RSS Feed

Despre un nor mişcător. Corespondenţă de la trimisul nostru special din Polonia

vezi toate articolele de
17 Apr 2010 la 13:54 9 comentarii 790 vizualizari.

 

“… Cu unu anu înainte de ce s-au rădicat Hmil, hatmanul căzăcescu, asupra leşilor, aproape de secere, eram pre atuncea la şcoală la Baru, în Podoliia, pre cale fiindu de la sat spre oraş. Numai ce vădzum despre amizădzi unu nour cum să rădică deoparte de ceriu un nour sau o negură. Ne-am gândit că vine o furtună cu ploaie, deodată, până ne-am timpinat cu nourul cel de lăcuste, cum vine o oaste la sol. În loc ni s-au luat soarele de desimea muştelor. Cele ce zbura mai sus, ca de trei patru suliţe mai sus, iară carile era mai gios de un stat de om şi mai gios zbura de la pământ. Urlet, întunecare, asupra omului sosindu, să rădica oarece mai sus, iară multe zbura alăturea cu omul, fără sfială de suflet, de ceva. Se rădica în sus de la om bucată mare de ceia poiadă şi aşea mergea pe deasupra pământului, ca de doi coţi, până în trei suliţe în sus, tot într-o desime şi într-un chip. Un stol ţinea un ceas bun, şi dacă trecea acela stol, la un ceas şi giumătate sosiia altu şi aşea, stol după stol, cât ţinea de la aprândzu până îndesară şi pănă la căderea de mas. Cădea şi la popasuri, însă unde mânea, rămânea pământul negru, împuţit. Nice frundze, nice pai, ori de iarbă, ori de sămănătură nu rămânea. Şi să cunoaşte şi unde poposiia, că era locul nu aşea negru la popas, ca la masul aceii mâniei lui Dumnedzău… “ (Miron Costin, Letopiseţul Ţării Moldovei)

Addenda

Reportajul, ca de altfel şi norul înaripat, sunt vechi de vreo trei secole. Norul cel nou, neînsufleţit de data asta, pare mai blând, căci nu distruge recoltele şi nu lasă popoarele înfometate, în schimb ţine avioanele la sol. Aşadar un nor care dezbină şi izolează abia unificata Europă, dar de care ne putem apăra cu o banală umbrelă.

Acum 24 ani, tot în luna aprilie, un alt nor, cu mult mai perfid, pleca de la Cernobîl şi străbătea Europa de la un capăt la celălalt. Un nor invizibil, împotriva căruia nu te puteai apăra închizându-te în casă şi nici purtând lentile de contact. Simpla rememorare a acelui eveniment nu constituie un vaccin menit să ne imunizeze în faţa recentei erupţii vulcanice, care ar deveni, prin constrast, un mizilic geologic. E doar efectul straniu al felului în care evenimentele prezentului tulbură straturile adânci ale memoriei colective.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!