RSS Feed

Dintre mii de fumigene, o întrebare pentru candidaţii la preşedinţie

vezi toate articolele de
24 Sep 2014 la 13:25 17 comentarii 1192 vizualizari.

Am tot atras atenţia, şi eu şi alţii, că agenda cetăţeanului e iarăşi făcută praf la aceste alegeri. Să dăm un exemplu de subiect care chiar ar provoca dezbatere politică pe bune. Am aşa o vagă bănuială că toţi candidaţii ar ţine (cum au mai făcut-o în calitate de parlamentari sau de lideri politici) cu băncile. Să menţionăm că şi proiectul de lege discutat e apatic şi uneori vag, dar, dacă pe ăsta îl avem, să-l discutăm.

BNR a dat o părere despre un proiect de lege care ar fi vrut să asigure o conversie a creditelor din alte valute  în lei, la cursul din momentul semnării contractului.

Conversia să se facă din valută în moneda în care debitorii au venituri

O prevedere introdusă la Senat spune că debitorul ar avea dreptul să facă conversia în orice altă monedă, însă BNR propune o formulare similară cu cea din iniţiativa deputatului Ana Birchall, asumată de 131 de parlamentari, cei mai mulţi din fosta alianţă USL, care spune că moneda în care se converteşte creditul să fie cea în care debitorul îşi obţine veniturile.

“Preluarea textului propus conduce la prejudicierea debitorului prin permisiunea asumării riscului valutar şi perpetuarea stării din prezent, în aceste condiţii demersul legislativ în discuţie rămânând fără efect”, se arată în scrisoarea BNR, semnată de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

BNR mai spune că schimbarea monedei creditului cu oricare altă monedă, fără restricţii, ar duce “la majorarea costurilor asociate creditării, prin necesitatea de a adopta o strategie de transfer a costurilor de acoperire a riscului valutar”.

Amendamentul senatului a fost criticat şi de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Nici o supriza, bancherii fie prin asociaţiile lor, fie prin BNR au sărit ca arşi. Ameninţă instant cu falimente, dezechilibru şi celelalte. Să nu se facă nimic, să nu se taie prin lege nici comisioane abuzive (astea ar fi trebuit puse mult mai clar în lege, nu lăsaţi oamenii să umble prin tribunal), să nu se asigure trecerea în lei la un curs la care s-a negociat contractul.
Nimic nou – nu vor de fapt o negociere, vor să rămîna aşa şi punct, ca şi cum nu s-ar fi cutremurat lumea financiară în ultimii 5 ani, ca şi cum n-ar fi rezistat cu ajutorul banilor publici în toată partea asta de lume. E bine că unii parlamentari s-au trezit totuşi în al 1000-lea ceas. Mă interesează mai puţin dacă o fac pentru propriile credite. Ce e important e că în sfîrşit revine în Parlament o chestiune cu posibil impact social.

Întrebarea fundamentală e  deci foarte politică şi toţi candidaţii la preşedinţie ar trebui să răspundă la ea cît mai pe larg:

Aţi promulga o lege care să restabilească echilibrul în plata facturii de după criza financiară? Băncile au riscat, creditaţii le-au plătit riscul cu megacomisioane, înghiţind contracte abuzive standardizate – poezia cu “ai semnat contractul, eşti sclavul meu!” e o glumă proastă.

Aţi promulga aşadar legi precum proiectul discutat zilele astea în parlament care să regleze abuzurile pentru toţi creditaţii (şi nu doar pentru aceia care ajung în tribunal) şi care să fie în dezacord cu recomandările cunoscute deja făcute de FMI-BNR? Dacă nu, cum vedeţi relaţia creditori-creditaţi în perioada 2004-2014 şi dacă trebuie intervenit politc cumva în această relaţie?

Da, populist vorbind, întrebarea ar suna cam aşa: după ce un deceniu aţi ţinut cu băncile, vă veţi schimba politica şi veţi reduce povara creditelor pentru toţi clienţii?

Ponta, Iohannis şi restul, aveţi cuvîntul! Mai vorbiţi şi despre bănci, nu doar despre  mîndria de a fi român şi eventual spion.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

17 comments
 • 1

  @rogozanu: cine face praf agenda publica??? media ca nu mamaia!

  Vreti un exemplu impardonabil chiar de la voi de site?
  Negrea a amenintat acum ceva vreme in subsolul unui post, asa ca sa se prinda cine trebuie, ca va dezvalui salariile unor ziaristi. S-a oprit brusc. Ati ajuns un site de santaj sau si-a terminat Negrea misiunea cum l-am intrebat la comentarii dar n-a cataticsit sa raspunda? Ca eu sint prost si el e ziarist.

  A zis-o tare bine cineva la postul lui. Ala n-a fost anunt pentru public, a fost pentru aia sa stea cuminti.

  Mai nou, Negrea someaza presa sa zica de unde are informatii ca altfel trimite deneaul peste ei.

  Cool presa si tu vorbesti de cine face agenda!

  Stai sa vezi ca iar il tavaleste pe Gotiu. Presa, frate.

  paralela
  2014-09-24 14:41:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Mi-a placut mult si sursa de risipa gasita de Florin Georgescu, cu costul imprimarii graficelor de rambursare.

  Ne dam seama cat de greu le e bancilor daca le ruineaza un cartus de toner :) )))

  Asta ne spune ca bancile nu vor lasa nimic din gheare, chit ca au furat, fura si vor fura zilnic.

  Peter
  2014-09-24 14:57:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  [...] CITIŢI ARTICOLUL INTEGRAL PE VOXPUBLICA [...]

 • 4

  rogo, frate

  - ce treaba au politicienii in chestiunea abuzurilor bancilor in relatia cu clientii?

  - asta e chestie de justitie,

  - Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dictat deja in cazul Jőrös v Aegon ca judecatorii pot declara nulitatea clauzelor/comisioanelor etc abuzive

  “a national court which has, of its own motion, established that a contractual term is unfair must, as far as possible, apply its internal procedural rules in such a way as to draw all the consequences which, under national law, result from a finding that the term at issue is unfair, in order to satisfy itself that the consumer is not bound by that term.

  curia.europa.eu../

  ro.wikipedia.or../

  cum de faci atata gargara si stii atat de putin despre tema banci-clienti in UE ramane un mister ;)

 • 5

  -fii atent ca sentinta CJUE e din mai 2013

  - dar cine poate lupta cu ignoranta voita, gargara ieftina, anti-troica lui habar n-am dar ma bag in seama, lozincile, lenea etc ;)

 • 6

  De la AMP citire:
  “…acum vreo doi ani un fost student de al meu pentru care aveam toată afecțiunea și în care îmi puneam un pic de speranțe a trebuit să facă drum la SIE cînd ONG-ul lui nu mai avea resurse, și, odată binecuvântarea luată, a fost reciclat pe Republica Moldova și de atunci e prosper.”
  Ca sa nu ne mai miram ca Ghinea scrie pro legea Big Brother.

  zheng he
  2014-09-24 18:32:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Scuzati offtopicul.

  Moise Guran:
  “Pretul cadourilor electorale pe care le face acum Guvernul se ridica la 1-1,5 miliarde de euro, care in loc sa se duca in investitii, deci in locuri de munca, s-au dus la bugetari, la pensionari, la profesori, la mame. In acelasi timp, datele Comisiei Europene arata ca in ultimul an s-au pierdut in Romania cam 100 de mii de locuri de munca. Sunt lucruri corelate, in economie lucrurile nu se intampla pur si simplu, sunt legate, pretul acesta este si trebuie sa-l stim.”

  just mac
  2014-09-24 19:28:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  just mac

  decit in terenuri in panta,sala de sport in sat fara apa canal si cu “sportivi” la o medie de 60 ani, mai bine la ce ai enumerat tu mai sus, decit in asa ceva.Si atunci “pe timpuri” de la astia dati acum au fost luati sa facem nimic sau sa mai luam o spaga.Si cite locuri de munca au fost creiate ca s-au inchs vreo 200 mii imm si alte citeva sute mii au lucrat un sezon.Cit dracu lua sa faci un podet, sa asfaltezi un drum comunal o sala de sport sau parc la marginea padurii.O vara, o toamna ceva si atit.Un singur lucru este cert s-a luat de mamici si s-a dat la clientele de partid.Nu este mai bine acum de unde spaga de la pensionar.Si voi care o labariti ca dragnea fura.O fura dar sigur sigur mai putin decit gasca voastra ca si bani are mai putini.

 • 9

  de cand ma stiu am admirat acei oameni care tot mereu au idei

  berbecu mioritei
  2014-09-24 20:19:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @nae

  bai mos fantoma care baiguie fara sa inteleaga nimic, de ce a oprit Ponta constructia autostrazii Timisoara-Arad-Nadlac care urma sa ne lege de sistemul de autostrazi international, cand mai erau de executat doar 32 de km?

  Nici 32 de km de autostrada nu sunteti in stare sa faceti, mai guvern de putori si taratoare a lui Ponta.

  Ca ungurii si-au terminat partea lor, egala cu a noastra, de 2 ani, ca pe 2012 se stabilise ca se vor uni? Si de-atunci asteapta ca si romanii sa miste ceva? Mai au de facut 20 km, dar ne asteapta pe noi, ca ei fac 20 km in 5 luni.

  Stiti cand a anulat constructia autostrazii Victor Ponta? Cand a spus “nu am anulat proiectele importante, ci doar bazinele de inot si stadioanele in panta”.

  Adica exact kktul cu care vine-n gura mandru nevoie mare postacul PSD nae.

  just mac
  2014-09-24 20:51:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Deci ia zi bai nae: cum se poate ca in minunata guvernare Ponta care a ridicat pretul benzinei mai sus decat in Austria, nu se poate conecta Timisoara cu Nadlacul?

  Mai ales ca banii din scumpire vor merge, ne asigura domnul Ponta, spre constructia de autostrazi.

  just mac
  2014-09-24 21:03:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Tov. Rogozanu, eu ma astept de la stanga pe care o indragiti si “simtiti la fel, ganditi la fel, iubiti la fel” sa faca “legile pana la capat”.
  1. Toti cei care in urma cu 10-15 ani si-au ales o nevasta, care apoi s-a ingrasat, a ramas stirba, s-a lenevit, sa aiba dreptul de a primi, fara divort sau partaj, o nevasta noua care sa aiba varsta si greutatea naspetei actuale, din ziua nuntii.
  2. Toti cei ce si-au cumparat o masina pe motorina, in urma cu niste ani, ca motorina era mai ieftina, sa primeasca o masina noua pe benzina, iar daca nu se poate, sa plateasca motorina la pretul pe care-l avea in ziua cumpararii automobilului.
  3. Toti cei ce acum 2 ani au ales sa ajunga primari sau consilieri locali pe listele unui partid, ca pe listele altora nu puteau ajunge sau nu aveau loc, sa aiba dreptul sa se transfere la ce partid vor ei, ca si cand am fi in 2012 – scuze, asta deja se intampla.

 • 13

  Uite bai gunoiule cat era construit la data de 1 ianuarie 2012 cand PDL era inca la putere:

  https://www.youtube.com/watch?v=kDOxp8iu26M

  Si guvernul vostru de porci incapabili nu este in stare sa faca nimic, nici macar sa o termine.

  just mac
  2014-09-24 21:17:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  [...] voxpublica.real../. Share this:FacebookTwitterLinkedInGoogleLike this:Like Încarc… [...]

 • 15

  [...] voxpublica.real../. Share this:FacebookTwitterLinkedInGoogleLike this:Like Încarc… [...]

 • 16

  @tx2: Intrebarea pe care o ocolesti este: daca contractele respective sunt injuste conform deciziilor judecatoresti de ce nu se aplica automat la toate cazurile?

  ha ha ha
  2014-09-24 23:42:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  Rogozanu ridica de fapt o alta perdea de fum. Sa intrebi un cadidat la presedintie daca vrea sa dea o electorala este cam naiv. Daca acel candidat ar raspunde da, l-as suspecta de prostie.

  Intre creditor si debitor exista un contract. Orice disputa privind contractul se rezolva amiabil sau in instanta.

  Dupa cum s-a vazut in decizia Tribunalului Galati si in recomandarile UE (ca nu le putem numi chiar directive), in cazul in care in contract exista cauze abuzive, acestea devin nule.

  Oricum, problema tine strict de instanta, de justitie.
  Pana la urma, vrea sau nu, un presedinte va promulga o lege, ca nu are ce face.
  Deci, este o discutie cam aiurea si o fumigena fasaita.

  Haplo
  2014-09-25 09:32:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!