RSS Feed

Din ce articol al lui Eminescu a citat mai exact preşedintele? A, şi da, Iohannis trebuie să renunţe rapid la premii literare.

vezi toate articolele de
15 Jan 2015 la 11:46 23 comentarii 3389 vizualizari.

Din ce articol al lui Eminescu a citat mai exact preşedintele?

165 de ani de la naşterea lui Eminescu, tot ce e divizibil cu 5 e special. Preşedintele ne-a citit un rînd din  publicistica lui Mihai Eminescu. Filmuleţul e aici.

E frumos că propune recitirea. E deja riscant că a ales publicistica fără să cunoască exact (probabil) în ce se aruncă. E cert că nu se face e să citezi trunchiat fără să anunţi asta. Să prezentăm articolul cu pricina.

A fost publicat în Timpul, 1 aprilie 1881. Se ia în discuţie problema originii româneşti, Eminescu e obsedat de treaba asta. “Rasa” e chestionată în context politic, o parte din liberali fiind nedemni să reprezinte românismul. Eminescu amestecă acuzaţia de “vînduţi străinilor”cu aluzii la românismul nu tocmai intact al liderilor pomeniţi.

Iohannis citeşte asta:

A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special, ci o datorie pentru price cetăţean al acestui stat.

Citatul ocoleşte destinatarii acestui atac, pentru că Eminescu trăgea ca de obicei cu toate armele în liberali “vînduţi străinilor”, nu scria poezele meditativ-politico-patriotice. Citatul ceva mai larg şi complet, ca să prindeţi ceva din context:

A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special pentru d-nii Cariagdi şi Carada, ci o datorie pentru price cetăţean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moştenirea esclusivă şi istorică a neamului românesc”

Cariagdi şi Carada, adversari liberali (primul şi ziarist la Românul mult timp), sînt atacaţi din motiv de “nu destul de români”, sînt venetici care ştiu română dar vînd România, cam ăsta era raţioamentul eminescian complet -  în alte contexte apar înşiruiţi şi cu nume evreieşti pentru a le sublinia nepatriotismul. Şi iată cum un text care părea inocent devine de o agresivitate greu acceptabilă după standardele de azi.

Şi mai mult din context: ziaristul face distincţii între românii neaoşi  din Maramureş şi Ardeal şi dnii Cariagdi, Carada, C.A.Rosetti care doar  ştiu limba. Ceva mai sus de rîndul citit de Iohannis: “Adeseori am enunţat în coloanele noastre un adevăr dureros, pe care l-am constatat în lipsa de pietate ce o au patrioţii faţă de trecut, adevărul că rasa determinantă a sorţii acestei ţări nu mai este cea românească, ci sunt străinii românizaţi de ieri-alaltăieri.”

Deci da, ăsta e Eminescu jurnalistul , plin de rînduri din astea care fără contextualizare şi avertizare provoacă cel puţin neînţelegeri. Obsesii de secol 19 pentru rasă, puritatea neamului etc. pur şi simplu nu mai pot fi citite ca atunci. Aşa că fie faci ca domnul Iohannis, sari peste ce e greu de explicat. Fie citeşti din Eminescu doar ca dintr-un ceaslov al înţelepciunii şi nu ca dintr-un furios şi fără rezerve pamfletar, critic dezlănţuit al situaţiei “România-colonie” dar cu arme de neacceptat în sec. 21.

Eminescu nu e doar o diafană apariţie generată de praful ceaslovurilor de sec 19. Mai degrabă aţi putea să vi-l reprezentaţi pe Eminescu ca pe un taximetrist slobod la gură; era un ziarist cu bîtă în loc de peniţă cu care nu e uşor să dialoghezi. Fie ne asumăm asta şi lucrăm la înţelegerea lui, fie continuăm să-l mistificăm.

Ceva mai jos în articol pamfletul deja chestionează dimensiunea craniilor adversarilor politici:

Există totuşi ironie în toată situaţia: un etnic german citind din înţelepciunea unui ziarist intransigent în ce priveşte românismul şi rădăcinile lui.

*am citat din volumul 3 de Publicistică. Corespondenţă. Fragementarium, ediţie îngrijită de D. Vatamaniuc, Bucureşti 1999; vezi paginile 478-479

Renunţaţi rapid la premii

Preşedintele Iohannis trebuie urgent să-şi scoată cartea din braţele fanilor postelectorali. Îl mai asigur o dată că a semnat o carte artificială, slabă, fără nici un merit, dar asta nu-i va împiedica pe cei care fac oricum din lumea literară un spectacol trist de oportunism şi paranghelie provincială să-l premieze la infinit la nivel judeţean şi municipal, şi naţional, galactic etc.

Miercuri, la Orşova, în cea de-a doua zi a festivalului, juriul festivalului a acordat marele premiu preşedintelui Klaus Iohannis pentru volumul „Pas cu pas”. Premiul a fost înmânat consilierului prezidenţial Andrei Dan Muraru de către academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele juriului festivalului.

Nu poţi lupta cu o armată de lingăi. Dar poţi să le iei obiectul muncii. Anunţi că nu accepţi “Pas cu pas” în nici o competiţie. (Destul ne tăvălim de rîs cu vicepreşedinţi de la Uniunea Scriitorilor care mai nou îşi toarnă singuri premii naţionale în cap – vezi cazul Chifu). Era un gest firesc şi dacă scriaţi o carte bună, domnule Iohannis, s-o retrageţi din competiţii. Asta ca nu cumva să credeţi că-i vreo chestie de gust.


Addenda

Am fotografiat tot articolul:


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


23 comments
 • 1

  Apropo, ce se intampla pe Realitatea, a inceput deja aplicarea legii Big Brother anticipat? Intotdeuna cand incerci sa comentezi, initial doar de pe desktop, mai nou si de pe mobil, primesti raspunsuri gen: “codul de verificare este incorect” sau “a avut loc o eroare, va rugam reincercati”. Chiar daca incerci de zeci de ori. Fie se incearca cenzurarea, fie te tot pun sa reincerci ca sa te localizeze mai precis. Pana ieri reuseam sa comentez macar pe mobil (de pe laptop nu se mai poate de mult, de cand au schimbat tipul de captcha), dupa ce am scris aseara ceva anti Big Brother, nu mai pot nici de pe mobil.

  non off-topic at all...
  2015-01-15 12:09:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  chiar ca e ironic. un evreu (eminovici) scrie impotriva strainilor de neam, un etnic german il citeaza ca pe sfanta scriptura. tot mai bine era cu basescu cartarescu si levantul

  naitza
  2015-01-15 12:29:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  nu uita ca Iohannis e primul presedinte care a semnat un timbru !! Am un sentiment de deju-vu !!

  maria
  2015-01-15 13:19:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @naitza: Emin-ovici nu e nume de evreu, eventual de turco-tatar la origine cu nume slavizat ulterior.

 • 5

  nu esti bun nenea sicriitor. presedintele asta abia si-a inceput mandatul si voi deja cautati nod in papura.

  vasile
  2015-01-15 14:11:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  S I C T I R bai rogozane

  julius
  2015-01-15 15:23:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @julius: Subscriu! Marele “geniu” in toate Rogozanu numai pe Eminescu nu il terfelise pana acum! Din fericire si peste 165 de ani tot de Eminescu se va vorbi pe 15 ianuarie, nu de Rogozanu.

  mihai
  2015-01-15 17:07:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  subscriu si eu. Imagini de la Glina pe Realitatea TV: Rogozanu si Ernu (who?) delirind, critic atac, despre Eminescu.

  poenaru
  2015-01-15 19:34:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  vs franta de azi. in franta toti sunt francezi.

  le suna naspa sa zici ca x e francez de origine A

  poti sa ataci orice simbol religios,blasfemia de ex e libertate de exprimare

  dar daca te iei de x PENTRU CA e musulman/crestin etc, intri sub legea penala

 • 10

  De 25 de ani am constatat ca Eminescu e sarbatorit doar in Republica Moldova. Sub diferite pretexte, tot spectrul politic a dorit sa ingroape numele genialului poet. Sa vina “neamtul” care la aniversare lui Eminescu sa-l cinsteasca, e foarte foarte mult.
  Le e teama de imparat si proletar ?

  Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Cei tari se îngrădiră
  Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
  Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
  Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
  Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.

 • 11

  Hai ca prea ii cautati nod in papura.

 • 12

  Domnule Rogozanu, marele nostru Eminescu a fost mult mai liber decât noi toţi după o Revoluţie anticomunistă furată, chiar dacă unii l-ar considera xenofob şi mai mult!

  nelutiu
  2015-01-15 21:30:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Acest rogozanu se crede deșteptul lui pește, de o aroganță gen ponta!

  nicleon
  2015-01-15 23:11:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  “Pentru nevoia de chip nou a tinerilor care în cultura română de azi doresc să-și faca un nume bine văzut în afară, Eminescu joacă rolul cadavrului din debara”

  Horia Roman Patapievici

  Ei, asa si cu articolul asta.

 • 15

  Ca orice comunist sadea, Rogozanu iși apără predecesorii liberali din care se trag toți răzvrătiții. Blea, atât pot spune despre articol si cu atât mai mult despre autor, blea, blea, altceva nici nu merită spus. Argumentele sunt de prisos.

  Dextro
  2015-01-16 02:41:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Idea din enuntul citat este in sine corecta si perena; din pacate, enuntul apartine unui autor (Eminescu)care l-a dezvoltat apoi in ton cu spiritul, moravurile, conceptiile si confruntarile politice din vremea sa,

  astazi depasite-citez’ma tavalesc pe jos de ras’^-dupa cum au remarcat pana si intelectualii cu diplome-nu ca Eminescu,el’nu avea diploma’* si citez ‘ha-ha-ha, misto’^

  iar dintre acestia vorbim mai ales de acei intelectuali
  EUROPENI pana in stra-fundul cugetului, ba chiar si in nebanuita dlor. simtire , cum ar fi ’si eu mi-s Charlie, me radem de orice tot mereu,dam pa gura, ne simtem bine’

  nota:*marcheaza citate din C.Rogozanu

  in acord deci cu dl.Autor, opinez si eu ca, ar fi foat MAI POTRIVIT ca dl.Iohannis sa fi citat din dl.C. Rogozanu, o personalitate contemporana care gandeste si se exprima exclusiv corect politic;

  simpla sonorizare a numelui dlui. C.Rogozanu la o festivitate dedicata lui Eminescu este in sine un omagiu
  adus acelui personaj caduc.

  berbecu mioritei
  2015-01-16 03:16:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Ca presedintele a folosit un citat de a lui Eminescu nu vad nimic rau in asta. Ca fost folosit cu alte scopuri pe timpurile celea, cind in Europa nu se stia de democratie, nici in Romania. Acum daca ar fi trait Eminescu, ar fi admirat europenii si ar fi criticat coruptia si minciuna de la noi. Sa fim buni este o datorie. Nemtii au inteles demult lucrul acesta, de aia si sunt mai buni, decit la noi. Hai si noi sa ne educam conationalii de a fi mai buni, da nu numai sa ne contrazicem, sa cautam numai ce este rau in om si s-o scoatem la iveala asa cum a facut clasa politica pina acum de a a facut oamenii sa se dusmaneasca intre ei. Ei credeau , ca ne arata , ca muncesc,ca au de luptat cu dusmanul de linga ei.A fi bun inseamna si in a vedea si ce este mai bun in om, caci numai asa vom reusi sa schimbam in bine. Daca inainte admiram pe cei smeceri, ca Pacala si Tindala, acum tre sa-i invatam pe oameni sa admire bunatatea omeneasca,demnitatea, bunul simt.

  Aurelia Cojoaca
  2015-01-16 10:44:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  eroare dupa Eminescu, trebuie virgula, dupa acumde 2 ori, bun

  Aurelia Cojoaca
  2015-01-16 10:48:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  si eu cred ca IOHANNIS ar trebui sa renunte la premiul oltenilor,care sa fie dat lui dottore pentru lucrarea de dottorat mai ales ca plagiatorul este un bun roman care uneste si ortodox de-al nostru !

  dottore
  2015-01-16 13:01:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  [...] toate articolele de Costi Rogozanu 15 Jan la 11:46 19 comentarii 2312 [...]

 • 21

  Diferenta intre cei ce-l huliti pe Rogozanu si el, este ca VOI il cititi pe EL iar el nu va citeste pe voi :) . Cred ca e frustrant!

  camelia
  2015-01-18 03:51:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Demolatorii de fier

  Ei nu demoleaza metodica, de la stanga la dreapta, sau invers, ci doar selectiv, acolo unde iese de un mic sau mai mare scandal.

  Este oare asta o meserie onorabila, legala, riscanta?

  Ma obliga, niste neica nimeni, doarnici doar de scandal, sa apar comunismul, pe Ponta sau iata azi Johannis – desi nu sunt “de’al lor” ci din contra.

  Johannis, nu cred ca a gresit – in mesajul de anul nou – transmitand un mesaj INSPIRAT de Eminescu.
  Carcotasii cei mai penibili slujbasi in slujba scandalului care produce bani inca in Romania.
  Cu atat mai vizibil pe iRealitatea tv.

 • 23

  Domnelor si domnilor ! Noul kaiser din Carpati aliass Omul cu masca de fier va fi urmatorul candidat al Romaniei la premiul Nobel pentru literatura !!!

  Cornel
  2015-01-29 14:49:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!