ele, veșnica beștelire a stângii care nu se ridică la înălțime. Păi nu se ridică la înălțime pentru că stânga adevărată, fărâmele alea care au mai rămas, sunt veșnic făcute responsabile pentru mesaje care merită apărate de când lumea. Bineînțeles, la asta contribuie social-democrația însăși prin diverse mișcări dubioase spre dreapta cu care cred că-și recâștigă din credibilitate. La fel, interesantă și ”de viitor” situația din Ungaria unde incertitudinea public-privat dă o combinație puternică de pedepsire prin capitalism extrem a oricui nu e cu puterea sau nu se conformează cu o piață strâmtă a supraviețuirii. În fine, o situație de 1914:

Let’s call things by their rightful names. Giving in to racism and xenophobia instead of dealing with the seemingly intractable problem of millions becoming ‘superfluous populations’ because of technological development (digitalization, robotization, automation) and of financial crisis and of the retrenchment of global demand; putting up fences to stop these millions trying to escape starvation and war instead of spreading the benefits universally; making deals with tyrants such as Erdogan, Modi or al-Sisi; being silent about the predicament of groups like the Rohingya; becoming more and more similar to the enemy – this is what the official Left are doing, and the name for this is treason.

It isn’t true that there is no difference between Left and Right, but it is true that the Left is disappearing fast, like it did in 1914.

Dinți

E deja viral un articol al lui Liiceanu despre dinții căzuți ai alegătorilor PSD. Viral și scârbos. Interesant e că imaginea celor fără dinți era folosită și în altă parte în același timp. La premiile Cesar, ziaristul și regizorul ”Merci patron”, François Ruffin, a ținut un discurs împotriva politicienilor și marelui business care distrug muncitorii (filmul este despre soarta unor angajați după o ”delocalizare”). Și el a folosit sintagma ”fără dinți” dar a spus-o împotriva celor fără minte de la putere. Așa arată contestatarii puterii în Vest. La noi, așa ziși protestatari sunt împotriva ălora fără dinți, nu împotriova patronilor cu prea mulți dinți.

“Il y a 15 ans, j’étais déjà à Amiens et c’était le lave-linge qui partait en Slovaquie. (…) Pourquoi ça dure comme ça depuis trente ans? Parce que ce sont des ouvriers qui sont touchés, et donc on en a rien à foutre”, a-t-il lancé. “Dans ce pays il y a peut-être des sans dents, mais surtout il y a des dirigeants sans cran“, a ajouté François Ruffin. (sursa)

În altă ordine de idei, și discursul lui Ruffin e de o tristețe profundă pentru stânga fără frontiere care a evenit o stângă a frontierelor. El pune într-un soi de opoziție muncitorii francezi fără dinți cu muncitorii estici fără dinți. Primii sunt văduviți de fuga capitalului. Îl asigur că esticii nu țopăie de fericire. Și tocmai asta era măcar utopia stângii, să vorbim în numele tuturor. Nu se mai poate. Și cetățenii fără dinți sunt cu două viteze în UE. Deși să n-ai dinți e cam același lucru. Nici măcar lipsa dinților nu ne mai face internaționaliști.

Vizita unui american

Hoyt Yee, un reprezentant al deprtamentului de stat (îl știți ca fiind omul de pe lângă Victoria Nuland pe vremuri), a venit în România, s-a întâlnit cu niște oficiali și cu o parte a presei, cea ”a statului de drept”, lucru oricum straniu în selecție. Mă rog. Dialogul presei cu el (redat aici) reproduce un stil obsesiv de a obține legitimări și echivalări clare. Yee e obsedat să facă legătura între statul de drept și cei 2% pentru apărare:

I-ati auzit pe liderii nostri vorbind la Munchen si la Bruxelles despre nevoia ca toti aliatii NATO sa aloce 2% din PIB pentru aparare. Acesta este un alt exemplu de situatie in care dorim sa-i vedem pe aliati indeplinindu-si obligatiile. Indeplinirea obligatiilor presupune si angajament fata de statul de drept.

Iar ziariștii noștri sunt obsedați să obțină sprijin și confirmări pentru o luptă pentru statul de drept mai mult narcisistă. Ia uite, americanii sunt cu noi.

Cert e că după întâlnire și în tabăra stațilordedrepți au apărut nuanțe, problemele DNA au fost și ele subliniate de inși care nu mai vedeau decât albnegru de foarte mult timp.

Tabăra isterică antistațidedrepți, Ciuvică et comp., a început imediat cu explicațiile cu toporul: aha, serviciile au ordonat executarea DNA prin acoperiți etc. Bine ar fi ca treburile să fie atât de simple.

De fapt, ciocnirile tectonice între instituții continuă și vor continua până nu vor fi potolite de o alianță politică foarte clară, una care să dorească o separare a apelor fără să avem execuții politice după schimbarea de putere. DNA ne spune că se ascund hârtii la Ministerul de justiție. La Antena 3 apar filmulețe cu boși SRI discutând cu boși din industria armamentului despre cum fac unii milioane din bani publici. Când vedem amploarea combinațiilor și sumelor de subsol ne dăm seama încă o dată că lupta anticorupție se duce paralel cu foarte multă situație ambiguă, cu interese de stat și personale amestecate bine. Esența e că avem o impresie certă: noi, muritorii, nu putem înțelege astfel de mișcări tectonice, sunt doar pentru ”aleși” din zone secrete și privilegiate care nu au de fapt nici o misiune secretă, doar produc bani și privilegii. Cine-i controlează pe ăștia? Politicul ar fi trebuit, dar politicul nu apare în filmul Antenei 3, de exemplu, nici nu mai contează.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!