RSS Feed

Episodul medicamente scumpe sau deloc. Aberația ca normă

vezi toate articolele de
21 Feb 2017 la 12:19 comenteaza acum 877 vizualizari.

Nu sunt specialist în piața de medicamente. Dar e nevoie ca măcar cineva în piața publică să se întrebe cu voce tare: chiar e normal să vedem în presă numai propunerea medicamente scumpe sau deloc?! Mi s-au tot explicat complexitățile pieței, că ce să facem, că-s prea mari, că plătesc destul la stat (ca și cum n-ar și câștiga suficient, dar suntem în era sărumâna la investitor orice ar face) etc.

Sigur, procesul e complicat, dar întrebarea rămâne simplă: de ce nu ajung atâtea medicamente de bază la cetățenii europeano-români și de ce suntem șantajați direct sau prin analiști medicali gen Petreanu, prieteni cu medico-ziariști-foștișefilamedicamente? Nu mă interesează ce-i determină pe ei să nu pună întrebări, ci să explice mereu orice scandal în favoarea jucătorilor mari ai pieței. Mă interesează mai mult că anul trecut, cel mai iubit ministru al sănătății a putut să ofere drept explicație pentru criza vaccinurilor pe… Olivia Steer care ar determina oamenii să nu-și mai vaccineze copiii, asta în timp ce zeci de mii de părinți aleargă năuciți să cumpere pe orice cale vaccinurile. Evident, și anul ăsta e criză.

Petreanu publică (și e shareuit masiv de prietenii din presă) un articol în care ni se explică de ce nu e bine să faci brusc ieftinirile. Ni se povestește de amenințarea exportului paralel amenințare reală, dar care ar putea fi tratată separat, nu poți spune că din cauza asta trebuie să vinzi atât de scump accesul unei populații atât de sărace la tratamente de bază. Schema ideologică e simplă: există distribuitorii autohtoni cei răi care subminează piața, ei sunt CORUPȚIA. Or fi, păi atunci să luptăm cu ei, nu să pupăm industria pharma în frunte că nu ne mai dă medicamente de bază. Mă rog, citiți, eu m-am oprit cu voma în gât la paragraful ăsta în care se călărește cinic și Piața Victoriei și antipesedismul la modă:

În timp ce PSD va ataca în stil chavezist din o mie de trompete “multinaționalele asasine care au creat criza din ură față de poporul român, pe care vor să-l îmbolnăvească și să-l ucidă în chinuri”, distribuitorii vor exporta pe tăcutelea medicamentele ieftinite prin HG. Nu există nici o limitare legală în acest sens.

Fac deci un apel, dacă mai sunt experți care pot explica totuși că ”medicamente scumpe sau deloc” nu reprezintă totuși soluția firească sau care măcar să ne spună așezat care sunt ieșirile fără isterie din această situație.

Până atunci, singurul sprijin pe care ni-l putem lua stă în diverse documente oficiale europene. Că doar și Petreanu și alții ca el sunt europeni numai la pupat mâna advertiserului, nu și la cerut drepturi, explicații, reglementări. Peste câțiva ani vor spune că sentimentul de nemulțumire crescând față de UE vine de la RTV sau de la ”populiști”, nu de la chestii clare care-i lovesc pe oameni în plex la pachet, capital plus presă servilă.

De exemplu, o rezoluție (da, doar rezoluție, dar măcar ne spune de o recomandare de la centru) din Parlamentul European:

The European Parliament resolution says drug prices should cover the cost of development and production and be adapted to the specific economic situation of the country in which they are marketed. (sursa)

Deci în Parlamentul European se constată inegalități în distribuirea de medicamente și netransparență în stabilirea prețurilor, iar presa și industria (ajutați de asociații de pacienți care evident că au nevoie ACUM de medicamente chiar și scumpe – dar doar pentru o parte din ei, cei cu bani) urmează fix trendul invers în ROmânia. Ne dăm europeni numai când ne convine, desigur. Documentul complet emis de Parlamentul European este aici.

30.  Considers that the price of a medicine should cover the cost of the development and production of that medicine, and should be adequate for the specific economic situation of the country in which it is marketed, as well as being in line with the therapeutic added value it brings to patients, while ensuring patient access, sustainable healthcare and reward for innovation;

31.  Points out that even when a new medicine is of high added value, the price should not be so high as to prevent sustainable access to it in the EU;

32.  Believes that the real therapeutic added value of a medicine, the social impact, the cost benefit, the budget impact, and the efficiency for the public health system, all need to be taken into account when determining the pricing and reimbursement procedures for medicines;

33.  Notes with concern that, owing to the lower negotiating power of small and lower income countries, medicines are comparatively less affordable in such Member States, especially in the field of oncology; regrets, in the context of international reference pricing, the lack of transparency in list prices of medicines, as compared to actual prices, and the information asymmetry this brings to negotiations between industry and national health systems;

În chestiuni sensibile și superspecializate, spațiul public românesc e victimă sigură a lobbyului. Faptul că PSD încearcă ieftinirea nu poate fi rău din start, iar căderea în demagogiile pro și contra multinaționale nu face decât să ajute o polarizare fără finalitate.

Petreanu și alții ca el se jură că nu fac PR mascat, dar acuză din start intenția criminală a PSD, da, este folosit cuvântul ”criminal”, de a micșora prețurile din populism iresponsabil. Or fi ăștia criminali, dar cum sunt niște companii pe care trebuie să le înțelegem că lipsesc bolnavii de medicamente pentru că nu mai e profitul ce a fost?

Situația stă cam așa în momentul ăsta: foarte puține intervenții clare și puternic argumentate în spațiul public dinspre guvern, armonie totală presă, industrie, pacienți (un exemplu aici). Practic, în curând vom ieși în stradă ca să cerem mărirea prețului medicamentelor. PSD a anunțat ieftinirea în programul de guvernare, dar nu a emis nici un document puternic de argumentare. Ministrul sănătății și premierul Grindeanu au ieșit adineauri defensiv au promis că vor sta de vorbă cu producători, că vor încerca să prevină absența medicamentelor de pe piață etc. Cam în halul ăsta suntem cu dezbaterile pe chestiuni importante.

Am ținut să subliniez anomaliile astea din spațiul public, deși nu sunt specialist. Poate se vor găsi specialiști totuși să-mi dea puțină dreptate sau să mă trimită la culcare cu argumente cu adevărat puternice.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!