RSS Feed

Deszăpezirea: cine ia banii cui? Plus dilema trotuarelor

vezi toate articolele de
09 Jan la 15:27 comenteaza acum 1039 vizualizari.

Doi jandarmi, azi, în 41, de vorbă:

- şi acuma vor să scoată şi puşcăriaşii, şi jandarmii şi firmele de salubritate iau banii

- da, zice celălalt, şi ăia cu ajutor social stau în casă.

O poză perfectă a nemulţumirii gen 2016. Mai întâi, nemulţumirea justificată cum că unii din salubritate iau banii şi nu-şi fac treaba. Plus nemulţumirea idioată că de ce nu muncesc “ajutaţii social”. Deci ăştia cât de cât plasaţi la mijloc în scara angajaţilor îi pun pe aceeaşi scară de nemulţumire pe ăia de sug zeci de milioane geaba cu cei care sunt în nevoie. Epoca Trump direct.

Nemulţumirea lor venea din declaraţia doamnei Firea, cum că va scoate jandarmii şi puşcăriaşii la deszăpezire. Adevărul e că avem o situaţie comică. Cheltuim pentru curăţenie şi deszăpezire în jur de 100 de milioane pe euro anual, noi, bucureştenii. Da, aţi citit bine.

Şi, la o primă zăpadă, nici măcar cine ştie ce, vorbim deja de măsuri excepţionale. Firea a făcut show TV, după ea şi guvernanţii. Lui Firea i-a ieşit ceva, a curăţat străzile mari. Dar nu e cazul să defilăm triumfal după o zi de nins şi după ce lucrurile sunt departe de normal. Primarul a tot demis, a şi ameninţat firme mari cu anularea contractelor dacă nu-şi fac treaba. E clar că e un moment bun şi de reglat conturi. Doar tot Firea e cea care a anunţat că nu mai blochează centrul Bucureştiului cu evenimente pentru ca dup-aia să-l blocheze şi mai şi cu evenimentele care plac noii puteri.

Deszăpezirea este o imensă vacă de muls. Firmele de salubritate au fost amendate insistent şi anul trecut, când am avut o iarnă ridicol de uşoară şi tot  au fost probleme. Chestia e că aceşti băieţi îşi permit mai curând amenzile decât să scoată utilajele din garaj. Heirupul cu efecte pozitive al lui Firea a avut un ecou. Dar, de aici la laude entuziaste drumul e foarte lung. Şi  mai uitaţi-vă o dată la bani. Din alea 100 de milioane grosul se duce pe gunoi, ok, dar câteva milioane  bune rămân pentru zăpadă. Numai dacă te uiţi la iernile care practic n-au existat în ultimii ani realizezi cât s-a câştigat. Mai mult, în multe zone din ţară, s-a apelat instant şi la fonduri suplimentare, la cea mai mică criză cauzată de o ninsoare uşor de pregătit şi anticipat.

În fine, dilema trotuarelor. De ce nu e clar cine le curăţă? Pentru că e idiot să pui instituţiile şi blocurile de locatari pe aceeaşi linie. E o consecinţă a politicii de “responsabilizare” a individului când, repet, mai şi plătim zeci de milioane pentru curăţare. POate pe unul nu-l lasă vârsta, poate unii nu pot să dea zăpada, poate lucrează prea mult, poate sunt nesimţiţi etc., nu asta e discuţia. Discuţia e simplă: plătim deja pentru asta şi am ajuns să ne bucurăm şi când se face treaba cât de cât.

Apropo de dilema trotuarelor, una anecdotică: sediul Realitatea e pe DN1. Între sediul nostru şi SIE e o pădure împrejmuită cu gard, nu ştiu statutul pădurii, a cui o fi. Aşa că fiecare a deszăpezit în dreptul lui. În dreptul pădurii, mistreţii şi căprioarele (da, pădurea are, i-am văzut pe la gard) n-au pus copitele pe lopată.

Între cele două instituţii, Willbrook şi-a făcut partea până la gard, SIE şi-a deszăpezit în secret ce are dincolo de barieră. Între:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!