RSS Feed

Dezbateri de aur. Gândul, Hotnews (și alții), faceți-vă că munciți!

vezi toate articolele de
06 Dec 2011 la 10:31 153 comentarii 1987 vizualizari.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe adresa Asociației Alburnus Maior (organizație a localnicilor din Roșia Montană care se opun proiectului minier al RMGC) a sosit o invitație de a participa la o dezbatere live pe cotidianul online Gândul, care va fi organizată pe 7 decembrie, de la ora 11.00. Tema dezbaterii ar urma să fie ”impactul asupra mediului în cadrul proiectului propus de RMGC”. Toate ar fi fost bune și frumoase, până la precizarea ”dezbaterea face parte dintr-un ciclu de trei dezbateri susținute de Roșia Montană Gold Corporation”. Mai exact, pentru cine nu înțelege ce înseamnă ”susținute”, în limbaj publicitar se traduce prin ”plătite” de RMGC.

Și aici apare prima problemă. În drept i s-ar spune ”clauza imorală”. Dezbaterea organizată de Gândul nu este organizată pentru a răspunde unui interes public (obiectul de activitate, cel puțin în teorie, al mass-media), ci unei comenzi din partea unui agent economic cu interese directe în acea dezbatere. Așadar, dezbaterea nu este una jurnalistică, ci una de PR.

De altfel, dacă demersul ar fi fost unul jurnalistic (răspunzând unui interes public), ar fi trebuit întreprins cu ceva ani buni în urmă (primele ”tatonări” ale zăcământului de la Roșia Montană au început în 1995, iar RMGC a fost înființată în 1997). În urmă cu doar doi ani, ce se întâmpla la Roșia Montană nu reprezenta însă (încă) un subiect ”de interes”. Am mai relatat despre o experiență personală trăită în primăvara lui 2009, pe când eram redactor-șef la Clujeanul. Directorul editorial al Publimedia (cum se numea atunci Divizia de print a MediaPro, din care făcea parte și Clujeanul și Gândul) m-a sunat cerându-mi să blochez (să șterg) de pe ediția online un articol critic legat de cazul Roșia Montană (mai exact un articol în care Bogdan Naumovici era acuzat de reprezentanți ai societății civile că face publicitate mincinoasă pentru RMGC – badvertising). Printre ”argumentele” lui figura și cel conform căruia subiectul Roșia Montană n-ar fi unul ”de interes” pentru clujeni (iar Clujeanul era o publicație locală), fiind vorba de un caz care îi privește doar pe cei din Alba. Cum a devenit, pentru Gândul, după 2 ani și jumătate, un caz ”de interes local” subiect de dezbatere live la nivel național? Ce s-a schimbat între timp? Răspunsul e suficient de evident: a apărut ”susținerea” RMGC.

După ce Alburnus Maior i-a transmis refuzul de a participa la un asemenea simulacru de dezbatere (să nu fie frustrați cei de la Gândul, asemenea refuzuri au fost transmise și altor instituții media care au găzduit ”dezbateri” asemănătoare, în frunte cu Hotnews), reporterul care se ocupă de ”eveniment” a revenit.

Mai să-mi dea o lacrimă la atâta solicitudine și ”profesionalism”… Despre cât ”profesionalism” e vorba, am arătat mai sus: dezbaterea nu e organizată pentru că ar răspunde unui interes public, ci pentru că e interesul RMGC care o ”susține” (adică plătește; asupra interesului RMGC voi reveni mai jos). Mai mult, Gândul, Hotnews și alte instituții media care promovează asemenea dezbateri și-au dovedit ”profesionalismul” în modul în care au abordat până acum subiectul Roșia Montană.

Un exemplu (limitându-mă doar la dezbateri). Pe 11-12 noiembrie 2011 (adică acum mai puțin de o lună), la Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română și ICOMOS România au organizat cea mai mare conferință științifică internațională de până acum dedicată subiectului Roșia Montană. Universitari și academicieni din România, Ungaria, Italia, Germania și Anglia, din cele mai diferite domenii (economie, arheologie, arhitectură, geologie, biologie, politologie, comunicare, lingvistică, drept) au prezentat studii despre cazul Roșia Montană și au răspuns întrebărilor legate de prezentările lor. Organizatorii au trimis invitații instituțiilor media și grupurilor de presă din România de a participa la prezentările și dezbaterile acestei conferințe. Pot fi numărați pe degetele de la o mână cei care au răspuns acestei invitații și cei care au publicat rezoluția finală a conferinței (pe care o puteți citi aici). În aceste condiții, să invoci ”profesionalismul” e cea mai cinică (în cazul fericit, naivă) glumă posibilă. Despre ce ”profesionalism” e vorba atâta vreme cât publici/difuzezi doar dezbaterile publicitare ”susținute” de o firmă privată direct interesată, dar ignori cu desăvârșire dezbaterile academice pe aceeași temă?

***

Și, acum, revin la interesul real al RMGC cu aceste ”dezbateri” promovate în mass-media. Dincolo de efectul propagandistic și de mimarea ”deschiderii spre dialog”, RMGC are o mare problemă: în momentul finalizării proiectului (în 2006) pe care l-au depus apoi Ministerul Mediului, acesta a fost supus dezbaterii publice. Cu această ocazie, proiectul lor a fost desființat pe puncte. Au fost învinși ”la scor” (dacă permiteți comparația din domeniul fotbalistic). Proiectului i-au fost aduse zeci și sute de obiecții. Desigur, aceste analize critice nu au reprezentat un ”interes public” pentru a fi publicate/difuzate de mass-media. Ignorând însă rezultatele dezbaterilor publice, RMGC a mers mai departe cu proiectul. Au adăugat sute și mii de alte pagini documentației inițiale, pretinzând că au răspuns obiecțiilor și întrebărilor. Însă acest ”supliment” nu a mai fost supus unei dezbateri publice reale.

Însă RMGC are nevoie să RAPORTEZE că a organizat această serie nouă de dezbateri (ba chiar și Traian Băsescu le-a solicitat public să-și intensifice efortul în acest sens). Având experiența primelor dezbateri, au evitat însă o dezbatere reală. Mai întâi, în primăvară, timp de o lună, s-a făcut o ”consultare publică” pe site-ul Ministerului Mediului. Un prim bluf. Indiferent de întrebările și obiecțiile aduse proiectului, răspunsurile au fost unilaterale (de multe ori fără a răspunde la întrebări și obiecții și fără ca cei care le-au ridicat să mai aibă posibilitatea de a interveni în cazul unor răspunsuri ”pe lângă gard”). Acum, continuă cu aceste dezbateri ”susținute”, al căror scop principal nici măcar nu este de a-și promova mesajele (asta o fac cu vârf și îndesat în reclamele cu care au invadat mass-media), ci, cum spuneam, acela de a putea raporta că au organizat dezbateri publice. Iar faptul că mass-media acceptă să le facă acest joc este cât se poate de dezamăgitor. Din păcate, însă, nu mai e o surpriză.

***

P.S.: Reprezentanții Alburnus Maior și cei ai Campaniei ”Salvați Roșia Montană!” nu au refuzat și nu refuză din start invitațiile venite din partea mass-media de a participa la dezbateri. S-a întâmplat însă, nu de puține ori, să primească invitații la dezbateri, să desemneze un reprezentant (în funcție de tema discuției) și, ulterior, după ce au comunicat numele reprezentantului să aibă surpriza să afle fie că emisiunea a fost anulată (sau tema schimbată) ori că, între timp (între timpul în care au primit invtația și cel în care au comunicat reprezentantul), televiziunea în cauză invitase pe altcineva să reprezinte ”opoziția” la proiect. În urma numeroaselor experiențe avute, au refuzat însă din start participarea la acele dezbateri al căror scop evident nu este informarea publică, ci bifarea unor puncte de pe agenda de PR a RMGC.

P.S.2: Despre calitatea ”experților” promovați de RMGC (în mod specific) la aceste dezbateri și despre experții ”de televizor” (în general), voi reveni.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!