RSS Feed

Despre religia mea, via drept natural

vezi toate articolele de
02 Feb 2010 la 05:59 152 comentarii 2496 vizualizari.


Asculta mai multe audio Muzica

V-o prezint pe doamna mea Sara Mingardo – cea mai doamnă între doamnele mele muzicale – cît timp sper că veţi acorda rîndurilor de mai jos.

Papa Benedict al XVI-lea critică vehement – o premieră în relaţiile Vaticanului cu un stat majoritar protestant – un proiect de lege actualmente în dezbaterea Parlamentului Britanic. Este vorba despre o lege a drepturilor egale ce prelungeşte drepturile omului în domeniul extrem de delicat al unor pretexte de tipul “nu fac asta pentru că-mi interzice religia” ori “nu ai ce căuta aici pentru că nu eşti ca noi”. Într-o scrisoare în care a anunţat episcopatele catolice din Anglia şi Ţara Galilor că va vizita Regatul Unit în septembrie (catolicii fiind o minoritate religioasă în Marea Britanie), papa a cerut clerului apostolic să pornească o campanie solidă de apărare a libertăţilor religioase încălcate, în viziunea bisericii, de noua legislaţie privind egalitatea drepturilor şi de legea privind orientarea sexuală, intrată în vigoare la 1 ianuarie anul trecut. Mai precis, Benedict al XVI-lea a asmuţit episcopatul catolic împotriva guvernului Brown, care vrea să treacă această lege prin parlament. Nemulţumirea Papei e legată de consecinţe ale legii care, în efecte-limită, ar obliga, de pildă, catolicii să primească femei în rîndul clerului, ori pe anglicani să angajeze gay şi transsexuali în organizaţiile civice ale Bisericii.
The Guardian scrie că jumătate din agenţiile catolice britanice s-au închis, deoarece legea, care acum le obligă să angajeze, de pildă, şi homosexuali dacă aceştia îşi oferă serviciile, e împotriva religiei catolice.
În mesajul papal se afirmă că “efectul unei părţi a legislaţiei menite să garanteze egalitatea drepturilor a fost să impună limitări injuste asupra libertăţii comunităţilor religioase de a acţiona potrivit credinţei lor. În anumite privinţe, (noua lege) violează dreptul natural, pe care se fondează principiul egalităţii tuturor fiinţelor umane şi care garantează acest principiu. Fidelitatea faţă de Evanghelie nu restricţionează în niciun fel libertatea celorlalţi – dimpotrivă, serveşte libertăţii lor prin oferirea Adevărului”.

Nu voi insista aici asupra tezei că adevărul evanghelic ar fi instrument al libertăţii. Scriam într-un articol precedent despre teza potrivit căreia ateismul occidental modern îşi are sorgintea tocmai în setea creştină pentru adevăr. Doresc însă să amintesc cîteva exemple despre dreptul natural la credinţă şi manifestare religioasă, aplicat în societăţi bazate pe stat de drept, drepturi civile şi garantat de legile statului.

- Canada – mai precis provincia Ontario – a fost la un pas, acum cîţiva ani, să aibă legal pe teritoriul ei tribunale islamice, care să aplice sharia musulmanilor canadieni. Demersul, iniţiat în acelaşi spirit al drepturilor civile pentru toţi, a fost oprit în al 12-lea ceas de guvernatorul provinciei Ontario, la presiunile societăţii civile. (La noi există o dezbatere incipientă asemănătoare în privinţa staborurilor ţigăneşti – rămîn convins că înfiinţarea unor sisteme de justiţie paralele celei de stat este un abuz şi la adresa Constituţiei, şi a democraţiei, dar sunt la fel de convins că mulţi români ar vrea să vadă aşa ceva pe principiul xenofob “lasă-i să se judece între ei, numai să ne lase în pace”)
- În statul american Minnessota, a fost nevoie de o decizie judiciară, prin 2007, care să oblige şoferii de taxi musulmani să ia pasageri care aveau asupra lor alcool, sau pasageri orbi cu cîine însoţitor.
- În Marea Britanie, hypermarketul Tesco a fost nevoit să-şi schimbe politica de management al resurselor umane după ce a fost dat în judecată de un musulman care şi-a pierdut postul pentru că refuza să transporte stivele de alcool prin depozit. Un alt musulman, tot în Marea Britanie, a cîştigat nişte daune generoase pentru că era obligat să lucreze cu carne de porc.
Cazurile de acest gen sunt tot mai numeroase la britanici şi nu numai, iar noua lege, cea care nu-i place Papei (şi nici anglicanilor) încearcă tocmai să limiteze impactul judiciar al invocării dreptului la libertate religioasă în societate.
- Merită menţionată aici şi dezbaterea portului de niqqab şi burqa din Franţa, unde legislativul e la un pas de a adopta o lege care interzice complet afişarea vălului feminin islamic, parţial sau total, în spaţiile publice (inclusiv mijloacele de transport). Franţa, campioana europeană la laicitate şi drepturi civile, explică oficial măsura prin îndepărtarea unui simbol al umilinţei femeii în Islam şi eliminarea unei breşe de securitate în ameninţarea teroristă. Măsura, sprijinită şi de organizaţii ale femeilor musulmane, este criticată de cler şi de membri ai laicatului musulman, care invocă tradiţia şi dreptul la exprimare religioasă, pe care-l consideră un drept natural, dat deopotrivă de religia lor şi de statul care i-a primit.

Ceea ce pare evident din situaţiile descrise mai sus este faptul că subsumarea dreptului la libertate religioasă în dreptul natural (poate cel mai vag şi mai interpretabil dintre conceptele de bază ale dreptului) atinge limitele societăţii democratice şi că invocarea lui are un potenţial latent şi periculos pentru echilibrul social într-un stat de drept şi chiar pentru validitatea acestuia. Mai precis, că a cere drepturi civile în numele libertăţii religioase duce la situaţii cel puţin hilare, dacă nu la precedente ne-democratice în miezul democraţiei esenţiale. Şi mai precis, că libertatea religioasă, garantată într-un stat de drept, nu trebuie să devină subiect de revendicări juridice.

Asta mă aduce înapoi, de la papă, burqa şi cererile musulmanilor, la România noastră plină de paradoxuri. O dezbatere ca cea pe care o cere papa de la catolicii britanici nu-şi are locul aici, pentru că aici nu contestă nimeni ideea de biserică naţională, instalată de facto (nu şi de jure, pentru că în lege toate cultele au acelaşi statut). În cele ce urmează aş vrea să semnalez cîteva neconcordanţe între acte şi fapte pe această temă:
- Avem o cruce uriaşă în Parlament, instituţia de bază a statului de drept, iar parlamentarii se căznesc să nu calce pe coadă cumva biserica naţională. Iaca:
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor
Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007
Art. 9. – (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult
.
Merită menţionat, a propos de prevederile de mai sus, că avem un partid de guvernămînt – PDL – care s-a pliat imediat cererii BOR şi a luat Cultele din ograda Ministerului Culturii, cînd acesta a revenit UDMR (deci unui neortodox), potrivit negocierilor politice. Patriarhul a avut o obiecţie ca treburile cultelor să fie administrate de un neortodox într-o ţară majoritar ortodoxă.

Avem un sistem educaţional de stat în care, în loc de istoria religiilor sau de teze simplificate despre rolul şi importanţa religiei în viaţa omului avem ore de îndoctrinare religioasă (un excelent articol pe această temă în ultimul număr din Dilema Veche, aici). Iar acest lucru e stipulat chiar de lege:
Art. 32. – (1) În învăţământul de stat şi particular, predarea religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute.
(2) Personalul didactic care predă religia în şcolile de stat se numeşte cu acordul cultului pe care îl reprezintă, în condiţiile legii.
(3) În cazul în care un cadru didactic săvârşeşte abateri grave de la doctrina sau morala cultului, cultul îi poate retrage acordul de a preda religia, fapt ce duce la desfacerea contractului individual de muncă
. Adică elevul român face direct catehism, nu Mircea Eliade. Adică dacă eu am un copil şi vreau ca şcoala să-l înveţe să decidă singur dacă e bună sau nu religia, sau la care sistem de valori promovat de care anume cult doreşte să adere, nu prea am cum, potrivit legii. Articolul sus-menţionat se cam bate cap în cap, din această perspectivă, şi cu articolul 29 din Constituţia României care, la paragraful 1, menţionează: Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Bon, e dreptul meu să-mi iau copilul de la ora de religie ortodoxă sau baptistă sau musulmană – problema e că nu i se oferă o alternativă, în interiorul sistemului public de învăţămînt. Adică studiază tu, copile, religia majorităţii copiilor din clasă sau n-are decît să te înveţe tac’tu despre nevoia de sacru inerentă omului sau ce e dreptatea la evrei ori dragostea la creştini.

Cei care au avut răbdare să citească pînă aici se vor întreba ce au merele cu perele şi atacul Papei cu legea funcţionării cultelor de la noi ori cu portul vălului islamic în Franţa. Ei bine, discordanţele pe care le-am semnalat aleatoriu şi nu prea au în comun invocarea diverselor efecte ale dreptului natural şi suprapunerea lui cu un alt concept, dreptul fundamental, garantat de lege la diverse niveluri. Să ceri dreptul de a nu angaja homosexuali ca profesori în şcoala ta catolică pentru că sunt homosexuali e un drept natural? să ceri ca imigranta senegaleză sau irakiană să se acopere prin Toronto că altfel e o stricată patibulară e drept natural ? Dacă da, e dreptul meu natural să cer următoarele:
- scoaterea crucii din Parlament şi obligativitatea ca şeful statului să se abţină de la manifestări religioase în calitate de şef al statului, pentru căe împotriva religiei mele.
- garantarea unui învăţămînt fără icoane sau alte simboluri religioase în şcoli, şi cu ore de religie la care să nu se facă vreo formă de cateheză ori prozelitism, ci să se studieze istoria doctrinelor religioase şi a marilor religii – situaţia actuală e împotriva religiei mele.
- abrogarea paragrafelor (4) şi (6) ale Art. 10 din legea 489/2006, întărirea pararafului 5 din aceeaşi lege, precum şi modificarea paragrafului 5 al art. 29 din Constituţia României pentru că îmi încalcă mie religia. Religia mea îmi interzice să plătesc din taxele mele o Catedrală a Mîntuirii Neamului.

Religia mea – să o numim “euro-etatism laic de drept” – ar trebui să fie religia de stat în România. Statul însuşi ar trebui să recunoască asta – mi-o promite chiar din primul articol din Constituţie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!