RSS Feed

Dezbaterea “democratică” şi chestia aia neimportantă numită “salarii”

vezi toate articolele de
01 Sep 2017 la 11:40 comenteaza acum 849 vizualizari.

Unul din primele lucruri pe care ţin să le spun oamenii care ies pentru justiţie în stradă e că sunt foarte tari şi liberi pentru că nu cer măriri de salarii. Nu-i interesează lucruri de astea prozaice. Și atunci aș pune două paragrafe în contrast obsesiile cu statul de drept și adevăratele atacuri care se dau asupra salariaților de rând prin măsurile PSD, și nu de ieri de azi.

Justiție și dezbatere. Foarte mulți reprezentanți ai ”statului de drept” nu au de fapt chef de dezbatere. Reprezentanții lor politici nu mai sunt nici PNL, nici USR, sunt DNA și eventual SRI. Antipesedismul se susține cu astfel de instituții. N-a știut nimeni să-mi răspundă ce-ar fi făcut la propunerea cu schimbarea numirii procurorilor dacă președinte al României era un membru PSD. Mă rog, nu asta e important. Important e că multă lume care se pretinde cunoscătoare a statului de drept și superioară lui Ciuvică et comp. acționează mult mai nedemocratic decât ar crede despre ei înșiși. După reflexul nedemocratic ”europenist” pietrificat în 2012, dezbaterea arată cam așa:

X pesedist a zis că vrea să schimbe nu știu ce lege, aiurea cum o fi. Imediat atacul se declanșează după următorul algoritm: a zis Bruselu, a zis ambasadorul, a zis procurorul, deci vrei să dai lovituri de stat. Dacă te uiți pe propunerile lui Toader vezi și obsesiile pesediste, dar vezi și multe chestii care chiar pot intra în dezbatere. Bun, putem lăsa toate părțile puterii prevăzute în Constituție (președinte, guvern plus csm) să fie implicate în numirea procurorilor, dar chiar trebuie să discutăm vârsta intrării în magistratură (tinerețea verde și oportunistă fiind după mine unul din motivele obedienței din sistemul anticorupție), la fel cum trebuie să discutăm cât de liber e un procuror dacă e aflat complet la cheremul șefului. La fel, una dintre principalele probleme este lipsa de control real între instituții în zona justiției. Practic unele dintre instituții se cer acum politizate tocmai pentru că sunt praf în fața unor alte instituții prea puterice – vezi cum căuta Inspecția judiciară adăpost la minister acum câteva zile.

Cert e că tabăra așa-zis democratică și-a pierdut complet reflexele democratice. Am primit zilele astea următoarele lecții: cum să-ți ardă de discuții când ciuma roșie fură? când vrea să destabilizeze investițiile de miliarde ale americanilor care nu vin fără să fie bine curățat terenul de buruieni? când ai văzut ce se întâmplă în Polonia? etc. Dar nimeni nu vede cum s-a dus dracului spre extrema dreaptă tot spectrul politic, tot așa numitul ”CENTRU”. Asta nu se mai remarcă. Niște simpatici făceau deunăzi filmulețe inteligente cu tineri frumoși și liberi în Piața Victoriei, iar un intervievat purta o cruce de fier nazistă, mare cât capul reporterului, pe tricou. Și ce dacă, era din ăia ”buni”.

Centrul a luat-o razna de ceva timp. Antipesedismul închide ochii la faptul că nu am făcut un raport corect asupra anticorupției după 10 ani de Băsescu plus vreo doi de confuzie cu Iohannis când Coldea et comp. au devenit excesiv de servili, livrând dosare împotriva puterii care i-a consacrat ca să intre în grațiile noilor stăpâni de la Cotroceni. De-ar fi doar penibil, dar e o orbire periculoasă.

În timp ce acest ”centru” încă are impresia despre sine că e echilibrat, indignarea populară față de ”așa e, că așa a zis ambasadorul” mocnește. Nu întâtâmplător am văzut că unii parlamentari încearcă să exploateze filonul cu ”România-colonia”, în cheie naționalistă, desigur – să ne apărăm patronii noștri de patronii lor.

Chestia aia neimportantă numită “salarii”

Unde lovește PSd cu adevărat e la drepturi de bază, pretinzând că ”face bine la oameni”. Salariul minim crescut e singurul lor merit, și e un merit mic, penibil în comparație cu facilitățile enorme oferite de Ponta & Dragnea marilor investitori.

Pentru contracte enorme, au introdus de exemplu cardul de sănătate, acum câțiva ani, l-au umplut pe ghiță-SRI de bani. Că suntem moderni și ne digitalizăm. Dar, de fapt, în acel moment au exclus o masă enormă de la servicii medicale de bază. Dreptul la sănătate, constituțional gratuit, a căpătat un filtru.

Dacă vor face trecerea plății taxelor în cârca angajatului, vor face o mișcare de sute de ori mai imorală. O fac pentru că e mult mai ușor să pedepsești un amărăștean care nu și-a plătit sănătatea, decât un angajator. Dacă o vor face, pentru că încă o bâlbâie, o freacă o întorc, nu sunt clari, că doar Olguța Vasilescu e ocupată cu imagine la A3 cu ”dat bani la oameni”. Ăia mint sau ascund detalii, antipesediștii se isterizează disproporționat la orice și nu mai știi ce e pe bune și ce e gargară (vezi plânsul de mila băncilor sau de mila OMV-ului, absolut incredibile).

Și mai grav, antagonizăm încă o dată bugetarii și angajații la privat. Sindicatele ar trebui să le sară în cap fără alte discuții, nu să se lase dominate de majoritatea bugetară unde filozofia e ”măcar e bine că se dă”. În privat patronii pot spune foarte simplu că lor li s-a ridicat o povară și că nu sunt obligați să mărească automat brutul, cum își închipuie pesediști diverși.

Discuțiile despre economie o iau prin bălării. Ba se moare (aiurea) de grija pilonului doi, în numele axiomei ”privații sunt sfinți”, ba de grija băncilor. Problemele adevărate sunt însă la nivel de salarii obișnuite, în timp ce PSD cu un cinism incredibil le-a mărit alor lor, priomarilor, generalilor speciali etc, rentele în ritm alert. Aici e motivul adevărat de scandal. Să nu mai amintim că în timp de creștere economică (da, e reală, nu cum spun unii, neoliberali și liberali, că e din consum deci e nașpa, că blabla), avantajele sunt folosite pentru liberalizări și mai dure în energie sau în piața muncii. PSD a învățat să chirăie că e victima globalizării în timp ce lucrează în modul cel mai cinic pentru capital. Preferam neoliberali sadea decât prefăcătorii de vătafi de provincie, obișnuiți cu evaziune de depozit de fructe și privatizare a profitului companiilor publice.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!