RSS Feed

Despre putiniştii non-ruşi, din nou

vezi toate articolele de
19 Jul 2014 la 17:05 60 comentarii 2849 vizualizari.

Tragedia MH17. Dacă îndemni la calm, dacă aştepţi ştiri mai clare şi nu filmuleţe pe youtube, dacă scormoneşti atent declaraţii, atunci eşti cu Putin. Am mai arătat aici că exact de forma aceea de conservatoriam autoritar putinist suferă de fapt foarte mulţi oameni ai peşterii americani şi europeni care se cred buricul civilizaţiei. Da, putinismul vestic mă îngrijorează mult mai tare decît cel rusesc. Ăla e departe, aici e însă în floare fanatismul belicos plin de resentiment faţă de contestatarii oridinii economice şi sociale de azi. Putin e în vest robotul intoleranţei şi al interesului fără scrupule: aveţi grijă cît de atent îl descrieţi, să nu începeţi să vă regăsiţi în el.

Putinistul român, care de destule ori se întîmplă să fie concomitent şi un aprig apărător al statului de drept, visează să urlăm în cor “la război” şi atît. Şi eventual să ştergem tot ce ne incomoda şi ne enerva pe aici.

După doborîrea MH17 în România n-a durat mai mult decît cîteva ore pînă cînd să ştim exact cine l-a doborît. Liderii americani  aveau pînă şi ei fraza de prudenţă obligatorie: deşi au indicat clar că îi văd vinovaţi pe separatişti şi pe ruşii care îi alimentează cu arme, spuneau că vor investigaţie, că trebuie trimisă comisie de experţi la faţa locului.

Oricîte asigurări am avea de la lideri în care unii credem, sînt prea multe fapte ale ultimelor decenii care să ne mai lase să luăm de bună orice argumentaţie, prea multe campanii de presă (făcute cu cele mai prestigioase publicaţii) n-au fost altceva decît masive acte de manipulare. Nu are rost să mergem pînă la minciuni supreme precum armele de distrugere în masă din Irak. Găsim şi azi multe cazuri de “univocitate suspectă” – inclusiv ştirile despre războiul civil ucrainean relatate (pînă la tragedia Mh17) din perspectiva guvernului de la Kiev. Tot în aceste zile, vedeţi şi presiunea incredibilă de pe umerii corespondenţilor din fîşia Gaza. Axioma autorităţii: barbariile războiului nu sînt suportabile decît dacă închizi ochii la “ce fac ai noştri”.

Nu fac analize pe avion căzut şi nici compuneri de clasa a doua în care vorbesc în numele victimelor despre cum ar trebui noi să ne înarmăm şi să atacăm răul suprem. Invit însă exact apărătorii statului de drept şi alţi fanatizaţi de diverse culori să pună presiune pentru aflarea adevărului, nu pentru confirmarea lucrurilor pe care le ştiu deja.

Pe facebook se întîmplă o şi mai mare fanatizare combinată cu electorale. Nimeni n-are voie să-şi pună întrebări. Dacă te întrebi cîţi civili au tot murit în acest război ucrainian culminînd cu tragedia celor 298 de nevinovaţi, eşti un trădător. Dacă chestionezi politica SUA sau UE în zone sensibile precum Ucraina sau Gaza, din nou trădător numai bun de împuşcat. Şi tot aşa.

Dacă chestionezi politica dubioasă a Rusiei în zonă e bine, dar doar dacă nu pomeneşti de politica SUA la Kiev. Pentru că  aşa “bagatelizezi”. Îmi pare rău, sîntem o posibilă carne de tun şi ar trebui să ne punem toate întrebările posibile public. E pielea noastră în joc.

Ca să nu vă îmbolnăviţi de certitudine (boală grea şi cu multe victime nevinovate în ultimele decenii – să privim ce s-a ales de Irak, Siria, Gaza în aceste momente) e bine să contrapunem întrebări tot timpul. Nu să aplaudăm rachetele “noastre” cum am văzut în acele teribile imagini din Israel. Doar punînd presiune pe autorităţi  respectăm memoria victimelor nevinovate dintr-un război în care marile puteri folosesc cu cinism interpuşi pentru stabilirea  noului front în noul război rece. Lumea nu se împarte în ăia care văd doar CNN şi cei care văd doar Russia Today. Priviţi tot ce prindeţi, dar judecaţi înainte să urlaţi isteric “la război”.

Şi un caz patetic

În încheiere vă prezint un miniepisod (din zeci) din “lupta” pe facebook. Un tip, Dan Radu, mîna dreaptă a lui Lăzescu la TVR, şi pe care l-am şi cunoscut pe cînd lucram în PubliMedia, se dezlănţuie vineri noaptea împotriva unei postări scrisă de mine, cam în tonul celei de mai sus. Şi începe să mă acuze că i-aş omorî bunicul că ţin cu criminalii care au omorît copiii din avion. Şi cîte şi mai cîte. Dimineaţă şterge toate imprecaţiile. Că aşa e cu fanatismul de facebook, ca agresiunea şoferilor la semafor: ţipă fiecare în propria maşină. Mai e şi printscreen pe lumea asta. Să lăsăm omul să se exprime rafinat şi civilizat. Am văzut că-l iubeşte şi pe MRU, deci cu serviciile şi cu statul de drept tot înainte:

Asta şi-a pus-o status. Dispărută şi asta:

Evident că n-a fost singurul. Înliniedreaptă, siteul fascist pe care-l iubeşte Tismăneanu, s-a activat şi ăla. Mai sînt şi tot soiul de alţi deştepţi care cer echidistanţă şi apoi dau cu toporul pentru că ai îndrăznit să întrebi ceva. Oameni buni lăsaţi-i pe alţii să facă munca nepopulară a întrebărilor publici. Dar nu mai înjuraţi aiurea. Sau dacă înjuraţi asumaţi-v-o pînă la capăt. Nu ţine nimeni cu rachetele ruseşti sau ucrainene. Nu vreau să omor bunici sau copii atunci cînd îmi fac cu greu loc, ca mulţi alţii dintre noi, printr-o junglă de intoxicări de toate felurile.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!