RSS Feed

Dezvăluire bombă: A fost găsit raportul experţilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul Culturii. Concluziile şterg pe jos cu propaganda RMGC: Roşia Montană îndeplineşte criteriile UNESCO!

vezi toate articolele de
17 Oct 2013 la 16:09 38 comentarii 21007 vizualizari.

Totb.ro a publicat astăzi raportul profesorilor Andrew Wilson, David Matingly şi Michael Dawson, de la Universităţile din Oxford şi Leicester, referitoare la patrimoniul cultural de la Roşia Montană. Cei trei experţi au realizat acest audit pentru Ministerul Culturii, în 2010, cu o finanţare asigurată de către Fundaţia Pro Patrimonio şi Şerban Cantacuzino.

Concluziile raprotului (rezumatul executiv) nu lasă loc de dubii: situl de la Roşia Montană îndeplineşte 4 (patru) criterii pentru listarea în UNESCO, în condiţiile în care îndeplinirea unui singur criteriu e suficientă. Realizat în perioada în care ministrul Culturii era Kelemen Hunor, raportul “dispăruse” din arhivele ministerului, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, afirmând că nu ştie ceva de existenţa lui!

***

Rezumat executiv

Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului, care se concentrează pe Masivul Cârnic de la Roșia Montană, constituie o parte mai amplă a peisajului cultural de mare importanță,comparabil, ca amploare, cu criteriile de ”valoare universală excepțională” din statutul Patrimoniului Mondial UNESCO. Dovezile despre mineritul roman de la Cârnic sunt parte dintr-un serie de complexuri miniere subterane foarte extinse și de mare importanță din cadrul Imperiului Roman. Din acest punct de vedere, este unic. Dovezile subterane legate de minerit, galeriile, abatajele și tehnologiile folosite capătă un surplus de valoare, atâta vreme cât sunt asociate unui peisaj cultural suprateran, care poartă încă dovezi ale metodelor de procesare, alezărilor, ritualurilor și comunităților. Alte dovezi, de la epigrafii, la tăblițe cerate, până la depozite arheologice precis datate sporesc semnificativ importanța Roșiei Montane, ca fiind unul dintre bunurile culturale excepționale ale patrimoniului mondial. Încă de la început, autorii aumaseră că Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului se va concentra, asemenea demersurilor Roșia Montană Gold Corporation, în principal asupra dovezilor din perioada romană. Inspectarea sitului, atât la suprafață, cât și în subteran, a reliefat imediat faptul că Roșia Montană reprezintă un peisaj de o complexitate, cel mai probabil, inegalabilă, de o mare importanță istorică și pentru alte perioade. În văile Corna și Roșia Montană, precum și în munții de la Cârnic, Cetate, Cârnicel și Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 și 19, precum și galeriile și instalațiile perioadei comuniste, au creat laolaltă un palimpsest unic al exploatării. Mai mult, fazele Daciei pre-romane și post-romane nu au fost studiate deloc. Chiar și la nivelul actual de înțelegere, ele reprezintă o resursă unică de semnificații.

Acest raport, produs pe baza muncii de teren și am literaturii de specialitate, în august-septembrie 2010, plasează Roșia Montană în contextul său internațional. Concluzionăm că peisajul cultural de la Roșia Montană este de o importanță internațională excepțională. Minele romane de la Roșia Montană reprezintă cel mai extins și mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume. Totodată, amenajările subterane, peisajul de suprafață din zone de procesare a minereurilor, așezările, locurile religioase și cimitirele, precum și istoria documentată a zonei aferente, constituie o istorie extraordinar de bine documentată a exploatării miniere din perioadele romană, mediavelă, din modernitatea timpurie și din perioada comunistă. Dat fiind potențialul adițional de a pune în lumină tranziția de la perioada pre-romană, la cea post-romană, ele constituie o bază solidă pentru a considera minele de la Roșia Montană ca având o importanță echivalentă cu a siturilor incluse în Patrimoniul Mondial. Confruntată cu setul de criterii pentru stabilirea valorii universale excepționale (dintre care numai unul trebuie satisfăcut pentru ca un sit să fie eligibil pentru statutul de sit al Patrimoniului Mondial), regiunea Roșia Montană întrunește fără îndoială următoarele patru criterii:

(ii) arată o relație importantă de schimb al valorilor umane, de-a lungul unei perioade îndelungate sau într-o zonă culturală a lumii, în ceea ce privește dezvoltarea arhitecturii saua tehnologiei, a artelor monunentale, planificării urbaniste sau a concepției peisagistice;

(iii) poartă o mărturile unică sau cel puțin excepțională a unei tradiții culturale sau ale uneicivilizații, care încă există sau a dispărut;

(iv) este un exemplu deosebit pentru un anume tip de ansamblu sau peisaj arhitectural sau tehnologic, care ilustrează o etapă importantă din istoria umanității;

(v) este un exemplu deosebit pentru o așezare umană tradițională, pentru folosirea pământului sau a mărilor, reprezentativ pentru una sau mai multe culturi, pentru interacțiunea umană cu mediul, mai ales când acesta a devenit vulnerabil sub impactul schimbărilor ireversibile.

Masivul Cârnic, în deosebi, conține cele mai extinse complexuri miniere subterane din zona Roșia Montană, iar acestea trebuie conservate ca ansamblu, în totalitate.

Evaluarea făcută de noi asupra semnificației elementelor individuale din peisaj se configurează după cum urmează, însă ănainte de toate este esențial să aducem la cunoștință că semnificația totală a peisajului minier ca ansamblu este mai mare decât suma părților sale. Permiterea dezintegrării arheologice a unuia dintre aceste situri ar constitui un prejudiciu ireparabil adus integrității peisajului minier ca ansamblu.

***

Mai multe amănunte şi raportul integral pe Totb.ro


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

38 comments
 • 1

  Nea’ Gotiule vor veni cu fracutarea si pe acolo prin NV-Romaniei. N-ati scapat de cianuri ca vine fracturarea hidraulica.
  “Soros” si cu “ecologistii Gazprom” contra frackistii sovietici ai USA(Uninunea Sovietica Ailalta).Ca sa vezi.
  Au manarit treaba atat de rau in favorea RMGC. De ce-or mai fi in stare sa faca pentru fracking, mai mult decat au facut pentru RMGC, ca “sa demareze proiectul”
  O multime de Rosia Montanta prin toata Romania.

  2 in 1
  2013-10-17 16:51:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Andrew Wilson e chiar director al Institutului de Arheologie al Universitatii Oxford

  Din 2 volume (colective) Oxford :

  Quantifying the Roman Economy Methods and Problems
  Edited by ALAN BOWMAN and ANDREW WILSON

  Introduction Approaches
  Alan Bowman and Andrew Wilson

  “This is borne out by the fact that, together with Bessa in northern Italy and Dolaucothi in Wales, the Balkans are the only region outside Spain where techniques of hydraulic mining were used to achieve gold extraction on a scale not paralleled again until the nineteenth century—Roman workings of alluvial gold deposits in the valley of the Vrbas river in Bosnia and the valley of the River Zsil in Dacia; and in stockwerk (layered vein)deposits in Dacia at Piatra Seaca and at Braza

  Part VI
  Prices, Earnings, and Standards of Living
  Dominic Rathbone

  Private wages
  1. mid-2nd c. bc, Italy: workman assembling olive mill, HS 8 per day (Cato, de Agric. 21.5); can buy (at HS 4) 4,900 kg wheat p.a.
  2. 70s bc, Rome: casual labour HS 3 per day (Cic., pro Rosc. Com. 28); can buy (at HS 6) 1,220 kg wheat p.a.

  3. ad 163 and 164, Dacia: miners’ contracts (cf. Cuvigny 1996)
  no. 9: HS 360 for 388 days, i.e. HS 1 per day? at HS 3/modius ¼ 820 kg wheat p.a.
  no. 10: HS 280 for 179 days, and HS 40 for children; together HS 2 per day

  4a. mid-2nd c. ad, Fayum (Egypt): rural labour, sample modal average 1.2 dr. per day at median 9 dr./art. can buy 1,440 kg wheat p.a.
  or, high 2 dr. per day at high 12 dr./art. can buy 1,800 kg wheat p.a.

  “Dacian miners, in contrast, seem to have been very ill-paid, even if we assume a low local price of wheat.
  There seems to have been more of a free market and more regional variation in wages than in wheat prices, which
  implies a considerable regional variation in living standards. But the data outside Egypt are pitiably thin.”

  ____

  Settlement, Urbanization, and Population
  Edited by ALAN BOWMAN and ANDREW WILSON

  7 City Sizes and Urbanization in the Roman Empire
  Andrew Wilson

  “The provinces of Central Europe and the Balkans are likely to have had relatively few cities exceeding the 5,000 threshold. I have used available size data as a basis for gauging possible size profiles of other cities in these provinces (see Table 7.13)

  Table 7.13. Central Europe and the Balkans.
  Dacia 31,000
  Sarmizegetusa 15,000
  Major cities 5,000–15,000 avg 8,000 (Apulum, Napoca) 2 16,000

  … “

  despre orice
  2013-10-17 17:27:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  imagini de aseara – incaierarea cu jandarmii in Bucuresti
  youtube.com/wat../

  Gotiu citeva cuvinte si pt fratii nostri de la Pungesti ca sintem aceiasi care stam in fata jandarmilor si pt Rosia Montana…
  am strigat aseara cu toata puterea:
  “ROSIA SI PUNGESTI DOUA INIMI ROMANESTI”

  jos mafia
  2013-10-17 17:45:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Nene Gotiu… asa e ! Rosia Montana si nu numai sunt sit-uri minune ! Poa sa intre si-n cartea recordurilor ! Poa sa urle arheologii cat or vrea: unde e vorba de “ochiul dracului” se schimba si Constitutii !
  Padurile “patriei” nu-s de UNESCO ? Printul Charles al U.K. face lobby turistic pentru RO ! Si RO ce face ? Distruge Delta, padurile, industria (cata mai e)…
  Ro scapa daca e luata TOATA de UNESCO ! Din calea “navalitorilor” romani, autohtoni si ceva din import !

  mmm...
  2013-10-17 17:49:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  In 10 ani Romania se va numi “Republica Jumulita Romana” !
  Culmea e ca noi, romanii, suntem de acord cu “jumulirea”… chiar umblam pe-afara sa mai aducem niste jumulitori ! Asa suntem de “dastepti” ! Nu suntem in stare sa facem singuri O autostrada ! UNA macar: asa … de istorie !

  bebe
  2013-10-17 17:52:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  La ultima intilnire g8 din Irlanda tema principala a celor care au protestat acolo a fost-BAN FRACKING.in West Sussex, cuadrilla a oprit forarea dupa protestele intense ale oamenilor la sonda si nu numai(Ian Crane etc)Daca la ei sau la bulgari s-a putut la noi de ce sa nu se poata?ba da,se poate dar trebuie sa fim uniti pentru asta.Respect pentru Apuseni,pentru Pungesti care ne-au dat la toti o fenomenala lectie de demnitate respect pentru toti cei care au reactionat in sprijinul lor si care refuza si rezista.ROMANIA , chiar ca te iubesc!!

  despre demnitate
  2013-10-17 18:50:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Cred ca e cazul sa trageti tare incepand cu publicarea raportului pe NET. Sa stie toata lumea sa nu mai poata spuna cineva ca nu exista. Si nu-i lasati pana nu fac ce trebuie.

  sile 231
  2013-10-17 18:56:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  E primul material coerent care expune clar de ce Rosia Montana este importanta.
  Oare istoricii nostri ce fac?

  liberalul cu pumnalul
  2013-10-17 20:03:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Istoricii nostri ? care istorici, fratioare?? ( Poate cei care n-au putut citi, in…100 ani, textul de pe `inelul de ls Ezerovo`- text scris aproape in romaneste ):)

  sorge
  2013-10-17 20:20:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  WOW!!!

  nepotu lu tamara
  2013-10-17 20:29:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  contractul original cu bechtel nu se gaseste!
  licenta data rmgc nu se gaseste!
  presedintele Romaniei acuza de coruptie rmgc!
  prim Ministrul Romaniei acuza de coruptie rmgc!

  DNA tace si nu se autosesizeaza!

  oare de ce?
  sa fie din cauza ca Romania nu este un stat de drept?

  yehudy
  2013-10-17 21:00:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @bebe: Nu! Va fi: Republica Sclavagistă Rămânia!

  Nelu
  2013-10-17 21:40:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Pe scurt: o adunătură de escroci!

  Nelu
  2013-10-17 21:41:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  [...] e mai importantă o bucată de geam, nu faptul că Daniel Barbu a minţit, negând existenţa acestui document excepţional. Like this:Like Încarc… This entry was posted in Domenii – Iniţiative cetăţeneşti, Tipuri [...]

 • 15

  Stimate Domnule Mihai Gotiu,

  Inca odata felicitari pentru articolele Dvs foarte documentate despre Rosiua Montana si pentru lupta nobila pe care o duceti pentru salvarea patrimoniului de la RM.
  Cred ca ar trebui sa trimiteti acest Raport si la Comisia parlamentara care se ocupa de Rosia Montana. Mi s-a parut ca seful comisiei, Dl Valcov, este un om rezonabil. Spre deosebire de ministrul culturi, Daniel Barbu, care pare un nevertebrat. Cand il auzi la TV cum vorbeste despre lucruri despre care nu le stapaneste, cum minte si cum linguseste la sefii lui, iti vine sa spargi televizorul.

  Ioan Burlacu
  2013-10-17 22:39:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @bebe: Avem una. A facut-o Ceausescu intre Bucuresti si Pitesti :D

  Mihai
  2013-10-17 22:56:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @Mihai: Ceaușescu a făcut și „Casa Poporului” acuma e casa palavragiilor. Ceaușescu a reușit să ramburseze datoria externă. Ăștia cum o vor rambursa? O va rambursa Chevron, OMV, RMGC, OTE,și dracu mai stie cîte?

  Nelu
  2013-10-17 23:08:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  O fractiune din cat au “investit” in spagi, falsa publicitate, si tot felul de mismasuri cum face acest fals ministru Barbu mai bine faceau investitii reale in tehnologii alternative cianurilor.
  Dar faptul ca de atat timp n-au facut desi chiar exista unele arata caracterul infect al golzilor care umbla cu rucsacul de spagi si minciuni mari cat toate exploatarile la un loc.
  PR-ul RMGC postaci, televizinile si publicitate, guvernul Ponta si mitomanul Dedublat insusi e cel mai mare furnizor de minciuni incat pentru cineva mai naiv ar putea sa-i creada.
  Minciuniada in grup cea mai puternica arma de manipulare.

  Numai nesmitiul de Barbu asta singur la cate tertipuri a fost in stare sa apeleze. A crezut ce doseste el bine dovezile si nu mai gaseste nimeni ce-a pitulat el.

  @Ioan Burlacu
  Comisia Parlamentara e tot o comisia parlamentara facuta sa ingroape adevaraul. Deja s-au perindat pe acolo nenumarate persoane care au expus argumente/motive pentru care “proietctul” ar trebui respins instantaneu de membri comisiei, care fac ce le dicteaza partidele din care fac parte.

  relu
  2013-10-18 06:33:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  iote minune! si cand te gandesti ca arhologii nostri (mircica, paulica; parca astia, nu?) au dat verde la distrugeri pentru ca s-a “descarcat” terenul de “sarcina istorica”… pe astia i-ati ales si promnovat, pe astia ii aveti; cei corectii ii goniti; vreti doar capete plecate; nu realizati ca vor fi plecati inaintea TUTUROR, nu doar a voastra… Dar… cu plagiatul lui mircica ce se mai aude? (Iar plagiat? Daca nu se iau masuri la timp…..) Cate alte site-uri au distrus? cati oameni au nenorocit, ca sa ajunga ei in functii? pentru ce ? sa distruga tara?

  arhologul
  2013-10-18 08:17:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  [...] “Nu-l agresaţi!”, “Nu puneţi mâna pe el!”, ceea ce, de fapt, nici nu s-a întâmplat. ***Pentru cei care nu înţeleg supărarea cetăţenilor pe Daniel Barbu, citeşte raportul profesorilo…Dezvăluire bombă: A fost găsit raportul experţilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul [...]

 • 21

  Ba baeti voi sinteti tineri ,sinteti in putere , sinteti inteligenti, voi reprezentati viitorul acestei tari, nu lasati aceste haite de nemernici sa ne distruga viitorul copiilor si nepotilor nostri, luptati si in numele nostru, a celor care nu mai putem , a celor care au obosit si le este lehamite de nemernicia acestor criminali .Au prins gustul banilor ,dar a banilor MULTI,asa cum un animal de prada a prins gustul singelui si nu se mai pot opri.Nu-si mai vad decit burta si buzunarul lor .PE EI SI PE MAMA LOR….

  GIGI
  2013-10-18 11:22:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  De fapt Rosia Montana este doar pretextul pentru trezirea poporului roman din letargia de moarte in care l-a adus gasca de derbedei care conduce tata.Toti politicienii din decembrie 1989 si pana astazi,iliescu,constantinescu,basescu &co,sunt niste golani ordinari,fara mama ,fara tata,fara nici un Dumnezeu care fara pic de rusine,patriotism au amanetat Romania si viitoarele generatii de copii.Impinsi de la spate ca niste orbeti de grupurile de interese transnationale ,pentru un pumn de arginti au tradat interesul national care sa stiti ca nu se prescrie in vecii vecilor si vor putea fi trasi la raspundere chear si cand vor fi cu lumanarea la capul patului.Unde ne sant marii barbati de stat ,cei care au salvat Tarile Romane sa dispara in delungul istoriei,cei care au facut Romania Mare distrusa si ea de incostienta unor politicieni marsavi si tradatori,sutele de mii de detinuti politici care au ingrasat cu sangele lor si au spalat de rusine pamantul Romaniei eterne.Slava tuturor romanilor care s-au jertfit pentru ca Romania sa nu piara.Slava tuturor protestatarilor din zilele acestei toamne lungi si frumoase.Vom muri dar vom fi liberi!
  Romani singura solutie este reanvierea Miscarii Legionare,sanctificarea lui Corneliu Zelea Codreanu si bagarea in puscarie a tuturor politicienilor nascuti din evenimentele manilpulate ,din decembrie 1989.Am fost prostiti de o gasca de derbedei nomenclaturisti&securisti&tigani%sionisti.La dracu cu toti acesti mafioti.

  aaron
  2013-10-18 20:00:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Felicitari din toata inima pentru ca nu te-ai lasat,
  cu toate ironiile, cu tot scepticismul multora.Cei care te stim , am crezut si stiut ca nu vei renunta. Sigur ca tine mai sunt…Iancu a murit pt. Apuseni si tara, nu sunteti mai prejos.

  M.T.
  2013-10-19 18:23:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  ponta crede ca se poate si cu slanina in pod si cu sufletul in rai!
  iaca, nu se poate! guvernul ponta va intra in vrie si se va prabusi!
  ponta s-a asteptat ca manifestantii se vor potoli, dar manifestantii nu s-au potolit!
  acum, ponta ameninta cu jandarmii, dar daca jandarmii vor interveni in forta guvernul ponta nu va mai exista! vor exista ceva dosare penale noi pe numele unor guvernanti actuali!
  ponta este prins in menghina!
  intre cererile celor care au dat comisioane si manifestanti!
  din aceasta dilema va iesi cu ceva dosare penale:)

  yehudy
  2013-10-19 18:34:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Printr-o campanie susținută financiar de statul român Roșia Montană poate deveni stațiune turistică!

 • 26

  Ce pacat ca nu se face(sau nu se doreste sa fie facuta)diferenta intre o manifestare huliganica si o manifestare pasnica izvorata din dragostea pentru tara noastra.Chiar ne dorim sa distrugem si sa ingropam tot?Nu e suficient cat am devenit de tributari si dependenti?Nu avem destule exemple de actiuni nesabuite ale dementilor care au distrus si distrug planeta in scopul obtinerii de beneficii individuale?Nu e suficient ca ne apropiem de lumea a treia si incet,incet devenim sclavii sistemului global?Cei care luati decizii,chiar nu va doare catusi de putin de suferintele si dramele celor care au crezut in voi sau durerea voastra este canalizata spre extremitatea antebratului?Locuiesc in Brasov si ma bucur inca de aerul curat(…atat cat mai este)si de apa rece de “izvor”.inca potabila.De la etaj admir muntii,in fiecare dimineata si rasaritul soarelui,cand lipsesc norii.Totul e magnific.Este chiar atat de greu sa pastram mostenirea care ne-a ramas,sa dam dovada macar de o farama de bun simt?In tinerete am colindat prin aproape toata tara.Unde mai gasesti atatea frumuseti naturale ca in Romania? Mai avem inca oameni inimosi al caror sacrificiu ne disimulat este apreciat,in multe cazuri FORMAL doar dupa ce nu mai sunt printre noi.Dragi jandarmi,dragi politisti.ati jurat ca veti apara valorile acestei tari.Faceti-o.Nu aparati falsele valori ale pitipoancelor si inbuibatilor, participand la distrugerea valorilor reale.Avem nevoie de voi in depistarea si pedepsirea scursorilor – asasini,pedofili,violatori,hoti,contrabandisti,traficanti de carne vie si de droguri,delapidatori etc.,in anihilarea haosului si a anarhiei.Incercati sa deveniti mai selectivi,mai umani in sensul real al cuvantului,cu o putere mai mare de discernamant.Stiu,trebuie sa executati ordinele pentru a va incasa solda sau pentru a nu fi deferiti justitiei.De aceea va rog sa faceti uneori apel si la propriul vostru cod moral.Cand sunteti in concediu,admirati salbaticiile naturii,locurile neatinse inca de hienele umane si-mi veti da dreptate.Sunt constient ca ne aflam in capitalism si cuvantul de ordine e BANUL.Dar ma-ntreb si va-ntreb:chiar este obligatorie procedura de anihilare a gandirii sanatoase,probata si acceptata de secole,in ce priveste apararea drepturilor naturii?Chiar sunteti adeptii unui capitalism salbatic? Acest fapt se numeste progres? Un real progres l-ar reprezenta intoarcerea la viata.Cati bani se aloca pentru intretinerea celor aflati in detentie ? Ce fac Ei pentru a supravietui?Ei ni i-au rapit pe cei dragi,ne-au imbolnavit copiii,ne-au schilodit familiile,ne-au traumatizat copiii,ne-au furat bunurile iar noi…le platim hrana.Ca sa nu mai vorbesc de cei din teapa lor care sunt judecati in libertate sau se plimba nestingheriti printre noi.Dece nu se doreste insanatosirea tarii? Politicienii ne spun mereu dandu-ne exemple din occident ca toate sunt cerinte UE.Dar noi,romanii chiar nu mai avem capacitati intelectuale ? Trebuie mereu sa apelam la straini pentru a ne rezolva problemele? Suntem chiar atat de convinsi ca tot ce vine de la ei ne este benefic? Se fac compromisuri uriase pentru profituri personale in detrementul tarii noastre;suntem partasii unei monstruozitati care in scurt timp va duce la pierderea totala a identitatii nationale.Nu-i pacat ?

  Adrian
  2013-10-20 14:46:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  [...] specific al Roşiei Montana vorbim de un patrimoniul cultural excepţional de valoare universală (raportul profesorilor de la Oxford şi Leicester, ascuns timp de trei ani de Ministerul Culturii şi…). La nivel european, valorificarea patrimoniului cultural reprezintă una dintre cele mai actuale [...]

 • 28

  [...] specifikus esetében egy egyetemes értékű rendkívül kulturális örökségről beszélünk (az oxfordi és leicesteri professzorok által készített, a Művelődésügyi Minisztérium által …) (a témával kapcsolatos, magyarul elérhető cikk – E-RS). Az kulturális örökség [...]

 • 29

  Hola!
  voxpublica.realitatea.net ist nicht schlecht und “Dezv??luire bomb??: A fost g??sit raportul exper??ilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul Culturii. Concluziile ??terg pe jos cu propaganda RMGC: Ro??ia Montan?? ??ndepline??te criteriile UNESCO! ?? voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET” sollte man unter die Lupe nehmen. Blöderweise stöbere ich und mein Freund augenblicklich im WWW wegen “Analsex” Movies. Ich komme trotzdem danach abermals zurück!!

 • 30

  [...] Dezvaluire bomba: A fost gasit raportul expertilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul… [...]

 • 31

  [...] Dezvaluire bomba: A fost gasit raportul expertilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul… [...]

 • 32

  Tarii ii mai trebuie o noua revolutie ca sa se poata descotorosi de comunistii care azi au pus mana pe putere.Ponta Plagiatorul ,Cretin Antonescu si gasca USL sa fie judecata de popor pntru ca a distrus Romania.Mentorul USL ILIESCU condamnat pe viata pentru crimele si distrugerile provocate de mineriade.

  Nea Vasile Australia
  2014-02-04 01:26:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @Mihai Goţiu

  Am dat de informaţia spre care dau link.
  usgs.gov/newsro../

  Poate nu ştiaţi despre aşa ceva şi vă este de folos.

  Sicmar
  2014-03-08 19:33:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  International Announcement : babyliss Described as Absolutely Essential This afternoon
  online cheap jordan 25 kids shoes black white navy factory price lie-hagen.com/m../

 • 35

  babyliss Knockoffs – A Fantastic babyliss ‘cheat’ Which experts state Fools 90% of the customers
  just reduced coach logo monogram multicolor ipod touch 5th aup factory outlet sherpakonsult.c../

 • 36

  Advise Webhosting is fast, reliable & affordable,(Windows or Linux) 24/7 SUPPORT!

 • 37

  Patrimoniul cultural aduce o contribuție semnificativă la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică. Constituind o parte importantă a sectoarelor culturale și creative, patrimoniul cultural oferă locuri de muncă pentru aproximativ opt milioane de oameni în UE și contribuie cu până la 4,5% la PIB-ul Europei.

 • 38

  [...] Masivul Cârnic este depozitarul celor mai importante vestigii arheologice din Roșia Montană, cu un complex absolut impresionant de galerii din perioada romană până în epocile modernă și contemporană (săli cu pilieri – coloane – pe 24 de niveluri, corande de sute de metri înălțime, galerii etc.). Practic, complexul de galerii din Cârnic este un palat interior, unic în lume și comparabil doar cu Peșterile din Moria din seria ”Stăpânul Inelelor” – cu mențiunea că spre deosebire de triologia amintită, cel din Roșia Montană există în realitate, nu doar ca ficțiune. Valoarea excepțională și unică în lume a vestigiilor din Roșia Montană a fost evidențiată și în auditul profesorilor de la Universitățile Oxford și Leicester, comandat de Ministerul Culturii în 2010, dar rătăcit și uitat prin sertare de fostul (și actualul) ministru al Culturii, Kelemen Hunor (amănunte aici). [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!